Locks Vegas kennen we van zijn rauwe melodieuze trap tracks. Eind juli heeft de rapper een nieuwe EP uitgebracht getiteld ‘Het Gaat Van Bill’. De sound van de EP gaat een meer commerciële zomerse kant op. Wie gaat er schuil achter deze productieve rapper? Hoe heet zijn goudvis? Hoeveel tattoos staan er op zijn lichaam? Waarom vindt hij Drake de Michael Jackson van nu? Op een zeer warme maandag spraken we Locks Vegas in zijn studio in het MOOOF gebouw.

Naam
Joshua Joël Wijnruit

Geboortedatum en -plaats?
27 september 1993 in Eindhoven. Ik ben 100 keer in mijn leven verhuisd, Eindhoven was stop één.

Heb je huisdieren?
Ik heb een goudvis die Corona heet. Hij komt uit de Coronatijd, dus ik heb besloten om hem naar die periode te vernoemen. Het waren er eerst twee. Mijn moeder en mijn broertje gingen een paar dagen weg. Ze vroegen of ik op de goudvissen wilde letten. Mijn moeder zei: ’We geven ze extra eten, want je gaat het waarschijnlijk vergeten.’ ‘Ja tuurlijk, ik let wel op de goudvissen.’ Ze zijn nog geen 24 uur weg, ik zit op de bank en ik zie één goudvis een beetje drijven. Ik dacht echt dat kan niet! Die was dus dood.

Wat doe je aan sport?
Beetje opdrukken thuis, beetje met de gewichten in de studio. Fysiek doe ik verder helaas niet zo veel meer. Ik deed altijd voetbal, echt jaren gedaan. Ik heb nog wel een droom om ooit een vechtsport te doen. Vroeger had ik Bruce Lee video’s en keek ik veel naar Jackie Chan, omdat hij zijn eigen stunts deed. Als kind deed ik karate.

Wat is je beste gewoonte?
Ik heb een nieuwe gewoonte geschept en dat is alles positief zien. Als er een tegenslag plaatsvindt dan probeer ik positief te zijn. Soms merk ik dat mensen het wel fijn vinden als je meedoet in hun negativiteit, wat ik ook wel kan inzien. Het is vervelend als iemand altijd een weerwoord heeft tegen je negativiteit. Maar ik bedoel het goed!

Wat is je slechtste gewoonte?
Uitstellen. Ik hou ervan om alles op het randje te doen. Ik stel alles uit tot de laatste dag. Als ik bijvoorbeeld een competitief spel speel op de playstation, één tegen één, dan ben ik zo’n guy die je laat voorkomen als ik te makkelijk win. Ik maak het bewust moeilijk voor mezelf zodat ik er op het laatste moment heel hard voor kan strijden. Het gevaar daarvan is dat het niet altijd lukt. Dan denk ik ook als ik vanaf het begin hard was gegaan dan had ik dit zo makkelijk gewonnen. Maar dat is geen uitdaging.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Toen ik 16 jaar was heb ik mezelf in een coma gezopen. Ik schaamde niet eens voor het eindigen in het ziekenhuis, maar ik schaamde me het meest voor het kotsen waar iedereen bij was. Kotsen oké, maar ik kotste in mijn shirt, met mijn shirt over mijn mond, heb ik me laten vertellen. Toen ik dat terug hoorde dacht ik echt man… Gelukkig was er toen nog niet zoveel social media als nu.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Pizza. Ik ben echt een fan van pizza. Ik eet geen vlees op kip na, dus ik ben die lastige klant die in de beschrijving van thuisbezorgd zegt: geen dit, geen dat, geen zus, geen zo, in plaats van dat ik mijn eigen pizza samenstel. Ik hou van barbecue pizza, maar daar zit varken en koe op en dat eet ik niet.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Of ik pak mijn telefoon, of ik mediteer. Dat ligt er aan hoeveel notificaties ik heb.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
In mijn studio kan ik wel het meest tot mezelf komen. Ik merk wel dat ik er even klaar mee ben als ik hier veel te vaak zit. Als ik moe ben van de studio dan moet ik echt even een open plek hebben. Vroeger zou ik zeggen Noordeinde, maar dat is het nu niet meer. Daar hebben we echt veel gechilld. Grote Markt ook veel.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Meer recreatie. Wat ik daarmee wil zeggen is dat ik Den Haag best wel beperkt vind in plekken om naartoe te gaan waar je als jeugd vrij kan zijn. Den Haag is een politieke stad, dus ik snap het wel dat hier dingen wat strikter zijn. Maar als ik het mag vergelijken met andere grote steden, is het hier beperkt. Er zijn hier weinig plekken waar mensen en dan vooral jongeren samen kunnen komen om ideeën uit te wisselen. Veel creatievelingen hebben niet zo’n plek als ik hier heb. Daardoor kan ik mensen over de vloer krijgen.

Wat is je stamkroeg?
Waar wij vroeger vaak samen kwamen, was de Grote Markt, op de terrassen. Ik moet wel zeggen dat ik laatst op het dakterras van Bleyenberg was. Ik zat daar en dacht dit is beter dan dat ik gewend ben. Ik ga daar echt vaker zitten met mooi weer.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik weet niet of ik de persoon ben die de beste initiatieven van Den Haag kan vertellen. Daar weet ik voor nu geen antwoord op. Toen ik 16 was waren de regels makkelijk te overtreden. Als je geen kaartje hebt voor de tram kon je nog steeds gebruik maken van de tram. In een andere grote stad is dat veel moeilijker. Natuurlijk mag dit niet, correct gezegd, maar de rebelse ik zegt: daarom hou ik van Den Haag.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?
Dat zijn drie artiesten. Als eerste: Wally A$M. Dat is een jonge rapper uit Den Haag die al lang bezig is. Het is een hele creatieve artiest die heel goed kan zingen zonder autotune. Daarnaast is hij zo’n goede freestyler. Qua creativiteit kijk ik erg naar hem op. Ik werk veel met hem samen en hij is een van de snelste artiesten. Hij heeft altijd zijn werk af. Het lijkt wel alsof hij totaal niet nadenkt over wat hij doet, maar het heeft altijd kwaliteit. Als tweede: Nate. Hij is een hele goede r&b artiest. Als derde vind ik mezelf, als ik dat humble mag zeggen. Ik vind dat ik een van de meest consistente jongens ben van de stad. Ik ken veel artiesten die heel goed zijn, maar ik vind consistentie en kwaliteit erg belangrijk. Ik probeer mezelf uit te dagen om elk jaar opnieuw steeds meer uit te brengen, zowel op het gebied van Spotify, clips als samenwerkingen.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Ik weet niet of ik mezelf in een goed daglicht zet, maar in de Haagse scene vind ik dat de hedendaagse rockbands en de bandjescultuur overschat. Ik heb veel respect voor bands, laat dat duidelijk zijn. Ik zou ook graag met ze willen samenwerken, daar sta ik voor open. Ik denk dat in Den Haag dit nog heel erg als het grootste genre wordt gezien. Het is ook wel groot, ze hebben ook grote platforms en ze zijn talentvol. Maar het wordt wel overschat in vergelijking met urban. Je kan nu niet meer om urban heen, niet alleen nationaal, maar ook internationaal. Er zijn jongens die over de hele wereld miljoenen fans hebben en miljoenen streams halen in een paar uur. Als ik programma’s zie dan zie ik vaak bandjes. Ik denk dat mensen daar nog te veel vast in zitten.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Urban. Ik denk dat veel organisatoren ervan gaan schrikken wat er gebeurt als zij een keertje meer risico durven te nemen door meer kans te geven aan de urban scene. In positieve zin. Ik snap dat iemand zonder kennis van urban een urban artiest heel anders ziet. Met bandkennis ben je zeker van je publiek. Er zijn wel kleine kansen, het is niet dat we niet aan de bak kunnen komen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou een dag willen ruilen met iemand die totaal niet hetzelfde is als ik. Misschien wel met iemand die met een gouden lepel in de mond is geboren. Ik zou willen zien of ik dan dezelfde gedachtes zou hebben en dat ik ook zoveel mensen zou willen helpen als ik nu doe. Of als ik dezelfde gedachtes mocht houden als ik nu heb en letterlijk alleen van levensstijl zou ruilen, dan zou ik willen ruilen met iemand met macht. Puur om het goede te doen. Ik ben een liefhebber van rechtvaardigheid. Als ik in een positie zou komen waarin mijn mening erg zou boeien zodat ik rechtvaardig kan handelen, dan zou ik dat doen. Ik hou niet van politiek, dus ik zou niet iemand uit de politiek willen zijn. Liever iemand met een grote aanhang.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Van het overdenken van een actie van iemand anders. Als ik niet weet waarop de actie is gebaseerd, zou ik er de hele nacht over kunnen piekeren waarom iemand zo heeft gehandeld. Dan vraag ik me af of ik iets verkeerds heb gedaan of waar het anders aan ligt? En als ik er achter ben zou ik het liefst die persoon er zo snel mogelijk mee willen confronteren, zodat het uit mijn hoofd gaat.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
De weegschaal in mij kan nog geen keuze maken. Het moet echt geen emo nummer zijn, dat sowieso niet. Mensen moeten echt niet gaan janken door het nummer dat wordt opgezet. Mensen moeten met een glimlach naar het nummer kunnen luisteren. Dat mensen lachen van gaat die sukkel dit nummer draaien.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik luister heel veel naar Drake. Ik begin ook steeds meer dancehall te beluisteren. Daarnaast luister ik naar orkest muziek. Ik probeer veel genres te luisteren die niets met mijn genre te maken hebben zodat ik inspiratie kan opdoen. Drake is heel goed in het vertellen van verhalen, dat zie ik niemand anders doen tot nu toe. Zijn manier van vertellen is zo erg vivid, ik maak het zo erg mee als ik er naar luister. Hij doet dit nu al bijna 10 jaar. Hij is de Michael Jackson van nu. Mensen die superfan zijn van Michael Jackson zeggen je bent gek, hij danst niet zo. Maar ik bedoel gewoon qua consistentie in populariteit. En hij leeft nog.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik heb er een paar. Een daarvan is Hennessy. Dat is een van de weinige dranken die door mijn strot komt. Verder ben ik fan van Kinder chocolade. Niet de gewone maar die met rijstwafel erin. Die is heel moeilijk te vinden in Nederland. Ik was laatst in Frankrijk en daar heb ik die kapot gekocht, heel mijn koelkast zit vol.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb geen tattoos, weet zelf niet waarom niet. Ik heb alleen oorbellen. Ik heb wel lang nagedacht over tattoos zetten, het gaat wel gebeuren, maar tot nu toe heb ik nog niet de drang gehad om dit te doen. Ik hou meer van sieraden. Ik heb ringen, oorbellen en een grill.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Mijn moeder is een hiphop fan. Zij heeft me hierin geïntroduceerd. Het grappige is dat mijn moeder bewust een plaat voor mij kocht van The Game. Hij zat in zijn piek toen hij met 50 Cent muziek maakte. Ik kreeg dat album toen ik ongeveer 12 jaar was. Jaren later ging ik rappen. In het begin had ik een 'fuck school' mentaliteit toen ik begon met rappen. Toen had mijn moeder zoiets van zo heb ik je niet opgevoed. Ze heeft het rappen heel lang met een korrel zout genomen, totdat ik in het voorprogramma stond van The Game. Toen was ze mind blown en nam ze het serieus. Nu is ze fan en kan ze ervan genieten. Daarnaast is ze ook blij dat ik mijn school heb afgemaakt.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Nicki Minaj van nu. Nicki Minaj van vroeger was dik. Nu is ze zo klagend en zit ze alleen maar ruzie te zoeken. Daarnaast mag 6ix9ine ook zwijgen. Dat zijn de twee meest klagende artiesten die nu in me opkomen.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Ik heb een klein broertje van 12, Jalano. Hij is zo creatief. Elke keer als ik naar hem kijk hoop ik dat ik als hem wordt als ik ouder ben. Hij is zo vrijdenkend. Ik was altijd bang dat hij iets zou willen worden omdat ik iets doe. Ik heb hem bewust nooit naar de studio gebracht en ik liet hem heel erg zijn eigen wereld ontdekken. Hij is heel erg fan van kunst en tekenen. Hij tekent bijvoorbeeld anime en karikatuurs van tekenfilms. Hij kwam laatst naar me toe en vertelde dat hij een auto wil creëren die op water rijdt en hij gebouwen wil tekenen. Hij is iemand die me altijd wel op nieuwe ideeën brengt. Vlak voordat ik een nieuwe rap schrijf kijk ik naar zijn foto en dan komt er meer inspiratie.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Nee, over 10 jaar ben ik 36 en dan verwacht ik niet meer in Den Haag te wonen. Ik verwacht wel dat ik een huis heb gekocht in Nederland, maar of ik ook daadwerkelijk daar woon dat weet ik niet. Elke keer als ik naar het buitenland ga, raak ik zo geïnspireerd om de wereld te verkennen. Er zijn ook mooie plekken in Nederland. Kennen jullie Vogelenzang? Dat is bij Heemstede-Aerdenhout. Daar kwam ik een keer toen ik nog een bezorgbaantje had. Ik stond daar voor een hek. Ik mocht naar binnen rijden en zag een enorme mansion, rechts nog een groot huis op het erf en links een paardenstal. Het gras was gemillimeterd, zo scherp. Er kwamen twee herdershonden op me af. Ik zag alles in slow motion. Het huis was zo groot… als ik ooit de kans krijg om welvaart te creëren om zo te leven dan graag in Vogelenzang. Ik ga die mansion gewoon kopen.

Doorgeefvraag van Tim van der Zalm: Wat zou je doen als er nooit meer een morgen zou zijn?
Dan zou ik al mijn zondes af gaan en die proberen recht te zetten voor zover ik kan. Daar ben ik al een tijdje mee bezig. Ik stond op een dag op en dacht dit kan allemaal niet meer. Met zondes bedoel ik vooral liegen. Liegen probeer ik niet meer te doen, ook niet voor eigen bestwil. Ik probeer altijd de waarheid te zeggen, maar ik heb in het verleden echt een miljoen keer gelogen. Ik zou alles af gaan van mensen die ik verkeerd heb gedaan die ik nog kan bereiken om ze de waarheid te zeggen. Ook als ik heb gelogen door sorry te zeggen terwijl ik het niet meende. Soms zeg ik sorry om confrontatie te voorkomen.
Ook zou ik iets smerigs willen eten. Iets dat ik altijd heb gevreesd, zoals krokodil. Ik moet weten hoe dit smaakt en wat is de hype hierover is. Ook zou ik een enorme adrenaline kick willen krijgen. Een soort bijna dood ervaring. Ik probeer daarin wel zo min mogelijk mensen te schaden. Ik zou bijvoorbeeld met hele hoge snelheid ergens vanaf willen gaan. Of zwemmen met haaien. Gewoon iets doms.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als de volgende gast een man is: Je bent voor de volgende 24 uur een vrouw, wat zou je veranderen voor de vrouw of juist voor de man. Hoe zou je kijk veranderen op het andere geslacht? Als het een vrouw is dan andersom.

Dit jaar gaat van bill

Eind juli is de nieuwe EP van Locks Vegas uitgekomen. Deze keer geen rauwe melodieuze trap, maar een meer commerciëlere zomerse sound met veel positiviteit. Over de titel en betekenis van de EP vertelt de rapper: “Mijn 2020 is best wel van bill gegaan, in de zin van totale verandering van orde en van ritme. De titel is een nette verwoording van de catchphrase ‘zonder kowsu’. Dat is Surinaams-Nederlands of terwijl straattaal voor zonder sok of condoom. Het betekent dat je niet nadenkt over de gevolgen. Ik heb het niet over seks, laat dat duidelijk zijn, maar als je seks hebt zonder condoom dan denk je waarschijnlijk niet heel erg aan de gevolgen. Dan gaat het van bill, dan gaat het ‘zonder kowsu’, dan denk je dus niet na over wat er gaat gebeuren.”
Door corona in 2020 is zijn wereld 360 graden gedraaid. “Ik vond het zo van bill gaan. Hier was chaos, daar was chaos.” De chaos brengt Locks Vegas een nieuwe wereld. Een wereld waarin hij streeft om billionaire te worden, maar ook om creatief zo vrij te zijn om iets te creëren wat totaal nog niet bestaat, zoals Bill Gates heeft gedaan met Windows. “Vandaar dat bill met dubbel ll is en het een windows thema heeft.”
Volgens de rapper is de muziek zelf letterlijk feestmuziek. “Dus je gaat lekker van bill als je het luistert, dat is tenminste de bedoeling. Het is net als een paracetamol. Daar is heel veel druk gezet op allemaal verschillende stoffen die samen één worden. Dat is de EP. Het gaat van bill als in: ga lekker uit je dak, 2020 verandert.”
Op de vraag of hij zelf nog lekker van bil gaat, was het antwoord met een glimlach: “Ik ga goed van bil.”

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina