In de coronatijd heeft Fleur van Ham het roer flink om moeten gooien. Deze bezige dame heeft zich van onder andere promotor van Haagse feesten doorontwikkeld naar A&R Manager en tourmanager voor artiesten als AVA NOVA, fotograaf bij Mispoes en is nu receptionist van het PAARD en programmeur van het Paardcafé. Welke rol heeft muziek in haar leven? Wat heeft Fleur met politiek? Hoe zwaar is twerkles? Op een mooie warme zonnige vrijdagmiddag ontmoeten de crazy cat lady in de tuin van Café Juni en legden we haar de bekende vragen voor.

Naam
Fleur Thalita van Ham

Geboortedatum en -plaats?
13 oktober 1994, Voorburg. Toen ik 19 was ben ik naar Den Haag verhuisd, dus ik voel me wel een echte Hagenees.

Heb je huisdieren?
Ik heb twee katten, Milli en Muis. Ik ben bonusmama van Muis, mijn vriend had haar al. Mijn vriend had twee katten, Poes en Muis, want dat was dan leuk. Vorig jaar september kregen we een nieuwe kat, Milli. Wij hebben haar zo genoemd omdat mijn vriend toen net een nummer had uitgebracht die de miljoen streams had gehaald.

Wat doe je aan sport?
Ik heb een abonnement bij de sportschool, maar ik ga niet vaak genoeg. In coronatijd heb ik met een vriendin 5 maanden twerkles gehad. Dat was echt heel erg leuk en het is moeilijk zwaar! Je voelde je ook wel een beetje sexy. In de coronatijd was alles heel erg onsexy en saai. Eigenlijk moet ik dat weer oppakken. Ik hou ook erg van dansen.

Wat is je beste gewoonte?
Ik denk dat ik heel zorgzaam ben. Ik wil graag voor mensen zorgen en wil graag iets voor mensen betekenen. Ik ben ook altijd vrolijk. Ik denk dat dat een goede eigenschap is. Ik word er zelf in ieder geval vrolijk van. Als ik chagrijnig ben ben ik daar snel weer uit. ‘Kijk nou hoe mooi we hier zitten, hoe gezellig het is, hoe mooi het leven is’. Ik ben een optimistisch en vrolijk persoon. Fleur is een naam die bij me past. Mijn moeder zegt altijd dat ze had bedacht om mij Isabel te noemen, maar ‘jij was geboren en ik zag het direct: Fleur’.

Wat is je slechtste gewoonte?
Als ik geen structuur voor mezelf aanbreng dat ik chaotisch ben. En dat ik heel veel ja zeg. Daar ben ik nu mee bezig om dat niet meer te doen, meer voor mezelf te prioriteren. Ik ben vaak overal enthousiast voor dus dan zeg ik ‘tuurlijk, leuk!’ Dat komt ook voort uit mijn goede eigenschap dat ik mensen wil helpen en dingen wil doen, maar dan is het vaak te veel. Uiteindelijk maak je dan fouten, omdat je te veel ballen in de lucht aan het houden bent.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik vind schaamte een nutteloze emotie, to be honest. Natuurlijk doen mensen rare dingen. Soms heb je een borrel te veel op en dan ga je tegen vreemde mensen in het Paardcafé je hele historie vertellen. Dat doet iedereen. Iedereen heeft van die momenten van ‘oeh, had ik dat wel zo moeten doen?!’, maar ik ga me er niet voor schamen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Eigenlijk niets. Ik ben pas begonnen met bestellen in de coronatijd omdat het niet anders kon. Daarvoor dus niet. Ik hou namelijk van een winkeltje bezoeken, ik hou van een tentje bezoeken om eten af te halen. Ik bestel heel soms eten, maar dan ben ik intens lui of heel brak. Dan bestel ik McDonald’s. Liever ga ik zelf koken, iets gezonds maken. Ik ben niet zo’n besteller.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Dan doe ik de deur open van de slaapkamer, want dan komt mijn kat. Die staat elke ochtend klaar. Dan tik ik op de deken en dan komt ze bij me liggen. 5 à 10 minuten knuffelen met mijn kat, ben een beetje een crazy cat lady. Daarna ga ik douchen om lekker wakker te worden. Of ik ga ontbijten samen met mijn vriend.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik vind dat zo lastig. Ik kom uiteraard heel graag in het PAARD. Ik ben niet zo’n kroegentijgert eigenlijk. Wat ik heel leuk vind om te doen is met mijn vriendinnen ergens een hapje te eten. Mijn lievelingsplek daarvoor is Yuzu, aan de Bierkade. Het is een Japans restaurant, geen sushi, maar fine dining met kleine Japanse hapjes om te delen. En ze hebben hele lekkere cocktails. Wat ook een van mijn favoriete plekken is, is The Grey Space, omdat dat kunst en muziek samen brengt. Ik was er kort geleden nog. Toen waren de dames van Reconsider Studio er en zij kopen oude pakken op en maken daar iets nieuws van. Ook heb je er ’s avonds nog zon op het terras. Ze hebben daar een soort biologische natuurwijn en die is heel lekker.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Dat ik het idee heb, zeker nu ik in het Paardcafé zit, dat er veel mensen afkomen op de lokale bands, maar niet op de niet lokale bands. Dat vind ik heel jammer, want er zijn zoveel vette bands. Dat zou ik graag anders willen zien. Dat het mensen niet uitmaakt of het lokaal is of niet, maar dat ze gewoon gaan. In Den Haag is het heel erg stick together, wat leuk is voor onze scene. Het is nice, maar sta ook open voor de rest van Nederland.

Wat is je stamkroeg?
Stamkroegen zijn voor mij restaurantjes waar ik een heel lekker wijntje kan drinken.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Op dit moment vind ik Orisun Studio een goed Haags initiatief. Zij maken in een esthetic way video’s voor artiesten. Wat ze bieden is een supertoffe set met styling erbij, oftewel het hele pakket. Alle video’s die ze maken voor artiesten zien er tof uit. Ik denk ook dat dit nodig is in de muziekscene, dat dat jou als artiest echt wat oplevert.  Zij maken een live opname van een nummer naar keuze. De sessies heten Homegrown. Het is een samenwerking tussen mensen die video’s maken, maar ook tussen mensen die mixen en masteren, styling en setdesign doen. Dat is wat mij betreft echt een toevoeging.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?
Op dit moment denk ik toch Sky Feliz. Zij is een multidisciplinair muzikant/artiest die haar talenten verenigt tot een conceptueel geheel. Ze is een rasechte performer! Zij is o.a. songwriter, zangeres en producer. Alles wat zij uitbrengt, ook visueel, is voor een groot gedeelte door haar bedacht en gemaakt. Daar heb ik veel respect voor. Alles heeft een internationale sfeer.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Ik denk dat Den Haag niet een stad is waarin dingen worden overschat, dat is meer in Amsterdam, I guess. We zijn toch gewoon ons lekker knullige stadje.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De Samenscholing die moet gaan sluiten. Dat vind ik verschrikkelijk. Hoe kan het zo ver zijn gekomen dat dat gebeurt?! Het is zo belangrijk voor zo veel mensen. Het wordt denk ik door de politiek onderschat.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel met de wethouder van Cultuur willen ruilen. Ik ben heel benieuwd hoe dat is en hoeveel verschil je dan kan maken. Stel je voor we hebben een wethouder van Cultuur die de Samenscholing wel heel belangrijk vindt, kan de wethouder er dan voor zorgen dat het nog bestaat? Of ben jij een poppetje in het hele spelletje? Hoeveel invloed heb je daadwerkelijk? Hoe beweeg je jezelf daarin? Dat lijkt me heel interessant.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik lig nooit ’s nachts wakker. Ik slaap heel goed. Ik kan me heus wel druk maken over dingen, maar dat is niet ’s nachts.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Moet ik nu al over mijn begrafenis nadenken? Ik wil nog helemaal niet over nadenken over de dood, dat vind ik verschrikkelijk. Ik wil daar pas over nadenken als ik 80 ben.
Als ik morgen onder een tram zou komen dan zou ik het nog niet weten. Dan moet ik kiezen tussen alle nummers waar ik een precious heart bij heb, wat ik prachtig vind, waar ik een emotie bij heb. Al hoewel, doe dan maar ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’ van Frank Boeijen.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik heb helemaal een comeback van Nineteen van Adele. Dat album kwam weer in mijn hoofd, dat heb ik vroeger helemaal grijs gedraaid. Mijn moeder haat Adele simpelweg omdat ik zo veel dat album heb gedraaid in mijn kamertje. Ze kan het niet meer aan. Ik heb laatst gelezen dat het een onderdeel is van ADHD om een nummer vaak op repeat te kunnen luisteren. Wat ik verder veel luister is Kaytranada.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Mijn televisiekijkgedrag. Ik ben echt verschrikkelijk, ik kijk allemaal fucking slechte televisie. Temptation Island, Ex On The Beach, Love Island, The Kardashians, Married At First Sight en B&B Vol Liefde, wat momenteel mijn lievelingsprogramma is. Ik vind het heerlijk dat er dit soort mensen op de wereld zijn. Dit is wel de guilty pleasure waar mensen mij ook om uitlachen.

Fleur van Ham

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nul. Ouderwets hè!

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Without Me van Eminem. Mijn moeder kocht altijd elke zomer als wij op vakantie gingen een plaatje voor de vakantie. De eerste was dus deze. Elke dag moest het een keer gedraaid worden en gingen we er op dansen.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Waarom zou ik bepalen dat iemand moet stoppen met muziek maken? Ik kan me niet zo snel irriteren. Ik vind elke creatieve uiting in muziek gewoon tof. Al is het mijn ding niet, dan kan ik wel waarderen waar iemand vandaan komt of waarom iemand iets heeft gemaakt. Maar als ik artiesten moet opgeven die ik liever niet meer zou willen horen dan zijn het Celine Dion en Shakira.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Muziek. Zo is het begonnen. De reden dat ik wilde werken in de muziek is ook gewoon muziek. Ik vind muziek zo bijzonder, hoe muzikanten hun weg hebben gevonden om hun verhaal te vertellen op een manier. Ik ben persoonlijk fan van hiphop, maar dan wel hiphop met poëzie, waarin iemand een echt verhaal vertelt zoals Kendrick Lamar. Als je zijn album luistert vertelt hij jou een verhaal. Met die poëzie en het rijmen, dat vind ik erg speciaal. Ik kan ook heel gevoelig zijn voor het verhaal dat een artiest mij vertelt.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Als ik ergens in Nederland woon dan woon ik in Den Haag. Mijn ouders wonen in Portugal, mijn schoonouders in Ierland. Beide landen hebben mijn hart gestolen en ik zie mezelf daar wel nog een keer naartoe gaan. Maar niet al over 10 jaar, misschien over een jaar of 20 ofzo.

Doorgeefvraag van Danella Smith, Wilde Kind: Ben je wel eens in Namibië geweest? Zo niet, wanneer ga je?
Ik ben daar nog nooit geweest. Ik ben wel in het continent Afrika geweest, namelijk in Tanzania en Kenia. Dat heeft onwijs mijn hart gestolen. Dus ik wil graag gaan. Ik ben zeker van plan om meerdere landen in Afrika aan te doen. Als ik antwoord moet geven op de vraag welk land waar je bent geweest heeft de meeste indruk op je gemaakt dan is het toch wel Tanzania en Kenia. Dat was zo bijzonder. Om te zien hoe de lokale bevolking, de Masai, daar woont was echt gaaf. Het heeft heel veel indruk op me gemaakt en bepaalde perspectieven veranderd hoe ik in het leven staan.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je de Wethouder van Cultuur zou zijn, wat zou je willen veranderen?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina