Alsof afstand houden niet moeilijk genoeg is, werkte het weer de afgelopen dagen ook nog eens niet mee. Dat was namelijk prachtig, perfect om op een terrasje te zitten of een festival te bezoeken. Om het leed van de 'slimme lockdown' een klein beetje te verzachten, pakken wij de laptop erbij om via de webcam aan vrienden en bekenden van de site te vragen hoe zij deze tijd doorkomen met een speciaal voor de gelegenheid samengestelde vragenlijst. Vandaag: Marco Bijsterbosch, programmeur van zo'n beetje alles wat er op de Grote Markt gebeurt op muziekgebied.

Naam
Marco Bijsterbosch 

Geboortedatum en -plaats
24 november 1976, wat ben ik oud man, Heerde. Heerde is het Seattle van de Veluwe want er komen alleen maar gave bandjes vandaan. De Stiletto's bijvoorbeeld, die later de Sp aties zijn geworden. Waar die bijnaam vandaag komt? Toen ik daar woonde was er een hele levendige bandscene voor een dorp met 14.000 inwoners en daarom noemden mijn vrienden en ik Heerde het Seattle van de Veluwe. 

Wanneer heb je voor het laatst gedoucht?
Eergisteren. Ik doe veel aan sporten, hardlopen. Ik loop eigenlijk iedere dag en dan douche ik daarna maar ik heb gister niet gelopen want ik moest nog werken op de Grote Markt. De zaken zijn dicht maar er is altijd iemand aanwezig en gister had ik dienst. Ik ga vanmiddag rennen en douchen.

Wat zijn de gevolgen van de corona-maatregelen voor jouw werk?
Die zijn heel groot. Ik heb sinds 13 maart al drie events moeten cancelen: het St. Patricks Day festival, het Lentebier festival en Sniester. Ik heb meer dan honderd reguliere shows moeten cancelen. Dat zijn optredens in de Ruiter maar ook salsa-avonden, jazzavonden, dj's in de Zeta en nog meer. Ik zit in een grote periode van cancelen, cancelen, cancelen en dat is ontzettend klote. En bovendien worden de meeste events en acts op de Grote Markt betaald door horeca-inkomsten en de horeca ligt helemaal plat. Dus het heeft een enorme impact voor mijn werk en de hele branche waar wij inzitten.

Hoe zien we jou/jullie weer terug?
In juli staat Summertime gepland, in augustus Wild Rooster. Ik hoop dat we in de zomer weer een beetje normaal open kunnen zijn zodat we de programmering in september weer fulltime erin kunnen gooien. En qua evenementen komen we beter dan ooit terug. We hebben geen keus, volgend jaar gaan we knallen. Daar gaan we keihard voor. 

 

Hoe ziet jouw quarantaineplek eruit?
Wij wonen in Mariahoeve, fucking mooi, en we hebben een voor- en achtertuintje wat heel relaxed is want dan kunnen we naar buiten. Maar ik ben niet alleen hier, ik ben ook af en toe op de Grote Markt. Ik probeer daar iedere dag wel even langs te gaan voor werk. We hebben een tijdje geleden een Motorkontje livestream gedaan vanuit een lege Zwarte Ruiter en we hebben buiten wat korte kwisjes gemaakt die we op YouTube zetten. 

Hoe zorg je dat je niet gek wordt?
Door bezig te blijven. Al toen dit net begon heb ik een lijst gemaakt met dingen die ik moet doen voor werk, maar ook thuis. Die hangt op de koelkast en daar staan dingen op die ik veel te lang voor me uit heb geschoven zoals het schilderen van plintjes en het schoonmaken van de keuken. En veel naar buiten gaan als het kan. Ik loop veel hard. Als je op de goede tijden gaat, is het heel rustig..

Heb je nu een broek aan?
Ja. Echt waar. Mijn zoontje niet. Die is tien en die loopt sinds 13 maart alleen maar met een onesie rond. 

Heb je het virus al gehad of ben je er bang voor?
Ik ben er niet bang voor. Ik voel me superfit en ik zorg altijd goed voor mezelf. Of ik het gehad heb, weet ik niet. Ik ben eigenlijk nooit ziek.

Wat zijn jouw plannen voor vandaag?
Ik ga nog een beetje typen qua werk, ik heb nog contact met de Sniester-marketeer. We hebben bedacht dat mensen die dat willen een poster kunnen krijgen dus we moeten even kijken hoe we al die adressen gaan verzamelen. Dan ga ik lunchen, nog even buiten een tuinmeubel in de lak zetten en dan ga ik hardlopen. 

Wat is het eerste wat je gaat doen als alles weer normaal is?
Bandjes kijken en bezoeken. Dat mis ik echt. Ik ben in een keer van drie keer per week livemuziek naar nul gegaan. Ik mis muziek en met veel mensen bij elkaar zijn en even kletsen. Knuffelen mis ik ook. Dus het eerste wat ik ga doen is bandjes kijken, knuffelen en biertjes drinken.

Zijn er nieuwe ideeën waar je deze periode juist mooi voor gaat gebruiken?
We hebben voorin de Hoender en Hop een nieuw podiumpje gebouwd, dat kon nu mooi. Daar gaan we in het najaar of wanneer het weer kan ook muziek wegzetten. En we zijn aan het kijken of we in de Ruiter of de Hoender of ergens anders op de Grote Markt korte filmpjes kunnen maken om te laten zien dat we er nog zijn.

Wat kunnen wij lezers voor jouw werk doen om hier zo goed mogelijk uit te komen?
Op dit moment niet zo veel. Blijf ons gewoon in de gaten houden, zeker Sniester. En zodra het kan keihard met zijn allen kaarten kopen en aan iedereen vertellen hoe tof het festival geweest zou zijn als het was doorgegaan en dat je er volgend jaar echt bij moet zijn. En als het weer mag, weer gezellig bij elkaar komen op de Grote Markt. Dan help je de livemuziek in Den Haag.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina