Met haar heldere stem en indie-folksongs is Teddy Macrander een opvallende naam in het Haagse. Ook wij stonden in het publiek tijdens haar show op The LIFE I LIVE, en ook wij hadden even een brok in de keel. Reden genoeg om het lid van Something Like Sunshine te onderwerpen aan een interview. In het tuinhuis van haar ouderlijk huis in Scheveningen legden we haar de gevreesde Oh Ja Joh?!-vragenlijst voor.

Naam
Teddy Mathilde Macrander

Geboortedatum- en plaats
5 augustus 1999 in Den Haag

Heb je huisdieren?
Op dit moment niet. Ik heb wel konijnen gehad, maar dat ging niet helemaal goed. Mijn eerste konijn had ik vijf jaar, dat was echt mijn alles. Toen die dood ging heb ik er nog twee gehad. De eerste daarvan werd gegrepen hier in de tuin door een beest en de tweede werd heel agressief, die heeft mijn vader een keer in zijn gezicht gebeten. Sindsdien dacht ik: ik doe het niet meer.

Wat is je beste gewoonte?
Ik wil uit mezelf voor mensen zorgen, bijvoorbeeld door te koken voor iemand. Ik hou heel erg van koken, vooral pasta. Misschien is dat wel mijn beste gewoonte.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik denk altijd ‘wat als?’ Ik ben heel goed in dingen negatief bekijken. Niet dat ik pessimistisch ben, maar ik ben niet zo goed in vertrouwen hebben dat dingen goed gaan. Daardoor kan ik soms niet zo goed genieten.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Soms weet ik niet zo goed hoe ik moet reageren en achteraf denk ik dan: ‘zo had ik nu niet gereageerd, nu ik erover nadenk.’ Soms met optredens bijvoorbeeld, als ik mezelf moet aankondigen of iets moet vertellen over liedjes, dan verpest ik het helemaal. Dan improviseer ik een beetje en dan heb ik het uitgelegd en denk ik: ‘nee, dit was echt níet wat ik bedoelde’, maar dan kun je het ook niet opnieuw doen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Eten. Pizza. Of misschien toch kleding, van Brandy Melville. Meestal hoodies, die vind ik heerlijk.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Mijn huis. Daarnaast vind ik de stad altijd heel leuk. Maar als ik denk aan Den Haag, denk ik altijd heel snel aan Scheveningen en dan vind ik de pier altijd heel leuk. Het is heel gezellig om daar te zitten.

"Soms als ik iets moet vertellen over mijn liedjes, dan verpest ik het helemaal"

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik vind de verschillen tussen de wijken zo groot. Dat is ergens ook heel leuk, maar ik zou het wel leuk vinden als het iets meer één geheel zou zijn.

Wat is je stamkroeg?
De Maatschappij in de Keizerstraat. Ik heb daar ook bandcoaching en via dat speel ik daar wel eens, ik vind het altijd wel gezellig. Er is vaak muziek, dan ga ik daar wel eens kijken.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik heb laatst meegedaan aan Koningsnacht The Life I Live, dat vond ik echt heel leuk. Ze hebben ook drie workshops gegeven en je echt voorbereid om daar te staan. Persoonlijk begeleid worden, ik vind het leuk als je ook echt iets meekrijgt, daar leer je veel van. Dat was vanuit Popradar, dat vond ik erg goed geregeld.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Son Mieux. Ik vind ze echt heel goed en zie ze overal verschijnen. Overal waar ik een optreden of festival zie spelen ze zij er, dus ik vind ze dat het voor een Haagse band heel goed doen.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Soms vind ik het een beetje veel van hetzelfde: veel dezelfde mensen en veel dezelfde plekken. Mensen van buiten Den Haag kunnen dat hier veel te doen is qua muziek en dat er veel kansen en initiatieven zijn, maar misschien lijkt het ook wel veel omdat het veel hetzelfde is. Dat is niet erg, dat zegt ook wel wat over de mensen, plekken en initiatieven die er zijn, maar het is soms wat veel van hetzelfde.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Juist doordat er veel hetzelfde wordt gedaan denk ik dat er best veel potentie is om op andere plekken ook zoiets te beginnen. Ik vind Den Haag echt een goede plek om nieuwe dingetjes uit te vinden, plekjes te vinden en muziek te laten horen.

"Ik vind Den Haag echt een goede plek om nieuwe dingetjes uit te vinden"

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met een heel bekend iemand. Wie maakt me niet zoveel uit, als die maar heel bekend is, ik ben heel benieuwd hoe dat is. Iedereen zegt ‘ik wil bekend zijn’, maar het lijkt me soms ook best wel moeilijk. Bijvoorbeeld dat je niet gewoon naar buiten kan gaan... dat lijkt me echt stom. Maar het lijkt me wel heel interessant om dat een keer mee te maken. Misschien met John Mayer, of Ariane Grande of zo.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Alles. Ik ben heel goed in me druk maken. Niet om iets specifieks, het kan echt alles zijn. Ik ben een echte piekeraar.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Het lijkt me wel leuk om een eigen nummer te laten horen en dan een nummer dat het meest over mezelf gaat. Bij Art Rocks heb ik een nummer geschreven over schilderijen, ‘Lost and Found’, en later kwam ik erachter dat dat eigenlijk ook over mezelf gaat. Ik vind het wel interessant dat er dan zo’n nummer is dat bij je past en het lijkt me mooi als dat gedraaid wordt.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik luister op Spotify eigenlijk steeds naar mijn laatste drie opgeslagen nummers en dan na een tijdje voeg ik weer een paar nieuwe toe. Op dit moment zijn dat het nieuwste nummer van Shawn Mendes en You let me walk alone van Michael Schulte. Ik ben altijd heel laat: als het nummer overal te horen is en iedereen ernaar luistert denk ik ‘nee’en dan hoor je het niet meer en dan ga ik het luisteren. Dat gaat altijd zo, ook met series.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Qua muziek vind ik de muziek van Ariane Grande soms echt leuk om naar te luisteren en ook om te zingen vooral. Sommige mensen kijken je een beetje raar aan en het is ook wel echt een guilty pleasure, maar qua muziek is ze ook gewoon een goede zangeres. Een andere, niet-muziek gerelateerde guilty pleasure is plannen. Ik houd echt van plannen. Als ik bijvoorbeeld ga koken, maak ik een planning van hoe ik ga koken. Best wel raar, eigenlijk, maar ik word er echt blij van, dus voor mij is het echt een guilty pleasure. Maar als mensen het zien of horen kijken ze me heel raar aan, dus meestal doe ik dat een beetje stiekem.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb geen tattoos en alleen gaatjes in mijn oren. Ik wil wel graag een tattoo en heb mezelf beloofd dat als ik ver kom in de muziek of iets bijzonders heb bereikt, ik dan een muzieknoot laat tattoëren op mijn enkel. Ik heb alleen geen concreet doel gesteld en ik zou echt niet weten wanneer dat punt bereikt is. Maar ik ga het wel doen.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik heb geen echte platen en volgens mij heb ik nog nooit zelf een cd gekocht. Ik wilde er ooit een kopen van Ed Sheeran, maar dat is niet doorgegaan. Ik luister wel veel muziek, maar meestal via Spotify of YouTube. De eerste cd die ik gekregen heb was van K3, ik was een grote K3-fan.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Dat vind ik een gemene vraag. Ik vind dat niemand zou moeten zwijgen. Iedereen moet muziek kunnen maken.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Mensen om me heen en mijn eigen gevoelens. Als er iets aan de hand is met iemand om mij heen, schrijf ik daar een nummer over om het te verwerken.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja. Ik ben echt niet iemand die de dwang voelt om ergens te gaan wonen. Ik vind Den Haag echt een fijne stad.

De doorgeefvraag van Gino van Dam: Ben je blij met het lichaam waar je in zit en waarom (niet)?
Ja, op zich wel. Ik wil niet zeggen dat ik altijd tevreden ben met mezelf, maar ik ben ook niet ontevreden, het is meer een kwestie van acceptatie.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je een liedje was, welke liedje zou je dan zijn?

"Ik heb mezelf beloofd dat als ik ver kom in de muziek of iets bijzonders heb bereikt, ik dan een muzieknoot laat tattoƫren"