Het is niet heel raar dat we Tijs van de Poll ontmoeten in het Radar Café. Hij is tenslotte een van die mensen van Popradar die dag in dag uit bezig zijn om Haags talent op weg te helpen. Dat doet hij als 'Coördinator Music Support / Programmeur / Producent', aldus zijn LinkedIn. Zelf speelde hij ooit saxofoon in Friends of the Family. Hoewel hij niet veel meer op het podium staat, viel hij laatst nog een keer in bij I Am Lotus in het Zuiderparktheater.

Naam
Tijs van de Poll

Geboortedatum en -plaats
Tien acht 1988, in Delft. Daar liggen mijn roots, daar heb ik leren fietsen.

Heb je broers of zussen?
Ik heb één broertje. Hij is een stuk langer dan ik, hij heeft scheikunde gestudeerd en kan stiekem best een aardig potje drummen.

Heb je huisdieren?
Nee. Ik wil ook geen huisdieren. Misschien, als ik een grotere tuin zou hebben, zou ik wel wat kippen willen.

Wat doe je aan sport?
Ik fiets elke dag heen en weer van Rijswijk naar Loosduinen en in het weekend wandel ik graag. 

Wat is je beste gewoonte?
Mijn beste gewoonte is dat ik graag goed voorbereid aan dingen begin en dat ik eigenlijk nooit te laat kom. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik ben niet zo goed in nee zeggen. Ik weet eigenlijk niet of dat een slechte gewoonte is want zo kom ik ook in leuke situaties terecht. Verder zit mijn geheugenkaart qua namen een beetje vol en ben ik niet zo goed in interviews. 

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik schaam me niet echt voor dingen. Misschien die keren dat ik in de Thai Princess net iets te vals die ene hit die eigenlijk geen hit had moeten zijn zong.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Het liefst haal ik dingen op, maar de laatste tijd komt er wel wat vinyl binnen. Maar eigenlijk ga ik er het liefst op uit om iets te kopen, het is toch fijner om iets even vast te pakken.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Onder de douche en ontbijten. Ik ontbijt bijna dwangmatig iedere dag met yoghurt met muesli met daarin een stuk fruit en een boterham.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
De combinatie van dingen maakt Den Haag een favoriet. Ik vind het leuk om op de Grote Markt te zitten, maar de vrijheid van het strand of de duinen vind ik ook heel fijn. Juist die combinatie maakt de stad.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
De kloof in de stad tussen enerzijds de belangen van een bestuursstad met haar ministeries en anderzijds de bruisende stad met haar inwoners en gebruikers zou ik wel willen verkleinen. De twee elementen bijten elkaar soms in Den Haag en het zou mooi zijn als hier meer symbiose ontstaat en ruimte om elkaar te vinden.

Wat is je stamkroeg?
Ik heb niet echt een stamkroeg. Ik doe hier graag een biertje, ik kom graag op de Grote Markt, maar in de zomer kom ik ook graag bij mensen in de achtertuin als de barbecue aanstaat.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Er zijn heel veel goede initiatieven in de stad. Ik word vooral heel blij als initiatieven met elkaar de combinatie aangaan. Nu, tijdens corona, vind ik het heel tof dat het Paard haar deuren opent voor organisaties die zelf geen ruimte hebben om hun programma te maken en daarmee andere makers dus ondersteunt. En The Grey Space is zo'n plek waar je als maker zelf wat kan inbrengen. Tim is goed bezig en ik hoop dat dat gezien wordt. Dat is iets wat nog wel verbeterd kan worden in de stad; dat dat soort plekken gezien en ondersteund blijven worden.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Gister heeft Di-Rect twee 3FM awards gewonnen dus dat zegt wel wat. Ik vind ze sowieso al tijden goed bezig, ook met die streams die ze gedaan hebben. Maar Goldband zit ook in een goed momentum. En ik ben benieuwd hoe Dandana zijn vleugels gaat uitslaan met het onlangs verschenen album.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Er is niet echt iets wat je kan overschatten. 

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De Haagse volkszangerscultuur, die is best wel groot. Er zijn heel veel volkszangers die hun roots in Den Haag hebben maar waar we als scene helemaal niets mee doen. Ze hebben wel al een heel eigen circuit wat werkt, maar binnen 'de scene' wordt daar geen aandacht aan gegeven. Tino Martin komt uit Den Haag, die vult zes keer de Ziggo Dome, En Samantha Steenwijk komt uit Voorburg.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met minister van Onderwijs en Cultuur Ingrid van Engelshoven om te zien waar ze tegenaan loopt qua problemen enzo, om me in te kunnen leven in haar situatie. Ik zou het interessant vinden om te weten wat haar beweegt. 

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik slaap eigenlijk best wel goed maar soms kan je van een deadline van een subsidie-aanvraag nog wel eens wakker liggen, zo van: heb ik alles goed ingevuld?

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
'2000 Light Years from Home' van The Rolling Stones. En van hetzelfde album 'The Lantern'. Dat zijn niet echt begrafennummers maar het zijn wel songs die kunnen passen. Eigenlijk zouden ze dat hele album, Their Satanic Majesties Request, wel integraal kunnen draaien.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Hiervoor heb ik even mijn Spotifylijst bekeken. De nieuwe plaat van Dandana heb ik veel geluisterd, ik ben wel fan. De nieuwe song van The Indien, Michael Kiwanuka heb ik de laatste tijd veel opstaan, Mac DeMarco, Eut, en dat is het wel zo'n beetje.  

Wat is je grootste guilty pleasure?
Lp's die ik nog niet heb en waarvan ik vind dat ik ze moet hebben die in de aanbieding zijn bestellen. En wat muziek betreft zou het zingen van 'Gold' van Spandau Ballet in de Thai Princess een ding kunnen zijn. 

De top 10 van Tijs

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Geen.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was van Guns 'n' Roses, Use Your Illusion 2. Daarvoor, op de basisschool, kreeg ik altijd mixtapes van vrienden. Die wisselden we uit. Daar stonden dan dingen als Guano Apes op.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Nou ja, er zit een knop op mijn radio. Iedereen mag muziek maken en als ik het niets vind, zet ik het uit.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Ik wil graag de wereld om mij heen mooier maken, op kleine schaal, en daar probeer ik altijd mijn steentje aan bij te dragen. Dat kan door bands te begeleiden met vragen over muziek, een programma maken voor een popweek of wat dan ook, en zo hoop ik een bijdrage te leveren. Dat is mijn inspiratie en drijfveer.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik verwacht dat ik nog wel in de regio woon want ik vind de combinatie van stad en strand heel fijn. En als dat niet zo is, zal het waarschijnlijk in een hutje op de Veluwe zijn met wat meer grond.

De doorgeefvraag van Wouter van Driel: death metal in de ochtend als je wakker wordt of countrymuziek tijdens het uitgaan?
Ik denk death metal dan, maar niet te lang. Ik heb niets tegen countrymuziek maar ik kan niet linedancen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat voor positiefs haal je uit de huidige coronasituatie?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina