"Winterfest, is dat niet wat voor jullie?" Een gebouw, dertien zalen, vijftig acts. Nee prima, die beuken we er wel weer doorheen. Sportschoenen aan en gaan. Acht optredens tegelijk, geen probleem. Van disco tot rock en van jazz tot reggae, alles kwam voorbij in Popradar. Lange recensies leest niemand, en artiesten pronken toch altijd maar met een zin of twee op hun eigen socials. Dus daar laten we het dan ook maar bij, kwantiteit boven kwaliteit.

16:58 De presentator opent de avond in het Radar Cafe met de woorden: “In het hele gebouw is muziek”. Dat vat de avond aardig samen.

17:01 Lone Lines bestaat pas sinds gisteravond, maar de strakke set doet anders vermoeden. Onder het gelaagde Paramore-esque geluid loopt de zaal vol, maar het applaus is nog wat flauw - zelfs als de band met ‘Are You The Arsonist’ aandacht vraagt voor klimaatverandering. Winterfest is duidelijk nog niet wakker.

17:20 Op weg naar boven lopen we langs de soundcheck van Smoosh in de jazzclub. Jazz is veel te moeilijk voor vanavond, dus die ruimte laten we lekker voor wat het is.

17:32 The Limiters trokken zich het afgelopen jaar terug om hun sound te vinden. Het drietal met een excentrieke drummer, onverstoorbare bassiste en frontman die hoog en laag kan zingen zet in de Radar Zaal iets neer waar je niet per se een jaar naar hoeft te zoeken. Toch is het de essentie van muziek, beukende drums en baslijnen en degelijk gitaarspel. Zonde dat de gitaar het begaf, dat verdient een herkansing.

18:02 Ruimte 27 is het coverpodium. The Renegades spreken met hun country vooral publiek van eigen leeftijd aan. Wij lopen verder.

18:09 ‘Lekker los’ is de naam van ruimte 6. Ons wood gaat niet helemaal omhoog van Rise of the Wood, maar een lekkere bak herrie is het wel.

18:14 Je hebt bandjes, en je hebt leuke bandjes. En eindelijk hebben we een leuk bandje te pakken. Het sympathieke Loco/Motive swingt de pan uit, als we nu naar huis gaan is de avond dankzij dit vijftal een succes.

18:25 De oordoppen kunnen even uit bij Leah Rye. Als je een dromenvanger aan je microfoonstandaard hangt ben je een enorme zweefteef. Maar wel een zweefteef met ontzettend lieve liedjes.

18:36 Een verlate recensent rusht Popradar binnen. De eerste act waar een blik op wordt geworpen is het überjonge Catchy dat een van de cuteste versies van Arctic Monkeys-favorite ‘Mardy Bum’ speelt. Winterfest brengt de leukste verrassingen met zich mee.

Sfeer @ Winterfest 2020

Lone Lines @ Winterfest 2020

The Limiters @ Winterfest 2020

18:42 Bassiste Floortje van der Kooy doolde eerder op de avond nog verlegen in een hoody rond in Popradar. Maar op het podium met broer Pepijn is het een wereld van verschil. Oerdegelijke opzwepende rock van Alison’s Fall heerst in de Radar Zaal.

19:10 Even naar de singer-songwriter ruimte, want daar gebeurt ook van alles. Vrolijk die kerstverlichting! Pigeon Rally maakt prima muziek, een beetje eentonig. Misschien komt de post punk minder goed uit de verf omdat ze normaal met een volledige band zijn en nu maar met zijn tweetjes. Het publiek vind het wel leuk. Wat doet post punk überhaupt in de singer-songwriter ruimte?

19:17 Net op tijd voor de start van Blueside. Het bandje staat in de finale van Talent Event, en terecht! Voor een band van deze leeftijd zit er zeker veel potentie in deze dames. We beginnen rustig met een ballad, maar daarna mogen we rocken. Het is misschien nog niet allemaal vlijmscherp, en er zijn wat technische probleempjes, maar deze meiden komen er wel. 

19:26 Op valentijnsdag kwam ROOS met de eerste single ‘Vuur’. Als we langslopen trekt de muziek niet meteen, maar eenmaal binnen sta je toch ineens mee te bewegen. Nederlandstalige funk, het is verschrikkelijk kut en heerlijk tegelijk. 

19:33 Alle langharige mannen op leeftijd verzamelen bij DiTCH. Gezellig bandje hoor, lekkere gitaren, niet zo spannend. We gaan weer door.

19:48 Per ongeluk belanden we in De Kapel. Als we behoefte hebben aan foute disco dan gaan we wel naar een bruiloft van die ene oom die aan z’n vijfde huwelijk gaat beginnen. D.I.S.C.O. Verschrikkelijk. Dan maar door naar Deflour die hardrock-covers speelt. Niet origineel, maar wel vermakelijk. Later wint deze band ook nog eens de Popradar Winterbokaal, een prijs voor de beste coverband van het festival.

19:50 Met zijn zonnebril en akoestische gitaar heeft André Hazel (really?) een zomers sfeertje in de singer-songwriter ruimte. Heerlijke stem ook. Er wordt zelfs meegezongen! 

20:01 Black Silence? Dat is wel de generiekste bandnaam die we in tijden hebben gehoord. De muziek past mooi bij de indruk die we van die naam kregen. Symfonische, maar ook niet echt melodieuze, metal in de traditie van Nightwish en Evanesence. Maar beduidend minder interessant, af en toe doet de band in instrumentale gedeeltes nog iets quasi-spannends maar daar blijft het bij. Snel door.

20:15 Winterfest draait natuurlijk om de muziek maar als netwerkevent is er ook voldoende te beleven. Naast alle masterclasses die gegeven zijn door Popradar is even door de gangen struinen ook een leuke bezigheid. Handje hier, groetje daar, en dan hebben we het alleen over onszelf als recensenten. Het is alsof het halve Oh Ja Joh?!-bestand hier rondloopt en iedereen keuvelt met elkaar. Een grote familie die Haagse scene. 

Pigeon Rally @ Winterfest 2020

Blueside @ Winterfest 2020

ROOS @ Winterfest 2020

Alison's Fall @ Winterfest 2020

André Hazel @ Winterfest 2020

Sfeer @ Winterfest 2020

Black Silence @ Winterfest 2020

Black Silence @ Winterfest 2020

Smooch @ Winterfest 2020

The Renegades @ Winterfest 2020

The Limiters @ Winterfest 2020

Leah Rye @ Winterfest 2020

Catchy @ Winterfest 2020

Lone Lines @ Winterfest 2020

Alison's Fall @ Winterfest 2020

Holbeck @ Winterfest 2020

20:22 Na het debacle van Black Silence wandelen wij op aanraden van een bekende even naar binnen bij Beetroot. Met die tip zijn we meer dan blij. De all-female, feministische punkband is super energiek en echt heel leuk. Terecht staat het vol in de zaal.

20:29 En terug naar de singer-songwriter ruimte waar Al Stone net aangekondigd wordt. We zingen een verjaardagsliedje voor hem, want hij was gisteren jarig. “Alles wat je van ver haalt is lekker” volgens de presentator. Klopt in het geval van deze Zwitser met zijn steel guitar wel.

20:31 Onderweg naar een welverdiend biertje lopen we langs The Deaf Dads, “boyband plays your favourite covers”. Maar het zijn geen boys, het zijn dads. Dit is leuk, wij houden wel van zelfspot. Toch blijven we niet hangen, want het blijven vaders met covers.  

20:38 "Hé dit klinkt best lekker", toch maar even naar binnen. In de Lekker Los ruimte staat vijfkoppige indie pop-band Valice op het podium. De twee frontvrouwen (meiden?) staan met zichtbaar plezier muziek te maken en de mannen ondersteunen op de achtergrond. Pluspunten voor samenzang van de zangeressen! 

20:55 Holbeck speelt in Radar Café. Geen onbekende band en wij kunnen rustig uitgaan van kwaliteit. Het klinkt als de iets minder jazzy en iets meer rocky versie van een experimentele fase van Tom Waits. Best wel cool. Dat weet het publiek ook.

21:20 Eindelijk tijd voor Drunktank! Hier hebben we naar uitgekeken. De skatepunkers zijn goed als altijd. Er is een moshpit(je), er wordt head-gebanged en er staan fans op het podium. Er is zelfs een halfbakken poging tot stagediven. Feest!

21:32 Het trio Supersonic Blues is niet bang om de gain helemaal open te draaien. Die Supersonic Shack is een van de geslaagdere locaties van vanavond, waar een opeenstapeling van fuzz en pentatonische laddertjes voor een gezonde portie gehoorschade zorgt.

21:45 Soms lijkt Winterfest toch iets teveel ‘herrie’ op het programma te hebben staan. Dat is natuurlijk niet echt zo, het programma is lekker gevarieerd. Maar nadat je langs drie zalen slentert en de decibels die daaruit komen ver boven de gehoorschade-grens uitschieten is het soms prettig om een klein momentje van rust te vinden. Ron Baggerman brengt zo’n momentje. Met zijn Chapman Stick (dit moesten wij ook even opzoeken, maar in principe is het een plank met zes bas- en zes gitaarsnaren) tokkelt/tapt de muzikant mooie jazzy melodieën. Een bijzondere verschijning en een leuke toevoeging aan het programma.

22:07 Als we voor de zoveelste keer in Radar Café staan is het alsof we op Woodstock zijn beland. De buurvrouw besluit een kruidenstaaf te gaan vapen (en dat mag ze de volgende keer lekker buiten doen, bah), maar eigenlijk past dat wel bij I am Lotus. Welk genre het precies is en hoe alle instrumenten van de frontman heten is nog steeds een raadsel. Maar geestverruimend was het wel.

The Deaf Dads @ Winterfest 2020

Al Stone @ Winterfest 2020

Ron Baggerman @ Winterfest 2020

Beetroot @ Winterfest 2020

I Am Lotus @ Winterfest 2020

Supersonic Blues @ Winterfest 2020

54 Gang @ Winterfest 2020

Illerversum @ Winterfest 2020

22:12 Na al het geweld dat Winterfest te bieden heeft is het tijd voor iets luchtigers. Vrolijke deuntjes en zomerse sferen zijn gegarandeerd bij een optreden van Sunny Rays. De stem van zangeres Jana gaat nooit vervelen. En goed nieuws: ze zijn de studio in geweest, dus er komt nieuwe muziek. Rustig aan hè? Wij doen nog een dansje.

22:13 In Ruimte 15 host 54 GANG de stage. Hiphop dus. Wij steken ons hoofd voor het eerst om de hoek tijdens Illerversum (houd de site in de gaten als je wil weten wat dit is). Drie rappers, YungK, Walid en labelbaas en regelneef Spuugzat. Met name die laatste weet precies wat hij doet, de andere twee mogen nog wat werken aan verstaanbaarheid en performance, maar qua songs zit het best wel goed. Er is daar iets gaande en wij willen weten wat. 

22:30 Illerversum is klaar en wij blijven staan. Eelco is zo aan de beurt. Er wordt wat omgebouwd en Jack Faded doet een vermakelijke freestyle, associëren voor gevorderden. Maar van Eelco is geen enkel spoor. Jammer. Gelukkig is er nog genoeg aan de hand in Popradar.

EDIT: Later is ons ter ore gekomen dat Eelco op het laatste moment zijn show heeft moeten cancelen met stemproblemen. 

23:00 Wieoee Wieooe, het brandalarm gaat af terwijl wij ons rond de 54-stage bevinden. Even is iedereen in paniek, moeten we alles afblazen? Is het gedaan? Nee, gelukkig mogen we door. Een enkele medewerker horen we mompelen dat er: “vast geblowt wordt bij die rappers in de zaal.” Terwijl er duidelijk mensen in de deuropening van het pand, en dus niet in de buurt van Ruimte 15, hun sigaret aansteken voordat ze deze buiten oproken. OK BOOMER.

23:22 Het is laat. Wat is er nog te doen? Dirty Frank And The White Russians! In een halfleeg Radar Cafe wordt schuchter gedanst en heeft het publiek het stiekem naar zijn zin. Maar de avond loopt zichtbaar op zijn einde. Niet voor ons, wij gaan door tot de zon op komt. Of in ieder geval tot er geen muziek meer is in Popradar.

23:25 Phill-E is een soort Post Malone op de 54-stage. Een beetje trap, een beetje soul, een beetje zang, een beetje rap. Best wel goed. Wat hiphop betreft is er goed geprogrammeerd. Een van onze recensenten waagt zich aan een Fortnite-dansje, gelukkig zag niemand het.

23:28 Het meurt hier naar zweet, maar dat mag de pret niet drukken. Het merendeel van het festivalpubliek heeft zich verzameld bij Baskar in de kleine Supersonic Shack. Het is gezellig. En smerig. Wij gaan door naar 54 GANG.

23:33 ALS IK ZEG 54 ZEGGEN JULLIE!? Bij het horen van deze woorden weet iedereen ondertussen hoe laat het is; tijd voor 54 GANG. Rappers Juulz, Jowflow, Dolphin Dims en Jack Faded breken vakkundig elke tent af met de beste mix van nieuwe hiphop en knipogen naar vroeger. Alles gaat kapot. Eelco is uit het niets verschenen en doet nog een track mee met Faded en alles lijkt goed te zijn. Ja, 54 GANG is een goede afsluiter van Winterfest.

JowFlow @ Winterfest 2020

Diry Frank @ Winterfest 2020

54 Gang @ Winterfest 2020

Sfeer @ Winterfest 2020

Sfeer @ Winterfest 2020

Gold Pepper @ Winterfest 2020

00:00 De bands zijn klaar, het bier is op, we zijn gigantisch bezweet en helemaal klaar om naar huis te gaan. Winterfest verslaan en over zo veel mogelijk acts iets nuttigs zeggen is topsport. Keihard bikkelen. Maar het was wel weer een verademing, een hoop acts van divers pluimage en een goede sfeer. Het is maar goed dat Winterfest er is, een mooie voorbereiding op het festivalseizoen.

Nu we toch even de aandacht hebben....

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl