Op een snikhete dag ontmoeten we Elrik Wijnaendts in een strandtent op Scheveningen. Elrik kennen we als eigenaar van Espresso Records, de mobiele vinyl-winkel die regelmatig her en der opduikt, en als dj onder de naam Doktoro. Maar dat hij uit een eeuwenoud geslacht komt, wisten wij nog niet. Dat en meer ontdekten wij tijdens een zweterige maar erg gezellige Oh Ja Joh?!

Naam
Mijn volledige naam is Elrik Wijnaendts van Resandt. De naam is van een oude familie die sinds begin 15e eeuw burgemeesters van Zandwijk en Tiel voortbracht.

Geboortedatum en -plaats?
Ik ben geboren op 20 september 1985 in Den Haag.

Heb je huisdieren?
Een kat, die heet Doppejan. Of Jean-Pierre. Hij heeft heel veel verschillende bijnamen. Het is een beruchte kat. 

Wat doe je aan sport?
Ik heb veel aan sport gedaan. Ik heb semi-professioneel gesnowboard, skateboarden, parcours, van alles wat. Daar ben ik na een paar zware blessures mee gestopt. De laatste jaren is het sporten er een beetje bij ingeschoten.

Wat is je beste gewoonte?
Mijn beste gewoonte? Ik kan goed luisteren. Dat is wel handig als je van muziek houdt, maar ook in gesprekken.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik ben heel lui. Als ik iets echt wil, ga ik er voor, maar ik ben liever lui dan moe. Lekker chillen en genieten van de vrijheid die ik heb.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Daar moet ik even over nadenken, ik schaam me niet zo snel. (...) Nee, ik kan niets bedenken.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Een Indonesische rijsttafel, maar dan wel met vrienden. In mijn eentje krijg ik dat niet op. Het liefst bestel ik bij Warung Soeboer. En natuurlijk bestel ik heel veel vinyl. Misschien laat ik dat nog liever bezorgen dan die rijsttafel, maar ik moet ook eten.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Me nog een keer omdraaien en doorslapen. Je zou kunnen zeggen dat ik een snoozer ben, maar ik heb meestal niet eens een wekker. Ik zet alleen een wekker als ik een beurs of een festival of zoiets heb. En als ik eenmaal opsta, ga ik douchen. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Dat zijn er heel veel. Als je Scheveningen meetelt, vind ik het strand heel fijn. Verder mijn eigen tuin. Ik heb een hele fijne tuin met een plek in de schaduw waar ik op mijn loungebank kan zitten. Er komen bij mij thuis regelmatig vrienden langs, het is er altijd gezellig. 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Meer clubs, meer nachtleven. Ik moet wel zeggen dat Den Haag de laatste jaren erg zijn best doet maar het mag altijd nog meer. Op dit moment, met de coronacrisis, zou ik graag zien dat de clubs die er zijn uberhaupt weer open mogen.

Wat is je stamkroeg?
Ik ga niet zo vaak uit om wat te drinken. Ik werk natuurlijk in het nachtleven, dus als ik vrij ben, spreek ik liever thuis af met vrienden.

Wat is het beste Haagse initiatief?
De Pip. Ik heb daar een paar keer gedraaid, de laatste keer was bij The Crave, wat ik ook een heel gaaf initiatief vind. Dat is eigenlijk de laatste keer voor de coronacrisis dat ik een goede clubset heb gedraaid. Dat ging helemaal los. Af en toe kijk ik naar het filmpje daarvan en dan krijg ik weer nieuwe energie.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?
Ik zou eigenlijk een platenlabel willen noemen. Ik vind Mink Records namelijk wel heel goed bezig met alle bandjes en andere dingen. Daar luister ik wel naar, maar ik weet de namen van al die bandjes niet. En verder is Gino hartstikke goed bezig. Hij is altijd wel een voorbeeld en een soort grote broer voor me. Hij is een hele lieve vent en gaat erg lekker, hij is ook zijn eigen labeltje begonnen en maakt gewoon hele vette muziek.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Dat iedereen maar een dj kan zijn. Wat ik nu merk, in deze coronatijd, is dat het moeilijker wordt om van het dj-en te leven. Dat lukte in de afgelopen paar jaar goed, maar nu kiezen strandtenten  en andere lokaties als het kan eerder voor mensen die ze niet hoeven te betalen. Dat heb je met bands natuurlijk ook, die hebben het nog veel moeilijker.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De underground scene die er leeft, die wordt onderschat. Neem bijvoorbeeld een initiatief als Radio Tonka of Het Magazijn. The Grey Space wordt heel erg onderschat, maar dan kom je weer terug bij dat tyfusvirus waardoor ze nu niets kunnen.. Vorige week was daar nog een platenbeurs en ik heb daar meerdere keren iets georganiseerd en gedraaid. The Grey Space is een plek met heel veel potentie. Andere dingen die onderschat zijn, zijn festivals als Rewire en TodaysArt. Dat zijn festivals die wereldwijd aanspreken en die op hoog niveau 'contemporary music and art' brengen en dat wordt onderschat door de mainstream. 

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ken je Floortje naar het einde van de wereld van Floortje Dessing? Daar had je zo'n man in Alaska die helemaal in zijn eentje in zo'n boshut woont. Dat lijkt me echt te gek, om voor een dag helemaal back to basics te gaan i de natuur. Ik ben heel erg een natuurmens. Een dag is dan ook wel genoeg.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Van de hitte. En soms als ik een hele drukke planning heb, lig ik wel eens wakker en ga ik alles in mijn hoofd plannen. Ook na een optreden heb ik vaak moeite om in te slapen, met al die adrenaline die nog door mijn lijf gaat.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Jezus. Ik denk een early recording van Bob Marley, 'Keep on moving' of zoiets. Iets uit die tijd. Dat is iets wat ik wel heel fijn vind. 

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik luister zoveel muziek. Ik maak heel veel Spotifylijsten, bijvoorbeeld als ik ergens ga draaien om inspiratie op te doen. Ik kan de ene dag iets luisteren en de volgende dag iets heel anders. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Een van mijn guilty pleasures - het zijn er waarschijnlijk heel veel - waar ik de laatste tijd weer af en toe naar kijk is Pingu. Ik vind het zo gaaf dat het in elke taal te verstaan is. En ik kijk veel oude skatefilms. Dat is gewoon een verslaving.

De top 10 van Elrik

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Geen. Op Dour Festival, waar ik overigens vijftien jaar op rij ben geweest, hadden mijn vrienden mij een keer zover gekregen dat ik twee tepelpiercings zou laten zetten. Ik weet niet wat ze allemaal in me hadden gestopt, maar twee vriendinnen van me namen me dus mee naar die piercingshop. Toen ging er zo'n deurtje open ben ik heel hard weggerend. Ik heb wel een fascinatie voor tattoos en piercings en ooit komt er wel een tattoo. Ik wil dan mijn familiewapen laten zetten.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste platen die ik kocht waren van het label Anticon, een indie hiphop-label. Dat waren platen van artiesten als Doseone, Alias, en die kocht ik dan. Maar dat is echt wel een tijd geleden. Ik weet ook niet meer waar die zijn. De eerste cd's die ik kocht waren de classics van het eind van de jaren 90. Play van Moby, Aphex Twin met zijn Ambient Works.  

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Coldpl... Nee, als je het over guilty pleasures gaat hebben: het eerste album van Coldplay is belachelijk goed. Ik heb er gister nog naar geluisterd. Ik luister verder niet naar hele slechte dingen, dus ik weet niet goed wie voor altijd zou moeten zwijgen. Ik denk die ene band die altijd kutmuziek maakt.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Vroeger was dat klassieke muziek en ook modern klassiek. Ik speelde vroeger viool en ik heb heel veel naar klassieke muziek geluisterd. Voor muzikale inspiratie luister ik nu vooral naar dj's en radiostations als Red Light Radio en NTS. En muzikanten als Four Tet en Caribou.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja. Een hutje op de hei zou leuk zijn maar dan zal ik nog altijd een huisje in Den Haag willen hebben.

Doorgeefvraag van Locks Vegas: Je bent voor de volgende 24 uur een vrouw, wat zou je veranderen voor de vrouw of juist voor de man. Hoe zou je kijk veranderen op het andere geslacht?
Jeetje wat een lastige vraag, ik dacht dat er alleen simpele vragen gesteld zouden worden. Als ik 24 uur een vrouw zou zijn, is er weinig wat ik kan veranderen. Ondanks dat vrouwen in veel landen nog steeds enorm worden onderdrukt, zijn vrouwen wel in opmars en strijden ze wereldwijd voor hun gelijke rechten aan mannen. In mijn ideale wereld is iedereen gelijk: vrouw, man, kleur, gay, transgender enzovoorts. Helaas zullen er wel altijd rotte appels zijn die het voor anderen verpesten, daar kan je niets aan veranderen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat zou je willen veranderen aan jezelf en waarom?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina