Tijdens haar studie aan de kunstacademie combineerde visual artist Anna Lotte beeldende kunst met muziek. Nu ligt haar focus vooral bij het laatste. Onlangs bracht ze haar eerste EP 'Eagles Prey' uit en nu zit ze midden in de voorbereidingen voor een verhuizing. Voordat we haar kwijtraken aan Utrecht legden we haar onze Oh Ja Joh?!-vragenlijst voor: over agressieve hanen, de Pina Colada Song en oprechtheid in de muziek.

Naam
Anna Lotte Peperkamp

Geboortedatum en -plaats
29 november 1990 in Brummen. Ik ben naar Den Haag gekomen voor mijn studie. Mijn vader is Haags en mijn moeder komt uit Scheveningen dus ik kwam hier vroeger al best wel veel. 

Broers/zussen?
Een oudere zus en een jongere zus en een jonger broertje. 

Heb je huisdieren?
Ik woon nu antikraak dus ik mag geen huisdieren. Bij mijn ouders hebben we een hond.  Ik had het wel leuk gevonden om kippen te hebben in mijn tuin. Mijn ouders hadden vroeger ook kippen en een haan. Die haan was heel territoriaal en kon best agressief zijn. We hadden een pad dat naar ons huis toe liep en die kippetjes liepen daar dan ook. Als je daar kwam dan moest je echt gaan rennen als die haan aan geparadeerd kwam. Die zette echt zijn klauwen in je been. Dat was best wel heftig. 

Wat doe je aan sport?
Niks. Ik heb vroeger wel op voetbal gezeten. Misschien dat ik na de verhuizing yoga ga doen. Of boulderen. Dat lijkt me ook heel leuk. 

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben behulpzaam. Als iemand hulp nodig heeft sta ik altijd wel voor ze klaar.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik ben af en toe wel een beetje rommelig. Ik heb niet altijd structuur in wat ik doe. Ik dwaal zelf heel snel af en ik ben een beetje dromerig. Dat is soms lastig bij het plannen van mijn eigen artiestenbestaan. Daarom hoop ik dat ik iemand vind die wel heel gestructureerd is en die me daarbij kan helpen. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Een glas water drinken. Ik heb niet echt een ochtendritueel maar er staat altijd water naast mijn bed. Als ik wakker wordt heb ik dorst en drink ik water. 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Mijn tuin. Vanmorgen zat ik daar nog even. Het is best wel druk bij mij in de buurt en het is dan heel fijn om best wel veel groen te zien. Je hoort er vogeltjes, maar ook meeuwen. Dat is best een gek contrast want je hoort alleen hier in de buurt vogeltjes en meeuwen tegelijk. De tuin hoort bij de pastorie van een oude kerk. Het is een beetje een verwilderde tuin, maar als het allemaal gaat bloeien is het echt heel mooi. Ik kan de deuren van mijn kamer helemaal opendoen naar de tuin toe en dan kijk je tegen dat hele grote gebouw van de kerk aan. Het is gewoon een heel idyllisch beeld. Dat is ook wel iets wat ik het meeste ga missen als ik ga verhuizen.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Wat ik heel jammer vind is dat het uitgaansleven al om twee uur afgelopen is. Er zijn maar heel weinig plekken die langer doorgaan en dan moet het altijd gelijk heel leuk zijn maar dat is dan ook niet altijd het geval. Niet dat ik per see tot heel laat uit wil, maar het is best wel gek want volgens mij heeft geen enkele andere stad dat. Vroeger kon je dan nog naar de Pijpela gaan, maar die is nu ook weg. Wat ik altijd grappig vond was dat 's nachts iedereen precies wist waar die zat, maar je overdag echt even moest zoeken. 

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Ik heb zelf heel lang in de kunstscene gezeten en daar gebeurde altijd best wel veel. Amsterdam is zogenaamd the place to be voor kunstenaars terwijl er in Den Haag niet zo veel is en je alles zelf op moet zetten. Er zijn best wel veel kunstenaarsinitiatieven en collectieven en in dat opzicht vind ik Den Haag best wel vooruitstrevend. 

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik zie zelf Den Haag een beetje als rock 'n roll en volgens mij wordt er door de buitenwereld ook wel zo naar Den Haag gekeken. Mijn soort muziek komt hier moeilijker van de grond. Ik merk dat mijn muziek het elders beter doet. Ik wordt bijvoorbeeld vaak gevraagd om te spelen in Utrecht terwijl ik in mijn eigen stad minder optreed. 

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Het lijkt me wel interessant om een keer te ruilen met iemand die het best wel goed doet in de muziekwereld. Gewoon om te kunnen zien hoe het er nu eigenlijk aan toe gaat. Ik wil heel graag muziek maken, maar ik moet nu zelf ondervinden hoe ik het moet aanpakken. Ik zou wel willen zien hoe het precies in zijn werk gaat. David Byrne, de zanger van Talking Heads, heeft een boek geschreven over hoe muziek werkt dus hij weet het allemaal wel. Met hem zou ik wel willen ruilen. Maar het lijkt me bijvoorbeeld ook leuk om met mijn vader te ruilen. Hij heeft vroeger ook in Den Haag gewoond en heeft het allemaal op een andere manier meegemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld Talking Heads live gezien en heel veel andere bandjes waar ik nu nog wel naar luister. Voor mij is dat nu minder mogelijk. Hij kwam ook op plekken die er nu niet meer zijn. Vroeger was er boven het Paard een theehuis en daar kon je heen gaan om thee te drinken en een beetje te blowen. Ik denk dat ik dat mis in Den Haag. Dat je echt een fijne plek hebt waar je samen kan komen en waar het gewoon gezellig is. Waar je lekker kan relaxen en dat het niet te hip is. Dat klinkt wel heel idyllisch als mijn vader daar over vertelt. Dat is sowieso als je ouder bent en terugkijkt op het leven. Dat dingen misschien mooier lijken dan ze eigenlijk waren. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Friends. Daar was ik een tijdje heel verslaafd aan. Bij het ontbijt zette ik die serie al aan. Ik heb de hele serie denk ik al een keer of tien helemaal gekeken. 

Wat houdt je 's nachts wakker?
Ik lig eigenlijk bijna nooit wakker maar als ik bijvoorbeeld de volgende ochtend iets belangrijks moet doen en ik heb het allemaal nog niet zo geregeld, dan kan ik gaan stressen. Maar over het algemeen slaap ik best goed. Ik pieker niet in mijn slaap. Ik heb met mezelf afgesproken, nu ga ik slapen dus nu moet ik het loslaten. Het heeft geen zin om er over na te denken. Dat had ik eerder moeten doen of dat moet ik morgen doen. 

Welk nummer moet op je begrafenis worden gedraaid?
Pina Colada Song van Rupert Holmes. Ik vind zijn muziek altijd heel grappig. Hij heeft van de lekkere teksten die je  goed kan meezingen. Het is ook symbolisch voor het leven. Je moet het nemen zoals het kan. Je moet alles pakken wat je kan. Daar zingt ie in dat liedje over. 

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
This is the Kit en Haley Heyndrickx. Haley Heyndrickx is een een upcoming singer songwriter. Volgens mij uit Amerika. Zij is heel eigen en heel oprecht als ze zingt. Ze heeft een lieve stem en speelt mooi gitaar. Daar houd ik echt van. Als je aan een artiest kunt zien dat hij echt oprecht is. This the kit maakt ook gewoon hele fijne, lieve muziek. Ik merk dat de muziekwereld heel vluchtig en populair en hip is. Daar hou ik helemaal niet van. Dan mis ik gewoon echt een beetje de oprechtheid van de artiest en ik vind dat zij dat wel hebben. Dat probeer ik in mijn eigen muziek ook. Nou ja, proberen.... Het gaat gewoon automatisch. Ik hou van mensen zonder gedoe. Die zich niet beter voordoen. Ik hoop dat mijn muziek dat ook uitstraalt. 

"Je moet het nemen zoals het kan. Je moet alles pakken wat je kan. Daar zingt ie in dat liedje over...."

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De allereerste plaat die ik kreeg was van P!nk. Haar eerste album met al die bekende nummers er op. De allereerste plaat die ik zelf kocht was Holiday van Greenday. 

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik word altijd een beetje moe van Adele. Als ik haar hoor denk ik altijd ' Ah nee, niet weer dat gezeik'. Ik heb echt een beetje een afkeer van haar terwijl heel veel mensen haar heel goed vinden. Ik wil ook niet zeggen dat ze slecht is, maar ik word heel moe van haar. Die nummer zijn best wel dramatisch. Dan heb ik liever de radio uit. 

Wat is jouw inspiratiebron?
Ik vind het heel mooi om te zien dat een artiest zich bloot durft te geven op een hele eerlijke en oprechte manier. Dat vind ik inspirerend. Ook omdat ik hoop dat zelf ook door te kunnen geven aan andere mensen. Maar ik vind het bijvoorbeeld ook superleuk om naar natuurfilmpjes te kijken. Bij mijn beeldend werk liet ik me daar vaak door inspireren. Bijvoorbeeld de paradijsvogel. Hoe bijzonder die is als hij probeert indruk te maken op een vrouwtje. De natuur vind ik sowieso heel inspirerend. Hoe bijzonder alles in elkaar zit en dat alles verbonden is met elkaar. Mijn album heb ik Eagles Prey genoemd en dat komt daar ook wel een beetje vandaan. Heel symbolisch over hoe ik vind dat het leven is. We moeten allemaal voor onszelf zorgen en we proberen allemaal goed te zijn, maar tegelijkertijd zijn we daardoor ook weer slecht. Dat is in de natuur heel erg zichtbaar. Een vos jat de eieren van de ganzen om zijn eigen baby's groot te brengen. Dat is best bijzonder maar ook best raar hoe dat in elkaar zit.

Hoeveel tattoo's en/of piercings heb je?
Ik heb helemaal geen tattoo's en ook helemaal geen piercings. Ik heb wel oorbellen. Maar dat zijn geen piercings toch?

Woon je over 10 jaar nog in Den Haag?
Ik ga binnenkort naar Utrecht verhuizen. Ik heb sinds een jaar een vriendin daar en we gaan samenwonen. Ik ken Utrecht nog niet zo goed. Er zijn mensen die heel positief zijn over Utrecht, maar de echte Hagenezen vragen altijd waarom ik hier weg ga. Zij woont daar in een woongroep, in een heel mooi huis. Ik woon hier antikraak en dat is toch altijd onzeker. Mijn studie is afgerond en ik woon hier al weer zes jaar, dus het is een mooi moment om weer verder te gaan.

Doorgeefvraag van Jack: Wanneer komt FAST surfclub terug?
Doe maar volgend jaar zomer. Dat vind ik wel een mooi moment.Ik kwam er wel af en toe en vond het ook heel gezellig. Wat mij betreft mag het dus terugkomen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wie zou je meenemen het zwarte gat in?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina