Festivalorganisator Carly Dutton is misschien wel een van de drukste vrouwen in de Haagse Muziekscene. Lang geleden begon ze als stagiair bij Prooost (organisatie van THE LIFE I LIVE, Embassy Festival en UIT Festival Den Haag). Inmiddels is ze opgeklommen tot festivalmanager van THE LIFE I LIVE en directeur van het Embassy Festival. Gelukkig had zij in haar drukke schema even tijd om bij Cortenaer af te spreken voor een biertje en de alom bekende Oh Ja Joh?!-vragenlijst.

Naam
Carly Dutton. Mijn broer heeft wel een tweede naam. Mijn vader moest mij aangeven bij de gemeente, maar had de avond ervoor iets teveel gedronken waardoor hij was vergeten om mijn tweede naam te registreren. Daarom heb ik dus nu geen tweede naam.

Geboortedatum en –plaats
5 november 1988 in Den Haag.

Broers/zussen
Ja, ik heb een oudere broer, Leon.

Huisdieren
Nee.

Sport
Ja, ik boks bij de Haagse Directe. Al heb ik nu even een zomerstop ingelast, haha. Dat doe ik met mijn broer.

Beste gewoonte
Ik ben heel nieuwsgierig. Ik wil altijd van alles weten hoe het zit, wat ook wel handig is in mijn werk. Ik zit overal bovenop. Dat is soms een slechte gewoonte, maar ik geloof ook wel een goede. 

Slechtste gewoonte
Ik ben echt een flapuit, zeg vaak dingen zonder erover na te denken. Dat kan af en toe positief zijn, want het brengt ook wel weer een gesprek op gang of het zet mensen aan het denken. Maar goed, het zorgt ook wel voor veel ongemakkelijke momenten, haha.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik vind dat lastig, want uiteindelijk zit het wel of niet in je aard om je snel ergens voor te schamen. Ik heb dat niet zo snel. Maar goed, er waren een aantal momenten die redelijk gênant waren. Ik ging een paar jaar terug naar Eurosonic met een vriendin van mij. We gingen naar een bandje dat ik wilde checken om te zien of ze op THE LIFE I LIVE festival konden spelen. Die vriendin van mij wilde perse vooraan staan, prima. Leuk bandje, leuk concert. Toen stonden we een paar uur later in de kroeg van Klaas met allemaal andere mensen uit Den Haag. Er kwam een jongen naar me toe die mij bij naam begroette. Dat was dus die gitarist van eerdergenoemd bandje. Hij ging een heel gesprek met mij aan, wat ik verwarrend vond aangezien ik hem helemaal niet kende. Een half jaar later ging ik steeds vaker met vrienden van hem om en kwam ik hem ook wat vaker tegen. Hij sprak mij op een gegeven moment aan en biechtte op dat hij het gesprek toen in de kroeg van Klaas toch best raar vond. Ik beaamde dat, aangezien ik hem helemaal niet kende. Hij vertelde mij toen dat wij elkaar wel degelijk kenden aangezien we een match op Happn (datingapp - red.) waren en ook al wat gesprekken hadden gevoerd. Toen viel het kwartje en moest ik opbiechten dat andere mensen mijn Happn account beheren. Dat vond ik wel een beetje gênant. Voor hem viel het toen ook allemaal op z’n plaats, aangezien hij mij na dat eerste gesprek best een kutwijf vond, haha. Hij dacht dat ik tijdens het optreden vooraan stond om hem te zien en vervolgens deed ik alsof ik van niks wist. Weer een jaar later kwam ik erachter dat die vriendin die mij tijdens het optreden naar voren had meegetrokken degene was die ons had gematcht. Maar goed, misschien iets genanter voor hem dan voor mij, maar het is wel redelijk ongemakkelijk als je moet vertellen dat jij het helemaal niet was. We zijn inmiddels wel vrienden.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat het liefst alles bezorgen, want ik kan niet zo goed koken. Het liefst sushi. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Snoozen, haha. Ongeveer acht keer, want ik hou niet van ochtenden en opstaan. 

Favoriete plek in Den Haag
Ik kom veel op de Grote Markt en in de winter bij Le Cafe. Ik vind het Zuiderstrand ook heel relaxed. En eigenlijk ook wel mijn eigen tuin.

"Ik ben echt een flapuit, zeg vaak dingen zonder erover na te denken."

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou niet perse iets willen veranderen.. Ik denk dat Den Haag heel veel te bieden heeft. Ik denk dat sommige mensen onvoldoende weten wat er allemaal te doen is in Den Haag en wat voor mooie dingen en initiatieven er ontwikkeld worden door verschillende mensen. Dus als ik iets zou willen veranderen, is het dat meer mensen op de hoogte zijn van wat er allemaal wel niet te doen is. Ook mensen buiten Den Haag. 

Stamkroeg
Grote Markt, Paardcafe, Le Cafe. Dat is het wel een beetje.

Beste Haagse initiatief
Waar ik zelf echt trots op ben, al is dat misschien een beetje zelfbevlekking, is het Embassy Festival. Daar ben ik nu heel druk mee bezig, dat is op 31 augustus en 1 september. Wat ik gewoon zo tof vind aan dat festival is dat de hele wereld daar samen komt en dat je gewoon 60 landen hebt die daar met elkaar laten zien hoe mooi hun cultuur is en wat ze allemaal te bieden hebben. Muziek, eten, drinken; iedereen staat daar eigenlijk gebroederlijk bij elkaar. Als je kijkt hoe naar het soms kan zijn in de wereld vind ik dit een bijzonder fenomeen. De mensen die erop afkomen zijn ook altijd zo betrokken en enthousiast. En als ik iets van een ander moet kiezen zou ik Sniester zeggen. Ze zijn nu een groter en betaald festival geworden en halen ontzettend veel bandjes naar Den Haag. Ze bieden echt een hoge kwaliteit aan voor een hele lage prijs. Dat vind ik echt heel vet. Zo kan ik nog wel doorgaan. Ik vind dat er echt veel gave initiatieven in Den Haag zijn. 

"Ik denk dat sommige mensen onvoldoende weten wat er allemaal te doen is in Den Haag en wat voor mooie dingen en initiatieven er ontwikkeld worden."

Carly Dutton

Haagse band van het moment
Vind ik lastig. We hebben bijvoorbeeld de Skooltainer gehad op THE LIFE I LIVE. Daar hadden we Banana Savannah staan, wat allemaal jonge gasten zijn die super enthousiast zijn en graag muziek maken. Dat vind ik gaaf om te zien. Maar ook bijvoorbeeld AVA NOVA, die nu een nieuwe plaat heeft uitgebracht. Ze brengt ook een nieuwe sound met zich mee die je nog niet veel hoort in Den Haag. Dus ik denk dat de Haagse band van het moment toch wel de bandjes zijn die opkomen en heel hard aan de weg aan het timmeren zijn om overal te kunnen spelen. 

Overschat in de Haagse scene?
Ik vind dat zo negatief. Ik vind niet echt iets overschat. Iedereen hangt zijn eigen waarde aan iets. Wat mij betreft is de Haagse muziekscene hartstikke tof. Je hebt dan niet elke dag de mogelijkheid om leuke bandjes te bekijken, maar misschien is daar ook helemaal geen animo voor.

Onderschat in de Haagse scene?
Wat misschien wel onderschat wordt, is hoeveel enthousiaste mensen met eigen initiatieven er zijn. Die vanuit hun enthousiasme en ambitie iets neerzetten. Dat wordt onderschat. Mensen die een markt beginnen die uit bloeit tot iets moois. Of Carnivale bijvoorbeeld, die ook met veel vrijwilligers werken. Dat zijn allemaal zulke mooie dingen die we hier in Den Haag hebben. We hebben echt heel veel toffe mensen in Den Haag die toffe dingen doen. 

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Als bands uit elkaar gaan doen ze dat niet voor niks, daar hebben ze hun redenen voor. Dan gaan ze wat anders doen, of ze gaan in een andere formatie muziek maken. Misschien komt er dan nog wel iets veel mooiers uit. Dus ja, ik heb daar niet echt een gevoel bij. 

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel willen ruilen met onze burgemeester. Het lijkt mij interessant om te zien hoe haar dag eruit ziet. Wat doet ze allemaal, waar moet ze beslissingen over maken, waar komt ze allemaal? Wat wordt er nou precies van haar verwacht? We zien haar veel en horen ook wel veel dingen over haar, maar wat moet ze nou echt doen? Hoe ziet haar dag eruit? Moet ze elke dag naar drie meetings of is ze alleen maar door paperassen heen aan het bladeren? Het lijkt mij best interessant om een keer mee te maken.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik kan ‘s nachts heel goed wakker liggen. Vooral over werk. Als dingen niet goed gaan of als ik ergens een beslissing over moet nemen, maar het nog niet zo goed weet. Of als er dingen onduidelijk zijn en ik daarom wat ongeduldig ben omdat dingen duidelijk moeten worden. Daar kan ik wel van wakker liggen. Maar goed, ik slaap sowieso niet zo goed dus ik kan ook wakker liggen en mij afvragen wat ik de dag erna ga doen. Zal ik naar het strand gaan of naar een festival? 

Beste nummer aller tijden?
Daar kan ik dus geen antwoord op geven. Voor mij zijn nummers en muziek gelinkt aan een bepaald moment of gevoel. Dus ik kan twee jaar een bepaald nummer hebben grijsgedraaid omdat het op dat moment heel erg voor mij klopte. Wanneer ik dat nummer nu weer beluister, brengt dat mij terug naar dat moment. Dat heb ik met verschillende nummers, dus ik zou niet echt een nummer kunnen kiezen. Dat kan ik echt niet. Ok, misschien All Night Long van Lionel Richie, omdat dat gewoon echt een goed karaoke nummer is. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik heb heel veel guilty pleasures haha, ik heb er een hele lijst van. Foute muziek vind ik heel leuk. Ik luister de laatste tijd ook wel naar Ronnie Flex en Lil’ Kleine. Vind ik gewoon leuk om op te dansen. Maar ook oude nummers, Waterfalls van TLC enzo. Lekker dansen en zingen.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Oh ja, dat was Hitzone 4! Zo’n blauwe voorkant volgens mij. Total Touch stond erop en Romeo, ook zo’n lekkere guilty pleasure. Ik heb nog best een tijd die Hitzones verzameld haha. Dat waren gewoon onwijs goede CD’s, haha. 

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik weet niet hoe zij heet, maar zij heeft zo’n nummer gemaakt, ‘Nine Million Bicycles in Beijing’. Ik weet niet hoe ze heet (Katie Melua - red.), maar als dat nummer op de radio komt, dan wil ik gewoon uit het raam springen. Dat is echt het ergste nummer ooit gemaakt, dus zij mag van mij echt voor altijd zwijgen. Oh en Bløf. Uiteraard. 

Bron van inspiratie
Er zijn zoveel dingen in het leven dat ik als een bron van inspiratie zie. Ik was laatst op Down The Rabbit Hole, daar haal ik super veel inspiratie uit. Niet alleen door op het festival zelf te zijn, maar ook door met mensen te kletsen daar of door een bandje te zien. Maar ook wanneer ik door Den Haag fiets, om mij heen kijk en zie wat er allemaal gebeurt. Nieuwe café's die geopend zijn. Daar kan je ook inspiratie uit opdoen. Muziek ook. En bier. Al is dat meer stimulatie dan inspiratie. 

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Dat weet ik niet. Ik ben niet iemand die een tien jaren plan heeft. Ik weet niet eens wat ik morgen ga doen. Dus dat weet ik niet. Misschien wel, misschien niet. Ligt eraan wat er op mijn pad komt. Maar voor nu ben ik heel blij in Den Haag. 

Vraag van Wesley Brizee: Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?
Uitslapen, even in mijn tuin zitten met een koffietje en ontbijtje. Even naar het strand gaan, zwemmen in de zee en dan met vrienden gewoon lekker de hele dag blijven hangen en muziekjes luisteren tot de zon onder gaat. Daar word ik wel heel ontspannen van. 

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is je go-to nummer in de karaokebar? 

"Ik ben niet iemand die een tien jaren plan heeft. Ik weet niet eens wat ik morgen ga doen."

Carly Dutton