The Stangs, je weet wel die leuke sixtiesband, die onder andere op onze vijftigste clubavond speelde, heeft al een hele tijd niks van zich laten horen. Er werd weleens gehint naar nieuw materiaal, maar dat bleef uit. Toen Sniester afgelopen week de namen bekend maakte van de acts die nog aangekondigd hadden moeten worden, waren wij blij verrast om The Stangs daarop te zien staan. Wat blijkt, het had de release van de nieuwe EP moeten worden en er is meer nieuws. Voor ons een reden om een Coroh Ja Joh?! te doen met Michiel Mutsaerts, die op de vorige releases van de band orgel speelde.

Naam
Michiel Mutsaerts

Geboortedatum en -plaats
7 september 1995 in Den Haag.

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
Dat is toch vanochtend, niet heel origineel maar wel de waarheid. Het is niet dat ik heel veel buiten kom, op een kleine wandeling na. Ik heb een huisgenoot, Dave, die ik wel dagelijks zie, en Wrister (Meiresonne, red.)  komt hier veel werken. Ik mis de openbare plekken wel.

Wat zijn de gevolgen van de Corona-maatregelen voor jouw band?
Tot onze spijt gaat de langverwachte release van de tweede EP niet door. Dat zouden we op Sniester doen, en de line-up van dat festival was al zo mooi. Een jaar zonder Sniester duidt eigenlijk al op een crisisjaar. Hopelijk kunnen we de EP wel later dit jaar releasen. Het geeft ons ook wel wat rust om alles goed af te maken. Dat het zo lang heeft geduurd, heeft voornamelijk gelegen aan de welbekende zoektocht naar een nieuwe sound. Het is wel een herkenbare Stangs-sound geworden, best ouderwets maar toch een stuk eigentijdser.

Hoe zien we jou/jullie weer terug?
We zijn, nu de release niet doorgaat, aan het kijken of we een leuke video kunnen maken voor de eerste single. Iets waar het isolement ook een beetje in naar voren komt. Dat past toevallig genoeg, thematisch ook bij de song. Overigens is het nieuwe materiaal niet het enige wat anders is aan The Stangs. De band is uitgebreid van vier naar vijf leden. Justin Schellekens komt erbij. Justin is bekend om zijn saxofoonspel, maar daarnaast is hij ook een wonder van een toetsenist. Dat wil zeggen dat ik ook geen toetsen meer speel maar basgitaar en dat Justin (van der Weijde-Estacio, zanger en voormalig-bassist, red.) zich nu helemaal gaat focussen op zijn rol als frontman.

Hoe ziet jouw quarantaineplek eruit?
Ik mag van geluk spreken, ik ben drie weken geleden naar dit huis verhuisd. Daarvoor woonde ik in mijn eentje op een boot. Nu heb ik een huisgenoot en komt Wrister dus ook vaak langs. Ik woon ook nog eens boven mijn oma, daar ga ik niet langs op dit moment maar ik zwaai wel altijd als ik langsloop. Wat ik wel fijn vind aan deze quarantaine is dat, als ik een raam open zet er meer licht dan herrie binnenkomt. Aan de rust op straat kan ik wel wennen.

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
Ik ga een stuk vroeger naar bed dan normaal en ik probeer geregeld te wandelen. Maar onwillekeurig word je vanzelf een beetje gek. Met mijn huisgenoot luister ik nu veel jaren 50 country, emotionele troep maar de teksten passen wel bij het isolement.

Heb je nu een broek aan?
Nee, haha. Wel een onderbroek, maar ik heb thuis wel vaker geen broek aan.

Heb je het virus al gehad of ben je er bang voor?
Ik heb geen idee of ik het al gehad heb, dus laten we er vanuit gaan dat ik het niet heb gehad. Ik ben ook niet echt bang voor mijzelf maar wel voor mijn oma natuurlijk.  

Wat zijn jouw plannen voor vandaag?
Ik heb een tijdje geleden, samen met mijn broer, de website, dankaandezorg.nl opgericht. Een website waarop mensen hun bedankje aan de zorgmedewerkers kunnen plaatsen. Wij zorgen er vervolgens voor dat deze boodschappen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen live gestreamd worden. Inmiddels zijn er een heleboel mensen bij betrokken en wordt het ook in andere landen lokaal opgezet, het doel is wereldwijd een miljoen bedankjes ophalen om aan tien miljoen zorgverleners te streamen. Daar ben ik vooral mee bezig eigenlijk.

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
Dan ga ik bij oma langs. We zijn allebei niet heel erg van het bellen, dus dat valt ook tegen nu. Ik kijk er erg naar uit om weer koffiemet haar te drinken en de orde van de dag door te nemen. Ik heb van mijn zeventiende tot mijn negentiende bij mijn oma gewoond. Ik ben erg aan mijn oma gehecht.

Zijn er nieuwe ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken?
Voor een groot deel dankaandezorg.nl dus. Daarnaast ben ik bezig met de clip van The Stangs. En met Soundmarker (Een app, waarmee muzikanten werk kunnen delen en constructief kunnen communiceren. Ook, onder andere, door Michiel opgezet.) we hopen erg dat muzikanten er in deze tijd veel aan hebben. Thuiswerken lukt me redelijk goed, het went snel. 

Wat kunnen wij lezers voor jouw band doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
Iedereen moet eigenlijk naar de releaseshow komen, mocht deze ooit komen. Verder zoveel mogelijk streamen en filmpjes kijken. Tot slot is het  zo dat wij de afgelopen twee jaar niks hebben uitgebracht, dus als iedereen zo geduldig blijft als dat ze eerst waren is het eigenlijk al fijn.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina