"Maak er voorlopig nog geen einde aan", zo luiden de wijze woorden van Tom de Bruijn in deze gestoorde Corona-tijden. De zanger van SpeakEasy, die op dit moment vooral losgaat met zijn soloproject, rock-'n-rollt ook tussen vier muren vrolijk verder. Zijn gloednieuwe woonruimte hangt vol met gitaren, gitaren en nog eens gitaren, en daarnaast is de frontman gestart met het ontwerpen en maken van zijn eigen kleding. Terwijl zijn vriendin af en toe helemaal gek van hem wordt, zuigen de muggen maar al te graag aan zijn gezicht. En bang voor Corona? "Ik heb er wel zin in", aldus Tom.

Naam
Tom de Bruijn

Geboortedatum en plaats
12 december 1998 in Delft, maar ik heb nooit in Delft gewoond. Ik woon sinds een maand in de Schilderswijk.

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
Tien minuten geleden. Ik douch alleen maar meer om de tijd te doden.

Wat zijn de gevolgen van de Corona-maatregelen voor jouw band?
We hadden op 19 maart onze EP releaseshow, dus die ging helaas niet door. Dat was superkut, want we waren ruim een half jaar bezig geweest om deze show voor te bereiden. Toen ben ik er eigenlijk ineens mee gekapt: ‘We zien wel weer’, maar die gasten zijn nog aan het schrijven, dus binnenkort doe ik weer mee. Ik vind het niks om muziek te krijgen, daar iets mee te doen, continu heen en weer te sturen, terwijl het normaal in 3 seconden gedaan is. Daarnaast heb ik vlak voor het gebeuren een geldbedrag opgehaald voor mijn soloproject, mijn eigen EP. Daar ben ik nu mee bezig in de studio. Het plan is om in september de eerste single uit te brengen.

Hoe zien we jullie weer terug?
Niet eerder dan dat we mogen optreden. Dat is op dit moment 19 november, de datum waarnaar onze EP releaseshow is verplaatst. Ik ga met SpeakEasy zeer waarschijnlijk geen online-sessies doen. De kracht van onze show is dat je hierbij echt aanwezig moet zijn om het te ervaren, en ik vraag me af of we dat kunnen waarmaken op het scherm. Wat mijn soloproject betreft, breng ik mijn EP niet uit als ik niet mag optreden, dus ik denk dat ik 10 shows van een half uur ga doen voor iedere keer 20 mensen.

Hoe ziet jouw quarantaine plek eruit?
Nou, die is dus nog gloednieuw. Zal ik hem laten zien? Tom geeft een rondleiding en laat zijn vriendin Esmée zien, zijn gitaren aan de muren, zijn keuken, de Talent Event prijs, nog een gitaar en nog meer gitaren. Of ik ben hier of ik ben bij Esmée thuis. Als Esmée geen zin meer in mij heeft, dan gaat ze gewoon weg. Dat is wel fijn. Als we volledig samen hadden gewoond, was mijn vriendin gek van mij geworden. Én ik werk nu bij Thuisbezorgd, dan kun je tenminste nog wat.

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
Als ik dat zou weten… Het is sowieso allemaal kut. Eerst ging de EP releaseshow niet door, waarna heel veel andere shows met SpeakEasy werden gecanceld, en ook solo stond een en ander gepland wat niet doorgaat. Daarnaast ben ik gitaar tech bij Son Mieux, ook die baan viel weg. Ik was net gestopt in de horeca, omdat ik met muziek mijn geld kon verdienen. Toen ging ik skaten, want ik heb geen fiets, en kreeg ik last van hielspoor en kon ik niet meer skaten. Toen ging ik thuis sportoefeningen doen en kreeg ik buikgriep, dus het loopt iedere keer in de soep. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik een leuke huisgenoot heb en Esmée, want in mijn eentje, sorry voor alle singles, was ik helemaal gestoord geworden. Verder heb ik genoeg schoolwerk om te doen en te vermijden, ben ik met mijn EP bezig, een beetje aan het sporten, een beetje aan het gamen en liedjes aan het schrijven. Eigenlijk is er niet veel veranderd, behalve dat ik de Grote Markt niet meer op kan. En ik drink minder, dus dat is goed.

Heb je nu een broek aan?
Dat heb je gezien, maar ik kan hem natuurlijk ook weer uit hebben getrokken. Ik draag altijd een broek, maar wel relaxte broeken. Normaal gesproken doe ik meer aan mijn uiterlijk.

Ben je bang voor het virus?
Ik denk dat ik het virus allang heb gehad. Mijn vader werkt voor de naturalisatie in Leidschendam-Voorburg, en spreekt veel Chinezen. Vlak voordat Corona booming was in Nederland, werd mijn pa ziek en hij is nooit ziek. Precies twee weken later, kreeg ik dezelfde ziekteverschijnselen en een dag later Esmée ook. Het zou dus kunnen, maar je weet het niet zeker. En zo niet, dan ben ik er ook niet bang voor, ik heb er wel zin in.

Wat zijn je plannen voor vandaag?
Als ik dit interview niet had gehad, dan had ik aan school gewerkt, maar dat schiet er nu bij in. Vanavond moet ik werken, en tussendoor ga ik gitaar spelen, gamen, omkleden en eten. Na werk ga ik op tijd naar bed, voor 1 uur ’s nachts, haha.

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
Ik ga heel veel drinken op de Grote Markt, en ik ga een grote tatoeage laten zetten. Dat mis ik enorm. Ik heb er 15 of 16 in één jaar laten zetten. Anderhalf jaar geleden had ik nog geen enkele tatoeage, en momenteel heb ik er ongeveer 20. Ik vond mijn lichaam niet af, als in versiering. Ik probeer nu mezelf te tatoeëren, maar dat gaat weleens mis, dus ik kan niet wachten om een nieuwe afspraak te maken.

Zijn er (nieuwe) ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken?
Ik ben gestoken door een mug op mijn gezicht. Tom laat de dikke muggenbult zien op zijn gezicht. Nieuwe ideeën zei je? Ik ontwerp kleding tegenwoordig. Ik heb 1 shirt gemaakt. Dit shirt is roze en zit helemaal tight fit. We hebben een shirt van mij overgetrokken, daar een eigen patroon uit getekend en met de naaimachine en ervaring van Esmée het kledingstuk in elkaar gezet. Daarnaast ben ik bezig met de vormgeving van mijn soloplaat, waarbij we veel videoclips aan het bedenken zijn.

Wat kunnen wij voor jouw band doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
Mij aan de deur bij Thuisbezorgd heel veel fooi geven, de muziek blijven luisteren op Spotify en de filmpjes blijven kijken op YouTube. Daarnaast de nieuwe datum van de EP releaseshow in de gaten houden, en een kaartje kopen als je deze nog niet hebt. Wat betreft mijn soloproject, hou ik de mensen die in mijn crowdfunding hebben geïnvesteerd op de hoogte. Een beetje wachten dus grotendeels, dan komen we vanzelf weer terug met grote klappen.

Wil je tot slot nog iets kwijt aan de lezers?
Maak er voorlopig nog geen einde aan. Dan ben je niet zo bijzonder, want er gaan al heel veel mensen dood. Mensen depressief in mijn omgeving? JA IKZELF, haha. Gelukkig gaat het nu weer goed, maar twee weken geleden was dit interview niks geweest.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina