Jamie de Groot heeft aan één uitdaging niet genoeg. Naast haar rol als bassist in de punk-rockband CooCoo, ondersteunt Jamie de wekelijkse Febbysessies in Musicon onder leiding van Febby Tasiran. Daarnaast is de muzikante samen met de zangeres van New Dosis Audio een project gestart met de naam Paragon, waarmee het duo optreedt met zowel covers als eigen nummers. Tot slot doet de rockchick nog iets met 80s muziek, maar dat staat even stil. Omdat we erg nieuwsgierig zijn naar deze ambitieuze dame, ontmoeten we haar in de rozentuin van het Zuiderpark om in een ontspannen setting zoveel mogelijk te weten te komen. We kiezen voor een mooi plekje gevuld met gele rozen, de bandkleur van CooCoo, die op vrijdag 11 oktober een eigen CooCoo-fest organiseert in Paardcafé, én de kleur van wespen, waar Jamie niet zo gek op is.

Naam
Jamie de Groot. Lekker simpel.

Geboortedatum en -plaats
26 september 1998 in Oranjestad op Aruba. Ik was 6 maanden oud toen ik naar Nederland verhuisde. Daar heb ik mijn hele leven in Bergen op Zoom gewoond, totdat ik anderhalf jaar geleden richting Den Haag vertrok. De reden? Ja, de muziek. Ik was altijd hier vanwege optredens, dus ik dacht; ‘Dan kan ik net zo goed gaan verhuizen.’

Heb je huisdieren?
Ik heb geen huisdieren hier, maar bij mijn ouders thuis heb ik een hond en een kat, Jack en Simba. Of ik in de toekomst nog huisdieren wil? Ik denk het wel. Ik ben zelf nogal fan van naaktkatten. Als ik dat zeg vindt iedereen dat heel vies, maar ik vind die beestjes gewoon leuk.

Wat doe je aan sport?
Ik fiets heel veel. Lange afstanden ook. En ik doe aan fitness. Mijn doel? Fitter worden en een beetje afvallen. Daarbij probeer ik ook op mijn voeding te letten, maar dat is erg lastig. Waarom? Ik hou van snacken. Dat doe ik iets te veel.

Wat is je beste gewoonte?
Ik wil altijd nieuwe dingen leren. Heel veel verschillende dingen ook. Ik heb bijvoorbeeld een piercing workshop gedaan en een barista workshop. Of ik van koffie hou? Dat dan weer niet, haha.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik wil heel graag de controle hebben over dingen. Ik vertrouw mensen niet zo snel dat zij iets goed doen, dus ik wil altijd alles zelf doen. Zo ging ik met schoolprojecten er vanuit dat anderen niet de juiste informatie zochten of niet het juiste ontwerp maakten, dus deed ik het liever alleen.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik heb één keer een beetje te veel gedronken. We gingen naar de stad, en daar ontmoetten we een jongen die iets deed met drukpunten. Hij drukte iets in op mijn rug, waarna ik voor een half uur knock out ben gegaan. Hoe dat is afgelopen? Ik werd wakker, en toen heb ik het hele café onder gekotst. Daarna heb ik nooit meer whisky gedronken.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Boodschappen. Ik bestel één keer in de twee weken mijn boodschappen bij Picknick. Dan hoef ik het huis niet uit, dat scheelt.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik droom vaak best wel rare dingen, dus het eerste wat ik doe is of mijn dromen opschrijven, of aan de mensen die in mijn dromen voorkwamen vertellen waar het over ging. Een voorbeeld? Ik heb een keer gedroomd dat ik in een meer aan het zwemmen was met mijn familie. Er ontstond vuurwerk boven het meer dat raketten bleken te zijn die bovenop mijn familie terechtkwamen. Ik zwom naar de kant, ontdekte dat de daders Russische spionnen zijn en bleek de enige overlevende op heel de wereld.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
De havenhoofd in Scheveningen. Ik fiets daar redelijk vaak heen om de zonsondergang te bekijken.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Dat de cafeetjes op de Grote Markt wat langer open zijn. Ik ben niet echt een uitgaanspersoon, maar ik vind het wel chill om op een terrasje of in een cafeetje te zitten. Dat vind ik het jammer dat ik na 1 of 2 uur weer weg moet om ergens anders naartoe te gaan.

Wat is je stamkroeg?
Musicon en het Paardcafé. En in Zwarte Ruiter kom ik ook vaak. Waarom Musicon? Ik heb daar redelijk vaak optredens en het is super dichtbij mijn huis. Ook repeteer ik daar.

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Ik vind dat Den Haag best veel doet voor beginnende bandjes. Bijvoorbeeld het plaatsen op festivals en het bieden van veel plekken om te spelen. Dan kan een band zich goed ontwikkelen. Het valt me wel op dat de focus vooral ligt op rock. Dat heb ik in andere steden niet echt zo gezien.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Luminize doet het heel goed. Maar persoonlijk ga ik voor goede vrienden met wie wij veel samen optreden; Crashing Bats. Deze band doet het ook lekker en maakt alt-rock met heel veel fuzz.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Dat vind ik een lastige vraag. Ik vind niet iets specifiek overschat. Onderschat dan weer wel. Oh, dat is de volgende vraag?

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Onderschat vind ik alle muzikanten in Den Haag. Op veel plekken worden muzikanten niet of heel weinig betaald, terwijl ze heel lang moeten spelen. Ze worden als het ware als muzikaal behang neergezet voor de gezelligheid, en verder wordt niet naar hen omgekeken. Dat vind ik jammer.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Lizzy Hale van Halestorm. Ik vind haar sowieso heel goed. Ik zou graag willen weten hoe het is om zo een stem te hebben. Ze doet eigenlijk alles wat ik graag zou willen bereiken; touren met een band en de vrijheid ervaren om alles te doen zonder onderdrukt te worden door een label.

Waar kun je 's nachts van wakker liggen?
Ik denkt te veel na over eigenlijk alles. Dat kan een klein dingetje zijn dat die dag is gebeurd wat ik vervolgens helemaal ga uitpluizen door af te vragen waarom. Dat moet ik niet doen. Hoe ik dat ga veranderen? Als iets me dwars zit daar direct iets aan doen in plaats van wachten tot morgen of volgende week.

Welk nummer mag op je begrafenis worden gedraaid?
Aan de ene kant wil ik het heel zielig hebben, maar aan de andere kant lijkt het me ook wel leuk als het niet te serieus wordt genomen. Ik denk dan een nummer van Halestorm, ‘The Silence’.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De afgelopen dagen luister ik veel naar Whitesnake, omdat ik laatst op Monsters of Rock Whitesnake Tribute heb gebast. Voor dat optreden heb ik nooit echt geluisterd naar Whitesnakes, maar daarna dacht ik; ‘Dit is eigenlijk best een goede band’.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Het nummer ‘Kali’ van Django Wagner. Ik luister echt niet naar Nederlandse muziek, en ik heb daar eerlijk gezegd best wel een hekel aan. Maar als dit nummer voorbij komt, dan moet deze meegezongen worden.

"Ze worden als het ware als muzikaal behang neergezet voor de gezelligheid, en verder wordt niet naar hen omgekeken. Dat vind ik jammer."

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Op dit moment heb ik 4 tattoos, en nog een paar in de planning. En piercings… even kijken… als je deze meetelt dan zijn het er 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Wat in de planning staat? Ik ga verder met mijn sleeve. Ik wil hier iets creepy van maken, dus ik zat te denken aan mensenlichamen met dierenhoofden. Waar dat vandaan komt? Ik hou gewoon van dark art. Dat vind ik interessant, dus dat wil ik graag op mijn lichaam hebben.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Of een K3 CD of een Jetix compilatie CD. Deze draaiden we altijd in de auto. En de eerste die ik echt zelf heb gekocht… Ik denk een CD van Justin Bieber voor een vriendin van me. Ok, ik was zelf ook die hard Justin Bieber fan, haha.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Dat vind ik een harde vraag. In principe vind ik dat alle bands die hard werken live mogen spelen. Maar als ik iets zou moeten kiezen waar ik echt geen fan van ben, dan is dat K-pop.

Wat is je grootste inspiratiebron?
Mensen en hun verhalen, wat zij hebben meegemaakt. Iedereen heeft een heel ander leven, en van iedereen kun je wel iets leren. Het meest waardevolle verhaal? Tijdens het uitgaan kwam een random man naar ons toe. We raakten in gesprek. Toen wij aan hem vroegen; ‘Waar kom je vandaan?’, was zijn antwoord; ‘Het hier en nu.’ Niet te veel zorgen maken over alles en basicly in het nu leven, een mooie boodschap.

Woon je over tien jaar nog in Den Haag?
Ik denk het wel, maar ik vind het moeilijk te voorspellen. In 2 of 3 jaar kan zoveel veranderen. Als alles blijft zoals het nu is, dan wel. Maar ik zou eigenlijk ook graag ooit terug willen gaan naar Aruba.

Doorgeefvraag van Jochem Smaal: Waar loop je het meest tegenaan als artiest?
Dat ik zoveel mogelijk mijn eigen ding wil doen en tegelijkertijd wil dat dit opgepakt wordt door de menigte. Een balans daartussen vinden is lastig. Als je popmuziek maakt of in een coverband speelt ligt het net iets anders, maar in mijn geval als lid van een alt-rock/punk-rockband is het net wat lastiger om het juiste publiek te bereiken en te behouden. Je moet je constant blijven vernieuwen, terwijl je niet te ver afwijkt van wat je normaal doet.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je leven een film was, wat zou dan de titel zijn?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina