Lenny Boschman woont in Rotterdam. Zo. We hebben het gezegd. Dat is eigenlijk tegen de regels maar ten eerste kwamen we daar pas tijdens het interview achter en ten tweede: het is Lenny! Die van HPC Popradar heeft gemaakt! Die inmiddels zo diep in de Haagse scene zit dat ze er niet uit zou kunnen komen als ze zou willen! En de stortvloed aan genante verhalen hielp ook. Die passen niet allemaal in deze Oh Ja Joh?! maar vraag haar er maar eens naar als je haar ziet.

Naam
Hélène Albertha Margaretha Boschman. Ik moet hier wel iets bij ophelderen: Lenny komt NIET van Hélène maar mijn ouders vonden Lenny gewoon een mooie naam.

Geboortedatum- en plaats
21-8-1983 in Etten-Leur en ik ben opgegroeid in Rucphen.  

Broers/zussen?
Ja! Ik heb een zusje: Marleen. Ze is bijna drie jaar jonger. Zij is wel muzikaal, net als de rest van mijn familie, maar ik ben de enige die zijn brood ermee verdient terwijl ik geen noot kan zingen of spelen.

Heb je huisdieren?
Ja, en dit is echt niet rock 'n' roll: ik heb twee konijnen. Ze heten Babetje en Herman. Ik had eerst een konijn dat Brutus heette als een soort van rebound maar dat vond ik zielig dus toen nam ik er nog eentje bij, maar ze gaan maar niet dood. Ze zijn wel heel leuk hoor.

Wat doe je aan sport?
Ik heb eigenlijk best wel een hekel aan sport. Af en toe ren ik een rondje, als ik denk dat het tijd wordt. Verder zwem ik wel graag, ik heb elf zwemdiploma's. En ik fiets wel regelmatig uit Rotterdam naar mijn werk.

Wat is je beste gewoonte?
Mijn beste gewoonte is denk ik dat ik altijd het beste uit mezelf wil halen. Van alles wat ik doe probeer ik wat te leren zodat ik het de keer erna nog beter kan doen. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Die is heel makkelijk. Ik heb de gewoonte om waar ik sta mijn zooi ook neer te pleuren. Ik maak best wel veel rommel. Daar heb ik zelf best wel veel last van, maar ik doe het toch. Soms heb ik wel een opruimwoede en dan ruim ik alles op. Dan voelt mijn hoofd ook wel weer leeg en geniet ik daarvan. Vervolgens maak ik dan expres weer rommel zodat ik kan opruimen als ik mijn hoofd weer leeg wil maken.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik ben best onhandig dus ik kom best vaak in situaties terecht waar ik me eigenlijk zou moeten schamen maar omdat het zo vaak voorkomt is de schaamte vaak van korte duur. [hier volgen vele, vele voorbeelden die hier niet allemaal passen, red.]. Zo was ik ooit Bollo de Beer in Landal Greenparks en een keer viel mijn hoofd er bijna af omdat ik werd aangevallen door een puppy. Ik wilde het hondje geen schop geven, want dan zouden al die kinderen in shock zijn dus ik bukte om dat beest te pakken. Toen viel mijn hoofd er bijna af en hield een overijverige moeder het op zijn plek. Iets recenter is dat ik hier [bij Popradar, red.] even op het aanrecht wilde springen en dat ik per ongeluk op de keramische kookplaat ging zitten. Die lag daarna in duizend stukken. 

Wat laat je het liefst bezorgen?
Schoenen. Dr. Martens. Ik heb denk ik een paar of zeven. Het liefst van die platte. Ik zoek graag in Facebookgroepen of op Marktplaats naar tweedehands exemplaren. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Lekker cliche, maar mijn telefoon pakken natuurlijk. Ik hou er echt van om veel te lang in mijn nest te liggen, maar dat kan natuurlijk niet als ik moet werken dus dan ga ik naar beneden, zet ik het koffiezetapparaat aan en geef ik mijn konijnen eten. Dan ga ik douchen en maak ik cappuccino voor mezelf want dan begint mijn dag een beetje beter.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik hou wel echt van Den Haag. Voor ik hier kwam werken ben ik maar een paar keer in Den Haag geweest. Wat ik vooral heel fijn vind zijn de Grote Markt om te werken of een biertje te drinken, maar wat ik vooral echt superfijn vind is het strand. Ik had me nooit gerealiseerd dat Den Haag eigenlijk een stad aan het strand is. Ik dacht dat Scheveningen een los dorp was maar dat bleek niet zo te zijn. In de zomer begin ik heel vroeg met werken zodat ik daarna nog een paar uur op het strand kan liggen. Dat kan in Rotterdam niet.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Wat ik merk is dat dit een best grote stad is die heel klein voelt. Den Haag is heel groot maar het valt me op dat er bij heel veel dingen hetzelfde kleine clubje publiek is. Ik kan me niet voorstellen dat verder niemand in Den Haag geinteresseerd is in live muziek of in Haagse acts. 

Wat is je stamkroeg?|
De laatste keer dat ik een stamkroeg had, was in Breda. Mag ik een toeristische tip geven? Het heet De Kleine Wereld en het zit als je de Grote Kerk hebt aan de kant van de Grote Markt onder de kerk. Het is een heel klein speciaalbiercafe en de gastvrouw weet echt alles. Als Annet dit leest is ze vast supertrots.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Mag ik Music Support zeggen? Ja? Het is natuurlijk supercool dat een gemeente muzikanten op zo'n manier ondersteunt, ook financieel gezien, en dat wij dat in opdracht van de gemeente mogen doen is best wel uniek voor een stad. Ik ben daar wel trots op.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Banana Savannah vind ik echt een tof bandje, vooral omdat ze hier een beetje zijn begonnen met repeteren. Een van hen is hier vrijwilliger geweest en het is supercool om te zien hoe hard ze aan het groeien zijn. En ik vind Niko en The Hazzah heel erg leuk.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Het is mij opgevallen dat bij gemeentebijeenkomsten en netwerkdingen, waar ik best vaak ben geweest, het woord 'samenwerken' vaak terugkomt, alsof dat niet genoeg gebeurt en wel beter kan. Maar ik denk dat onderschat wordt dat dat in Den Haag al supergoed gebeurt, ook in vergelijking met andere steden. Er wordt veel met elkaar gepraat en zo ontstaan er veel initiatieven en samenwerkingen met verschillende organisatoren.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Ik vind dat hele verhaal van dat popmuseum dat naar Den Haag zou moeten komen overschat. Dat zit nu van Hoek van Holland. Dat vind ik een mooi voorbeeld van hoe er soms nog steeds een beetje te veel wordt geleund op Den Haag popstad als in wat er in de jaren '70 gebeurde. Natuurlijk heeft die tijd superveel voor de stad betekend en mag de stad daar echt trots op zijn, maar soms lijkt het alsof de nieuwe generatie daardoor wordt vergeten. De steun die men wil voor dat museum zou misschien beter naar de nieuwe generatie kunnen gaan.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik ga geen persoon noemen, maar ik zou graag een keer een dag in een populaire band willen zitten en ik denk dan als bassist, want dat is op zich wel makkelijk, hoewel ik mezelf dat wel eens heb proberen te leren, maar dat hield ik niet vol. Ik zou dan de hele dag aanbeden willen worden.

Wat houdt je 's nachts wakker?
Vaak werkgerelateerde dingen. Zoals toen we de naamswijziging van HPC naar Popradar gingen aankondigen, dat was toch wel spannend.

Wat is jouw grootste guilty pleasure?
Guilty pleasures zijn iets voor losers die niet durven uitkomen voor wat ze leuk vinden. Dat vind ik een beetje treurig. Maar wat andere mensen misschien een guilty pleasure zouden vinden is Club Tropicana van Wham. Als iemand dat draait, ga ik echt los.

'Guilty pleasures zijn iets voor losers die niet durven uitkomen voor wat ze leuk vinden'

Lenny Boschman

Wat is de eerste plaats die je ooit kocht of kreeg?
Ik was veertien en ik was fan van de Backstreet Boys dus ik kocht alles. Mijn kamer was van onder tot boven behangen met posters. Daarna kocht ik een cd van Bon Jovi, ook niet iets om trots op te zijn. En toen ik vier was kon ik al 'Why tell me why' van Anita Meijer meezingen. Die had ik op vinyl gejat van mijn vader, dus misschien was dat mijn eerste plaat.

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
Naar de Viagra Boys, Dat is echt fucking goed. Er staat een liveset op YouTube, die moet je echt checken.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb een tattoo van een uiltje en ik heb piercings in mijn neus en mijn oor. Ik droomde dat ik een tattoeage liet zetten van een uil en toen ik wakker werd wilde ik dat echt. Ik ben er nog steeds heel blij mee.

Wat is jouw inspiratiebron?
Ik heb de laatste paar jaar best wat mensen om mij heen gehad die in een serieuze burn out zijn beland. Dat is best een onbesproken onderwerp terwijl het wel een ding is, ook in de popsector, en ik heb best wel bewondering voor hoe die mensen eruit zijn gekomen, want ze zijn er allemaal sterker uitgekomen en dat vind ik wel inspirerend.

Woon je over tien jaar nog in Den Haag?
Een betere vraag is: woon je over tien jaar AL in Den Haag. Ik vind Den Haag een hele leuke stad en ik denk dat ik er wel zou kunnen wonen maar ik heb ook ambities. Ik weet niet wat ik over tien jaar doe, dus ik weet het niet.

De doorgeefvraag van Febby Tasiran: Wat voor festival zou je in Den Haag willen organiseren. Iets wat nog nooit georganiseerd is.
Jaaaa makkie. Ik heb een aantal jaar voor een Belgisch popfestival gewerkt en ik mis die Belgen echt. Veel talent, vet leuk om mee te werken. Dus ik zou een Belgisch popfestival organiseren. Heb al een keer met een collega die een stukje Belg is over gehad, om iets van België hierheen te halen, maar is er nog niet van gekomen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welke eigenschap vind je het meest irritant aan iemand? 

Lenny Boschman