Niet alleen won hij ooit met The Navigators de Haagse Song van het Jaar en speelde hij met Beyond the Moon in een heuse speelfilm, hij heeft ook nog eens een eigen jamsessie in het Paardcafe. Alsof dat nog niet genoeg is, en dit is superexclusief, is Jan Paardekooper ook nog eens bezig met maar liefst twee nieuwe bands. Maar heeft hij huisdieren?

Naam
Jan Paardekooper 

Geboortedatum en -plaats
31 maart 1997, geboren en getogen in Den Haag

Heb je huisdieren?
Holly de Hamster. Het is echt een schattig beestje. Als je in een studentenwoning woon kan je geen hond of een kat nemen, dus ik dacht: wat past er in mijn kamer wat niet te veel lawaai maakt? Een hamster!

Wat doe je aan sport?
Ik heb heel lang op hoog niveau gewaterpolood, ik zat zelfs een tijdje in Jong Oranje, maar nu ga ik alleen nog maar naar de sportschool. Als je hoog wil sporten moet je weekenden vrijhouden en dat is moeilijk te combineren met muzikant zijn. Als je dan op een gegeven moment gaat drinken of roken, gaat topsport sowieso niet meer door. Ik krijg wel nog steeds de rillingen als ik naar een waterpolowedstrijd kijk.

Wat is je beste gewoonte?
De communicatie naar mijn vrienden en de mensen om mij heen. Ik denk dat veel mensen naar mij toekomen als ze een probleem hebben of als er iets opgelost moet worden en ik vind het fijn dat ik zo iemand voor mensen kan zijn.

Wat is je slechtste gewoonte?
Planning. Ik ben echt een chaoot. Ik werk op veel plekken, speel in meerdere bands en ga vaak naar optredens en ik moet echt een agenda gaan bijhouden.om ervoor te zorgen dat ik op tijd ben en dubbele afspraken te voorkomen, wat helaas best wel vaak gebeurt. Ik heb wel gehad dat ik ergens aan het soundchecken was en dat mijn werk belde om te vragen waar ik bleef.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik was een keer met een vriendin in Berlijn. We waren op een gegeven moment behoorlijk aangeschoten en we wilden naar een club. Op Facebook zagen we dat toegang tot een bepaalde club best duur was, maar ook dat het ladies night was. Vrouwen mochten gratis naar binnen. Dus toen ben ik in een jurk van het hotel naar de club gegaan en ben ik zo gratis binnengekomen. Ik had een broek en een shirt meegenomen, dus ik kleedde me daar snel om, maar het bleek dat vrouwen ook een tweede drankje gratis kregen. Dat kreeg ik ook met mijn normale kleren aan. Dat was wel genant.

Wat laat je het liefst bezorgen?
De Domino's Family XXL Pizza, die ik vervolgens in mijn eentje opeet. Domino's Pizza, 's avonds laat is top. Ik neem dan half-half, de ene kant deluxe, de andere kant shoarma.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Naast mijn wekker uitzetten is dat mijn mobiel checken. Daarna zo snel mogelijk koffie zetten. Ik vind het altijd chill om met een koffie in bed rustig wakker te worden.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Dat is hier, in café Emma. Ik woon er vlakbij, het is een chille plek en je betaalt niet zoals op de Grote Markt drie euro nogwat voor een biertje. De gezelligheid, de barmensen die vriendelijk zijn, er is altijd wel plek, chille muziek en niet te hoge kosten maken deze plek wel een plek waar ik graag kom. 

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Wat ik zou willen zien is dat grotere festivals ook wat meer kleinere bands vragen. Dat doen ze al, Life I Live heeft bijvoorbeeld de Skooltainer, maar voor de rest zijn de meeste podia vooral voor de grotere bands uit het buitenland of de rest van Nederland terwijl we in Den Haag ook hele goede bands hebben.

