Wat nou dry january? Haagse artiesten waren in de afgelopen maand gewoon enorm productief. Van sommigen, zoals Locks Vegas en Playground Zer0, hadden we al een hele tijd niets gehoord. Welkom terug, zeggen wij. Van anderen kunnen we de komende tijd juist nog meer muziek verwachten. We hebben het over jullie, Wodan Boys en Spellbound. Anyway: de Haagse Nieuwe van januari.

Spellbound

All is Well

Wat bijzonder, een project van Haagse zangeres Julie Scott met Peter Slager, die we natuurlijk kennen van Bløf. Samen met een aantal Haagse en Zeeuwse muzikanten heeft het tweetal onder de naam Spellbound een plaat gemaakt, en 'All is Well' is het eerste nummer daarvan.

De plaat is een echt lockdownproject geworden. Alle partijen zijn door de muzikanten thuis opgenomen en vervolgens door Slager tot een eenheid gemaakt. In het geval van 'All is Well' heeft dat geleid tot een prachtig nummer dat melancholie ademt. Met onder meer een slidegitaar, orgel en strijkers is de debuutsingle rijk georchestreerd, maar toch klinkt het klein en breekbaar. Het best te beluisteren met ogen dicht. Tenzij je de clip bekijkt.

 

Yellofox

Seasons

Eigenlijk is er aan Yellofox maar weinig Haags te bespeuren. De groep laat zich zo erg inspireren door Americana dat de groep perfect op Crossing Border zou passen. Een vergelijking met Midlake is overigens eerder gemaakt dan met Tim Knol. Er hangt een zekere fluwelen sfeer in de lucht, al maakt de rijkelijke toevoeging van strijkers het groots en uitbundig. Toch behouden de folkies een zeker nostalgisch karakter door passende instrumentatie. Al willen we daarmee niet insinueren dat het oubollig klinkt. Zeker niet, de strik om het geheel is volledig naar het voorbeeld van populaire muziek gemaakt. Een fraai werk dat ons nu al enthousiast maakt voor wat deze act ons in 2022 gaat brengen.

The Klittens

Herkenbosch

Volgens onze berekeningen zijn The Klittens tweevijfde Haags, maar in hun single 'Herkenbosch' zingen de dames over een dorpje in Limburg. Waarom? Gitarist Winnie Conradi groeide hier op en vond het, gezien de tekst met een zwart komisch randje, vermoedelijk niks.

Het voor The Klittens typerende met indie doordrenkte geluid afgetopt met een eenvoudig maar fleurig gitaarrifje tekent ook deze single. De alternatief-vrolijke clip in VHS-kwaliteit maakt het geheel op passende wijze af.

Lees hier de hele update

Hermes Barzelini

NIPSEY

In zijn nieuwste single brengt Hermes Barzelini een ode aan zijn grote idool, de Amerikaanse rapper Nipsey Hussle die in 2019 om het leven kwam. Net als zijn idool, claimt Hermes het altijd real te houden. Iets dat we wel gewend zijn van de rapper die liever zegt wat hem dwarszit in plaats van met stoere woorden opschept over semi-criminele praktijken.

Rappers die claimen kilo's bricks in de schuur te doen zijn volgens Hermes "Chappies die willen stoer doen." Zo krijgt een deel van de scene er van langs. Dat allemaal gepaard met een toffe video van Goedkroon.

Maida Rose

I Remember

Het debuutalbum van muzikale vrienden Roos Meijer en Javièr den Leeuw, die samen Maida Rose vormen, komt 25 maart uit. Uu is er alvast single 'I Remember'.

In hun nummers snijdt het tweetal zwaardere thema’s aan, zoals overgaande liefde en de angst om op te groeien. De tracks zoeken een contrast tussen verdriet en geluk op en zorgen zo voor een bitterzoete emotie waar de luisteraar lekker op kan wegdromen. Dat geldt ook voor de nieuwe single, die verhaalt over een break-up. 

Klik hier voor de hele update

Locks Vegas

Hamam In Bodrum

Na vele releases in 2020 was het in 2021 stil rondom Locks Vegas. De rapper heeft in dat jaar ongetwijfeld hard gewerkt aan nieuwe muziek en nu is hij terug. 'Hamam In Bodrum' is de eerste single van het aankomende album Venus.

De clip speelt zich af in een, jawel, hamam achtige setting. In de track rapt Locks Vegas: ‘zaten op m’n dode huid, nu ben ik wel herboren’. Dat kunnen wij ons voorstellen met al het scrubzout, de jacuzzi en het chillen met mooie dames. Mocht de rap te snel gaan, de lyrics lopen mee met de video.

Wodan Boys

So Damn Much

We konden het al horen tijdens ESNS, 'So Damn Much' zou de nieuwe single worden van Wodan Boys. Op hun eerste EP klonk de band rond Mikkie B Wessels en Thomas van der Want hard en cynisch.

Op de nieuwe single kan je horen dat de heren ook ervaring hebben met wat lichtvoetiger werk. Want over het bed van overstuurde gitaren hoor je Beatle-esque samenzang en wordt er zelfs gezongen over hoe erg de band iemand wel niet leuk vindt. De single is afkomstig van de nieuwe EP die, mocht ome Covid niet weer in de weg zitten, 26 maart in het geheel wordt gespeeld in de Zwarte Ruiter.

Lees hier de hele update. 

Playground Zer0

Francois

Het is een tijdje stil geweest rond Playground Zer0, maar de mannen zijn terug van weggeweest. En met het nieuwe ‘Francois’ zetten ze de toon voor het aankomende – lang beloofde – album. Als je het nummer eenmaal opzet, kun je niet stoppen met dansen. En tot de clubs opengaan, doen we dat dan maar op de keukentafel. 

Als je het nummer eenmaal geluisterd hebt, dan snap je wel waarom dit het best in een zwetende club gedraaid moet worden: je wil gewoon dansen. Al is het allemaal maar omdat je niet wil liegen als je “Je suis dansen dans la discotheque” meezingt. En geloof ons, dat zing je al heel snel mee.

Lees hier wat Robin en Jasper zeiden over Francois

The Magic Mumble Jumble

The World Will Keep On Spinning Round

Er zijn niet veel bands die een single release op 31 december. The Magic Mumble Jumble hoort daar wel bij. 'The World Will Keep On Spinning Round' hebben we na een spoedoverleg toch besloten mee te nemen in de Haagse Nieuwe. 

Wat we ervan vinden? Dat lees je in de volledig update hier.

Baardvader

Pray

Stonerrock heeft eigenlijk wel wat weg van het goddelijke. Neem nou de laatste uiting van Baardvader als voorbeeld. In het heilige geschrift staan veel verwijzingen naar de heilige drie eenheid. Datzelfde gaat op voor fuzzrock trio's. Baardvader is geen uitzondering op die regel. Zinderende bas, dampende drums en gitaar. Dan, mijmerende samenzang die je in een tijdsbestek van zeven minuten in een trance sluimert.

Om je daarna door middel van geschreeuw en een zinderende solo wakker te schudden. Wacht, nee dat lijkt helemaal niet op een mis. Of wellicht, misschien dat eerste gedeelte. Goed, tweede album Foolish Fires kan niet snel genoeg komen. Gelukkig is daar single 'Pray' om ons warm te houden.

Machina Volante

Little Horny Devil

Machina Volante is de naam van de nieuwe samenwerking tussen PIet Raphael (bekend van The Excitors en Club Massif) en Guus van Diemen (Acquoy). Fun fact: volgens Google Translate laat zich dit vertalen als 'vliegmachine'.  Afgelopen herfst traden zij naar buiten met hun eerste album, genaamd Machina Volante. Binnenkort volgt een tweede (dance-)album, waarvan al twee singles uit zijn gekomen. 

Een van deze voorproefjes is het nummer Little Horny Devil, dat laat deze maand uitkwam. De band doet hierin haar naam eer aan, met een lekker machinale doch dansbare beat. Neem hierbij een falsetto vocal begeleiding over het missen van een engel, en ietwat pornografische achtergrondgeluiden en je snapt waar het nummer haar naam aan te danken heeft. 

Het is nogal een afreis van de vorige single van de heren, Love Ain't Gonna Let You Down, een nummer dat wat groovier aanvoelde. Na het luisteren van deze nummers moge het duidelijk zijn dat Machina Volante genoeg in zijn mars heeft wat betreft muzikale diversificatie. 

 

Supersonic Blues

It's Heavy

Supersonic Blues draait al heel wat jaren mee in de Haagse scene met hun zelfbenoemde heavy, fuzzed-out, psyched-up, blues-based rock ’n soul. Na vele optredens in binnen- en buitenland is daar eindelijk het debuutalbum ‘It’s Heavy’ met daarop zeven nummers die klinken alsof ze rechtstreeks uit de jaren '60 of '70 van de vorige eeuw komen. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen vroegen we eerder deze maand aan zanger en gitarist Timothy Aarbodem.

Lees het interview hier

 

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

De Haagse Nieuwe playlist van deze maand luister je hieronder.