Drie dierenliefhebbers en een dalmatiërpuppy op het terras van Kinsbergen. Succes gegarandeerd. Dat bleek tijdens deze OhJaJoh met Danella Smith, frontvrouw, liedjesschrijver en mastermind achter het Haagse-Namibische Wilde Kind. De band bracht vorig jaar een eerste album uit en werkt nu aan nieuw materiaal. Op 19 oktober speelt Wilde Kind tijdens de Haagse Popweek. Genoeg reden om Danella wat beter te leren kennen via de OhJaJoh?!-vragenlijst.

Naam
Danella Smith

Geboortedatum en -plaats
Ik ben geboren op 24 augustus 1981 in Rundu. Dat ligt in Namibië. Dat ligt helemaal in het noorden aan de Okavango rivier. 

Heb je huisdieren?
Ik heb twee katten, Rudolph en Rupert. Helaas is mijn liefste hondje Jacob overleden in maart. Jacob heb ik meegenomen uit Namibië. Daar hadden we veel meer dieren. Toen we hier kwamen was hij heel alleen. Dus hebben we de twee katten erbij genomen. Ze zijn echt samen opgegroeid. De katten gedragen zich soms ook als een hond. Heel schattig. 

Doe je aan sport?
Ja, ik wandel graag met de hond, maar nu hij er niet meer is, is mijn ritme wel veranderd. Ik mis dat heel erg. Ik fiets ook graag, maar dan niet op een racefiets. En doe ik veel oefeningen met kettlebells en buikspieroefeningen.

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben heel gepassioneerd over dingen. Als ik eenmaal ergens een passie voor heb, zal ik het nooit opgeven. Ik heb heel veel doorzettingsvermogen. En ik ben heel lief voor dieren. Ik voel ze heel goed aan. Dat heeft ook een slechte kant, want ik kan heel veel medelijden met ze hebben. Soms te veel. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik kan heel erg stressen. Als iets mij dwarszit, kan ik dat moeilijk loslaten. Dan moet ik het goedmaken, anders blijft het mij achtervolgen. En ik kan heel slecht rijst koken. 

Voor welke actie schaam je je het meest?
Dat is eigenlijk een heel triest verhaal. Wij waren op reis in Namibië. We reden ergens diep in het bos in the middle of nowhere. Daar kwamen we een hond tegen die verschrikkelijk ondervoed en ziek was. Ik wilde de hond redden, maar we waren niet met onze eigen auto. De mensen waar we mee waren zeiden dat de hond niet mee mocht. Dus ik heb de hond daar achtergelaten. En dat achtervolgt me nog steeds. Ik had gewoon 'piss off' moeten zeggen en de hond toch meenemen. Ik heb wel al mijn eten voor hem achtergelaten. Ik hoop dat iemand anders hem gevonden en gered heeft.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Er is een winkel waar je eten uit Namibië kan bestellen. Dus als ik iets laat bezorgen, dan treat ik mezelf daarmee. Dat is eten dat je hier niet zo makkelijk kunt krijgen. Dat is het leukste. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Koffie en Wordle. Ik speel dat elke ochtend. Ik doe dat samen met een groep vrienden. Via WhatsApp delen we onze resultaten met elkaar. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Dat is definitief mijn tuin. Ik heb een hele fijne tuin achter mijn huis en het liefst ben ik daar met mijn man en mijn diertjes. Daarin ben ik echt een huismuis. Ik geef er ook graag feestjes, we hebben al veel goede “braais" (barbecues) gehad. 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik vind dat er veel zou moeten veranderen in de Haagse politiek. Maar het belangrijkste vind ik, zeker voor zo'n vooruitstrevende society als Nederland, dat dieren hier onder 'voedsel en waren' vallen. Dat vind ik totale onzin. Ze zouden als sentient beings gezien moeten worden. Dat is voor mij de eerste stap naar een betere samenleving.

Wat is je stamkroeg?
Die heb ik niet echt. Ik zit vaak hier, bij Van Kinsbergen, maar ook op de Grote Markt. Er is niet echt een plek waar ik altijd kom. Ik vind het ook leuker om af te wisselen. 

Wat is het beste Haagse initiatief?
Definitief Parkpop. Ik vind het zo mooi wat ze daar allemaal samenbrengen. Het is zo groot en zo bekend en dan ook nog gratis. 

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik weet dat DI-RECT en Goldband hele grote acts zijn op het moment. Dat is niet echt mijn muzieksmaak, maar ik waardeer wel hun harde werk en doorzettingsvermogen. Maar ik ben meer van de oldies zoals Shocking Blue. Ik weet dat het niet van nu is, maar dat is een Haagse band die mij echt aanspreekt.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
De diversiteit in muziek. Vaak ga je naar festivalletjes en dan hebben ze dezelfde muziek en dezelfde bandjes. Wat mij betreft mag daar wel wat meer afwisseling in komen. Van mij mogen er ook meer diverse podia komen. Ook voor andere genres die nu nog onderbelicht zijn. 

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Bijvoorbeeld Popradar. Ik denk dat er veel meer van zulke instellingen mogen komen om opstartende bandjes te helpen die zelf nog niet de middelen hebben om door te breken.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ook een goede vraag. Ik zou wel een keer willen ruilen met Oprah Winfrey of iemand die zo rijk is. Dan zou je echt kleine verschillen kunnen maken. Bijvoorbeeld alle dierenasielen of kindertehuizen ter wereld een donatie doen, waardoor ze zich niet meer druk hoeven te maken om geld. Als ik heel rijk zou zijn, zou dat mijn eerste stap zijn om de wereld een beetje beter te maken. Voor dat soort organisaties zijn financiën eigenlijk altijd de grootste zorgen. Dus als dat goed zit, kunnen ze zich richten op goede dingen doen. 

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Zoals ik al zei kan ik heel goed stressen. Dus als ik dingen niet af heb of er komt een deadline aan en ik weet dat ik nog heel veel dingen moet doen, dan kan ik daar wel van wakker liggen. Dan ga ik me zo druk maken om alles wat ik nog moet, dat ik er slecht van slaap. Maar ook als je bijna een single uit gaan brengen. Dan lig ik er wakker van hoe dat ontvangen wordt, vinden mensen het wel leuk? Wat zullen ze ervan zeggen?

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Het klinkt heel raar, maar toen ik vijf jaar was, speelde mijn moeder voor het eerst Bolero van Ravel voor mij. Toen begon ik spontaan te huilen, dat heeft me zo geraakt. Dus als ik iets mag spelen op mijn begrafenis, is het deze. Ik vind dat nummer echt magisch. 

Waar luister je de laatste dagen naar?
Omdat ik de afgelopen dagen veel met mijn nieuwe muziek bezig ben, luister ik veel naar Aldous Harding. Ken je dat? Please listen to her, she's awesome! Er is iets heel unieks aan haar, haar stem en de manier waarop ze muziek maakt. Zo inspirerend. De producer waar ik mee werk zei dat ik niet per se hetzelfde ben als zij, maar dat ik hem aan haar doe denken. Ze is zo'n muzikante die je misschien niet meteen geweldig vind, maar hoe meer je ernaar luistert, hoe meer je het gaat waarderen.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Wij kunnen soms potten ijs halen en dan eten we die helemaal leeg. Tot het punt dat ik er buikpijn van krijg, maar ik kan het gewoon niet laten. Ik kan mezelf echt laten gaan met eten.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik heb van mijn zus de soundtrack van Natural Born Killers met Leonard Cohen’s Waiting For A Miracle als eerste track. Ik denk dat dat de eerste plaat was die ik ooit kreeg. Ik vond die zo gaaf. 

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Definitief de natuur. Maar dan de natuur zoals in Namibië. Daar is de natuur zo groot en jij bent zo klein. Daarnaast laat ik me inspireren door muziek en kunst van anderen. Maar natuur is waar ik echt iets bij voel en waar ik echt iets van vindt. 

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik zal dan zeker al met één voet in Namibië zijn. We hebben plannen om daar voor onszelf een huisje te bouwen bij een oude boerderij. Maar ik wil ook graag hier blijven. Mijn ideale wereld zou zijn om mijn tijd te verdelen. Zes zomermaanden in Nederland en zes wintermaanden in Namibië. We zijn nu bezig alles te regelen voor ons huis daar. Dus jullie kunnen me daar komen opzoeken!

Doorgeefvraag van Cris Kühlen: Hoe zie je de muziekindustrie, zoals wij deze nu beleven, voor je over tien jaar?
Ik zou hopen dat er meer bouwstenen komen van de politiek. Dus meer podia, maar ook muzikanten beter betalen. Er mag echt een betere basis komen, zodat de muziekindustrie niet nog verder achteruit gaat. 

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Ben je wel eens in Namibië geweest en als dat niet zo is, wanneer ga je?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina