Voordat DJ en producer Cris Kühlen bekend werd onder de naam Dazion had hij een muzikale samenwerking met Bella Hay in Tears & Marble. Nu is hij solo verder en verlegt hij de grenzen van genres zoals afro en synthpop door zijn voorkeur voor vintage apparatuur. We spreken Cris in Popradar om hem te bevragen naar hoe hij in het leven staat en naar zijn favoriete muziek en inspiratiebronnen.

Naam
Cris Kühlen (Dazion)

Geboorteplaats
Den Haag.

Heb je huisdieren?
Nee, heb mijn beste vriendje twee weken geleden helaas in moeten laten slapen. Ik had een kat, Kenny, en die is twintig geworden. Mijn vriendin had hem als kitten gekregen en ik heb hem de laatste tien jaar dan meegemaakt, enorm gehecht was ik aan dat beestje.

Wat doe je aan sport?
Ik doe veel fitness, hardlopen en sta wel eens op een skateboard. Als het wintersportseizoen er is doe ik ook graag aan snowboarden. Bij mijn beroep is het zo dat ik veel achter de computer zit, dus ik probeer wel veel te bewegen.

Wat is je beste gewoonte?
Dat ik strikte regimes hou voor mezelf als ZZP’er. De wekker gaat gewoon zeven uur en dan maak ik er een hele productieve dag van, ondanks dat ik uit kan slapen. Als ik om twaalf uur wakker word, voel ik mij al lullig. Ik kan op een hele gestructureerde manier aan de slag met iets en dan stop ik er ook mijn volle honderd procent in.

Wat is je slechtste gewoonte?
Dat ik moeite heb met nee zeggen tegen dingen. Het kan voorkomen dat ik ja zeg tegen bepaalde gigs of dat ik te lang bij vrienden blijf hangen, terwijl ik de volgende dag gewoon dingen moet doen.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Als ik een bakkie op heb, kan ik wel eens onwijs de diepte in gaan tijdens een gesprek met iemand die ik dan niet zo goed ken. Dan vertel ik van alles over mezelf wat ik normaal gesproken niet zo gauw vertel en dan baal ik daar de volgende ochtend van.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Dingen van Bax Shop, dat zie ik echt als een cadeautje voor mezelf.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Een bakkie koffie zetten en, dit klinkt misschien suf, een rondje door mijn huis lopen. Ik ben nu aan het verbouwen en dan kijk ik even wat ik kan doen, even nadenken hoe ik mijn dag in ga delen. Daarna ga ik meestal de sportschool in.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het strand. Alhoewel dat in Scheveningen ligt en dat is geen Den Haag. En dan de PIP als gedeelde eerste plek.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Aan de stad zelf niks. Geen nieuwbouw, maar oude charme. Qua beleid vind ik dat er nu eens een einde moet komen aan dat gezeik op geluidsoverlast. Ik zou wel eens een wet willen zien dat niet iedereen zomaar de politie kan bellen en dan vervolgens in zijn recht staat.

Wat is je stamkroeg?
Heb ik niet.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Het PIP Boksgala. Nee, TodaysArt en Rewire mag zich qua line-up meten met de meest interessante internationale festivals. Shout out naar Bronne Keesmaat, want de programmering en de line-up zijn echt gestoord. Ik mis wel de oude TodaysArt waar er nog grote kunstinstallaties in het centrum stonden. Ik kan mij nog een editie herinneren dat de Grote Marktstraat veranderde in een landingsbaan als audiovisuele ervaring, dat was vet.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?
Goldband
is indestructible natuurlijk, die zijn fantastisch. Dat is nu hetgeen wat het hardst gaat. Los van of het je smaak is, kan je niet ontkennen dat het de act van het moment is.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Geen idee.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik onderschat of overschat dingen niet zo vaak. Ik laat dingen altijd een beetje gebeuren.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel eens willen weten hoe het is om aan het hoofd te staan van een gruwelijk ziek design studio. Een Dieter Rams bijvoorbeeld, dat is één van mijn grote helden. Die man heeft zulke spectaculaire dingen gemaakt. Een tastbaars product creëren waar iedereen van kan genieten, dat lijkt mij vet.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Een compositie van een nummer. En dan lig niet wakker op een negatieve manier, maar dan word ik gewoon enthousiast. Ik hoor dan bepaalde dingen in mijn kop en dan krijg ik helemaal zin om het te maken.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Dat zijn er twee: Peter Gabriel met Mercy Street en This Mortal Coil met Song To The Siren. Dat zijn complete tearjerkers. Mijn begrafenis wordt geen feestje, maar daar mag iedereen eens flink huilen, ga mij maar even goed missen!

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Heel veel eighties. Oude Level 42 en INXS staat op repeat. Het kan echt alle kanten op gaat, in ieder geval veel muziek van vroeger.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Geen piercings en iets van zeventien tattoos.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Het eerste stuk muziek wat ik kreeg was een ‘Synthesizer Greatest’ CD. Mijn eerste vinyl was een plaat van mijn opa. Dat was Gabby Pahinui, Hawaiiaanse muziek.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Elke artiest die zichzelf een soort rock-and-roll-imago heeft aangemeten en dus een complete asshole is tegen iedereen, die moet for ever zijn bek houden, want daar draait muziek niet om. Muziek is geen manifestatie van je ego.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Films en kunst. Als ik iets doe met muziek, dan heb ik eerst een visueel beeld in mijn hoofd. Dan bedenk ik welke muziek erbij past. Ook muziek inspireert mij. Eigenlijk inspireert alles mij wel.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Onder andere. Ik zou zeker nog in Den Haag willen blijven wonen. Ook het buitenland trekt mij, maar Den Haag is gewoon mijn huis.

Doorgeefvraag van NICK.ILL.SON: Ben je eerlijk tegen jezelf, of zeg je alleen wat anderen willen horen?
Ik ben heel eerlijk tegen mezelf. Ik zeg soms wel dingen die anderen willen horen. Je moet het een beetje kunnen afwegen wanneer je een antwoord op maat geeft aan iemand. Je moet niet altijd bot en eerlijk zijn, dat is kwetsend naar anderen. Het leven is niet zo zwart-wit.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Hoe zie je de muziekindustrie, zoals wij deze nu beleven, voor je over tien jaar?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina