Een geboren Dortenaar, succesvol ingeburgerd in Den Haag. Jochem Smaal is het dagelijks alter ego van Dr Justice, of was het nou juist andersom? Donderdag 29 augustus lanceert hij samen met zijn Smooth Operators hun nieuwe LP in de Zwarte Ruiter. Een goed excuus om de man-met-de-paarse-haren eens wat beter te leren kennen.

Naam
Jochem Sebastiaan Smaal

Geboortedatum en -plaats
25 juni 1990 in Dordrecht

Broers en zussen
Ééntje, Bibi, uit ‘95

Heb je huisdieren?
Nee, mijn huis is daar ook een beetje klein voor denk ik. Ik zou wel kippen willen, die schijnen heel chill te zijn. 

Doe je aan sport?
Ik deed vroeger aan judo en aikido en MMA, maar daar ben ik een beetje mee opgehouden. Nu doe ik alleen nog zo’n app die dan zegt: ‘ga door, je kunt het’ en ‘nog heel even’. Dat is op zich wel chill.

Wat is je beste gewoonte?
Dat ik me voor veel dingen kan interesseren en dat ik ook veel kanten van hetzelfde verhaal wil zien. Dus daar kan ik echt induiken. Door mijn brede belangstelling zijn er best wel veel dingen waar ik gematigd goed in ben.

Wat is je slechtste gewoonte?
Dat ik dan eigenlijk ook wel snel weer afhaak. Ik ben best een beetje ongeduldig en perfectionistisch, dus dan ben ik ergens mee bezig en denk ik ‘nu heb ik hier eigenlijk wel weer genoeg van gezien’ en dan ga ik iets anders zoeken.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik weet het niet, ik schaam me niet zo snel. Misschien dat er later nog iets in mijn kwab opduikt? Maar voor nu niet.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Eigenlijk doe ik dat niet zo heel veel. Ik heb zo’n wiel, een elektrische eenwieler, dus ik ben eigenlijk overal heel snel. Dan kan ik het gewoon afhalen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik kijk even wat voor dag het wordt, een leuke dag of een stomme dag. Dan neem ik zo’n maaltijdvervangend poeder, dat ik eet als ontbijt. Niet echt lekker, maar wel functioneel.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik heb gestudeerd aan het conservatorium, dus daar heb ik hele leuke herinneringen aan en daar was ik altijd heel graag. Ik vind het Vredespaleis een hele leuke plek om gewoon een beetje de toerist uit te hangen, ik vind het daar wel vrolijk. Om uit te gaan vind ik de Gekke Geit wel een gemütliche toestand.

Wat is je stamkroeg?
Ja, dat is dus de Gekke Geit.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Twee dingen eigenlijk. Ik vind dat mijn electrische eenwieler legaal moet worden. Want de politie snapt gewoon niet wat ze ermee aan moeten. En ik wil weer een plek zoals de Vinger. Low-key gekke meuk, dat mis ik wel!

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Ik moet zeggen, ik ben niet heel erg bekend met alle Haagse initiatieven, daar kwam ik eigenlijk tijdens het bekijken van de vragenlijst achter. Ik vind initiatieven die bandjes van gewoon een beetje aankutten naar serieuze bands kunnen brengen heel tof. Volgens mij doet Popradar vaak van die dingen.

Wat is voor jou de Haagse act van het moment?
Ik wilde eigenlijk zeggen Dr. Justice & The Smooth Operators. Toen dacht ik, dat is misschien een beetje arrogant, maarja het is toch wel zo, want ik vind het best een leuk bandje. Ik hoop dat mensen dat niet arrogant vinden. Verder vind ik Playground Zer0 heel vet. 

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Dat is weer zo’n scene vraag he? Ik doe het geluid bij het Paardcafé en daar zijn best wel veel avonden dat er dan écht goede acts staan, maar dat er heel weinig mensen komen. Dus ik denk wel dat de kwaliteit van de bands die daar spelen heel erg onderschat wordt. Daar komen zulke vette dingen voorbij met max potential.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Den Haag heeft altijd heel erg het idee dat het een echte rockstad is, maar ik vind Den Haag nog best wel braaf ofzo. Als in, er komen niet zo heel veel super rare dingen uit Den Haag. Als iets echt een beetje raar of anders is, komt het toch al snel uit een andere hoek.

Met wie zou je wel eens een dag willen ruilen?
Daar heb ik ook over nagedacht en ik kwam op Billie Eilish uit. Ik ben wel benieuwd in wat voor achtbaan zij zit, dat is wel heel bijzonder denk ik.

Wat houdt je ‘s nachts wakker?
Ik moet mijn leven een beetje voor elkaar gaan krijgen. Dus nadenken over wat wil ik nou eigenlijk gaan doen en waar ik mijn geld mee wil gaan verdienen en hoe ga ik dat doen en waar ga ik wonen. Dat is een beetje mijn quarterlife crisis denk ik. Al hoop ik niet dat ik 120 word… dat lijkt me niet zo leuk. Ik denk dat ik na een jaar of 60 wel klaar ben. Maar dat dus, gewoon millennial-shit.

"Ik vind Den Haag eigenlijk best wel braaf"

Hoeveel piercings en tattoos heb je?
Geen

Welk nummer mogen ze draaien op jouw begrafenis?
Ik vind dat eigenlijk niet zo boeiend, mijn begrafenis. Maar ik denk wel dat ze iets doen dat mensen gewoon niet leuk gaan vinden, gewoon hele vervelende muziek. Of de Cardiacs of het Shostakovich strijkkwartet ofzo, dat mensen echt denken ‘Jezus, moest dat nou’. Gewoon om het een beetje grappig te maken.

Wat is je guilty pleasure?
Ik geloof niet in guilty pleasures, dat is echt bullshit. Als iets een pleasure is, moet je het omarmen en als je guilty bent, ben je gewoon een sukkel. 

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat is echt een heel stom antwoord, ik denk zo’n hitjesding, waarschijnlijk zo’n kids hits verzamelmeuk ofzo, niet tof.

Waar luister je de afgelopen dagen naar?
Ik heb ontdekt dat alle muziek die ik ooit op mijn iPod had nog ergens op een harde schijf staat. Dus ik ben allemaal oude shit opnieuw aan het luisteren, heel veel melodische punkrock bijvoorbeeld. Mijn ska muziek van vroeger luister ik niet meer, maar punkrock vind ik nog steeds wel vet. Van moderne shit ben ik vooral aan het luisteren naar weirde harmonieën en jazz dingen. 

Wat is je grootste inspiratiebron?
Dat is eigenlijk als ik dingen hoor in muziek die ik nog nooit heb gehoord, waarvan je denkt woaaahh. Dus dat iemand iets nieuws heeft gevonden of dat een bepaald concept nog verder is uitgewerkt. Eigenlijk gewoon dat je muziek opzet en denkt ‘ja, fuck, dit is vet!’. Dan raak ik ook gelijk weer getriggerd om zelf muziek te gaan maken.

Woon je over tien jaar nog in Den Haag?
Dat weet ik dus niet, dat is een van die vragen waar ik nog over na moet denken. Ik zit er een beetje aan te denken om terug te gaan naar Dordrecht, mijn geboortestad. Dat heeft wat minder het stadsgevoel, het is wat meer ons kent ons, maar dat heeft ook wel weer wat. Ik weet het echt nog niet. 

Doorgeefvraag van Olof van Winden: Jullie zijn van nu toch? Waarom toch die jaren ’80? 
Dat is een goede vraag vind ik, die vind ik leuk. Jaren ‘80 is eigenlijk een soort kader dat je maakt. Dus dat is als aan een rockband vragen ‘waarom maak je rock?’. Ik zie het als een soort kader, waarbinnen je kunt uitschieten, of waarvan je de grenzen kunt opzoeken. Daar kun je hele gekke dingen mee doen. Als je een gegeven hebt, kun je daar heel leuk op uitbreiden en daar zit voor mij wel echt de creatieve impuls. Dat vind ik ook heel leuk met veel bands die dat doen met bijvoorbeeld metal. Dat ze echt gaan kijken ‘wat kunnen we hier nog meer bij doen?’. Het is eigenlijk wat kunnen we doen dat het niet belachelijk wordt, maar wel interessant. En met dat jaren ‘80 ding kun je dus echt heel veel kanten op! Nu is het geaccepteerd dat wij jaren ‘80 doen en dan kun je daarbinnen allemaal weirde shit doen, wat anders niet zou kunnen. 

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Waar loop je het meest tegenaan als artiest?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina