Dit keer een ware grootheid uit de hardcorescene, want dat is Ruffneck. In 1997 stond zijn hit 'Ruffneck Rules Da Artcore Scene!!!' (onder de naam Juggernaut) op 8 in de Nederlandse Top 40 en wereldwijd heeft de DJ/producer fans. Wij zochten de enthousiaste man op in zijn studio, met gouden platen aan de muur, in het MOOOF-gebouw en vroegen hem alles wat jij van hem wil weten. Kortom: het is weer tijd voor een Oh Ja Joh?!

Naam
Patrick van Kerckhoven

Geboortedatum en -plaats
2 november 1138 als ik mij niet vergis, haha. Nee, 2 november 1970 in Alblasserdam. Ik heb eerst een tijdje in Dordrecht gewoond, toen weer terug naar Alblasserdam en weer terug naar Dordrecht. Op dat moment ging het niet heel goed met mijn relatie. Ik had in Den Haag wat vrienden zitten en toen ik ook een vriendinnetje kreeg in Den Haag heb ik hier een huisje gekocht. Daar woon ik nu nog. Het bevalt me hier wel, ik zou niet meer terug kunnen naar mijn dorp. Den Haag is ook een soort dorp. Ik moest aan het begin wel een beetje wennen aan de Hagenaren en hun manieren. Veel mensen hebben het idee bij Hagenaren en Hagenezen dat ze allemaal stoer zijn enzo, maar eigenlijk is dat allemaal maar branie. Ikzelf ben nu ook een Hagenaar. Geen Hagenees, ik weet hoe het werkt.

Heb je broers of zussen?
Ik heb een oudere broer. Hij is vijf jaar ouder dan ik en woont in Spanje. Ik zie hem eens in de zoveel jaar. We hebben heel weinig contact.

Heb je huisdieren?
Niet meer. Ik ben echt een kattenmens en ik heb mijn laatste kat helaas moeten laten inslapen. Dat was niet de eerste keer en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik te gevoelig daarvoor ben. Ik trek het gewoon niet. Het was echt mijn ventje. Hij was pas negen jaar,en ik heb er alles aan gedaan om hem beter te krijgen, maar dat was niet genoeg. Ik zou heel graag nog een kat hebben, maar ik trek het gewoon niet meer om er een te verliezen.

Doe je aan sport?
Ik ben heel fanatiek Xbox speler, haha. Verder ben ik een erg energieke DJ, dus sport ik ook wel veel tijdens mijn draaien. Ik doe niet aan voetbal of iets dergelijks. Hoewel, ik golf weleens. Ik moet mijn golfbewijs nog halen, maar ik win wel van mijn maatjes die wel hun bewijzen hebben. Ik ben een redelijk natuurtalent.

Wat is je beste gewoonte?
Ik probeer er altijd het beste van te maken. Ik houd niet zo van moeilijk gedoe en ruzie. Je kan kiezen: wil je ergens om lachen of wil je er de hele tijd maar over doorzeveren? Dan lach ik er liever om. Ik heb wel een periode gehad waar het allemaal wat minder ging met mij en ik het allemaal wat donkerder zag. Daar ben ik ook uit gekomen. Nog steeds zijn er dagen die minder zijn, maar je bent het aan jezelf verplicht er het beste van te maken.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik werk misschien iets te veel. Er zijn dagen dat ik hier twaalf, dertien of veertien uur zit. Tegenwoordig gaat het wel al beter, maar ik zou soms wat meer om mijn eigen lichaam moeten geven. Aan de andere kant vind ik het heel leuk wat ik doe, is het dan wel een slechte gewoonte?

