Als Adviseur Cultuurparticipatie bij CultuurSchakel zet Joan Biekman zich onder andere in voor het optimaal integreren van de urban hiphopcultuur in de Haagse scene. Deze gedreven powervrouw slaat bruggen tussen urban en pop, maar brengt ook de verschillende disciplines samen; “Urban gaat verder dan alleen muziek, het is een lifestyle waar je niet omheen kunt.” Vanuit die visie heeft Joan een eigen platform en kledingmerk opgezet: Urban Chicks With Brains. De merknaam heeft een duidelijke link met haar krachtige personality waar wij ons graag door laten inspireren. Wat zou de urbanspecialiste graag in Den Haag willen veranderen? En waar op haar lijf zitten toch die vier piercings?

Volledige naam
Joan Ruth Biekman.

Geboortedatum en -plaats
6 juni 1985 in Den Haag. Ik ben recentelijk 34 geworden. Of ik mijn verjaardag groots heb gevierd? Nee, ik heb het intiem gehouden. Lunchen met mijn moeder en lekker uit eten met mijn vriend.

Heb je huisdieren?
Nee. Ik vind die ‘Page toiletpapier’ honden, ik geloof labradors, altijd wel schattig, maar de zorg voor een dier zou ik niet op me kunnen nemen. Mijn broer had vroeger een soort van een pitbull. Ik was zo klein dat ik me daar weinig van kan herinneren. Behalve dat mijn moeder het 10 keer niks vond, haha.

Wat doe je aan sport?
Uhm, op dit moment niet zo veel. Ik fiets voor mijn werk, en lopen doe ik ook nog wel, maar het kan meer, het kan beter. Ik probeer vooral mentaal meer gezond te zijn. Het fysieke moet dan nog volgen. Wat ik zou willen doen? Ik heb vroeger lang gedanst. Soms mis ik dat. Maar als ik daar weer aan denk, word ik al moe. Misschien fitness of joggen. Dat laatste heb ik ook een tijdje gedaan. Helaas zakt de motivatie al na 2 keer weg of zo. Lastig.

Wat is je beste gewoonte?
Oeh, goede vraag. Bedoel je bij het opstaan? Dan drink ik in ieder geval een fles water. Ik word door mijn vriend, die onlangs vegetariër is geworden, geïnspireerd om gezonder te leven. Daarnaast hou ik van schoonmaken, ik ben heel erg netjes en schoon. Voordat ik in het weekend de deur uit ga om te chillen, zorg ik ervoor dat mijn boodschappen zijn gedaan en mijn huis schoon is. Mijn beste karaktereigenschap? Dat is dat ik heel erg hou van lachen.

Wat is je slechtste gewoonte?
Mijn slechtste gewoonte is dat ik niet tegen mijn verlies kan, én niet tegen onrecht. Als ik weet dat ik gelijk heb, laat ik me niet overtuigen door een ander. Ik probeer wel meer compassionate te zijn, na te denken over waarom iemand een specifieke gedachte heeft. Maar als dit in mijn ogen oneerlijk is, kan ik daar echt niet tegen. Hoe ik hiermee omga? Verschillend. Als sterrenbeeld ben ik een Tweeling, ik heb meerdere kanten. Privé kan ik daar heel erg ‘rooaaarrr’ extreem op reageren, terwijl ik op werk professioneel reageer.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik heb niet echt iets waar ik me voor schaam. Ik ben best wel erg braaf. Oh nee, dat is niet helemaal waar. Ik moest even graven, maar ik heb bijvoorbeeld weleens snoep gepikt. Mijn moeder kan daar heel heftig op reageren. Zij denkt niet aan kattenkwaad, maar direct aan crime, politie en gevangenis. Dankzij mijn moeder is het hierbij gebleven. Zij heeft me heel goed op weg geholpen om de juiste beslissingen te maken.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Het liefst laat ik food bezorgen. Dat waren altijd spareribs. Nu mijn vriend vegetarisch is geworden, hou ik rekening met zijn lifestyle en let ik ook op mijn eigen lifestyle. Dus eigenlijk laat ik het bij kleding en schoenen bezorgen. Mijn favoriete online winkel is Nelly.com. Mijn sneakers bestel ik graag bij Sneakerbaas.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Dat is echt verschrikkelijk. Dat is op mijn telefoon kijken. Het is in de eerste plaats mijn wekker uitzetten, maar het is inderdaad ook Instagram, haha. En mailtjes. Oh wat slecht!

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Dat is waar we zijn, The Student Hotel. Het is een plek waar ik graag afspreek met vrienden, en ook voor mijn werk. Ik vind het hier superchill. Ik heb hier recentelijk een event georganiseerd, omdat dit voor mij een inspirerende omgeving is. Als ik hier ben voel ik veel creativiteit en kom ik op nieuwe ideeën. Welk evenement ik heb georganiseerd? Dat was een inspiratie en netwerk ontmoeting in het kader van Internationale Vrouwendag met de focus op zwarte vrouwen; Inspire To Move Women Up: Black Girl Magic Edition. Ik zie veel positiviteit bij deze doelgroep. Ik wilde deze graag een podium geven en daarmee ook Den Haag positief op de kaart zetten. Met dat laatste ben ik de laatste tijd bewuster bezig. Ik merk dat in mijn werk niet iedereen altijd enthousiast is over leuke dingen die er te doen zijn in Den Haag.  

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik werk in het culturele veld, en ik ben met name actief in de amateurkunsten. Mijn expertise is de urban hiphopcultuur. Wat ik graag zou willen veranderen is dat meer aansluiting komt tussen de urban-  en popscene. Ik ben me ervan bewust dat Den Haag een rijk popklimaat heeft. Dit zit diep geworteld in het DNA van de stad. Ik probeer op mijn manier ervoor te zorgen dat de urban hiphopcultuur onderdeel uit gaat maken van de popinfrastructuur. Hoe ik dat doe? Door het stimuleren van samenwerking, maar met name ook door het mogelijk maken van dialoog en ontmoeting. Beide culturen weten te weinig van elkaar af, waardoor zij elkaar niet altijd begrijpen. In samenwerking met Het Paard lukt het mij om een eerste brug tussen beide groepen te slaan. De samenwerking met Popradar Den Haag is nog in ontwikkeling.

Wat is je stamkroeg?
Ik heb niet echt een stamkroeg, want ik drink eigenlijk alleen op mijn verjaardag. Als ik dan toch ergens een drankje ga doen, is dat in The Student Hotel. Bij Het Filmhuis vind ik het ook erg gezellig. En bij Warung Mini kom ik graag voor het lekkere eten. Dat geeft mij het gevoel van thuis. In Suriname liggen mijn roots.

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Het General Urban Arts Platform, wat staat voor GUAP. GUAP is slang, straattaal, voor geld. Het is een initiatief dat alle hiphop- en urbanaanbieders in Den Haag die zich sterk maken voor de scene, samenbrengt. In plaats van elkaar te zien als concurrenten, is het waardevoller om de handen in één te slaan om jongeren de kans te geven zich te ontwikkelen en toffe shit te doen. GUAP biedt een inzichtelijke infrastructuur en geeft een realistisch beeld van de urban hiphopcultuur met name op het gebied van muziek. Het is een digitaal platform waar je verschillende content kan vinden. Het sluit niemand uit en het brengt verschillende disciplines bij elkaar. Of je nu RnB maakt, rap of een vorm van new wave, it doesn’t matter. En ook dans, zoals Break Dance, en street art als graffiti, worden weer verbonden met muziek.   

Wat is voor jou de Haagse act van het moment?
Verschillende acts vind ik supertof. Van jong rauw talent tot aan gevestigd. In de laatste categorie moet ik echt credits geven aan degene die dat verdient, en dat is Frenna. Ik vind dat hij zich als artiest heeft gemanifesteerd in de popcultuur. Hij is naar mijn mening onderschat in de Haagse popscene, want wie had gedacht dat een jongen uit de Schilderswijk het zo ver zou schoppen? Frenna heeft de nodige challenges gehad en is daar in mijn ogen heel goed mee omgegaan door zijn talent maximaal in te zetten. Ik ben heel erg blij dat hij dit jaar met zijn band optreedt op Parkpop, al is dat overdue. Er zijn namelijk genoeg grote festivals in Den Haag waarop Frenna al had kunnen staan. Ik hoop dat dit deuren opent voor upcoming urban hiphopacts uit deze omgeving, zoals Pinas, ik ben onder de indruk van wat hij kan, en UsainBoysz, zij zijn heel gefocust in wat zij doen. Oh, en wie ik ook niet mag vergeten, is Mula B natuurlijk, supertof hoe hij Den Haag altijd represent in zijn muziek en waar hij optreedt.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Kun je me even op weg helpen met overschat? Wat mensen bijvoorbeeld uphypen waarvan ik denk; ‘Oh dat valt best wel heel erg mee’? Den Haag heeft dus een rijk popklimaat met een lange geschiedenis. Anouk, Di-rect en Golden Earring hebben Den Haag op de kaart gezet als popstad, beatstad, rockstad, whatever. Hoe lang is het geleden dat deze acts echt hebben gescoord? Anouk, ok, The Voice en haar uitspraken. Ik hou trouwens echt van haar, ik vind haar helemaal geweldig. Maar ik heb het over muziek; hits, records, trend zetten en invloed op de populaire cultuur. Dan kom ik terug op de urban hiphopcultuur. Daar worden dé cijfers gemaakt. Ook al zijn de consumers heel jong en streamen ze vaak artiesten. Het genre is gewoon populair. Klaar. Dat is niet debatable. Zijn we dan nog wel een pop- of rockstad? Wordt het niet tijd voor iets anders? Ook de dance scene met bijvoorbeeld The Crave, maakt toffe shit. Eigenlijk zouden we een nieuwe scan moeten doen bij de bevolking in Den Haag, wat zij tof vinden. De muzieksmaak is veel breder dan de standaard bandjes uit de popcultuur.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Natuurlijk vind ik de urban hiphopcultuur zwaar onderschat, haha. Ik vind het belangrijk dat de doelgroep die zich met deze cultuur bezighoudt zoveel mogelijk ervaart wat het popklimaat inhoudt; de festivals, de aanbieders, de plekken waar zij zich kunnen ontwikkelen. Helaas houden zij zich vast aan de vertrouwde plekken. De wil is er, maar de doelgroep heeft behoefte aan goede mentoren die hen binnen het popklimaat begeleiden. In dat kader ben ik onlangs een focusgroep gestart en is een paar weken geleden in het Haagse HipHop Centrum een pilot van start gegaan met de naam Face The Future. Zij proberen zich als organisatie te verdiepen in vragen als; ‘Wat denkt deze doelgroep? Wat hebben zij nodig? En wat vinden zij interessant?” Dit gebeurt naar mijn mening over het algemeen nog te weinig.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Oef, een dag ruilen. Er zijn wat mensen die in mijn hoofd rond dwarrelen. Ik zou met hen willen ruilen, puur om te ondervinden wat hun business- en hustlemindset is. Bijvoorbeeld met Jay-Z. Of met Rihanna. Ik zou graag willen weten hoe het is om een bad girl te zijn. Zij is gewoon fearless, een zakenvrouw. Dus echt alleen voor hun zakelijke dingen, en niet per se voor hun privéleven, want I don’t want to kiss Beyoncé or whatever, dat hoef ik allemaal niet.

Waar kun je 's nachts van wakker liggen?
Als ik iets belangrijks heb de volgende dag. Een belangrijke presentatie of evenement. Ik heb best een hoog verantwoordelijkheidsgevoel bij de dingen die ik doe. En ik kan ook wakkerliggen als het niet goed gaat met iemand die mij dierbaar is.

Welk nummer mag op je begrafenis worden gedraaid?
Haha. oh wauw. Ik zei altijd tegen mijn moeder dat als ik er niet meer ben, ik zou willen dat ze Aaliyah draait met “Back And Forth”. Dat is echt een van mijn all time favorite songs. Dat nummer geeft mij gewoon joy.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik luister veel naar RnB. Bijvoorbeeld naar Jhene Aiko, SZA, Georgia Smith. En ik luister ook wel veel naar, je weet wel, die girlpower type hiphop; Cardi B, Megan Thee Stallion, Saweetie. Vooral als ik in een bepaalde energie wil komen, werken deze boss chicks heel erg goed. Waar ik tot slot ook nog veel naar luister is de GUAP070 playlist. De playlist waarop je alle Haagse hiphop, RnB, afro en urban acts kunt vinden. Dus ik probeer ook echt te luisteren naar wat de jongeren uit deze stad maken, en dat is soms best interessant. Een aanrader als je je meer wilt verdiepen in wat deze doelgroep maakt.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik hou echt van chocola en snoep, wetende dat het eigenlijk ongezond is. Ik ben een echte zoetekauw. Een favoriete snoep? Nee, het ligt aan mijn craving van dat moment. Ik kan een snicker week hebben, en dan weer een twix week. En ik hou echt van donuts. Ook superlekker, die gesuikerde donuts van de Albert Heijn.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb 1 tattoo, op mijn buik. Niets bijzonders, gewoon mijn naam met van die tijgerpootjes geïnspireerd op de tattoo van Eve, een bekende Amerikaanse rapper. Het was een impulsieve actie met vriendinnen. Ik denk nu juist na over een cover up. Tellen oorgaatjes ook mee als piercing? Nee? Dan 1… 2… 3… 4 piercings. Op welke plekken? Haha, die in mijn neus is geen echte, dat is gewoon eentje die ik uit kan doen. Niet fotograferen dat ik hem er niet meer in krijg he? Wat was de vraag ook alweer? Oh ja, in mijn oor, en op 3 andere plekken die ik liever niet verklap, haha. Pijnlijke plekken om te laten zetten? Ja, maar het is snel voorbij.

"Ook al zijn de consumers heel jong en streamen ze vaak artiesten. Het genre is gewoon populair. Klaar. Dat is niet debatable."

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat weet ik niet meer. Maar ik was een groot TLC fan. Ik heb echt al hun cd’s en dvd’s. Ik weet nog dat ik deze altijd graag wilde hebben, maar zo duur vond in de cd-winkel. Mijn moeder kocht toen voor Kerst iets van TLC, en ik was zo blij. Heerlijk, die cd’s en het doorbladeren van de boekjes met al die credits. Dat mis ik wel soms.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Oh, dat is harsh, Dat is heel harsh. Dat vind ik een lastige. Als ik de muziekstijl niet voel, zou ik nooit zeggen; “Jij moet zwijgen”. Als ik het niet wil horen, dan zet ik het gewoon niet op.

Wat is jouw voornaamste bron van inspiratie?
Dat haal ik uit verschillende mensen; mijn moeder, mijn partner en personen die met passie en gedrevenheid voor hun doel gaan. Dat zijn op dit moment vaak mensen die iets tofs doen in de scene waar ik in werk of van hou, bijvoorbeeld Karen Civil, marketingstrateeg bij Beats by Dre. Zij heeft het soort drive waarin ik mezelf erg herken. Ze is hiphop, maatschappelijk en sociaal betrokken, bezig met women empowerment en politiek. Zij is iemand die zich in alle soorten velden kan manoeuvreren, en ik merk dat ik, naarmate ik ouder word, dat ook steeds meer heb.

Woon je over 10 jaar nog in Den Haag?
Goede vraag. Dat week ik niet. Het liefst wel, want ik hou echt van deze stad. Maar mijn partner komt uit Rotterdam, en ik zie het net iets eerder gebeuren dat ik richting Rotterdam ga dan dat hij richting Den Haag gaat. Ik vind Rotterdam een hele leuke stad, waar ik vanuit mijn werkgebied zeker ook iets kan bijdragen. De invloed van de urban hiphopcultuur is daar ten opzichte van Den Haag groter. Dat zie je terug in het succes van Rotterdamse hiphopartiesten.

Doorgeefvraag van Teddy Macrander: Als je een liedje zou zijn, welke is dat dan?
Dit is echt de moeilijkste vraag. Ik ben hiphop, ik kan heel hardcore zijn, ik ben ook feministisch en heel erg van de girlpower. Mijn gedachte neigt richting een transitie van Lil Kim, de oude Joan, naar Cardi B, de kant die ik op wil gaan. Het nummer “Crush on You” van Lil Kim. Met name de videoclip waarin ze in het rood, geel, blauw en groen verschijnt. Dit past bij de meerdere kanten die ik als Tweeling heb; creatief en sexy. Aangezien ik voor het eerst heb gedeeld waar ik piercings heb, haha. En Cardi B omdat zij zo ongecensureerd rapt; “I don’t care about other people’s opinion’.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Hoe ga jij impact maken op Den Haag?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina