Een zomertour langs alle Haagse studio’s? Been there, done that. Nu zijn de platenzaken aan de beurt. We hebben deze zomer drie Haagse winkels bezocht, met alle drie een eigen verhaal. Het resultaat: de platenzakentrilogie (ook leuk voor Scrabble). Een drieluik waarbij we in gesprek gaan met de eigenaren over de winkel, de klanten en natuurlijk het vinyl.

De tweede platenzaak waar we een bezoek aan brengen bevindt zich op het Noordeinde. Het is het relatief nieuwe 3345 vinyl records. Ondanks dat het niet heel zonnig is, is het een vrij warme dag. Mark Kneppers, de eigenaar, stelt dus voor om het gesprek in de buitenlucht te beginnen. Op een bankje voor de winkel. Even later haakt ook Sameer van Zwieten aan, de mede-eigenaar van de Haagse winkel. Daarnaast spreken we kort met Luuk (“Volgens mij weet ‘ie nog meer dan ik.” – Mark Kneppers) en het fenomeen Eddy Locals. Een dynamisch interview zou je het kunnen noemen.

Vóór Mark Kneppers iets voor zichzelf begon, werkte hij jarenlang bij verschillende platenzaken: “Ik ben zelf dj (Wipneus & Pim, Kraak & Smaak, DJ Knuppelhout, red.) en verzamelaar, en een eigen platenzaak, ja dat leek me wel wat. Maar ik zag alsmaar bij die platenzaken: daar is eigenlijk niet van te leven.” Kneppers’ muziekcarrière gaat vervolgens zo goed, dat hij besluit zich daarop te focussen. Uiteindelijk wordt hij gevraagd om bij Velvet in Leiden de vinylafdeling te doen. “Dat is gaan groeien tot het een serieuze platenzaak werd, maar ik merkte dat ik daar niet de dance en obscuurdere dingen kwijt kon. Toen dacht ik, ik ga gewoon een apart winkeltje beginnen.”

Dat winkeltje betreft in de eerste instantie enkel een grote hal op een industrieterrein in Leiden. Het is het begin van 3345 vinyl records. “Ik merkte wel dat de echte collecter’s items in een winkel niet werkte”, vertelt Mark. “Toen ben ik op Discogs gaan verkopen online en dat ging heel erg goed.” Maar de grote hal lijkt nog niet op de winkel die Mark voor ogen had. Dan komt er een aanbod van Rhythm Import in Den Haag. Voor een niet al te groot bedrag kan Mark deze winkel in de Torenstraat overnemen. De overname werpt helaas geen vruchten af en dus verhuist 3345 vinyl records naar het Noordeinde. Mark: “De huur is natuurlijk wel pittig, maar ik denk dat we een goede keuze hebben gemaakt.” Dit is het punt waarop Sameer mede-eigenaar wordt van de Haagse platenzaak. Inmiddels heeft ook hij zich bij het interview gevoegd en we verhuizen naar binnen om een kijkje te nemen bij de collectie.

(Tekst gaat door onder foto)

Die collectie bevat zowel nieuw als tweedehands vinyl met een breed scala aan muziekstijlen. Sameer: “Dit is een winkel die altijd in verandering is. Een maand geleden hebben we weer alles anders gedaan.” Terwijl we langs de verschillende genres lopen, geven Mark en Sameer continu feedback op hun eigen assortiment: er mag meer jazz bij, de cd- en single-collecties mogen groter en de punk, metal en blues heeft nog geen goede plek. “We zijn nog niet helemaal klaar met de winkel”, zegt Mark lachend. Dat blijkt zeker wanneer de twee eigenaren in een kort mogen-er-platenbakken-op-de-vloer-debat verwikkeld raken. Ondanks dit verschil van mening delen de mannen eenzelfde visie. Mark: “We willen niet een stoffige vintage vinylwinkel zijn.” Dit moderne imago blijkt eveneens uit het grote online netwerk van 3345 vinyl records. Niet alleen via Discogs wordt een hoop verkocht: “We hebben ook een eigen Facebookgroep waar we platen in verkopen. Dat is dan vooral gericht op dance niches, underground dance-platen”, vertelt Sameer.

 

 

 

Mark en Sameer nemen ons mee langs een kleine binnenplaats, via een trapje naar beneden, naar een kantoortje achter het pand. Hier komen we erachter hoe de Facebookgroep gerund wordt en  ontmoeten we Eddy, de man achter het Facebookpersonage van Eddy Locals. “Voordat ik er was, deden Sameer enzo het via hun eigen Facebook, maar dan heb je dus 24/7 dat je lastig gevallen wordt”, vertelt Eddy. “Dus toen is dat personage eromheen bedacht.” De Facebookgroep bestaat inmiddels al drie jaar. “Daar zijn we best wel trots op”, zegt Sameer. “Dat er al drie jaar lang mensen bij ons kopen. We hebben ook best bekende dj’s die met ons meegroeien.” Maar wat is nu het geheim van het succes van 3345 vinyl records? “We hebben natuurlijk verschillende geldstromen lopen”, vertelt Mark. “We hebben de fysieke winkel, we hebben de Facebookgroep, we hebben Discogs en dan hebben we eigenlijk ook nog de Velvetvinyl outlet. Ik denk ook wel dat dat een sterke basis is.”


(Tekst gaat door onder de foto)

Naast die sterke basis heeft iedereen die betrokken is bij 3345 vinyl records een enorme passie voor en kennis over muziek. Wanneer we vragen naar persoonlijke favorieten, duikt Sameer bijna direct de platenbakken in en wordt ook Luuk opgetrommeld voor “tips voor 3voor12!” Aan het eind van het interview presenteren beide mannen met enthousiasme een hele reeks platen aan ons, eigenlijk te veel voor in het artikel. We hebben er dus drie uitgekozen als afsluiter, inclusief commentaar van de kenners:

Principe
Sameer: “Dit is een label uit Lissabon en die brengen hedendaagse Portugese underground muziek uit. Hele mooie hoezen ook, allemaal handgeschilderd.”

Frank Harris & Maria Marquez - Echoes
Luuk: “Hij maakt geloof ik vooral filmmuziek. Dit is een compilatie van verloren dingen uit de jaren ’80, aangename Braziliaanse sfeer. Ja, de perfecte zomerplaat eigenlijk.”

Kali Malone – The Sacraficial Code
Luuk: “Een van onze best verkopende platen.”
Sameer: “Heeft op Rewire laatst een concert gedaan in een kerk.”