Voor welke actie schaam je je het meest?
Voor helemaal niets. Ik sta helemaal achter alles wat ik heb gedaan en alles wat ik doe. Je moet de consequenties van je acties onder ogen zien. De hele dag lach ik om mezelf en de lompe dingen die ik doe. Echt hele stomme dingen. Maar ik schaam me er niet voor.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Mijn boodschappen, het liefst bij Picnic; dat is goedkoper. Het liefste kook ik zelf en als ik niet kook ga ik liever uit eten. Tuurlijk bestel ik weleens iets uit gemak, maar dat vind ik meestal veel minder lekker. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Mijn ogen open doen, haha. Daarna sta ik op en loop ik naar mijn koffiemachine. Ik heb zo'n echte handgemaakte Italiaanse machine, met stoompijpen en dergelijke. Dan zet ik een capuccino voor mezelf en begin ik met mijn dag. Soms probeer ik wat met latte art te doen en soms lukt dat ook wel.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Hier in mijn studio. Ik vind het echt super kut dat ze het willen sluiten hier bij MOOOF, en met mij nog vele anderen. Er is nergens in Den Haag een vergelijkbare plek waar we terecht kunnen. Eigenlijk zouden we er eind augustus al uit moeten zijn, maar vanwege corona mogen we iets langer blijven. Er zijn plannen dat we kunnen verhuizen naar de overkant, maar daar hebben we geen goede hoop voor. Als ik geen locatie vind, moet ik alles in mijn huiskamer zetten. Maar daar zullen mijn buren niet zo blij mee zijn. Er is op het moment nauwelijks plek voor muzikanten en de plekken die er zijn, zijn zo achterlijk duur dat niemand dat er aan kan uitgeven. Zeker in deze tijden waarin niks binnen komt, kunnen de bedragen die gevraagd worden voor andere studio's nooit betaald worden.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Het zou dus fijn zijn als er plek zou komen waar muzikanten terecht kunnen. In Den Haag zit onwijs veel talent, het lijkt soms alsof de stad dat niet doorheeft. Er is best wel een leegloop van muzikaal talent in Den Haag omdat ze nergens terecht kunnen. Iedereen zit met de handen in het haar. Zorg in ieder geval dat de mensen die het hier bij MOOOF in beheer hebben een beetje tegemoet gekomen worden door de gemeente, want ze krijgen allemaal onhaalbare eisen gesteld en alles wordt maar tegengewerkt.

Wat is je stamkroeg?
Vavoom en De Boterwaag. Ik ken geen betere cocktailbar dan Vavoom. Je krijgt er echt waar voor je geld, niet een sneu kutbekertje maar echt grote glazen. En niet te scheutig, ik ken er een paar waar je na twee stuks waggelend naar huis gaat. Niet alleen de cocktails zijn top bij Vavoom, maar ook de sfeer. Ik ben een backpacker, heb de hele wereld gezien, en de sfeer bij Vavoom is een beetje als de sfeer die ik op een ver strand ervaar. Ook de mensen die achter de bar staan zijn mooie karakters. Naar De Boterwaag ga ik vaker voor zakelijke dingen. Ook moet je daar zijn voor de gin-tonics, die zijn daar heel goed.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Sniester, dat vind ik altijd leuk. Ik ben er te weinig geweest, maar ik houd van de sfeer. Foodtrucks en leuke muziek. Ik vind het superleuk.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Voodoo Chambers, dat is echt een goede band. Met een goede bassist, een super mooie, charismatische zanger in de vorm van Valerio Recenti en heb je die Koen Herfst weleens aan het werk gezien? Wat een geweldige drummer is dat. Verder word de mixage van de band verzorgd door Michiel Eilbracht die ook niet echt een onbekende is. Ik vind het hele concept leuk. Ik mocht een tijdje terug een remix voor ze maken, die komt binnenkort uit. Ik ben afgelopen zondag naar ze wezen kijken in Musicon en dat was heel goed. Je ziet dat het professionals zijn.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Daar kan ik geen antwoord op geven. Ik zou het niet weten, ik ben daar niet mee bezig.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De hele Haagse dance-scene. Er zitten zo veel talentvolle producers. Ik doe zelf hardcore en techno, maar er zit vanalles hier dat zo goed is. Er zit hier echt een enorm rijke geschiedenis wat elektronische muziek betreft. Er is zo veel: techno, hardcore, drum 'n bass, vanalles. 

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met mijn ouders, zodat ze ook weer jong kunnen zijn en kunnen inzien hoe alles is uit mijn perspectief. Ikzelf zou dan graag naar mij willen kijken en inzien hoe zij over hun zoon denken. Ik heb zelf geen kinderen, dus dat lijkt me heel interessant. Ik zit nu beter in mijn vel dan vroeger, dus ik zou wel ruilen met hen in de huidige staat. Ik gun mijn ouders het beste. Ze leven allebei nog en zijn super gelukkig met elkaar. Het is te schattig voor woorden, ze lopen altijd hand in hand over straat. Ik kan niks slechts over die mensen zeggen.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Of ik mijn track goed heb gemixt en alles er uit heb gehaald. Soms ga ik naar huis met het idee dat ik iets briljants heb gemaakt en dat ik de volgende ochtend in de studio sta en denk: What the fuck is dit? Dat gebeurt regelmatig. In het creatieve proces weet je precies welke kant je opgaat, maar dat als je nog eens luistert is het onbegrijpelijk.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
'Something I Can Never Have' van Nine Inch Nails. De reden is heel persoonlijk, dat houd ik liever voor mijzelf. Maar luister de track eens en je zult het wel begrijpen. Ik vind bijna alle soorten muziek goed, alles behalve dingen als Jan Smit. Mijn Spotify-lijsten gaan van rock naar hindoestaanse Bollywood en van super gaye disco tot hiphop. Maar met dat Volendamse moet je bij mij niet aankomen.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Onwijs veel techno. Ik houd heel erg van broken-beats techno. Artiesten als Ancient MethodsHeadless HorsemenScalameriya. Veel obscure dingen eigenlijk.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik schaam me nergens voor, dus dan heb je niet echt guilty pleasures. Misschien het kijken van anime, de thematiek in anime vind ik heel mooi. Het gaat vaak over eer. En soms drink ik een glaasje whisky, maar of dat nou guilty pleasures zijn. Oh, en ik vind stinken als ik aan het backpacken ben geweldig. Ik ga het liefst terug naar zo basaal mogelijke hostels en dergelijke. Als er geen kakkerlakken lopen vind ik het best. Dus misschien is dat het.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Geen. Ik had vroeger een tongpiercing, maar dat is al een jaar of twaalf geleden dus daar is niks van over. 

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Roger Glover met 'Love Is All'. Als die video op TV kwam riep mijn moeder van beneden aan de trap: "Patrick, de kikker!" Dan sprintte ik naar beneden. Die videoclip vond ik als kind zo geweldig, dan zat ik helemaal gebiologeerd voor de televisie. Die wals in het midden van de song is geweldig. Ik heb die single waarschijnlijk nog ergens liggen hier.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Dat is niet aan mij, voor elke act zijn er mensen die het leuk vinden. Wie ben ik om daar iets van te vinden.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Dat ben ik zelf! Dat klinkt heel stom, maar ik ben het echt zelf. Altijd als ik bezig ben, ben ik als een kind in een snoepwinkel. Altijd aan het klooien met al die sounds. Als er dan iets staat denk ik vaak: "Wow, dit is fucking vet!" Ik vind muziek gewoon leuk en ik vind het tof dat ik het maak.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Twaalf jaar geleden wist ik niet eens dat ik in Den Haag zou gaan wonen. Over tien jaar hoop ik eigenlijk niet in Nederland meer te wonen.  Waar ik wel zou willen wonen? Ik wilde eigenlijk in Californië gaan wonen, maar dat is niet doorgegaan. Daar voel ik me wel heel thuis, maar met de huidige situatie lijkt Amerika me ook geen goed plan. Maar Nederland is niet echt mijn ding meer, zeker met wat ik nu allemaal zie gebeuren. Dan denk wil ik echt zo snel mogelijk weg. Misschien zou ik wel in Thailand willen wonen. Alhoewel het heel erg aan het verwaarlozen is door de toeristen. Of in Polen! Daar kom ik sinds kort regelmatig en mijn beeld van Polen is helemaal veranderd. In de grote steden is het zo fijn. Krakow bijvoorbeeld, in de Joodse buurt moet je dan zitten. Het eten is ook geweldig en het kost ook nog eens geen reet. Ik heb in Polen de allerlekkerste haring ooit gegeten. Aan het begin was ik best sceptisch; haring met een witte crème-saus, dat hoort niet. Maar dat was zo lekker. Te bizar voor woorden.  

Doorgeefvraag van Elrik Weijnaendts: Wat zou je willen veranderen aan jezelf?
Helemaal niets. Dan zou ik mezelf niet meer zijn. Ik heb absoluut wel bagage en natuurlijk baal ik weleens van mezelf. Maar dit is gewoon wie ik ben. Ik ben nu blij met mezelf.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Goh, hoe is het?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina