Hij is misschien wel de Haagse rapper van het moment en een van de gezichten van 54 Fest. Ook treedt hij wel eens op als reddende engel wanneer de Clubavond in het water dreigt te vallen. We hebben het hier natuurlijk over Jack Faded. Maar wat is eigenlijk zijn slechtste gewoonte en met wie zou hij een dag willen ruilen? Tijd voor een paar kritische vragen aan deze drukke jongeman.

Naam
Cristian Mauricio Valencia Rojas Rouwenhorst. Waarom Jack Faded? Ik kom uit Epe, Gelderland, en iedereen noemde elkaar daar altijd Jack, dat was ongeveer hetzelfde als “hé man”. Veel mensen wisten eigenlijk niet hoe ik heette, ze noemden me gewoon Jack en dat heb ik meegenomen naar Den Haag. Toen ik hier was, had ik een periode waarin ik bijna elke dag wel faded was. Ik dacht: “ik heb deze reputatie nu toch, laat ik die dan maar gewoon gebruiken”.

Geboortedatum en -plaats
4 september 1992 in Cartago, een stadje in Colombia

Heb je huisdieren?
Ik heb alleen een konijn gehad toen ik 6 was, maar die verzorgde ik helaas niet zo goed. Daarna heb ik nooit meer huisdieren gehad. Ik heb wel drie huisgenoten, telt dat ook? Die verzorg ik ook niet heel goed.

Doe je aan sport?
Op dit moment niks. Een paar jaar geleden zat ik bijna elke week in de gym en toen was ik op een gegeven moment ook echt zo’n kast geworden. Ik had mijn haar ook heel kort, het was helemaal gemillimeterd, toen was ik echt een hele andere gast. Momenteel ga ik nooit meer en ben ik vooral TrainMore aan het sponsoren.

Wat is je slechtste gewoonte
Ik kijk altijd met mensen op hun telefoon mee. Als iemand zijn telefoon pakt kunnen mijn ogen nergens anders meer naartoe, dan ga ik mee loeren.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik werd vorig jaar op de dag na Koningsdag wakker in een park ergens buiten het centrum van Nijmegen. Ik was mijn telefoon en portemonnee kwijt en wist eigenlijk niet hoe ik daar terecht was gekomen. De dag ervoor was ik in Arnhem geweest, wat op zich wel in de buurt ligt, maar ik kan me echt niet herinneren dat ik naar Nijmegen ben gegaan. Ik was gewoon helemaal ham gegaan. Voor zulke dingen schaam ik me wel, ik had het echt te ver laten komen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat eigenlijk nooit iets bezorgen, want ik woon in de stad en als ik iets wil halen loop ik gewoon even naar buiten. Ik vind het veel fijner dat als ik iets koop ik het eerst kan vasthouden en kan ruiken. Ik houd er bijvoorbeeld van om in kringloopwinkels rond te snuffelen, dat kan niet online.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
De Grote Markt. Ik woon er vlakbij en als ik boodschappen moet doen kan ik gewoon in mijn
badjas naar de Albert Heijn lopen. Het voelt als een soort verlengstuk van mijn huiskamer.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik zou meer openbare plekken creëren waar gechilld en geëxperimenteerd mag worden. Ik heb het gevoel dat Den Haag heel gefocust is op commercie en er wordt in mijn ogen te weinig gekeken naar wat de stad de stad maakt en wat voor de identiteit van de stad zorgt. Dat zijn meestal de creatieve ideeën die hier ontstaan en ik zie daarvoor te weinig ruimte.

Wat is je stamkroeg?
Het Paardcafé. Alles kan daar, je weet nooit wat je moet verwachten.

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
54 Fest. Het is gewoon keihard: het is heel jong, het is rauw, het is vernieuwend. We zijn een cultuur aan het bouwen door middel van een feestje.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Er zijn best veel Haagse collectieven die ik wel hard vind. Het zijn niet echt bands met een gitaar en drumstel, maar mijn definitie van bands. Eentje is sowieso A$M, een paar hele creatieve gasten waarvan iedereen zijn eigen discipline heeft, en G.O.D

Wat vind je overschat Haagse scene?
Ik vind vooral dat de Haagse scene lijdt aan een soort minderwaardigheidscomplex. Er is niet altijd onderling vertrouwen en daar missen we kansen denk ik. Ik vind dus vooral dat we onszelf onderschatten.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Jody Bernal. Hij was op een gegeven moment heel erg aan en ik zou wel willen weten wat hij nu doet. Of ik zou een track met hem willen maken.


 

Wat houdt je ’s nachts wakker?
Als ik een melodielijn in mijn hoofd heb en ik weet dat ik niet de software heb om het uit te werken op mijn computer, dan moet ik het dus onthouden en ga ik het de hele nacht neuriën. Uiteindelijk val ik dan toch in slaap en als ik wakker word ben ik het vergeten.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Summer Jam 2003. Mensen moeten echt niet gaan huilen op mijn begrafenis. Als ik sterf heb ik een leuk leven gehad en dan wil ik gewoon nog een fissa à la Jack Faded bouwen met Summer Jam 2003.

Wat was de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Toy Box met Fantastic, die kreeg ik toen ik een jaar of 7 was van mijn vader. Ik vond het echt geweldig en heb het nog iets van drie jaar lang geluisterd. De eerste plaat die ik zelf kocht was van Tupac, toen was ik een jaar of 12.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Naar onuitgebrachte nummers van vrienden van mij: Dolphin Dims, Juulz, Jowflow en alle jongens van het schrijverskamp. We hebben laatst een weekend lang in een bungalow gezeten op Centerparks en we hadden studio’s gebouwd in de kamertjes daar en allemaal tracks gemaakt. Sommige daarvan luister ik echt elke dag.

"Als ik sterf heb ik een leuk leven gehad en dan wil ik gewoon nog een fissa à la Jack Faded bouwen..."

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Die Antwoord. Ik weet dat heel veel mensen het hard vinden, maar ik loev niet!!!

Woon je over 10 jaar nog in Den Haag?
Ja, ik denk het wel. Ik ben wel een stukje verliefd geworden op Agga. Het is mijn stadje, ik wil het eigenlijk kunnen knuffelen.

Doorgeefvraag van David: Welk dier heeft drie ogen en een reservegeslachtsdeel?
Een pijlstaartvliegzwaluwdraak...? Dit is sowieso een strikvraag.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wanneer komt FAST Surfclub terug?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina