Dit weekend is er in de Haagse Binnenstad het Rewire festival. Dit festival is een viering van elke vorm van uitdagende muziek. Waar onnavolgbare genres als IDM, avant-garde en noise voor frictie zorgen. Om je een op het juiste pad te sturen hebben wij vijf tips voor je op een rij gezet.

1. Flohio

Het lijkt erop dat er steeds meer rappers die het net even anders doen hun weg vinden naar succes. Zo kwam 3voor12 onlangs met dit item over SXSW over de opkomst van rappers als Rico Nasty, Leikeli47 en Little Simz. In dat rijtje hoort ook Flohio. Alleen al als we uitgaan van de opmerkelijke track met Modeselektor. De Zuid Londenaar kreeg een eervolle vermelding bij de laatste Sound Of van de BBC, maar is op Rewire nagenoeg de enige grime artiest. Maar er is meer om enthousiast over te worden; Flohio rapt als Dizzee Rascal ten tijde van Boy in Da Corner. De muziek is rauw, eigenzinnig en zit vol overtuiging.  

29 March / Paard II / 00:00

2. Yves Tumor

Jezelf bestempelen als experimenteel is niet al te moeilijk. Op het moment dat de muziek zich niet meer op begaande pad bevindt is het al raak. Toch zijn er af en toe acts die het idee van experiment compleet omgooien. Met Safe in the Hands of Love wist Yves Tumor zich uit de obscuriteit te worstelen en in de afspeellijsten van muziekliefhebbers. De experimentatiedrift zit hem bij Yves Tumor voornamelijk in de snijdende contrasten binnen een song. Zo is 'Licking an Orchid' een zoet R&B nummer dat bij de ontknoping prachtig gebruikmaakt van noise. 

March 29 / Paard I / 00:45 uur

3. Tirzah

Tirzah is niet voor iedereen. Rewire is niet voor iedereen, dus dat is an sich al een mooie match. Tirzah Mastin maakt indiepop voor iedereen die totaal niet van feesten houdt. Er zijn namelijk net te weinig beats per minute om de interesse van clubfanatiekelingen op te wekken. De muziek zit vol tegenstellingen: zo is er een typische popstructuur, maar heersen de gruizige zanglijnen. Het is als een droge cracker die je maar als te graag opsmikkelt vanwege een onverklaarbaar hongergevoel. Nog iets interessants: de tijd tussen eerste single (2013!) en debuutplaat (2018). Wij zijn in ieder geval razend benieuwd naar hoe dit zich vertaalt naar een liveshow.

30 Maart / Paard II / 21:30

4. Laurel Halo

Laurel Halo is een van oorsprong Amerikaanse muzikante en mocht onlangs een DJ-Kicks mix verzorgen. En dat is niet niks, want veel legendarische producers, DJ's en gerespecteerde muzikanten waren haar voor. Het is daarom ook niet verrassend dat de dame op Rewire een DJ set zal verzorgen. Ina, zoals Laurel Halo in het echt heet, past perfect in de club line-up van Rewire aangezien Laurel Halo naast dansbaar behoorlijk onvoorspelbaar kan zijn. Denk Nina Kraviz, maar dan op de free jazz tour.

30 Maart / Paard I / 00:45 uur

5. Yona ft. Ash Koosha

AI is één van die ontwikkelingen die zowel voor ophef als opwinding zorgt. Het wordt ook gebruikt voor amusement. Zo heeft elektronische producer Ash Koosha (samen met Isabella Winthrop) de 'auxuman' creatie Yona gecreëerd. Deze 'hulp'mens zal de produceren tijdens Rewire bijstaan als een spookachtige singer-songwriter. Het doet denken aan de software achter Japanse popster Hatsune Miku, alleen gaat Yona nog een stap verder. De muziek wordt namelijk automatisch gegenereerd en achteraf gemixt en opgepoetst door Ash Koosha. Wij vermoeden dat dit een bijzondere dynamiek zal opleveren.

31 Maart / Paard I / 19:15

Rewire is op 29, 30 en 31 maart en is op diverse locaties in Den Haag
Kaarten zijn hier te koop en meer informatie over het festival is hier te vinden.

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl