Het zijn rare tijden. Het coronavirus waart rond en we moeten zoveel mogelijk binnenblijven. Festivals en concerten zitten er even niet in. Om het leed een klein beetje te verzachten, pakken wij de laptop erbij om via de webcam aan vrienden en bekenden van de site te vragen hoe zij deze tijd doorkomen met een speciaal voor de gelegenheid samengestelde vragenlijst. Vandaag: Pim Troost, zanger en gitarist van Drunktank, die vlak voor ons gesprek nog een hut aan het bouwen was met zijn kinderen.

Naam
Pim Troost

Geboortedatum en -plaats
11 maart 1981. Ik kom van origine uit Monster maar ben geboren in een ziekenhuis in Delft.

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
Ik hecht nogal waarde aan douchen dus wat er ook gebeurt in de wereld, ik zal altijd 's ochtends een douche pakken. Vijftig procent van Drunktank doucht niet of zelden, maar ik heb vanmorgen gewoon lekker onder de douche gestaan, anders ben ik niets waard.

Wat zijn de gevolgen van de Corona-maatregelen voor jouw band?
De gevolgen voor Drunktank zijn, ondanks dat wij geen fulltime muzikanten zijn, best wel flink. We hadden eind maart, vorig weekend, een vierdaagse tour naar Duitsland staan met twee hele toffe bands: Heathcliff en Money Left to Burn. Die is natuurlijk helemaal afgelast. We zouden volgende maand op het Manchester Punk Festival spelen, een van de grootste Engelse festivals in ons genre. Alles was geregeld maar ook dat gaat niet door. Er kwamen in mei wat Nederlandse shows aan die niet doorgaan. Een daarvan in de Groene Engel is Oss, samen met Antillectual en Camp High Gain, twee toffe Nederlandse bands, is verplaatst naar 30 oktober. In juni en juli hebben we ook nog optredens staan maar de kans dat die doorgaan is denk ik ook klein. Het is niet zo dat wij hiervan moeten leven, dus dat overleven we wel, maar als band is het heel rot want we zitten in een onwijs lekkere flow en we hadden heel veel zin in die shows.

Hoe zien we jou/jullie weer terug?
We hoopten eerst nog om een soort livestream te gaan doen, maar je mag natuurlijk niet met meer dan drie mensen samenkomen, dus dat is een beetje in het water gevallen. Wat we wel doen is dat we op Facebook en Instragram de sfeer erin houden, bijvoorbeeld door muziek van andere bands en foto's van onze optredens en onze levens te delen. De komende twee weken doen we op Facebook een fan appreciation week. Dan vragen we mensen die een shirt van ons ofzo hebben een foto te maken en naar ons te sturen en die zetten we dan in het zonnetje. Op Instragram deden we vorige week een stageface challenge. Ik had al eerder een post gemaakt met onze eigen meest verschrikkelijke optreedgezichten om te laten zien dat we hardst om onszelf moeten lachen. We proberen het dus luchtig te houden en niet iedere dag te schrijven dat er weer een optreden gecancelled is.

 

Hoe ziet jouw quarantaineplek eruit?
Vrij normaal eigenlijk. Mijn vrouw is vandaag aan het vliegen, ze is stewardess, dus dat betekent dat ik hier met twee koters van drie en vijf zit. Meestal werk ik in de slaapkamer maar als mijn vrouw weg is, kan dat niet. Het is niet een hele relaxte gedachte dat ze vliegt. Ze doet vooral repatriëringsvluchten, dus Nederlands ophalen die in het buitenland zitten. Ze is nu naar Canada.

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
Heel veel biertjes drinken om de gemoedstoestand een beetje goed te houden, haha. Nee, dat valt eigenlijk wel mee. Ik moet mezelf echt bezighouden. Dus ik heb heel veel muziek op mijn telefoon staan van jamsessies en andere dingen waar ik veel mee bezig ben ik ben met onze drummer Ray allemaal dingen aan het uitdenken voor de band. En gelukkig loopt mijn werk ook redelijk door dus daar ben ik ook veel mee bezig. 

Heb je nu een broek aan?
Dat is een goede vraag. Ik weet het wel, jij weet het niet. (...) Nee, ik heb gewoon kleren aan. Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik de hele dag in mijn onderbroek rondloop maar dat vinden de achterburen misschien een beetje vreemd.

Heb je het virus al gehad of ben je er bang voor?
Dat is moeilijk te zeggen omdat niet iedereen symptomen heeft. Ik heb wel een vrouw die recentelijk nog in Italië is geweest voor haar werk, toen lag die hele stad in quarantaine, maar ik denk niet dat ik het gehad heb. Ik ben er ook niet echt bang voor want sommige dingen heb je niet in de hand. Ik ga nu natuurlijk niet gezellig naar buiten of in een café zitten, maar ik ga ook niet in zo'n geel hazmat pak naar buiten. DIe kinderen willen soms even naar de speeltuin en dan lopen we even een uurtje naar buiten of gaan we een stukje fietsen. 

Wat zijn jouw plannen voor vandaag?
Lekker met de kinderen spelen. Ik ga zo wat eten voor ze maken en we hebben net een hut gebouwd. Daar zullen we ook wel mee verder moeten. En natuurlijk wordt er dagelijks ninja gespeeld, dan moet er even gestoeid worden. Ook hoop ik vanavond verder te kunnen met een gitaarstuk waar ik mee bezig ben en een nieuwe techniek die ik aan het leren ben. Daar is het ook een mooie tijd voor. Ik probeer er verder vooral van te genieten dat ik nu zoveel thuis ben.

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
Ik denk knuffelen met onze bassist want dat vindt hij heel vervelend en ik heel leuk, vooral als ik dronken ben. Dan word ik heel aanhankelijk. Nee hoor, zo vervelend vindt hij dat niet. Ik merk wel dat ik behoefte heb aan mensen om mij heen. Ik kom zelf uit de horeca en zit nu in de evenementenwereld dus ik mis wel die bedrijvigheid. Ik kijk er naar uit dat dat weer gaat lopen. En ik heb vooral heel veel zin om weer lekker met de band te spelen. Het geluid op tien, of elf zoals Spinal Tap, en even vol gas die energie eruit. Dat begint nu wel een beetje te borrelen.

Zijn er nieuwe ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken?
Ik ben veel aan het gitaarspelen. Normaal probeer ik altijd een uur per dag te spelen maar nu heb ik wat meer tijd, dus dan probeer ik bijvoorbeeld net die solo die ik normaal even oversla toch te leren. Verder heb ik nog zo'n honderd riffs op mijn telefoon staan, dus die ga ik eens afluisteren om te kijken of we daar wat mee moeten doen.

Wat kunnen wij lezers voor jouw band doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
Het allermakkelijkste en goedkoopste wat je kan doen is simpelweg onze nummers luisteren op de streamingdiensten, filmpjes kijken op YouTube, posts op Instagram en Facebook liken, reacties achterlaten, delen, dat kost alleen maar moeite en tijd en levert ons een hoop op. Als je het tof vindt hebben we ook fysieke spullen die je kan kopen, maar dat kost geld.en ik snap dat niet iedereen dat heeft. Maar als je wat over hebt, hebben we albums, vinyl, cassettebandjes, t-shirts, babyrompertjes en nog veel meer. Nogmaals: we zijn geen fulltime muzikanten, helaas kunnen we er nog niet van leven, maar het helpt ons om nieuwe showelementen uit te werken, nieuw materiaal op te nemen en nieuwe spullen te kopen om de show nog beter te maken.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina