Binnenkort mogen we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk spelen er allerlei belangrijke zaken voor de stad, zoals het tekort aan woningen, het klimaat en herstel na corona, maar daar gaan wij niet over. Wat wij willen weten, is hoe Haagse politieke partijen denken over popmuziek, concerten en festivals. Dit keer vroegen we dat aan Janneke Holman, nummer vier op de lijst van de PvdA. Op 8 maart zal diens partij de visie voor Popstad Den Haag verdedigen in het Haags Pop Debat.

“Iedereen heeft het natuurlijk zwaar gehad tijdens corona, ook de muzieksector. Zelf heb ik de concerten en festivals ook echt gemist”, zegt Janneke Holman. “Gelukkig zijn er concerten in aantocht: The Cure, Elbow en Yevgueni komt eraan in PAARD.” Naast deze internationale indie-acts houdt Holman ook van Haagse muziek. “The Magic Mumble Jumble vind ik tof, die heb ik drie jaar geleden in Paradiso gezien. En Tess Merlot, die maakt Franse chansons, dat vind ik ook heel erg gaaf.”

De nummer vier van de lijst is sinds 2018 raadslid voor de gemeente en woont in het Regentessekwartier. Van de afgelopen vier jaar was Holman de eerste twee en een half jaar de cultuurwoordvoerder bij de Haagse PvdA en ze beschouwt de cultuursector als één van haar focuspunten. “Mijn collega  Bülent Aydin heeft zich enorm ingezet om ervoor te zorgen dat er meer cultuurgeld naar kleinere organisaties en instellingen gaat en niet alleen naar de grote, gevestigde namen.” Daarnaast wil de PvdA de salarissen in de muzieksector een boost geven, omdat dit volgens Holman nog wel eens te wensen overlaat. “Het is aan de gemeente om hier geld voor vrij te maken, zodat mensen gewoon eerlijk en netjes betaald worden.”

“Het is aan de gemeente om hier geld voor vrij te maken, zodat mensen gewoon eerlijk en netjes betaald worden.”

Den Haag is zeker een popstad, maar de gemeente moet hier zich wel volop voor inzetten. Als we weer een nieuwe aanwas van bands en muzikanten willen realiseren, zal er ingezet moeten worden op genoeg (betaalbare) oefenruimtes. “Dit begint steeds meer te knellen. De rafelrandjes in Den Haag beginnen te verdwijnen en dus ook de plekken waar bandjes hun oefenruimtes kwijt kunnen.”, stelt Holman.

Holman hoopt met haar politieke werkzaamheden de stad weer te kunnen laten bruisen. “Laten we hopen dat we hier onze ‘Roaring Twenties’ van maken, dat er weer leuke dingen georganiseerd kunnen worden”, aldus het raadslid. De gemeente zal daar zeker een rol in moeten spelen in de vorm van ondersteuning. “We moeten juist meedenken en het mogelijk maken, omdat de mensen daar nu enorme behoefte aan hebben.” Volgens Holman is het niet voor niets dat het Vlaamse woord van het jaar ‘knaldrang’ is “Ik denk dat iedereen wel ‘knaldrang’ heeft, dus laten we dit vooral uitbuiten om ervoor te zorgen dat iedereen zijn ei kwijt kan.”

Willen we meer of minder geld voor popmuziek?

“Wij willen echt het cultuurbudget verhogen, want wat je ziet is dat van de vier grote steden Den Haag het minste uit geeft aan kunst- en cultuur. Ik weet bijvoorbeeld dat Den Haag ongeveer 103 euro per inwoner uitgeeft, terwijl dit bij Amsterdam 152 euro per inwoner is. Utrecht en Rotterdam zitten daartussen. Wij willen dit omhoog brengen en dat betekent dat er 15 tot 20 miljoen euro per jaar bij gaat komen. En dat lijkt mij hard nodig voor een goed aanbod en voor het herstel na corona.”

Amare: zonde van het geld of mooi extra podium?

“Er is veel te zeggen hoe het hele proces van Amare gegaan is, maar het belangrijkste is dat het er staat en dat we er iets tofs van moeten maken. Het moet echt een plek worden voor de stad, de hele stad. En of dat podium echt een toevoeging gaat zijn aan de popmuziek, dat moet blijken. "

Middenpodium: hard nodig of compleet overbodig?

“De prioriteit moet liggen bij steun voor de muzikanten, de bands en de instellingen die er nu zijn. Om deze te laten herstellen na corona en ook een boost te geven. Als een ondernemer of podium een mooi plan heeft, dan moet de gemeente zeker kijken hoe we kunnen helpen. " 

Crossing Border, TodaysArt, Popdistrict: subsidie of de stad uit?

“De PvdA vindt dat we deze festivals echt moeten behouden, omdat het echt iets toevoegt aan de stad. Popdistrict is net wat Den Haag en de Grote Markt interessant maakt en het iets extra’s geeft. Het is ook een enorm toegankelijke manier om mensen kennis te laten maken met muziek. Dit geldt natuurlijk ook voor Crossing Borders en ook TodaysArt.”

Alleen cultuursubsidie met diversiteit en inclusie?

“Iedereen moet zich kunnen vinden in het cultuur- en muziekaanbod in de stad. Den Haag is natuurlijk een enorm diverse stad en dit is ook vooral heel erg mooi, want je ziet dat kunstenaars en muzikanten juist op zoek gaan naar unieke samenwerkingen om mooie dingen met elkaar te maken en verbindingen te leggen. Dit zijn gewoon hele vette cross-overs. Ik denk dat het daarom alleen maar goed is dat er aandacht voor is en dat is iets wat we moeten volhouden.”

Parkpop: Zuiderpark of Malieveld?

“Zuiderpark. Dit is voor ons echt een belangrijk punt. Dit gaat voor mij verder dan alleen de nostalgie-argument, omdat een verhuizing naar het Malieveld ervoor zorgt dat het ook echt een ander festival wordt. Bij Parkpop in het Zuiderpark heb je echt meer hoekjes en veldjes waar je kan zitten en bovenal ruimte voor kleinere podia. Het is natuurlijk mooi dat we als Den Haag met het Malieveld grotere, internationale acts kunnen aantrekken, maar Parkpop is er ook voor de lokale bands en kleinere artiesten.”

Den Haag na corona: bruisende popstad of lege zalen?

“Er gaat nu heel veel geld naar de grote instellingen, denk aan het Nationale Theater en het Residentieorkest. Wij zien graag dat er een fonds komt voor kweekvijvers en individuele makers waar dus ook muzikanten uit kunnen putten om op te starten, juist voor de talentontwikkeling aan het begin. We kunnen het in de gemeenteraad altijd hebben over Den Haag als Popstad met de Golden Earring vroeger, maar juist als we dat heel belangrijk vinden, dan zul je de mensen die beginnen en aan de weg aan het timmeren zijn ook moeten steunen.”

 

Op dinsdag 8 maart van 20.00 uur tot 21.30 organiseren wij samen met PAARD het Haags Pop Debat waar de politici het gesprek zullen voortzetten. Daarbij kan jij aanwezig zijn en misschien zelfs jouw eigen vraag stellen. Klik hier voor het Facebook-event en hier voor kaarten.

Voor deze serie interviews hebben wij alle partijen benaderd die bij de peiling van I&O Research (8 februari 2022) twee zetels of hoger peilden. Een aantal van hen heeft niet gereageerd.