Hoe is het om met een baby in quarantaine te zitten? Nik van den Berg maakt het allemaal mee. Tegelijkertijd probeert de zanger van Niko zijn leven enigszins voort te zetten en is hij regelmatig in Zaal 3 te vinden waar hij aan nieuw materiaal werkt. Vanuit datzelfde theater staat de Nik ons te woord en spreekt hij over zijn overpeinzingen en zijn opluchting dat hij in deze periode niet alleen is. Kortom, een nieuwe Coroh Ja Joh?!

Naam
Nik van den Berg

Geboortedatum en plaats
3 december 1987 in 's-Gravenzande.

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
Echt net. Mijn haar is achter nog een beetje vochtig. Ik heb geen last van minder douchen, integendeel: ik douche zelfs meer. Ik heb er meer tijd voor in deze periode. Ik houd heel erg van douchen. Ik heb heel slechte knieën en douchen helpt daartegen. Ik weet dat het slecht is voor de wereld en dat doet me ook wat, maar ik doe het toch. In de ochtend ben ik bijna altijd chagrijnig. Dan moet ik altijd direct koffie hebben en douchen. Ik ben eigenlijk een soort man van vijfenzestig. 

Wat zijn de gevolgen van de Corona-maatregelen voor jouw band?
We schrijven op dit moment vooral vanuit huis. Maar de perspectieven zijn vooralsnog dat een anderhalvemetersamenleving wordt gehanteerd, wat ook wil zeggen dat live-optreden niet echt meer kan. De vraag wat je als bandje nog bent als je niet kan optreden knaagt wel aan mij. Niemand weet ook hoe lang dit gaat duren. Het is lastig om je als act in deze tijd een identiteit aan te meten. We zijn erg zoekende. Ondanks dat er meer tijd is om te schrijven zie ik deze periode niet echt als een kans. Het overschaduwt de liedjes ook. Deze crisis is het meest on-sexy ding dat me ooit is overkomen.

Maar voor ons valt het ergens ook mee. Je zou maar voor het eerst op Noorderslag hebben gestaan en een heel volle festivalzomer hebben staan. Dat dat dan helemaal afgeblazen wordt is verschrikkelijk. Het gooit je hele schema overhoop. Zijn die acts volgend jaar nog relevant? Is hun kans dan verkeken? Wij hebben dat gelukkig niet op het moment.

Hoe zien we jullie weer terug?
Ik hoop 'gewoon' als Niko. Tenzij er nog iets heel raars gaat gebeuren. Dat de hele balans in de wereld verandert. Maar ik ga er wel vanuit dat alles ooit weer gaat zijn zoals het was.

Thomas was bezig met een ander project voor ernaast en ikzelf was bezig met de Parade-show 'Nik Holland'. Maar dat gaat, in ieder geval voor nu, niet door. Wat het in zou houden weet ik nog niet echt. Ik had iets bedacht als een soort volkszanger voor de elite. Ik weet alleen niet of ik het in het Nederlands zou hebben gedaan, of juist weer in het Engels. Ik zou er nu een beetje aan zijn begonnen. Misschien moet ik dit gewoon maar maken en binnenkort online gooien. Maar ik heb ook weer een hekel aan livestreams, het doet mij het meeste denken aan webcamseks. Het publiek kan gewoon weggaan, het is totaal ongevaarlijk. Het is niet waarom je bent begonnen als muzikant. Je wil gewoon vlammen met je gasten in de Zwarte Ruiter, niet in een chatroom je liedjes spelen. 

Hoe ziet jouw quarantaine plek eruit?
Heel burgerlijk, very very gezellig. Een heel huiselijke situatie, veel planten, een hond, een baby die nu rondkruipt en in de gaten moet worden gehouden en een vriendin die er is en lekker kan koken.

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
Er gaat voor mij best veel door. Ik vergeet soms bijna dat dit aan de hand is. Mijn baby is heel chill, maar die huilt ook soms. Dat gaat gewoon door. Net als het wandelen met de hond. Ik heb in Zaal 3 wel een set-up gemaakt waar ik heenga om te schrijven. Daar ben ik ook regelmatig te vinden. Als muzikant is het ook niet heel moeilijk om in quarantaine te zitten. Ik kan heel lang in een kamertje zitten en gewoon liedjes schrijven. En ik game best veel. Ik speel het spel Animal Crossing.

Ik ben blij dat ik dit kan doen allemaal. Alleen zijn in deze periode had mij heel vreemd geleken. Dan had ik echt niet gedoucht enzo. Ik vraag me heel erg af hoe er nu gedate wordt. Met elkaar naar bed gaan is super onverantwoord op het moment. Tenminste, als ze het ook met anderen doen. Ik denk dat iedereen heel erg geil is op dit moment. Ik zou graag van de single mensen horen wat zij van deze periode vinden? Of ze toch met elkaar naar bed gaan terwijl ze weten dat ze dood kunnen gaan.

Heb je nu een broek aan?
Ja, kijk maar. Dat had ik eigenlijk niet moeten doen voor dit gesprek. Maar zoals ik al zei: ik douche gewoon en ik kleed me gewoon aan. Mocht ik in mijn eentje zijn geweest had het er heel anders uitgezien. 

Ben je bang voor het virus?
Nee. Ik ben wel bang dat ik het virus overgeef. Mijn ouders zijn begin zestig, dat is tricky ondanks dat ze gezond zijn. Maar ik ben niet bang. Ik vind wel dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en zijn plicht moet doen, of je er bang voor bent of niet.

Ik ben wel huiverig voor de toekomst. De toekomst van de cultuursector vooral. Hoe lang het gaat duren voor ik weer op een podium kan staan of dat ik weer postbode moet gaan worden. De maatschappij zou wat meer gericht moeten zijn op zelfontplooiing. Ondanks dat dat als gevolg heeft dat nog meer mensen een gitaar op zullen pakken en dat we daar ook niet op zitten te wachten. De hele economie is zo heilig gemaakt, we moeten ervoor zorgen dat dat niet een soort van God wordt. South Park had daar al een goede aflevering over gemaakt. Ik ben voorstander voor een soort van basisinkomen voor alle ZZP'ers en eigenlijk voor iedereen. We zijn teveel gericht op geld verdienen. Dat zie je ook aan al die instanties die geld proberen te verdienen aan de Coronacrisis. Dat is echt verschrikkelijk. 

Wat zijn je plannen voor vandaag?
Ik ga liedjes schrijven, misschien wel voor Nik Holland. 

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
Mijn baantje weer oppikken. En ik ga naar Amerika, naar de ouders van mijn vriendin. We zouden gaan vliegen in de week dat alles dicht werd gegooid. Ik hoop dat ik die tickets nog heb, maar dat is hoe dan ook wat we gaan doen zodra het weer kan.

Zijn er ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken?
Gewoon muziek maken. Niets heel specifieks.

Wat kunnen wij voor jouw band doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
Zo veel mogelijk naar onze muziek blijven luisteren. En blijf het aanvragen bij de radiostations. Dat werd de eerste week gedaan, dat vond ik echt heel leuk. Ik moet zelf misschien ook weer beginnen met dingen op Instagram te zetten, want daar ben ik helemaal mee gestopt. Merchandise ga ik niet echt doen, ik heb nog allemaal t-shirts liggen maar die ga ik niet versturen.

Wil je tot slot nog iets kwijt aan de lezers?
Blijf met je oma bellen en niet stiekem neuken!

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina