Grauzone pakt groot uit dit jaar met twee volwaardige festivaldagen op meerdere locaties, met een propvol blokkenschema als gevolg. En er valt zoveel te tippen: de Haagsche band Tousch is het checken waard na hun Sniesterdebuut. En Legowelt is ook niet te missen met een eigen synthesizer soundtrack voor ‘2001: A Space Odyssey’ als liveshow, hoe vet is dat? Dan is er nog de Thurston Moore Group, die met koeienletters op de affiche staat. Maar waarmee kun je je lijstje het beste nog aanvullen? Wij hebben al in de keuzestress gezeten, zodat jij dat niet meer hoeft. Onze tips op een rijtje.

Shame is dé koploper van de nieuwe postpunkgolf die de wereld overspoelt. De band stond een aantal weken in de UK Albums Chart met het debuut ‘Songs of Praise’, NME is fan, en het tweede album is onderweg. Shame gaat hard, ook letterlijk. Deze Britten staan bekend om hun scheurende gitaren en teksten die het publiek in gespuugd worden in plaats van gezongen. Aan de moshpit ontkom je niet, je bent gewaarschuwd. And I hope that you’re hearing me!

8 Feb / Grote Zaal / 23:15

De recent uitgebrachte debuutplaat ‘When I Have Fears’ van de postpunkers uit Dublin is een succes. En terecht. De door John Keats geïnspireerde band geeft je existentiële angst en maatschappelijke kritiek verpakt in noisy gitaren en emotionele teksten. In dat laatste ligt hun onderscheidende kracht: in tegenstelling tot bijvoorbeeld Shame wisselt dit Ierse vijftal harde gitaren af met langzamere liedjes, zonder te vervelen. Een absolute must-see op de vrijdag.

7 Feb / Grote Zaal / 21:15 uur

De Japanse Krautrock pionier Damo Suzuki, bekend van CAN, deelt het podium met Kikagaku Moyo, Bo Ningen, Ariel Pink en Minami Deutsch. Speciaal voor Grauzone staat er een eenmalig improvisatieconcert van deze artiesten op het programma. Gegarandeerd een unieke hypnotische en neo-psychedelische trip van de grote namen uit de Japanse psychedelische scene.

8 Feb / Grote Zaal / 21:15

Met deze internationale bitches is de muziekwereld een frisse en vrouwelijke band rijker. De dames hebben met hun cumbia vibes muziek al op vele festivals gestaan, zoals Eurosonic, en zijn nu bezig met hun eerste plaat. Daarbij krijgt de band ondersteuning van niet de minste: Alex Kapranos, zanger van Franz Ferdinand, produceert begin dit jaar hun debuutalbum. Gloednieuwe nummers op Grauzone dus.

7 Feb / Paardcafé / 23:15 uur

Liefhebbers van synthpunk en EBM kunnen hun hart ophalen bij deze solo act van Brady Keehn, gekend van LA Outfit en Sextile. Fan van The Soft Moon? Dan ga je deze act niet aan je voorbij willen laten gaan, de vergelijking met deze band is namelijk snel gemaakt. Grauzone is onderdeel van de eerste Europese tour, waarin Panther Modern Black Marble ondersteunt. Maar op Grauzone heeft hij het podium helemaal voor zichzelf.

8 Feb / Magazijn / 01.30

Ben je op zoek naar die echte 80s electronic postpunk nostalgia? Stop met zoeken. De Amerikaanse vrouwen van Automatic dompelen je met hun debuutalbum ‘Signal’ onder in die jaren 80 synths waarvan je niet wist dat je ze miste. Het vrouwelijke trio is in LA inmiddels berucht om hun explosieve liveshows. Daar willen we bij zijn.

8 Feb / Grote Zaal / 19.45