Valentijnsdag, de een noemt het commerciële onzin (maar dat komt eigenlijk omdat deze persoon niemand heeft), de ander vindt het helemaal het einde (ook een beetje too much). Hoe dan ook, een mooi moment om je wederhelft iets moois cadeau te doen. Muzikanten kunnen in zo'n geval maar één echt cadeau geven en dat is een song. Wij van 3voor12 Den Haag gingen vervolgens achterhalen waar die nummers op gebaseerd zijn. We belden de artiesten die wat ons betreft de beste lovesongs van het afgelopen jaar hadden met drie vragen: "Wat is het verhaal achter je song?, Is het autobiografisch?, Wat is je favoriete liefdesliedje?"

The Mighty Breaks

We belden Joris Zuiddam, bassist, zanger en schrijver van de song.

Wat is het verhaal achter 'You Can Take Me?'

"Het is niet een traditioneel liefdesliedje. Ik wilde graag een duet schrijven, zonder dat het een Disney-song werd. Het is meer een gesprek tussen twee mensen, een gesprek over hoe het gaat. De ene stem vertelt iets, en de ander reageert daarop. Een beetje geïnspireerd door het duet van Courtney Barnett en Kurt Vile, waarin twee mensen elkaar ook alleen maar ervaringen vertellen. Bart, onze gitarist, kende Megan van het conservatorium en haar stem paste goed bij het liedje. Ikzelf zing best hoog en zij kan er iets onder gaan zitten, dat zorgt dat die verhoudingen wat mooier worden. Ook omdat mijn personage zich een beetje aanstelt, terwijl het hare iets onverschilliger is. Geen traditioneel liefdesliedje, maar meer een liedje over hoe niet alles altijd loopt zoals je wil."

Is het nummer autobiografisch?

"Ik ben van mening dat alle teksten elementen uit het echte leven bevatten. Anders kan je geen goed liedje schrijven. Ik heb het toentertijd ook geschreven met iemand op wie ik heel erg verliefd was. Het idee aanvankelijk was om een duetje met een minder gangbare invalshoek te schrijven, en uiteindelijk is het helemaal niet autobiografisch geworden."

Wat is jouw favoriete liefdesliedje?

"Ik denk dat het 'That's How I Got To Memphis' van Tom T. Hall is. Een countryclassic. Een song met een echt verhaal, en ik hou van artiesten die een verhaal kunnen vertellen. De strekking is dat als je genoeg van iemand houdt, je alles voor die persoon doet. Zelfs als je je eigen leven een beetje moet aanpassen."

Jhilani Wijsman

We spraken Jhilani Wijsman, schrijver en zanger van het lied

Wat is het verhaal achter 'Mooiuma?'

"Nummers komen op heel random momenten tot mij. Ik was hedendaagse muziek aan het luisteren op Spotify en toen kwam de inspiratie. Ik vond het namelijk jammer dat vrouwen in sommige muziek op een vervelende manier worden afgeschilderd. Vrouwen worden afgerekend op uiterlijk en sommige vrouwen zijn ook heel erg bezig met hoe iets er uitziet. Ik heb een moeder en twee zussen, dus ben met veel vrouwen opgegroeid. Daardoor weet ik dat elke vrouw mooi is van zichzelf. Dat wilde ik in een nummer omvatten. Een ode aan de vrouw."

Is het autobiografisch?

"Nee, tuurlijk heb je altijd wel iemand in je achterhoofd. Of elementen uit de song die je aan iemand doen denken. Dus het is aan de ene kant niet gebaseerd op een specifiek persoon, maar het is ook geen fictie."

Wat is je favoriete liefdesliedje?

"Dat is 'She's Royal' van Tarrus Riley. De vibe is goed en het is ook een ode aan de vrouw, net als 'Mooiuma'. Met teksten als 'What a natural beauty, don't need no make-up to be a cutie.' Ik vind dat heel tof."

Goldband

We spraken De Het Boaz. Een van de drie stucadoors.

Wat is het verhaal achter 'Alles Kapot?'

"In feite gaat 'Alles Kapot' over de destructiviteit die bij ons alledrie regelmatig komt opborrelen maar ook weer minder wordt als we bij onze geliefden zijn. Karel, Milo en ik hebben de song met dezelfde insteek geschreven. We maken best vaak dingen kapot, maar liever niet bij hen. Het is niet dat zij niet meedoen in de knaldrang, maar onze vriendinnen temmen ons in zekere zin. We zijn niet heel tembaar, de dames hebben wel lastige jobs. Maar het lukt ze aardig."

Is het autobiografisch?

"Ik heb mijn verse helemaal met mijn vriendin in het achterhoofd geschreven. Mijn vriendin wordt weleens klapvogel genoemd, omdat ze op de gekste plekken in slaap kan vallen. Daarom heb ik de zin 'Stop je me toe, als ik weer eens klap.' in mijn couplet heb verwerkt. Milo heeft volgens mij ook met zijn vriendin in het achterhoofd geschreven."

Wat is je favoriete liefdesliedje?

"Wat ik echt een desperate liefdesliedje vind, is: 'All I Could Do Was Cry', van Etta James. Ze zingt dan 'I saw you standing there with my man. All I could do was cry.' Omdat ze haar man ziet trouwen met een ander. Dan komt er ook nog zo'n koortje in dat zingt: 'Cry, cry, cry.' Ik hou wel van die desperate shit. Karel en Milo ook wel, die houden ook van die emotionele, soulvolle, schreeuwliedjes."

MAXINE

We belden met Maxine van Breukelen, de zangeres en schrijfster

Wat is het verhaal achter 'DON.T?'

"'DON.T' gaat over de opluchting op het moment dat de relatie klaar is en je de persoon in kwestie niet meer leuk vindt. Het moment dat je niet meer aan die persoon denkt. 'You think I love you, but I don't'  is dan ook een bevestiging naar jezelf en die ander; je bent niet meer verliefd."

Is het autobiografisch?

"Ja, voor een deel wel, haha. Ik heb denk ik 70% van het nummer uit eigen ervaring gehaald. Ik datete een tijdje met iemand, maar dat liep stuk. Daar ben ik echt een tijdje super sad om geweest. Daarna pakte ik mijn leven weer op, ik ging met vriendinnen uit en leuke dingen doen. Toen kwam opeens het besef dat ik niet meer over hem had nagedacht. Een week later ging ik de studio in en was de eerste zin daar vrij snel. De persoon in kwestie dacht volgens mij dat ik er veel sneller overheen was trouwens. Hij weet niet dat dit nummer over hem gaat. Ik heb sowieso geen contact meer met hem, dat is ook goed zo."

Wat is je favoriete liefdesliedje?

"Hmm, mijn favoriete cheesy lovesong is 'La Vie En Rose', de versie van Edith Piaf. Dat is echt het ultieme valentijnsliedje. Het heeft niet eens een speciale vibe of iets, het is gewoon een mooi liedje."

Tommy Brown

We belden met Tom de Bruijn, de zanger en schrijver van het lied

Wat is het verhaal achter 'Your Judas Kiss?'

"Ik heb 'Your Judas Kiss' zo'n tweeëneenhalf jaar geleden geschreven en het gaat over het leren accepteren dat een ander doorgaat na een relatie. Het enige dat je dan nog kan doen is toestemming geven, ookal is die toestemming niets waard. Ik was op het moment van schrijven op rock bottom, ik had zelf ook niks meer. Vandaar ook: 'I know you don't need my permission, but I don't have a lot.'"

Is het autobiografisch?

"Ja, dat spreekt een beetje voor zich. Dit was absoluut een van mijn dieptepunten ooit. Een heel moeilijke tijd, ik maakte het mijzelf ook wel moeilijk, maar ik zat er flink doorheen. Ik werd er ook destructief van, heel veel uitgaan, heel veel afleiding zoeken. Elke drie minuten dat ik alleen was, zat ik helemaal in zak en as. Ik kon niet alleen zijn, ik was bang om alleen te gaan slapen. Dus dan maar uitgaan en ofwel heel erg onder invloed of met iemand er naast naar bed gaan. Ik ben nu ook single, maar wel tevreden. Het gaat een nu wel beter."

Wat is je favoriete liefdesliedje?

"Dat is sowieso iets van Hozier. Ik denk het nummer 'Shrike'. Het gaat over een vogel die andere vogeltjes vermoordt door ze op een doorn te prikken. Dat gebruikt hij als analogie voor een relatie die hij heeft gehad."