Met meer dan 50 acts en ook nog een parallel programma met workshops, is deze editie van Winterfest gekkenhuis. Want ja, na wat jaren afwezigheid en goede voornemens kwam het er dit weekend in Popradar eindelijk weer van. Nog gekker: de zon schijnt, morgen gaat de zomertijd in, we kunnen het ook Lentefest noemen. Omdat de rest van de redactie bij het altijd onnavolgbare Rewire is gestrand is de eer aan twee overgebleven redacteuren en een fotograaf om Winterfest 2019 te verslaan.

Totaal onmogelijk natuurlijk. Na een uitvoerige studie van het blokkenschema is er maar één conclusie te trekken: alles zien wordt een uitdaging. Een logische route is niet te plannen. Soms staan er 9 acts tegelijk op de planken. Het wedstrijdplan:

  • Redacteur 1 neemt de begane grond
  • Redacteur 2 de eerste verdieping
  • Wie durft gaat naar de zolder
  • Onze fotograaf maakt foto’s van alles waar geluid vandaan komt.

8 uur rennen, daar gaan we...!

Om het tempo erin te houden volgt nu een razendsnel overzicht van de middag:

1. Fenomeen James Burki met band klinkt lekker zoals altijd. Laat een man en vrouw op leeftijd uitbundig dansen in Radar Cafe. Trekt ook publiek van eigen leeftijd.

2. Silver Lining begint met covers voor een Radar Zaal vol vrienden en familie. Met het funky ‘Was it ever really true’ laat het het eerste eigen materiaal horen. De band van eigen bodem en stem van leadzangeres Dana Qadri klinken goed, meer van dat!

3. Op zolder breekt bij The Hague Metal Fest de pleuris uit met Neviah (zingen over dat het ok is om je niet ok te voelen), waar het met wilde haren al snel naar zweet ruikt.

4. Het viertal van Van Wanko doet wat nuttigs met hun midlife crisis en zet het om in muziek. Klinkt aangenaam, prima Americana om een biertje bij te drinken.

5. Trends and Revolts ziet eruit als een doorsnee schoolbandje. De Radar Zaal als een droevig slecht bezocht schoolfeest. Onterecht, want de grooves zijn pakkend en dansbaar.

6. Elk uur komt er een nieuwe bak herrie van zolder. Nu van Melting Eyes. De bas van het viertal valt twee verdiepingen lager al te horen ‒ en te voelen. Tering, wat een lucht.

Om 18:00 gaat de parallelle programmering dan echt beginnen. Van coverbandjes tot eigenzinnige metal en van jonge urban tot oude rockers: alles. overal. tegelijk. Nasi naar binnen een hop, door.

7. Popoulos begon met wat gemopper maar rockte daarna de hele Hippie Cave bij elkaar met Nederlandstalige muziek.

8. Tegelijkertijd zorgt Dovestone Cult beneden voor een goede bak herrie, terwijl een Amerikaanse president op de achtergrond wat over Vietnam lult.

9. Polarized trapt beneden “Howl Fest II x SUBMARINE x je moeder” af, lekker hoor.

10. Die Radar Zaal blijft te groot, zo ondervindt ook Lukewarm Ocean. Maar met mannen onder elkaar kan je op een podium ook lekker genieten van je eigen psychedelische riffs.

11. Doorlopen! Tijd voor Girls Talk in The Pop-in. Van Rihanna naar The Nerves naar Katy Perry, coveren kunnen ze. Of nouja, coveren, compleet nieuwe liedjes met geleende teksten opvoeren. Meezingers in een rockhoesje, dat betekent Girls Talk.

12. En hop, nog een trap op. Kijken op onze favoriete 10 vierkante meter van de avond. Groot genoeg voor een moshpit, zo blijkt bij Defazer.

13. De drummer van The Bad Tones sloopt het drumstel in Radar Cafe, maar gelukkig wordt er wel om de grapjes van het Letse viertal gelachen. Klinkt net zo goed als op de Clubavond.

14. Een paar deuren verder gebeuren er rare dingen in de Beatcave bij Beach Coma. Shirts vliegen uit, en de drummer draagt een Masker. Snel door.

15. Ook aan het eind van de gang lijkt het Rewire-virus van onnavolgbare acts te zijn toegeslagen. Beton Fraktion, tsja. Minni Mouse (m/v/x) liet al wat kinderen schrikken. Beelden zeggen soms meer dan woorden.

16. G.R.A.P. Eigenlijk met een D. Want de D van Daniel voelt zich nu genegeerd. Staat in de Hippiezaal, zorgt voor een oase van rust met Herman Brood en Ramses Shaffy. Gaat in het Engels over naar David Bowie. Doet ook nog iets met bellenblaas.

Weer 2 uur verder. 20:00. Tering. En nu moeten we knallen, 9 acts tegelijk. Kwantiteit boven kwaliteit, voor dit verslag dan. Die stukjes blijven zo kort, geen tijd voor meer. Zonde, want de muziek was prima hoor!

17. Op de zolder bij The Hague Metal Fest even wat anders. Lifeless Past staat te priegelen achter een computertje en verrast met een portie new wave.

18. In de minimalistisch ingerichte Supersonic Shack valt weinig af te breken, maar de vier stadsgenoten van Wet Boys lukt het toch. Garage punk. Gezongen door een vrouw. Bam.

19. En bij 54 fest pakt RDLT de aandacht met Nederlandse rap. De laatste twee tunes waren we bij: Amerikaanse hiphop, met een Nederlands tintje. Binnenkort nieuwe EP.

20. Inmiddels is Suburbs al begonnen met punk en indie wave. Gaan al even mee, maar hebben met EP Playing with old toys ook gewoon nog nieuw materiaal.

21. Over The Hazzah kunnen we kort zijn. Lekker strak, net als die debuutplaat Post. Niks meer aan doen.

22. Bang voor wat er nu weer komen gaat bij Howl Fest II x SUBMARINE verrast MMTH. De Duitsers doen het volledig instrumentaal, en hebben een verdomd geile lichtshow mitgenommen.

23. Een cynische mopperkont bij de bar vraagt zich af of de band niet al voorbij hun bedtijd is. Jong zijn de vier van New Dosis Audio wel, maar op deze uitzondering na krijgen ze de aandacht van het inmiddels goed gevulde Radar Cafe. Frontvrouw Chloë Groen heeft zichtbaar plezier, en de rest van de band ondersteunt haar strak. Wanneer komt het volgende album uit?

24. Cacatory klinkt van buiten de deur wel goed. Binnenkomen lukt niet meer, stampesvol daar op zolder. Ongetwijfeld een succes, gezien de drukte.

25. Haastend naar de volgende act toch nog even stilstaan bij TABS met een bazencover van ‘Rolling on the river’. Zit wel goed daar in The Hippie Cave.

26. Supersonic Blues recenseert zichzelf al. Alles zit in de naam. Supersonic. Blues. Mooi.

27. De hele avond zijn er lekker grooves bij Koen Herfst te horen, die wat vrienden in een hokje heeft gepropt.

28. Volle bak bij DeFlour in The Pop-in. Denk Metallica, maar dan vrouwelijk. Wapperen met je waaier, ja hoor. Ook het publiek krijgt het er warm van.

29. Om de hoek begint Beyond the Moon. De band komt met vlagen een beetje arrogant over, maar dit is niet geheel misplaatst. De zaal staat bijna helemaal vol.

Het einde is in zicht. 22:00. Wat valt tot nu toe op: veel inteelt. Het publiek zijn de bandjes, en de bandjes het publiek. En er is veel, heel veel te zien. Nu de zon onder is komt het grote publiek ook bij Popradar naar binnen. Op naar de afsluiting.

30. Acquoy moest op het laatste moment APA vervangen. En dat doen deze tieners gewoon. Covers met af en toe ruimte voor eigen werk. Lekker bouwen aan dat eigen repertoire, dan zijn die covers straks helemaal niet meer nodig!

31. Bij het viertal van The Peptones bespeelt een rode baard de mondharmonica. Dat is sowieso al winst. De band uit Den Haag wint verder ook. Mooie tent, die Beatcave.

32. The Howl Ensemble doet lekker wat ze doen. Ze hadden de hele avond al een zaal om de beste underground met Submarine te laten zien. Underground was het zeker. Nu is het drietal zelf aan de beurt.

33. In dezelfde zaal sluit Drone met een partij blazers af. Toet toet!

34. Ergens boven staat Durango. Ogen dicht en je hoort The Ramones. Ogen open, en je ziet mannen van wie het logisch is dat ze fan zijn van The Ramones.

35. Callkoen doet het licht uit in Radar Zaal. Zou een mooie afsluiting van de hele avond zijn, is het niet. Met een combinatie van reggae en ska is alles lekker dansbaar. Soms in het Engels, meestal in het Nederlands. Doe Maar leeft, en is Haags.

36. Nocx sluit de avond bij The Hague Metal Fest af. Een deel van het publiek heeft zich daar 8 uur lang opgesloten, en de lucht van zweet, bier en iets onverklaarbaars overleefd. Van Nocx blijf je wel lekker wakker, dat scheelt.

37. Anger verzorgt een verdieping lager ook nog wat herrie van eigen bodem. Daar was de hele avond al wat Lokaal Kabaal. Omdat het ook hier naar zweet begint te ruiken gaan we snel door.

38. Dan kom je helemaal blij van Callkoen, begint Anemone te mopperen. De geluidsman deed iets niet goed, ofzo. Dat krijg je als je de avond met een band van buiten de stad wilt afsluiten. Bijna loopt Anemone weg. Maar laten we het gezellig afsluiten. Nadat bassiste Annika Boxhoorn de leiding neemt komt alles toch nog goed. En eerlijk is eerlijk, de ruwe grooves klinken goed.

Conclusie: 8 uur lang 7 acts per uur in 1 gebouw..., niet te doen!

Kolere. 8 uur, 38 acts en 21 gemiste acts (sorry!) is Winterfest 2019 een feit. Les voor volgend jaar (komt er een Winterfest 2020?): meer redacteuren meenemen. 59 acts + workshops, dat is niet te doen zo. Iets meer dan twee zinnen per verslag zou wel leuk zijn. Maar wie plant er dan ook gemiddeld 7 acts per uur terwijl Rewire op volle toeren in het centrum draait...

Nouja. Doei winter(fest). Op naar de zomer(tijd)!

Nu we toch even de aandacht hebben....

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl