Tim van der Zalm kennen we als de onvermoeibare manager van de mannen van het Haagse Di-rect. Maar behalve bandmanager is Tim ook kersverse papa, Goldband-fan en vaste gast in lunchroom Confetti. Dit is dan ook waar wij hem treffen voor een bakkie goede koffie en het afnemen van de beruchte Oh Ja Joh?!-vragenlijst. Tussen de roze glitterslierten en de planten vertelt Tim ons over zijn goede en slechte gewoontes, liefde voor het Sniester festival en zijn nieuwe favoriete Happy End.

Naam
Tim van der Zalm

Geboortedatum en -plaats?
3 december 1990, ik ben geboren in het ziekenhuis van Leiden. Mijn ouders woonden toen in Leidschendam, dus ik ben niet echt een Hagenees.

Heb je huisdieren?
Ik heb twee katten, Saar en Fleur. Ze komen allebei uit een Haags dierenasiel, dus zij zijn wel echt Haags.

Wat doe je aan sport?
Ik hou gewoon echt niet van sport, ik kijk het niet en ik vind het ook eigenlijk nooit leuk om te doen. Ik probeer wel veel te lopen, dus ik heb mijn stappenteller met als doel iedere dag op zijn minst 10.000 stappen te zetten. Daar houdt het wel een beetje bij op.

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben heel sociaal, vooral in mijn vakgebied is dat heel prettig. Ik ben ook heel energiek, ondanks dat ik dus eigenlijk niet sport. Misschien vinden andere mensen dat geen goede eigenschap, maar ik vind persoonlijk van wel. Ik ben ook heel blij dat ik een ochtendmens ben, dat is relaxed.

Wat is je slechtste gewoonte?
In sommige opzichten doe ik dingen vaak beter voor anderen dan voor mijzelf. Ik ben bijvoorbeeld heel slecht in mijn eigen boekhouding, maar ik kan wel goed begrotingen maken voor de projecten waarvoor ik werk. Ik kan tot in de puntjes verzorgd met een band op tour gaan. Met schema’s en planningen en het hele rataplan, maar als ik zelf een tripje naar Londen ga doen met een vriend kan ik nog net een vliegticket en hotel boeken. Daarvan denk ik soms wel eens “hé vriend, jij kan dit…”.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik probeer mij eigenlijk nooit ergens voor te schamen. Soms gebeuren dingen gewoon. Dan kun je ze wel meenemen naar de toekomst, maar je kunt er toch niets meer aan doen. Ik kan bijvoorbeeld heel erg boos worden omdat de techniek het niet doet. Daar kan ik héél erg gefrustreerd van worden, maar of ik me echt ergens voor schaam… ik denk het niet.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Eigenlijk het liefst zo min mogelijk, maar dat komt er niet altijd van. Ik hou ervan om dingen in de winkel te kopen, dan wil ik ze gewoon nu hebben. Wat denk ik het meest bezorgd wordt, zijn bij mij spullen die je online moet bestellen omdat je ze niet in de winkel kunt kopen. Iets specifieks dat alleen online is, of tweedehands dingetjes. Ik woon midden in de stad, dus eten bezorgen is niet nodig. Ik ga niet de pizzeria die hier vijf minuten vandaan zit met de fiets naar mijn huis laten komen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik heb sinds kort een baby’tje, Sophia, en mijn shift is ’s ochtends. Dus als mijn wekker gaat en ik hoor gerommel uit het bedje dan ga ik haar halen en even knuffelen. Als ze nog stil is ga ik meteen douchen, want dan is mijn vriendin nog in de buurt.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Confetti
, waar we nu zitten, kom ik echt heel graag. Vooral in het weekend om koffie te drinken, te ontbijten of te lunchen. Maar ik loop hier ook iedere dag langs naar mijn werk en weer terug, dus het kan zomaar gebeuren dat hier dan bekenden zitten en dat ik er nog een uurtje bij ga zitten. Daarnaast houd ik heel erg van de Grote Markt, dat blijft in Den Haag natuurlijk een fijne plek met livemuziek. Ik vind het heel fijn dat wij zo’n plek hebben hier. Ik zit ook heel graag in de paleistuinen, ik heb namelijk geen buiten thuis. Dus als het heel warm is, zit ik gewoon lekker de hele dag daar. Zelf woon ik in de Prinsestraat en dat is echt zo’n leuke straat, of buurt eigenlijk. Er zitten hier zoveel leuke tentjes en winkeltjes. Dit vind ik echt de leukste buurt van Den Haag.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Niet superveel eigenlijk, ik vind Den Haag een hele fijne stad. Ik ben zelf opgegroeid in Leidschendam-Voorburg en ik heb gestudeerd in Utrecht en ik deed vooral projecten in andere steden zoals Hilversum en Rotterdam. In mijn laatste jaar dacht ik ‘daar moet verandering in komen'. Ik kende toen helemaal niemand in Den Haag, behalve mijn vrienden uit Leidschendam. Maar nog niemand bij PAARD of de Grote Markt. Toen heb ik mijzelf helemaal ondergedompeld in de Haagse scene en al heel snel kende ik allemaal mensen die hier in Den Haag muziek maken. Ik kwam vrij snel in contact met de guys van Soul Sister Dance Revolution en ook al vrij snel met de jongens van Di-rect. Dus ik had heel erg het gevoel dat die community best wel open stond. Ik heb altijd het idee gehad dat dat heel anders was, veel meer gesloten. Dat zou ik wel willen veranderen, het beeld dat Den Haag zo’n ons-kent-ons-stadje is. Dat is er wel, maar het is zeker niet zo gesloten als mensen denken.

Wat is je stamkroeg?
Ik heb niet echt een stamkroeg, maar de laatste kroeg waar ik ben geweest voor de lockdown is de Happy End, hier in de Prinsestraat. Dat is echt zo’n oude kroeg met tijgerprint, rood pluche, jonge jenever, Heineken, kaasplankjes en borrelnootjes. Echt ouderwets. Dat is de laatste plek waar ik echt in een kroeg ben geweest. Ze zijn nu dicht, dus ik hoop niet dat er iets ergs met ze aan de hand is. Mijn streven is dat als ze weer opengaan, dat dat de eerste kroeg is waar ik weer een drankje ga doen en dat dat dan ook mijn stamkroeg wordt.  

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik vind sowieso dat er heel veel vette Haagse initiatieven zijn. Ik vind het heel tof en knap wat PIP doet al best wel wat jaartjes. Dat is een niche-ding eigenlijk, maar toch al zo lang zo succesvol. Zij weten hun doelgroep heel goed te bereiken en doen echt absurde dingen. Ik was vorig jaar op dat box gala en dat was echt briljant! Ze doen ook echt obscure dingen en dat vind ik tof. Een van mijn favoriete festivals is Sniester, dat is gewoon leuk. Het is echt Marco, de programmeur, zijn kindje. Dat festival heeft een fijne vibe en voelt heel persoonlijk. Ik ken Marco al best een tijdje en in alles is hij gewoon Sniester. Of is Sniester eigenlijk Marco. Ik vind dat dat echt het meest vooruitstrevende festival van Den Haag moet blijven. Ik vind The Shore ook een hele fijne plek. Van de peukenkokers tot de opruimsessies op het strand en de feestjes die ze organiseren. Jeetje, ik vind van alles vet... Nu ga ik natuurlijk iets gigantisch missen, maar voor nu laat ik het hierbij.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik ben méga fan van Goldband. Wat zij doen vind ik supertof. Toen een jaar geleden hun eerste singeltje uitkwam ben ik ze gaan volgen. Ik zag ze voor het eerst live op Noorderslag in januari, dat was supertof. Deze guys moeten ooit door het dak! Ik ben sinds vorige week ook in contact met de twee boys die hun management doen om af en toe eens te sparren over dingen. Ik vind het vet om daarover mee te denken en aan bij te dragen. Dit had echt hun jaar moeten zijn, maar zij komen er wel.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Waar ik me altijd aan erger, zijn mensen die roepen ‘Den Haag beatstad’. Want het zijn alleen maar Hagenezen die dat de hele tijd roepen. Dat vind ik overschat. Misschien is het wel zo, we hebben een hele vette historie, met veel vette bands als Anouk, Di-rect en The Golden Earring, maar ik vind het onnodig om dat zelf zo hard te zeggen. Die scene is er echt wel, maar laat anderen dat maar zeggen. Mocht ik dat ooit gezegd hebben, dan neem ik het bij deze terug. Als anderen het zeggen ben ik er trouwens wel trots op!

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik vind dat Sniester landelijk veel meer aandacht verdient. Ik vind dat zij voor de bandjescultuur en de alternatieve sector echt iets heel moois neerzetten en zou het tof vinden als mensen hiervoor uit Groningen, Maastricht en Middelburg zouden komen. Ik heb het idee dat het nu nog heel erg rust op de lokale scene.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Vanuit mijn beroep zou ik heel graag een keer met een grote artiestenmanager willen ruilen, om te zien hoe dat is. Ik denk dat het ongeveer hetzelfde is, maar dat de schaal anders is. Dat je in plaats van met 7 man crew, een vrachtwagen en de bandbus op stap gaat, je 19 vrachtwagens, 70 man personeel en vier nightliners om al die mensen te bergen bij je hebt. Ik heb altijd wel een zwak gehad voor de broertjes Reynolds. De oudere broer doet het management van The Killers en de jongere broer van Imagine Dragons. Om die twee acts heen hebben zij een managementbedrijf opgezet. Hun filosofie is dat ze zich focussen op een of twee acts per manager, omdat zij niet geloven in een bedrijf voor honderden acts en day to day managers. Die filosofie deel ik heel erg. Dus met een van hun zou ik wel willen ruilen.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
De dag voor een nieuwe release, of voordat er een show in de verkoop gaat, of dat we een tour aan gaan kondigen slaap ik echt niet. Op dat soort momenten ben ik altijd helemaal hyped. Vooral met releases, dan komt om 12 uur alles online en dan ga ik meteen alles checken. Dan ga ik al die lijstjes op Spotify af om te kijken of alles goed staat. Dan ben ik tot een uurtje of twee bezig en lig ik daarna tot half drie klaarwakker naar het plafond te staren. Ik lig nooit wakker van zorgen, alleen van adrenaline en enthousiasme. Ik zeg ook altijd dat de dag dat dat gevoel stopt, dat ik niet meer zo enthousiast ben over een nieuwe release of een show, dan kap ik ermee. Daar mag je me aan houden!

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Ik zou het vet vinden als ze iets heel obscuurs draaien, waarvan iedereen denkt ‘waarom de fuck hebben ze dat nou weer gekozen’. Ik heb wel eens tegen mijn vriendin gezegd draai Whorehoppin’ (shit, goddam) van Eagles of Death Metal. Dat betekent helemaal niets, het is ook niet heel mooi of dramatisch, maar ik vind het gewoon een lekker nummer. Ik hoop dat dat dan ook de energie een beetje breekt ofzo. Maar ik denk niet dat ik mijn begrafenis zou regisseren, of mijn familie met een plan achterlaten. Het is hun proces, ik ben er dan toch niet meer bij.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Sowieso Goldband, dat kan altijd. 'Alles Kapot' bijvoorbeeld kun je altijd draaien, dat is een instant classic. Ik luister thuis tegenwoordig ook veel jazzplaten. De blazers die bij Di-rect zitten zijn onwijze jazz cats en ik ben er helemaal niet zo in thuis. Een van die jongens stuurt me af en toe wat platen die ik dan moet kopen van hem, een soort van jazzles. Die draai ik thuis. Bijvoorbeeld Coltrane of Cannonball Adderley, maar ook Sonny Rollins. Hij stuurt me soms wat klassiekers, maar niet te moeilijke shit. Ik moet het nog een beetje leren. Dat vind ik ook wel lekker mellow voor thuis. Ik luister thuis niet zo heel veel muziek, dat doe ik vooral onderweg en op kantoor. Maar als ik dan iets luister wel liever iets rustigs, terwijl mijn muzieksmaak normaal helemaal niet rustig is. Ik luister bijvoorbeeld veel naar IDLES. Thuis draai ik wel veel Spinvis of The Beatles. Mijn vriendin is fan van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong, dus dat is ook wel jazzy. Dat zijn ook hele goede platen, maar niet te aanwezig. Wat ik trouwens ook vet vind is Snapped Ankles, dat kent denk ik niemand, maar dat is echt heel vuig en hard en leuk. Oja en Alfie Templeman zijn 'Happiness In Liquid Form' is ook een heel lekker liedje. Ik heb zo’n playlist waar ik van alles in zet en dan komen er steeds nummers voorbij waarvan ik eigenlijk helemaal niet weet wat het is.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik vind dat zo’n dooddoenende term. Als iets je pleasure is, is het gewoon je pleasure. Ik ben heel lang opgestaan met de wekker You Can Call Me Al van Paul Simon. Dat zullen heel veel mensen een heel cheesy liedje vinden. Dan begint je dag wel heel intens trouwens, heel vrolijk meteen. Ik heb ook niet zoveel met Toto, maar Africa vind ik echt al jaren een fantastisch nummer. Ik ken alle drie de eerste platen van Acda en de Munnik uit mijn hoofd, want dat draaide mijn vader vroeger altijd in de auto op vakantie. Volgens mij vinden mensen dat ook verschrikkelijk. Maar zijn dat dan guilty pleasures? Rot op. Als ik dat wil draaien, dan draai ik dat toch gewoon?

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nul.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik denk dat de allereerste plaat die ik ooit zelf kocht, een CD overigens, American Idiot van Green Day was. Ik was toen 14, mega into punkrock zoals Blink-182, SUM41 al die shit, gewoon punkrock all the way. Ik ging met mijn ouders naar Amerika en ik kocht deze CD in een hele grote platenwinkel. Virgin Records in Chicago, kilometers aan CD’s en vinyl. Daar kocht ik die plaat, nog steeds vet trouwens!

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik heb altijd best wel wat te zeiken over muziek, maar nu het me zo op de man af wordt gevraagd moet ik toch even nadenken. Ik heb persoonlijk heel weinig met heel veel uit de jaren ’80. Ik vind de sound over het algemeen gewoon echt verschrikkelijk. Ik heb bijvoorbeeld helemaal niks met Prince of Queen. Maar om nou te zeggen dat ze voor altijd moeten zwijgen vind ik wel een uiterste. Ze hebben wel vette dingen gedaan, ik begrijp ook wel waarom dat tof is. Ik draai het zelf gewoon nooit. Maar van mij mag het gros van de pop-bands uit die tijd wel zwijgen. Ik krijg daar gewoon jeuk van.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Ik vind het leuk om mensen te helpen die ik zelf heel tof vind, dat is mijn drijfveer. Ik heb vroeger altijd bij de Albert Heijn gewerkt, daar werd ik op een gegeven moment ook teamleider. Daar moest ik die jonge jongens en meiden aansturen en daar maakte ik een plan voor en een rooster. Ik heb in deze tijd vooral over mijzelf geleerd dat ik het leuk vind om samen met mensen een gezamenlijk doel te bereiken. Uiteindelijk doe ik dat nu nog steeds, maar dan in een andere context. De pakken hagelslag en potten appelmoes zijn nu alleen live gigs en platen geworden. Wat mij inspireert zijn de mensen daar omheen. Ik vind muziek de leukste club omdat ik zelf heel erg van muziek houd, maar ik denk dat ik ook binnen andere contexten heel erg gelukkig zou kunnen zijn, want ik houd gewoon van mensen. Bijvoorbeeld een vriend van mij importeert wijnen onder de naam Funky Wines. Hoe hij daarmee bezig is, inspireert mij ook. De passie die hij daarvoor heeft, daar krijg ik het warm van. Dus ik help hem graag met de business kant. Ik werk ook binnen de muziek alleen met mensen samen die dit met mij doen.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja en over 20 jaar ook en over 30 jaar ook, ik zie mijzelf hier niet zo snel weggaan. Het is een fijne stad, mijn vrienden wonen hier, mijn familie is in de buurt, ik vind de vibe prettig. Geen reden om hier any time soon te vertrekken.

Doorgeefvraag van Ruben Kramer: Als je een biertje zou zijn, welke zou je dan zijn?
Vet! Wat ik altijd wel lekker vind, is een Vedett Blond of een Duvel, Vedett is wat lichter en Duvel is wat zwaarder. Het is een beetje afhankelijk van in welke mood ik ben welke ik dan wil zijn. Vedett is lekker fris, voor als je in een goede mood en luchtige vibe bent. Duvel heeft iets meer heftige smaken, daar moet je iets beter je best voor doen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat zou je doen als er nooit meer een morgen zou zijn?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina