Goldband heeft een nieuwe EP. De stucadoorband die De Haagse Song Van Het Jaar won, heeft in 2019 onze harten veroverd en is nu in 2020 begonnen aan een overwinningstocht. Volgende halte: Noorderslag, maar eerst de EP 'Van De Roulette Naar De Doublet' droppen tijdens een exclusieve luistersessie op een geheime locatie.

Heel lang was het onduidelijk waar en wanneer de luistersessie plaats zou vinden. Maar op de dag zelf krijgen we een mail. "Vanavond verwelkomen we jullie op de Pier van Scheveningen voor de exclusieve luistersessie van 'Van de Roulette naar de Doublet'. X De Boys Van Goud." 

Om 20:00 arriveren wij bij de Pier, helemaal aan het eind (en verkijk je niet op die afstand) staan mensen ons op te wachten naast een gigantische zak Goldband stucgips. Seaview Office 2, de zaal waar de luistersessie plaatsvindt, is een kleine evenementenlocatie waar een selecte groep vrienden, familie, pers en een handje gelukkige prijswinnaars als allereersten de nieuwe EP zullen horen. Op het podium staat een bed met een Goldband dekbedovertrek. Het is nog maar de vraag wat er komen gaat.

Goldband

Het bed zorgt ervoor dat we ons gaan afvragen wat we vanavond precies mogen aanschouwen. Wordt het performance art? Gaan de heren een concert geven? Wordt er gewoon op play gedrukt en staat het bed er alleen om te laten zien dat er Goldband-merchandise is? Wij weten het niet. Terwijl de zaal rustig aan volstroomt met bekenden van de band en er een typisch lift-muzakje opstaat tellen wij de minuten af. Wat gaat Goldband doen?

Dan gaat het licht uit en horen wij de eerste, serene, pianotonen van '27' het openingsnummer van de EP. Terwijl het nummer opstaat loopt het drietal het podium op in ochtendjas. Langzaam wordt deze uitgetrokken en kruipen de heren, knus naast elkaar, in het bed. Boaz Kok legt ons uit wat de strekking van de avond gaat worden; de heren laten ons de gehele EP horen en tussendoor is er ruimte voor vragen vanuit het publiek. Karel sommeert ons in een luisterhouding te gaan zitten, dan kan de luistersessie beginnen.

Het eerste echte nummer 'Superverdrietig' doet thematisch een beetje denken aan 'Verdriet Voor Twee' van eerste EP Dun Smeren, Geld Verdienen, maar dan met een andere muzikale omlijsting. De minimale arrangementen zijn ingeruild voor synthbassen en  stuwende drums, iets meer gepolijst maar niet te gelikt. Aan het eind van het nummer zijn er geen vragen. Het tweede nummer '#Koning' is een stuk harder, meer dansbaar. Tekstueel lijkt het een beetje tofdoenerij, maar wie goed luistert naar de tekst lijkt het ook een kritiek op het supersterrenleven en een kleine lofzang aan Den Haag.

Dan is het volgens de jongens tijd voor het eerste echte liefdeslied van de band. Alledrie de muzikanten zijn naar eigen zeggen "supergelukkig en superbezet. Het is de vraag wie er als eerste papa gaat worden." Een mooi gebaar van de jongens en de liefde voor hun wederhelften blijkt nog meer uit de song. 'Alles Kapot' is de nieuwe single van de band en beschrijft de knaldrang van de band die afneemt in het bijzijn van hun geliefde. Dit zou zomaar een hit kunnen worden horen we iemand fluisteren. Het is een imposant nummer en wij zijn benieuwd wat het voor impact gaat hebben.

Goldband

Na 'Alles Kapot' volgt er nog een nummer over seks en passeert 'Mijn Stad' de revue. Tijdens de Haagse Song Van Het Jaar staat een groepje meisjes op om zeer uitbundig te dansen. Tussen de nummers door vertelt de band wat anekdotes over de songs, het opnameproces en wordt er champagne uit elkaars navel gedronken. De vragen uit het publiek blijven een beetje uit. Misschien is dat ook omdat het toch een vreemd gezicht is, die drie jongens in een bed. Tijdens het laatste nummer van de EP 'Money = Love' gaat het helemaal los en het hoofdeinde van het bed waar de band in ligt overleeft het niet. Tot slot wordt ons nog een sneakpreview van de video van 'Alles Kapot' getoond en is de release voorbij.

Achteraf spreken wij David Schoch, fan van het eerste uur en mede-oprichter van PIP. Schoch zegt dat hetgeen dat hem het meest opvalt de nieuwe sound is. "Er zit meer ziel in, de vorige EP had meer bangers terwijl deze songs de andere kant van de jongens belicht." Misschien dat deze nieuwe sound ook deels te danken is aan producer Wieger Hoogendorp, die bij een deel van het proces betrokken is geweest. David vertelt ons ook dat hij onder de indruk is van de kwaliteit van de videoclips van de band. "Die clip van 'Alles Kapot' is ook zo goed. Het is een uniek pad dat de jongens bewandelen. Het zijn stucadoors, maar wel creatieve stucadoors." Tot slot vertelt David dat hij in het nieuwe jaar verwacht dat Nederland en België omgaan en Goldband de grotere podia aan gaat doen. "Ze hebben een megagoede start gehad, en dit jaar gaan ze de grote spots op festivals pakken. 2020 gaat ze veel goeds doen." Of dit waarheid gaat worden kunnen wij alleen maar hopen, maar met Van De Roulette Naar De Doublet heeft Goldband weer goud in handen.