Wat is je stamkroeg?
Naast Emma is het Paardcafé ook wel de plek waar ik vaak kom. Hier drink ik de meeste koffie, maar het meeste bier dat ik in een kroeg bestel is in het Paardcafé.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ook al ben ik er nog nooit naartoe geweest, vind ik Comedy City een goed initiatief. Dat zijn die comedyavonden in het Magazijn. Comedyclubs hadden we voor zover ik weet nog niet echt in Den Haag, dus dat er nu een is, vind ik een heel erg goed idee. Het staat heel erg op mijn verlanglijstje om daar snel heen te gaan.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Het lijkt me vanzelfsprekend dat dat op dit moment Son Mieux is. Ze hebben een clubtour gedaan die bijna uitverkocht was, op het album staat geen nummer dat niet goed is, de videoclips zijn te gek, ze hebben gewoon alles op orde. En de liveshow zit gewoon enorm goed in elkaar. 

Wat vind je onderschat in de Haagse scene
Dat is denk ik Ready to Play. Daar werk ik en zowel The Navigators als Beyond the Moon zijn daar begonnen, en wat ik heel vaak van bepaalde instanties, interviewers en poppodia gehoord heb is: 'je bent maar een Ready to Play band'. Je wordt in een bepaald hokje gezet en omdat je bandcoaching hebt gehad, zou je minder zijn dan bands van dezelfde leeftijd die dat niet gehad hebben. Eigenlijk zou dat andersom moeten zijn, want bij Ready to Play word je gecoacht door de top van Den Haag. Dat negatieve hokje is onterecht want er komen echt te gekke bands bij Ready to Play vandaan zoals Sunny Rays en Silver Lining op dit moment. Dat zijn bands waarvoor ik naar de Zwarte Ruiter zou gaan. En het is ook iets dat bij je blijft. Bijvoorbeeld bij The Navigators werd Ready to Play altijd genoemd bij 3voor12 of Den Haag FM, ondanks dat we er al jaren weg waren. 

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
De bierprijzen op de Grote Markt.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een dagje met Gary Clark Jr. willen ruilen, puur omdat ik hem een enorm goede muzikant en zanger vind. Ik zou best wel graag willen zingen maar het komt mijn strot niet uit. Dus ik zou wel willen weten hoe het is om zo'n goede muzikant en zanger te zijn, met zulke goede muzikanten te werken en voor zoveel mensen te spelen.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Van mijn agenda. Van dingen die ik nog zou willen en moeten doen op een dag.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
The River van Bruce Springsteen. Als ik het moeilijk heb of had, dat had ik vroeger al, dan had ik dat nummer op mijn iPod staan. 

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik probeer wat meer naar jazzy dingen te luisteren zoals Miles Davis. Verder probeer ik uit mijn comfortzone van rock te komen dus ik ben nu veel naar Billie Eilish, Fleet Foxes en St. Paul and The Broken Bones aan het luisteren.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Soms vind ik het heel chill om naar foute Nederlandstalige muziek te luisteren. Dan bedoel ik niet die volksmuziek, maar van die foute nummers van Nielson en Acda en de Munnik of van De Dijk of Van Dik Hout. Vroeger vond ik dat niets, maar nu heb ik zoiets van: er zit toch wel wat in.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Geen piercings, ik heb wel behoorlijk wat tattoos. Ik heb een Navigators-logo op mijn arm, verder heeft alleen Mara die. Wessel en Jimmy moeten 'm nog wel nemen. Verder heb ik nog een lightsaber en een zonnebloem op mijn rug.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was van The War on Drugs, het album Lost in the Dream. Die kocht ik op Record Store Day terwijl ik nog geen platenspeler had met het idee dat ik er dan wel een zou kopen. Het is een supermooie plaat, maar ik heb 'm nog steeds niet geluisterd op een platenspeler omdat ik er nog steeds geen heb.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, zeker. En ik hoop in deze buurt want ik vind dit een enorm fijne en chille buurt.

De doorgeefvraag van Robert de Jongh: wat is het beste optreden waar je ooit heen bent geweest?
Mijn beste concert was de Rolling Stones live zien op Pinkpop, helemaal vooraan. En het was zeker niet vervelend dat John Mayer toevallig daarvoor speelde.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je een bekende muzikant terug mocht halen uit de dood en je moest in plaats daarvan een levende muzikant in zijn of haar plaats doen, wie zouden dat zijn?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina