Crossing Border mag dan misschien minder muziek programmeren dan voorheen, dat doet niets af aan de kwaliteit. Net als in voorgaande jaren verwachten we komend weekend dan ook wat acts te zien die in de nabije toekomst de grote podia zullen bestijgen. Om je op weg te helpen, hebben wij alvast vier tips voor je.

Froukje

Toegegeven, onze eerste tip is inmiddels al bekend bij het grote publiek. Met de jonge Froukje (20) als opener op zaterdag kan het festival niet actueler zijn. Midden in haar uitverkochte tour door Nederland en net aangekondigd voor Pinkpop heeft Crossing Border haar nog net op tijd kunnen strikken. Verwacht catchy songs op dansbare beats met scherpe, pakkende teksten. Zoals in debuutsingle en doorbraakhit 'Groter dan ik' waarmee ze de klimaatproblematiek op een krachtige manier onder de aandacht brengt. En dat nu, tijdens de internationale klimaattop in Glasgow. Niet te missen dus!

Zaterdag 6 november | 19.00 uur | The Raven

Anthony Joseph

The Rich Are Only Defeated When Running for their Lives, aldus Anthony Joseph. Het laatste album van de Britse poëet is een zwaarmoedig werk, maar tegelijkertijd een complete jam. Het muzikantschap druipt ervan af. Onder andere Shabaka Hutchings is op de plaat te horen, en de associatie met Gil Scott-Heron is niet ver te zoeken. Op Crossing Border zal de muzikant optreden met een volledige band. Wij weten nu al te voorspellen dat dit een enorm hoogtepunt gaat worden.

Zaterdag 6 november | 20.45 uur | The Raven

Billie Marten

Met Billie Marten (22) heeft Crossing Border nog een jonge dame in de programmering die terecht eindelijk wat prominenter naar voren wordt geschoven. De BBC selecteerde haar in 2016 al voor de prestigieuze 'sound of 2016'. Een kwaliteitslabel voor aanstormend talent. Van een echte doorbraak is het nog niet gekomen maar gestaag zet zij haar stappen naar steeds grotere podia. Zo is de vergelijking met Laura Marling niet alleen muzikaal te maken, ook qua geleidelijke opbouw van haar carriere. Piepjong in de spotlights, al vroeg je debuut uitbrengen en als relatief onbekende op Crossing Border staan. Muzikaal slaat Billie Marten langzaam de brug van kleine dromerige akoestische folkliedjes naar wat meer stevige ook elektrisch ondersteunde popliedjes in de richting van die andere Billie; Eilish.

Zaterdag 6 november | 20.30 uur | Heartbeat Hotel

Manu van Kersbergen

Vorig jaar was er na jarenlange stilte eindelijk weer muzikaal nieuws te melden rondom Manu van Kersbergen. De woordenkunstenaar bracht samen met de Haagse Kern Koppen een track uit (Adembenemend) tegen geïnstitutionaliseerd racisme. Later dat jaar konden we een genieten van een net zo adembenemende liveshow vanuit onze luie stoel. Dat smaakte naar meer. Het broertje van Crossing Border, You’ll have to scream LOUDER festival had Manu ft. Multibeat op de programmering staan. Helaas ging dat net op de valreep niet door. Nu op Crossing Border voor de herkansing. Dit wil je niet missen.

Vrijdag 5 november | 20.15 uur | Heartbeat Hotel