Al jaren timmert Haagse formatie Ill Fittings (bestaande uit Yen Knoester, Tara Knoester en Benji van Huet) aan de weg. Even waren we ze uit het oog verloren, totdat ze in juli opdoken in onze Haagse Nieuwe, gezien ze dit jaar al meerdere nieuwe singles uitbrachten. Supermooi dat de groep weer muziek aan het uitbrengen is, maar wie zijn de mensen achter de muziek? In dit kader spraken we af met lead gitarist (en vocalist) Yen Knoester in de Maatschappij in Scheveningen, om de hoek van zijn opnamestudio en algehele muziekspace.

Naam

Yen Kenzo Knoester.

Geboortedatum en plaats

15 februari 1994, in Scheveningen.

Heb je huisdieren?

Nee, maar ik ben wel altijd opgegroeid met katten. Standaard hadden we er 4 in huis, dus het was een gezellige bende. Nu heb ik het druk met de muziek en m’n werk als publieksbegeleider bij Naturalis, dus heb ik even geen tijd voor huisdieren. Ze de hele dag alleen laten zitten is zielig. Op termijn zou ik misschien eerder een hond nemen dan een kat omdat die makkelijker mee kan op reis.

Wat doe je aan sport?

Ik zwem denk ik wel vier keer per week hier in zee. Daarnaast doe ik qigong, wat een verlengstuk is van m’n meditatie, maar dan in beweging. Dat doe ik om een beetje innerlijke rust te krijgen, dat komt goed van pas als kunstenaar. Daarbij doe je sets van bewegingen waarbij je doet wat je lichaam wil, het is een zustersport van tai chi.

Wat is je beste gewoonte?

Ik denk dat ik elke dag zoveel mogelijk de tijd neem om open te staan voor de wereld om me heen. Dat je niet teveel in je eigen wereld of ego blijft hangen. Dat helpt me heel erg en ik denk mensen met wie ik aanraking kom ook, want daardoor kom je niet zo gestresst over. Voor zover dat me lukt vind ik dat wel m’n beste eigenschap.

Wat is je slechtste gewoonte?

Er zitten ook positieve kanten aan, maar ik ben heel goed in mezelf verliezen in dingen, vandaar ook muziek. Het kan doorslaan naar het zelfdestructieve, dat je gewoon vergeet te slapen of te eten en heel chaotisch en gestress wordt. Het komt nu gelukkig niet zoveel meer voor als vroeger toen ik nog een tiener was.

Voor welke actie schaam je je het meest?

Ik heb in m’n studietijd wel dingen gedaan waar ik niet per se trots op ben, maar dat zijn die situaties waarin je jong bent en teveel drinkt. Dat je achteraf van iemand hoort dat je iets heel geks hebt gedaan waar je zelf niks meer van weet. Dus ik zou zeggen: m’n eigen grenzen niet kennen. Tegenwoordig zijn er niet zo veel acties meer waar ik me voor schaam.

Wat laat je het liefst bezorgen?

Muziekinstrumenten denk ik. Thomann is wel een van de plekken waar ik het meest dingen bestel. Maandelijks komt er wel een microfoon, standaard of pedaal binnen. Eten bestel ik eigenlijk bijna nooit, maar als ik het doe is het meestal thais.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?

Even nadenken over wat consistent is… In elk geval koffie zetten. Vaak gewoon eventjes naar buiten gaan en de wind op m’n huid voelen. Als ik ‘s ochtends meteen begin met dingen doen, zit ik de rest van de dag in mijn hoofd. Een momentje van bewustzijn voor je meteen doorgaat vind ik daarom erg fijn.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?

Ik denk de duinen. Ik ga erg graag naar Meijendel. Dat is echt een perfecte plek om eventjes bij jezelf en bij de natuur te komen. Ik hou heel erg van het strand sowieso. Ik kan niet zo tegen drukte, dus ik ga vaker naar rustige stranden zoals het zuiderstrand.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?

De waarde die men hecht aan bepaalde zaken. Als je kijkt naar bepaalde tenten die we hier hadden, zoals de Supermarkt in het centrum, dat waren echt van de pareltjes. Daar had beginnend talent een mooie springplank. De laatste tien jaar moet dat steeds meer wijken voor “hippe” tenten, waardoor ik echt vind dat Den Haag z’n identiteit verliest. Ik snap dat het meer geld oplevert, maar voor de bewoners is het wel heel jammer.

Wat is je stamkroeg?

Ik kom hier vaak, bij de Maatschappij. Verder kom ik wel eens bij O’Caseys, lekker ruim en veel keuze waar je heen gaat. Die twee vind ik wel echt het tofst.

Wat is het beste Haagse initiatief?

Ik ben niet super up-to-date, maar ik doe vrijwilligerswerk in de duinen met een ecologische werkgroep om de biodiversiteit van de duinen hoog blijft, en mensen de natuur intact houden. Ik vind dat zelf heel waardevol.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?

Eerlijk gezegd ken ik niet zo superveel Haagse bandjes. Ik heb wel vrienden om me heen die dingen doen die ik tof vind. Een vriendin van mij, Milu, doet een project dat Muli heet en dat vind ik heel leuk. Delio Veen heeft een hele toffe band (Blue Milk). Skiffaman is een vriend van mij. Son Mieux is Haags toch? Niet mijn muziek, maar die zijn ook lekker bezig. (Later voegt hij the Deaf daar nog aan toe.)

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?

Wat ik altijd wel gemerkt heb is dat er een soort vriendenpolitiek heerst in Den Haag. Ik bedoel dat niet per se negatief, maar dat de bands die bekend zijn hun bevriende bands ook heel veel kansen kunnen geven. Iedereen die gewoon van onderaan aan het ploeteren is komt daar heel moeilijk tussen. 

Verder vind ik dat de uitgaansscene ook wel een beetje overschat is in Den Haag. Tot 4 uur in de stad lopen en uit wanhoop maar naar de Paap of de Pijpelaar gaan zoals je dat vroeger deed, is eigenlijk helemaal niks toch?

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?

Beginnende bandjes worden echt niet genoeg gewaardeerd. Ik vind het bijvoorbeeld supertof om naar de YMCA te gaan hier en ze te zien spelen. Ze zijn vaak nog heel onzeker, maar het is wel heel puur. Er zit geen showmanship of truc achter, dat authentieke karakter van de artiesten zie ik echt het liefst.

Als bands door willen breken of bepaalde verwachtingen waar moeten maken zie je dat ze bepaalde dingen zeggen waar ze helemaal niet achter staan, of dat ze zingen over dingen die ze helemaal niet hebben meegemaakt. Dat vind ik jammer, want dat hoeft helemaal niet. Je kan overal over zingen, zolang het maar belangrijk is voor jou.

Met wie zou je een dag willen ruilen?

Moet het een mens zijn? Ik zou anders wel een dag een vis willen zijn. Het lijkt me zo tof om onderwater te kunnen bewegen, en dat je in drie dimensies kunt bewegen. En dat zwaartekracht niet zo aan je trekt, zodat je een beetje zweeft. Dat lijkt me een heerlijk gevoel.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?

Zorgen, zelftwijfel. Ik heb sowieso m’n hele leven al lichte insomnia, dat je echt ligt te wachten totdat de slaap komt. Vaak kleine dingetjes, maar het komt erop neer dat ik te vaak scenario’s probeer uit te denken van hoe iets kan gebeuren. Dan zie ik allemaal beren op de weg, terwijl als het moment daar is er niks aan de hand is.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?

Ik heb veel leuke nummers, maar ik denk aan 'Catch the Wind' van Donovan, dat mag wel gespeeld worden. 'Sunday Morning' van the Velvet Underground. Als de keuze aan mij is ook 'Machine Gun' van Jimi Hendrix. Het is niet helemaal een rouwnummer, maar het is wel een rauw nummer.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?

Ik ben vorige week naar Frankrijk geweest, dus ik ben een paar Franse bandjes tegengekomen. La Femme vind ik heel tof. Die heeft een hele gave mix van electronic en iets van rock. Beetje psychedelic.Ik luister de laatste tijd ook veel Gilla Band, dat nummer heet 'Lawman'. Superrauw, dat nummer gaat 100% om de textuur in die sounds.

Ik heb meerdere nummers die ik echt oneindig kan blijven luisteren. Eentje is 'Port of Morrow' van the Shins, en een ander is 'Chemtrails' van Beck. Daarbij vraag ik me echt af: hoe is dit opgenomen? Was daar een plan bij of is dat gewoon zo onstaan? Het zit zo organisch in elkaar.

Wat is je grootste guilty pleasure?

Ik voel me eigenlijk nooit guilty voor m’n pleasures. Af en toe vind ik het wel heerlijk om een beetje foute muziek te luisteren. Eigenlijk heb ik een beetje een hekel aan 80’s en 90’s muziek, die sfeer daaromheen valt totaal niet binnen het straatje van wat ik zelf maak, maar soms vind ik het wel heerlijk om ernaar te kunnen luisteren. Maar daar voel ik me eigenlijk niet echt guilty voor.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?

Geen enkele. Heb erover nagedacht, en heb nog steeds wel ideeën, maar ik ben blij met m’n lichaam zoals ik het gekregen heb. Ik zou niks kunnen bedenken dat er echt iets aan toevoegt.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?

Dat was 'Meteora' van Linkin Park, die kocht ik als eerste zelf. De eerste die ik kreeg was volgens mij Pink Floyd, maar die is al heel lang kwijt.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?

Ik weet niet of ik dat iemand ooit zou willen opleggen. Ik vind het belangrijk dat mensen hun mening uiten en stem laten horen. Ik vind wel dat bepaalde concepten minder aan bod mogen komen. Zo vind ik het bijvoorbeeld een beetje belachelijk dat in de hiphop het altijd over geld, wijven, bezittingen en drugs gaat. We weten wel beter dan dat, dat dat niet het antwoord is op geluk. Ik ga niet zeggen dat iemand moet zwijgen.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?

M’n eigen dromen zijn altijd wel een goeie. Dat is toch een weerspiegeling van wat je allemaal meemaakt, alle geluiden om je heen. Zelfs nu, als je alles wat we nu horen opneemt zou het ook een symfonie zijn. In je dromen wordt dat gefilterd in je eigen bewustzijn. Dus alle gekke geluiden die we maken, inclusief machines en auto’s en noem maar op, daar zou je ook iets mee kunnen. Ik heb wel eens gehad dat ik met een gitaar in een veld zat waar de vogeltjes aan het zingen waren, en toen ging ik met ze jammen. Alle geluiden dus, en ook die authenticiteit waar ik het over had.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?

Ik denk het niet. Misschien wel, misschien ben ik dan weer terug. M’n zus en ik gingen als kind al mee op reis met onze ouders, dus ik was 1 toen ik in Amerika was, en 4 toen ik in Lapland was. Ik hou van Nederland en Den Haag, maar ik voel me niet in zo’n mate verbonden met Den Haag dat ik hier zou móéten blijven. En ik geniet hier ook meer van als ik er niet altijd ben.

Doorgeefvraag van Fleur van der Ham: Als je wethouder van cultuur zou zijn, wat zou je dan willen veranderen?

Ik zou meer willen kijken naar wat ik de lokale jeugd zou kunnen bieden qua springplank voor creativiteit en zelfuiting. Dat het minder draait om de mensen die geld hebben - en wat dat betreft zou ik waarschijnlijk verschrikkelijk zijn voor de politiek - maar dat je echt kijkt naar hoe je de jeugd een stem geeft en helpt zichzelf te vinden.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?

Wat is je favoriete plek om bij jezelf te komen?

Ill Fittings is te vinden op YouTubeInstagram, en natuurlijk gewoon op hun eigen website.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina