Het was even spannend of deze Oh Ja Joh?! door zou gaan, omdat de afspraak met wethouder van Cultuur Robert van Asten een dag na het vallen van het Haags College gepland stond. Maar na een korte nacht en tussen alle hectiek door kon het interview gelukkig gewoon plaatsvinden. Relaxed, voorbereid en vol vertrouwen vertelt Robert over zijn liefde voor het strand, zijn uitpuilende boekenkast en zijn favoriete radiostation Antenne Bayern.

Naam
Robert van Asten.

Geboortedatum en -plaats
30 november 1978 in het ziekenhuis in Voorburg, maar ik ben opgegroeid in Rijswijk.

Heb je broers of zussen?
Ik heb een zus, Caroline. Zij is drie jaar ouder.

Heb je huisdieren?
Nee, daar heb ik helaas geen tijd voor. Onze buren hebben teckels en goede vrienden van ons ook. Zij wonen in Basel en kwamen met kerst naar Nederland, toen hebben wij een weekje op die teckel gepast. Dat was waanzinnig leuk.  

Wat doe je aan sport?
Het is af en toe lastig om tijd te maken maar ik ga een keer per week boksen, een keer per week fitnessen met een personal trainer en ik loop minimaal een keer per week hard. Het liefst ga ik twee keer per week rennen maar dat red ik niet altijd. Verder doe ik alles in de stad op de fiets. 

Wat is je beste gewoonte?
Ik werk altijd hard en ik ben altijd goed voorbereid. Vaak hebben mensen zelf ook iets voorbereid, op het moment dat je dat zelf niet doet neem je hun werk eigenlijk niet serieus. Ik lees heel veel en doe dat ook op tijd zodat ik vragen kan voorbereiden. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Mijn slechtste gewoonte is een beetje een keerzijde van mijn beste gewoonte: dat ik altijd erg ongeduldig ben bij mensen die zich niet zo goed hebben voorbereid. Dat trek ik dan slecht. Ik ben altijd misschien iets te zakelijk. Dat is op zich niet erg maar als je dan samenwerkt met iemand die veel meer op relaties is gericht, botst dat. 

Voor welke actie schaam je je het meest?
Dat vond ik een van de lastigste vragen om voor te bereiden. Ik heb wel eens van die dingen die ik me herinner van de lagere school, van die gênante momenten dat ik denk “dat had ik niet moeten doen”. Die momenten blijven me op de een of andere manier heel erg bij en de meest leuke momenten vergeet ik juist. Maar iets concreets kan ik nu even niet bedenken. 

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat in principe zo min mogelijk bezorgen, als je het belangrijk vindt dat er leven op straat is en dat er winkels zijn, kun je niet Bol.com leegkopen. Ik heb bijvoorbeeld heel veel boeken maar die koop ik in de winkel. Soms kom ik in zo’n ouderwetse boekenwinkel, ik vind het heerlijk om daar doorheen te lopen. Ik lees romans, thrillers en heel veel geschiedkundige boeken, bijvoorbeeld over China na de Tweede Wereldoorlog, dat werk. Vroeger wilde ik eigenlijk geschiedenis studeren maar dat is het uiteindelijk niet geworden. Ik had het hoogste gemiddelde van Delft, daar heb ik nog een mooie prijs voor gekregen, maar ik ben uiteindelijk rechten gaan doen. In mijn boekenkast staan heel veel boeken met oranje stickers en op een gegeven moment vroeg mijn man “wat zijn die stickertjes?” Dat zijn dus de boeken die ik nog niet gelezen hebt. Afgelopen zomer zijn we vier weken weggeweest en ik heb echt een gigantische stapel boeken weggewerkt. Eigenlijk moet ik gewoon m’n bibliotheekpas vaker gebruiken. Het enige dat ik wel eens bestel is een Sinterklaascadeautje of iets voor de kinderen van mijn zus. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
De kranten lezen. M’n Ipad ligt naast m’n bed en vanaf dat ik raadslid was wil ik weten van wat de dag gaat brengen. Ik pak gelijk alle Haagse kranten erbij: AD Haagsche Courant, de Haagse editie van De Telegraaf en op donderdag Den Haag Centraal. Ook lees ik Het Financieel Dagblad, De Volkskrant en het NRC. Ik vind dat als je het belangrijk vindt dat er pers is, je ook gewoon een abonnement moet nemen. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het zuidelijk duingebied met het strand. Als ik bij mij de straat uitren, sta ik gelijk in het Westduinpark. Vanaf daar richting Kijkduin is het prachtig. Anderhalf jaar geleden, voor ik wethouder was, waaide het heel hard en ging ik naar het strand. Toen ik terugkwam zat ik helemaal onder het zand maar dat zandstralen vond ik zo gaaf. Elk moment op het strand is geweldig, ook als er sneeuw op het strand ligt en er mensen snowboarden in het duingebied. Als ik tijdens het hardlopen of het wandelen ’s avonds op zo’n hoge duintop naar de stad sta te kijken, dan denk ik wel “Den Haag is echt gaaf.” 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Een hoop. De stad staat er prima voor als je het vergelijkt met andere landen. Maar wat ik zelf graag zou willen veranderen, afgezien van de dingen die in mijn portefeuille vallen, is dat we ons meer tot elkaar moeten gaan verhouden. Als ik zie wat voor rol bibliotheken bijvoorbeeld kunnen spelen in het samenbrengen van mensen, zouden we dat veel meer op een voetstuk moeten plaatsen. Dat het een centrum voor de gemeenschap wordt waar je niet alleen een boek kunt lenen, maar ook samenkomt voor discussies, cursussen, het leren van een taal. Van de allerkleinsten voorlezen tot ouderen die de dag beginnen met een krantje en elkaar ontmoeten. Die plekken hebben we steeds minder. We leven met steeds meer mensen op een heel klein plekje maar eenzaamheid wordt juist groter. Dat is het nadeel van een stad waar je zo dicht bij elkaar bent, wie groet elkaar nog als je elkaar op straat tegenkomt? Instituties als een bibliotheek kunnen dan fungeren als een plek waar je mensen tegenkomt en een buurtgevoel kunt creëren.

Wat is je stamkroeg?
Het is niet dat ik niet van een biertje houd, maar ik woon zelf net randje Loosduinen dus ik loop niet zo het centrum met allemaal kroegen. Echt een stamkroeg heb ik dus niet. Nu ben ik op m’n veertigste ook niet echt meer een kroegtijger. Maar waar ik dan wel graag kom als we iets gaan drinken, is Momfer de Mol, dat vind ik een hele gezellige kroeg. En Bij HeM heb je ook een hele fijne sfeer. 

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Het initiatief rondom TreasUre Hunt, het is heel klein begonnen maar wordt steeds groter. Je ziet echt dat mensen de strijd tegen zwerfafval massaal aan het oppakken zijn – letterlijk.

Wat vind je Haagse band van het moment? 
Ik was laatst op het Chuck Deely festival en voor de prijsuitreiking was het optreden van Son Mieux, ik denk dat zij wel echt de Haagse band van het moment zijn, vooral nu ze ook landelijke aandacht krijgen. Ze hebben een hele eigen sound en iets echt Haags, een hele fijne uitstraling. 

Wat vind je Onderschat Haagse scene?
De jonge bandjes worden soms onderschat door het publiek. Er zijn heel veel goede initiatieven zoals Musicon, Popradar en Parkpop met het Haags Veld maar nu mist nog de aandacht en de waardering van het publiek. Daar hoop ik ook als wethouder Cultuur een steentje aan te kunnen bijdragen. Ruimte voor bandjes om te oefenen en te starten, voorzichtig een keten opbouwen. Haagse kroegen kunnen hier ook meer ruimte voor inrichten. 

Wat vind je overschat Haagse scene?
Het tegenovergestelde van de vorige vraag: dat we ook in Den Haag te snel kijken naar grote namen. Ga eens naar iets wat je nog niet kent. Dat geldt niet alleen voor muziek maar de hele kunstenscene. Als je naar een avond toneel wil, kun je het programmaboek openslaan en naar Youp van ’t Hek gaan omdat je die kent. Maar het is ook leuk om ook eens naar een stuk van een groep die je niet kent te gaan. Misschien heb je een avond dat je denkt “pff ga je mee een borrel halen?” Maar misschien heb je ook zoiets van “wow ik had nooit gedacht dat ik dit leuk zou vinden.” Het zou leuk zijn om dat ook met muziek te proberen, dat geeft ook ruimte aan programmeurs om wat meer te durven als je een publiek hebt dat daarvoor open staat.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou graag willen ruilen met de directeur van het kunstmuseum in Den Haag (het oude Gemeentemuseum), Benno Tempel. Het lijkt me fantastisch om met een collectie bezig te zijn en er dan een tentoonstelling van te maken. Dat je ook met kunstenaars werkt en nadenkt over hoe je het gaat brengen. Je kunt een zaal wel volhangen met Monet-schilderijen, maar het moet wel op een bepaalde manier hangen zodat je een bepaald gevoel en effect bij mensen losmaakt. Dat zou ik heel graag willen doen.  

Wat houdt je ’s nachts wakker?
Vannacht lag ik er pas om half vier in en moest ik er om half negen uit dus vannacht heb ik niet heel veel wakker gelegen. Maar dat is soms wel anders. Als ik na een raadsvergadering thuiskomt of heel druk met dossiers ben, dan kan ik daar thuis in m’n hoofd nog bezig mee blijven. Dan word ik om vijf uur ’s ochtends wakker en dan sta ik meteen aan. 

Hoeveel tattoo’s en/of piercings heb je?
Helemaal geen. Ik denk dat ik in de pre-tattoofase ben opgegroeid. Ik kom uit de tijd dat het ringetje net in kwam. M’n vader zei tegen me: “je mag het wel doen maar dan zet ik hem er zelf in.” Toen heb ik het maar gelaten. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Wij luistern thuis veel Duitse muziek. Oud Duits, nieuw Duits, Schlager Duits. De stereo staat ingesteld op Antenne Bayern, de zender die je normaal op hebt als je naar de wintersport rijdt. Mijn man is helemaal gek op Duitsland. Het is echt een leuke popzender die ook nieuwe Duitse platen speelt. We zijn in Nederland vervreemd geraakt van muziek uit onze buurlanden. Af en toe komt er eens een Frans of een Spaans nummer voorbij, maar heel weinig. Zonde is dat. Tess et les Moutons is om die reden bijvoorbeeld ook waanzinnig leuk; het is gewoon weer eens wat anders. Maar een guilty pleasure is toch ook wel dat ik af en toe even alle remmen losgooi en op de bank een zak chips leegeet. 

"Ga eens naar iets wat je nog niet kent"

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Als eerste heb ik een bandje gekocht vanuit de rekken van de V&D in Delft: Het beste van ’94, in een rood hoesje. Ongeveer iedereen uit die generatie had dat bandje kwam ik later achter, het was blijkbaar een ding. De eerste CD die ik kocht, was Bruce Springsteen, The Greatest Hits. Die draai ik nog steeds regelmatig.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Tegenwoordig luister ik veel naar luisterboeken, ik heb zo’n Storytelabonnement. Ik luister nu naar De Meeste Mensen Deugen, van Rutger Bregman van De Correspondent. Waanzinnig boek. Het is leuk omdat het je positief laat nadenken. En verder luister ik veel naar spotifylijstjes, Nirvana bijvoorbeeld of een Duitse lijst. De laatste tijd luister ik soms ook weer naar de Jeugd van Tegenwoordig. Ik ben ook wethouder Bibliotheken en Willie Wartaal is nu biebfavoriet om mensen meer te laten lezen. 

Wat is je grootste inspiratiebron?
Vooral mensen die echt met cultuur bezig zijn, de Benno Tempels van deze wereld. Mensen die echt de stad leuker willen maken en die ongecompliceerd een verhaal willen vertellen. Ik ben hier natuurlijk vrij zakelijk mee bezig en dan is het fijn om te zien hoe mensen hiermee aan de slag gaan. 

Welk nummer mag er op je begrafenis gedraaid worden?
Open van The Scene, vind ik heel mooi en indringend. 

Woon je over 10 jaar nog in Den Haag?
Dat denk ik wel. In Nederland zou ik niet zo snel op een andere plek hoeven te wonen, alles wat me verder van het strand brengt stemt mij treurig. Ik heb het hier heel erg naar m’n zin, we wonen al twaalf jaar in hetzelfde huis maar we wonen zo fijn. Ik denk dat we hier nog wel even blijven. 

Doorgeefvraag van Juulz: als je een levensjaar over mocht doen, welk jaar zou dat dan zijn en wat zou je anders doen? 
Dat is wel lastig, want de keuzes die je hebt gemaakt hebben er wel voor gezorgd dat je nu hier bent. Als je iets verandert was je waarschijnlijk niet gekomen waar je nu bent. Maar als ik een levensjaar over zou moeten doen, dan zou het mijn laatste jaar van de middelbare school zijn. Ik zou daar al de keuze gemaakt hebben die ik nu later heb bedacht. Ik zou geschiedenis zijn gaan studeren in plaats van fiscaal recht. Ik heb een hele leuke carrière gehad, veel geleerd en leuke collega’s leren kennen maar ik heb mijn studie wel met tegenzin afgemaakt. En ik ben nu op mijn 23e uit de kast gekomen maar dat had ik ook op mijn 18e kunnen doen. “Had die keuze toen gewoon gemaakt,” denk ik nu, dat had het wel makkelijker gemaakt voor me.  

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat zou jij willen doen om deze stad meer betrokken met elkaar te laten zijn?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina