Met zijn band Speakeasy speelde drummer Jan van Asch afgelopen jaar op bijna alle festivals in Den Haag. Inmiddels heeft de band het warme nest verlaten en zijn de mannen te bewonderen op diverse podia door heel het land. Ergens tussendoor is de drummer nog in een nieuwe band gestapt. Met de drummer van FFOOSS en de ex-bassist van Palmsy vormt hij de garagepunkband Bongloard. En dat is nog niet alles. Zowel Speakeasy als Bongloard zijn geselecteerd voor Popronde 2019. Wij konden onze nieuwsgierigheid naar deze bezige muzikant niet meer bedwingen. Wat is zijn favoriete plek in Den Haag? En wat zou hij graag aan de stad willen veranderen? Wij hebben onze prangende vragen op hem afgevuurd.

Naam
Jan Jacobus van Asch. Rock ‘n’ roll? Ja hè, onwijs.

Geboortedatum en -plaats
22 augustus 1998 in Den Haag. Een echte Hagenees. Een Hagenaar ben je als je er woont, en een Hagenees ben je als je er bent geboren én woont, toch?

Heb je huisdieren?
Ik heb een kat. Solo. Hij is eigenlijk niet eens van mij. Hij is van mijn buren, maar hij komt al 12 jaar bij ons. Bij mijn buren zijn honden en dat vindt hij helemaal niks. Bij ons vindt hij het veel fijner. Hij slaapt bij ons, hij eet ook bij ons. Ik ben heel verliefd op hem, hij is echt mijn liefde. En mijn buren? Zij vinden het gek genoeg geweldig.

Wat doe je aan sport?
Ik heb heel lang op fitness gezeten. Ik ben nu even gestopt, omdat ik het druk heb met school en dat soort dingen. Fitness is de enige sport die ik ooit in mijn leven heb gedaan. Het is eigenlijk altijd al muziek geweest. Drummen een sport? Het is wel veel bewegen, ja.

Wat is je beste gewoonte?
Ik wilde zeggen; ‘Ik ben geduldig’, maar dat ben ik helemaal niet. Dat ben ik echt niet. Qua muziek ben ik perfectionistisch. Je doet het 100% goed, of je doet het helemaal niet. Mijn bandleden zijn dat ook. Daarin hebben we elkaar echt goed gevonden. Ook help ik graag mensen. Als mensen met problemen zitten, ben ik altijd wel iemand om mee te praten.

Wat is je slechtste gewoonte?
Oeh, dat zijn er heel veel. Dan toch uitstellen, én vergeten te eten. Ik skip heel makkelijk hele maaltijden op een dag.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Afgelopen zomer ging ik met mijn band Speakeasy een lang weekend schrijven in Center Parcs. Dat werd natuurlijk voor 30 procent schrijven, voor 70 procent lol trappen. In dat huisje stond een babyzitje, en buiten stonden van die super ‘cheapass’ plastic stoeltjes die al in duizend stukken breken als je ernaar kijkt. Je kan wel raden dat van dat huisje niet gek veel is overgebleven. Het is een wonder dat de gitarist, op wiens naam het huisje stond, geen boze brief heeft gekregen. Wat met dat babyzitje is gebeurd? Dat brak direct in drieën nadat iemand, ik noem geen namen, er in ging zitten.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Mexicaans. Taco Bell. Deze hebben we nog niet in Den Haag, maar binnenkort hopelijk wel. Ik zal niet snel pizza of kapsalon bestellen. Ik vind Mexicaans gewoon hét lekkerste wat er is.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Een glas water drinken. Vanwege de kater? Vaak wel. Nee hoor, dat is zeker niet waar. Gewoon überhaupt. En mijn telefoon pakken om te kijken of nog iets grappigs is gebeurd. Meteen kunnen lachen vind ik een leuk begin van de dag.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik ga voor Rock Palace, tegenwoordig bekend als KEYMUSIC. Het is een verzamelpunt voor muzikanten die langskomen om spullen te kopen of te bestellen. Ik vind het erg leuk om daar met andere muzikanten een praatje te maken. Ook de mensen die daar werken zijn erg aardig. Ik word altijd onwijs goed geholpen.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik denk dat het voor Den Haag fijn zou zijn als zowel muzikanten als bands meer zouden openstaan voor samenwerking. Bijvoorbeeld Band A zegt tegen Band B; ‘Wij regelen een optreden in Groningen, regelen jullie dan een optreden in Limburg?’ Op dit moment mis ik dat een beetje. Iedereen leeft in een eigen bubbel, en probeert op eigen houtje de top te bereiken. Dat is ook goed natuurlijk, maar ik denk dat je samen veel verder kunt komen.

Wat is je stamkroeg?
Of The Fiddler, of De Zwarte Ruiter, één van die twee. Nee, ja… Fiddler, Zwarte Ruiter of O’Casey’s. Ik kan niet kiezen. Guiness? Dat schijnt heel goed te zijn voor je bloedsomloop, vertelde een Ierse taxichauffeur mij ooit.

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
De Haagse variant van het Bevrijdingsfestival. De sfeer van het festival is nice, en de acts onwijs tof. Om daar zelf te staan als band is een gevoel dat ik echt niet kan omschrijven. Ik weet niet hoeveel honderd man er stond, iets van 1000 volgens mij. Dan sta je daar te spelen in 25 graden. Dat vond ik echt heel gaaf.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Deze band is net nieuw. Niet per se Haags, maar de zanger is wel Haags. Gijs, voorheen frontman van Seed of Ayawaska, heeft een nieuwe band met de naam The Depression Club. Daar ga je zeker nog van horen, een heel vette band. Daarnaast vind ik LUMINIZE tof, en Alison’s Fall. Maar The Depression Club staat echt op nummer 1.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Ja, dat is best wel een harde. Om eerlijk te zijn vind ik de hele Haagse muziekscene overschat. Veel mensen zeggen nog steeds; ‘Den Haag is muziekstad nummer 1’, maar naar mijn mening is dat niet meer zo. Ik vind dat het aantal toffe bands dat echt bijdraagt aan de gehele muziekmarkt redelijk tegenvalt. Ik was laatst op de Club 3voor12 avond in Utrecht. Als ik zie wat voor mensen daar rondlopen, en wat voor bands daar optreden en ik vergelijk dat met Den Haag, dan schrik ik daar best van. Daar gebeurt veel meer als het gaat om muziek maken.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Echt geen idee. Wat is onderschat? Nou om mijn verhaal aan te dikken, ik vind Rock Palace onderschat. Iedereen bestelt tegenwoordig online via grote webshops. Mensen vergeten dat je ook fysieke muziekwinkels hebt om je spullen te kopen. Het gevaar is dat als je online blijft bestellen, shops als Rock Palace geen omzet meer maken en failliet gaan. Dan verdwijnt een belangrijk punt om andere muzikanten te ontmoeten, dingen uit te proberen en advies te vragen. Ik vind het echt jammer dat mensen dat vergeten, op hun luie reet blijven zitten van; ‘Joh ik bestel het lekker, dan komt het toch vanzelf voor mijn neus.’

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met de drummer van Rammstein, mijn toch wel all time favorite band. Het lijkt me heel gaaf om in een stadion te staan voor veertigduizend man. Ondertussen komen vlammen omhoog van 5-6 meter, en wordt confetti in je neus geschoten. Één grote chaos, terwijl je de meest vette liedjes op aarde speelt.

Waar kun je 's nachts van wakker liggen?
Over band-dingen die nog op mijn to do lijst staan. Of over later. Over mezelf van; ‘Joh, hoe ga ik later al mijn centjes bij elkaar verdienen?’ Het is niet dat ik daar uren van wakker lig. Het schiet de 3 minuten voordat ik ga slapen even door mijn hoofd, en dan bedenk ik vaak ook direct de oplossing.

Welk nummer mag op je begrafenis worden gedraaid?
Hank Williams III. Dus niet Hank Williams, de grote, de opa, maar zijn kleinzoon. Het openingsnummer op een van zijn albums; ‘Satan is Real’. Ik raad je aan dat te luisteren, en dat voor je te zien bij een begrafenis. Dat lijkt me echt heel erg grappig.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
De nieuwe single van Rammstein ‘Deutschland’. Eigenlijk dat, de hele tijd. En ik heb laatst een act ontdekt Little Big. Een soort van Russische variant van Die Antwoord.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Dan moet ik heel even de artiest opzoeken. Ik weet hoe het nummer heet ‘Du Hast die Haare Schön’. Een soort van Deutsche Schlager, Alpen-lied. Oké, het is niet echt een artiest, maar het heet Die Alpenkracher.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Helemaal niks. Wel heel veel plannen. Voor tatoeages dan. Piercings ben ik niet van. Alleen het geld zit een beetje tegen, maar ik heb geen haast. Wat ik het eerst zou laten zetten? Ik heb een ontwerp-idee; een witte haai op mijn arm met zoveel mogelijk kleur, heel veel blauw. Ik hou ervan als iets er uit spat, en een witte haai is altijd al mijn lievelingsdier geweest.

"Als ik zie wat voor mensen daar rondlopen, en wat voor bands daar optreden en ik vergelijk dat met Den Haag, dan schrik ik daar best van"

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Volgens mij is dat Green Day met ‘Nimrod’. Ik vind Green Day nog steeds heel gaaf, en die plaat heeft een plekje, dat gaat nooit meer weg. Green Day was één van de eerste bands die ik luisterde. Ik was toen een jaar of 7, de leeftijd dat ik ook begon met trommelen.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik vind helemaal niet dat bepaalde bands moeten zwijgen. Ik vind dat iedereen even hard werkt om in de spotlights terecht te komen. Wie ben ik dan om te zeggen; ‘Ja, je moet je muil houden’. Ik heb wel iets tegen artiesten die niet van kleine kinderen af kunnen blijven, zoals Michael Jackson.  

Wat is jouw inspiratiebron?
Rammstein, Johnny Cash. En alles wat met rock ‘n’ roll te maken heeft; Chuck Berry, Elvis en Jerry Lee Lewis. Mijn vader was vroeger ook drummer. Hij speelde in een rock ‘n’ roll band, dus de eerste klanken kreeg ik al mee vanaf mijn geboorte.

Woon je over 10 jaar nog in Den Haag?
Misschien. Ik hou graag alle opties open. Ik vind Den Haag een leuke stad, maar ik hoef hier niet per se te blijven. Ik zie mezelf nog wel in Rotterdam wonen of in Berlijn. In Rotterdam vind ik de mensen geweldig, de humor heerlijk plat en om dat accent kan ik uren stuk gaan. En Rotterdam heeft nog een flink levende punkscene, zowel qua attitude als muziek.

Doorgeefvraag van Anna Lotte: Wie zou je meenemen het zwarte gat in? 
Aparte vraag, haha. Het ligt eraan van wie. Maar ik denk dat ik dan Wessel Klein meeneem.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je zou moeten kiezen tussen of 10 jaar lang leven met haar tot aan je enkels, of 10 jaar lang leven met een monnikenkapsel inclusief outfit, wat zou je dan kiezen?
 

Jan van Asch

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina