De tweede editie van Mondriaan Jazz is dit weekend in het Paard. Eigenlijk zijn de tips vanzelfsprekend, namelijk de vier supergroepen die gaan optreden: Makaya McCravens 'Universal Beings' met een zestal gasten. Marcus Gilmore met David Virelles, Bigyuki en Casey Benjamin. Brooklyn Raga Massive met Eric Vloeimans. En ten slotte Binkbeats met Lars Horntveth en Niels Broos. Artikel klaar? Nou nee, er is nog meer dan voldoende om toe te lichten.

Cory Wong

Zaterdag 13 oktober 22:15 - 23:15 /  Paard, kleine zaal
 

Als het aan Cory Wong had gelegen zou hij zich aansluiten bij één van de vier supergroepen. Althans dat vertelde de funkgitarist in een interview met ons. Dit optreden zal hij niet alleen met zijn eigen band doen, ook een blazerssectie en enkele muzikanten uit Den Haag zullen van de partij zijn. Wij hebben hoge verwachtingen, niet alleen omdat Wong bekend staat als de gitarist van Vulfpeck, de beste man kan namelijk een funkgroove neerzetten waar je u tegen zegt. Beluister de onlangs uitgekomen plaat The Optimist maar eens.

Nate Wood

18:45 - 19:45 /  Paardcafé

Nate Wood heeft met onder andere George Harrison, Chaka Khan en Taylor Hawkins and the Coattail Riders op het podium gestaan. Dat is op zichzelf al bijzonder, maar de laatst uitgebrachte plaat als fOUR is al helemaal spectaculair. De multi-instrumentalist heeft namelijk alle partijen zelf ingespeeld. In één take. En het klinkt zowel technisch als modern. Misschien wel onmogelijk met de voorkennis dat het zonder vooropgenomen takes is geproduceerd. Wij kijken uit naar hoe dat zich op het podium vertaalt.

Ben LaMar Gay

20:15 - 21:15 / Paard, kleine zaal

Deze muzikant staat later op het podium met Makaya McCraven. Toch is zijn solowerk op zijn minst interessant te noemen. Want zijn makkelijkst te vinden werk is Downtown Castles Can Never Block The Sun. Dat is een verzameling van zijn beste werk. Er dwalen namelijk nog zeven andere albums rond. Het is alsof alleen nog een selecte groep liefhebbers afweten van zijn bestaan. Qua genre is het lastig indelen, luister maar naar onderstaande track 'Muhal'. Dat is even wennen. 

Ambrose Akinmusire

18:15 - 19:15 / Koorenhuis - Theater

Je hebt vast wel gehoord van Kendrick Lamars How To Pimp A ButterflyTrompettist Ambrose Akinmusire speelt op die plaat. Andere noemenswaardige samenwerkers zijn Esperanza Spalding en Steve Coleman. De jazztrompettist is overduidelijk niet vies van experimentatie, zo bracht hij onlangs de track 'a blooming bloodfruit in a hoodie' uit. Dit bijna dertien minuten durende werk is een goede introductie tot zijn oeuvre. Zou er tijdens Mondriaan Jazz ook halverwege ineens een rapper op podium verschijnen? Wij hopen van wel.

Shai Maestro Trio

Openingsconcert 12 oktober 19:30 / Koorenhuis

We weten het, het gaat om een openingsconcert, maar een noemenswaardige. Met het nieuwe album The Dream Thief op zal het trio je op een reis nemen. Het is jazz als een sereen kabbelend beekje, weinig op aan te merken en je kan jezelf er makkelijk in verliezen als je er maar lang genoeg naar tuurt. Kortom, wij verwachten een zwoel en ingetogen openingsconcert.

Mondriaan Jazz is op 13 oktober. Kaarten zijn hier te koop. Voor het openingsconcert kun je of los kaarten kopen, of een plek reserveren als kaartkoper. Meer info hier. Een beetje overdonderd? Luister dan onze Mondriaan Jazz playlist onderaan.