Muziek is overal en geeft kleur aan het leven. Muziek beïnvloedt. Bedrijven, dienstverleners en therapeuten zien muziek dan ook als (hulp)middel en gebruiken muziek als ondersteunend element in de verkoop, productie, sfeer of therapie. Het effect is zichtbaar in allerlei branches. In hun wachtkamers, op hun werk- en winkelvloer en op de grasmat. 3voor12 Den Haag gaat op zoek naar (Haagse) muziek in de stad. Deze keer de Haagse voetbalclub ADO in het Cars Jeans Stadion.

Alles door oefening

Voetbal en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Muziek is, ook bij ADO, niet meer weg te denken uit het stadion, de catacomben en de kleedkamers. Ooit speelden fanfares hun opzwepende marsmuziek op het veld om de bezoekers op te warmen. Tegenwoordig is dat de taak van de ADO huis-dj Benjamin Smid.

In 1905, toen muziekcafé De Paap in Den Haag nog café Het Hof van Berlijn was, werd de voetbalvereniging ‘Alles Door Oefening’ opgericht. Naast de voetballers en hun prestaties staan ook de supporters om velerlei redenen bekend. Zij kennen een hechte clubcultuur en zijn zeer creatief qua teksten op spandoeken en in spreekkoren. De supporters zijn beroemd om het Haags Kwartiertje, waarin het team bij het ingaan van het laatste kwartier van een wedstrijd extra uitbundig wordt toegejuicht.

In de ontvangsthal van het Cars Jeans Stadion wordt op de achtergrond een muziekje gedraaid terwijl de voetballers, medewerkers en andere gasten welkom worden geheten door de dames van de receptie.

Daisy van Lingen (receptioniste): “Ik ben ook zangeres in ‘Jamission’ dat is een coverband. We spelen van Hazes tot Timberlake maar ook ‘O, o Den Haag’ als ze het vragen’. Ik houd zelf meer van funk en soul. Liever niet dat Nederlandstalige met uitzondering van De Kraaien en de Jeugd van Tegenwoordig. Die hebben ook in het stadion opgetreden. We hebben een beetje een andere smaak dan het publiek maar we houden wel van voetbal. Een beetje…. .”

Cars Jeans Stadion

Lex Immers checkt in bij de receptie.

Gastheren, speakers en huis-DJ

Benjamin Smid is sinds 11 jaar huis-DJ van het Cars Jeans Stadion. Toen zijn voorganger vertrok, vroeg zijn broer Wietze Smid (stadionspeaker sinds 1997) hem voor deze functie. Sindsdien zitten ze elke thuiswedstrijd gebroederlijk in de kleine regiekamer op de derde etage boven de eretribune.

Als gastheren van het stadion heten ze de supporters, de spelers, de staf en het bestuur van de tegenstander welkom. Wietze roept de opstellingen, de doelpuntenmakers en wissels om. Benjamin omlijst het geheel met de juiste muziek.

Voor de wedstrijd maakt de afdeling communicatie samen met Wietze en Benjamin een draaiboek inclusief countdown met daarin vanaf 30 minuten voor de aftrap van minuut tot minuut wat er moet gebeuren op het gebied van muziek, omroepen, videoschermen en mogelijke andere activiteiten zoals huldigingen en optredens.

Benjamin: “Ik ben huis-DJ maar het is niet echt een DJ die staat te draaien. We hebben een muziekcomputer waarvan ik de nummers afdraai en een aantal CD’s. 1,5 uur voor aanvang van de wedstrijd komen de supporters naar binnen en wordt er achtergrondmuziek gespeeld. Het eerste half uur, dan zit er nog maar een handjevol mensen, wordt er een soort top-40 gedraaid. Ik ben er een uur voor de wedstrijd en dan draai ik wat Haagse rockmuziek zoals Anouk, Kane, Direct, Golden Earing.”

Benjamin speelt met de muziek in op de golven van de wedstrijd en emoties van de supporters. Benjamin: “Als we winnen draai ik wel iets uitbundigere muziek, bij verlies of gelijk spel – terwijl we wel hadden moeten winnen – doe ik wat rustigers. Ik moet de lijst op het laatste moment aanpassen. Als we scoren draaien we de versie van ‘O,o den Haag’ van Sjaak Bral en beginnen we gelijk bij het refrein. Bij winst maken de spelers een ereronde langs alle vakken en draai ik wat langer en uitbundigere muziek. Bij verlies zijn de spelers en de supporters sneller weg en ben ik ook zo klaar.

Live Optredens
Benjamin:"Als we hier live optredens hebben proberen we wel altijd te putten uit Haagse artiesten. Zo hebben we de laatste jaren optredens gehad van o.a. DJ The Darkraver, John Medley en Samantha Steenwijk. Ook in de sponsorruimtes treden elke wedstrijd live artiesten op, bijvoorbeeld John West, DJ Bronx, en De Heeren van de Residentie."

Benjamin Smid in de regiekamer boven de eretribune.

Benjamin Smid

Danny van Voskuilen en Benjamin Smid

Muziekbeleid ADO

Bij supporterscoördinator Koos Roeg komen slechts sporadisch opmerkingen over de muziek binnen. Koos: ”De één vindt het te hard en de ander te zacht, de één vindt dit niet goed de ander dat niet. Ik bemoei me niet met de muziek maar het is eigenlijk wel interessant.”

Jaarlijks houdt de KNVB een groot onderzoek onder voetbalfans waarbij alles aan bod komt zoals catering, fanshop, communicatie, stadionspeaker en natuurlijk ook de muziek. De afdeling marketing heeft naar aanleiding van de uitkomst van het KNVB-onderzoek besloten meer aandacht aan het Haagse te geven.

Danny van Voskuilen (medewerker ADO Marketing & Communicatie): “We polsen natuurlijk zelf ook via social media wat de supporters van de muziek vinden. Eén van de zaken die naar voren kwam, was dat men graag meer Haagse muziek wenste te horen in het stadion. Het half uur voor de aftrap bestaat nu uit een variabel blok waarin Haagse muziek gedraaid wordt, wat opzwepende dancemuziek én drie vaste nummers:  Spontaneous (als intro voor onze opstelling), Liberté (voor de opkomst, zodat iedereen weet dat de opkomst bijna gaat beginnen) en natuurlijk O, O, Den Haag als echte opkomsttune. We streven altijd naar een mix van herkenbaarheid, Haagse muziek én opzwepende muziek om de spanning van het half uur voor een wedstrijd zo goed hoog mogelijk op te bouwen.”

De opkomstmuziek is altijd ‘O, O Den Haag’, "dat is al 6 jaar zo. Ik weet dat precies omdat het een vraag in de voetbalquiz is.”

Trap naar de kleedkamers voetballers.

Muziek in de kleedkamers en de bus

In de kleedkamers wordt ook muziek gedraaid. De spelers nemen dat zelf mee. Ze luisteren muziek om zichzelf op te peppen voor een training of wedstrijd. Aanvoerder Aaron Meijers: “Door de weeks zetten verschillende spelers om beurten muziek op, net waar we zin in hebben en in wat voor stemming we zijn. Voor een wedstrijd kiezen we meestal wel voor wat meer opzwepende muziek”.

Danny: “De ADO vrouwen trainen hier elke dag en komen dan tussen vier en vijf uur aan. Je hoort duidelijk dat de dames er zijn omdat hun kleedkamer aan de kant van de kantoren zit. Ik weer niet precies wat ze draaien, maar het klinkt altijd erg swingend en dansbaar."

In de bus naar een uitwedstrijd
Koos: “In de bus worden wedstrijden gekeken of staat radio 538 aan. Als ze in de buurt van het stadion komen, worden de ADO-liedjes gezongen. Vooral Engelstalig zoals ‘Since i was young, i followed you, The Hague FC, the team for me’."

Humor
Danny: “Onze supporters zijn wel erg creatief in teksten in vergelijking met andere clubs. Onze supporters zijn gevat, snel en creatief, ook qua uitingen op de spandoeken. Laatst was er een nieuwe speler, hij had nog maar twee keer getraind, en stond meteen in de basis. Bij zijn tweede balcontact waarbij hij er een corner uithaalde, zongen al een paar honderd man:

Hij heeft een Haagse mat
Speelt voor de mooiste stad
Ole olé, Gio Troupée

Geeft zo’n jongen ook meteen een warm gevoel zo’n Haags welkom als je zo wordt toegezongen. Dat kenmerkt onze supporters."

Gustav Zomerschoe (huis DJ van Paard en supporter ADO) :“Ik heb een seizoenkaart voor Vak Q. Muziek bij ADO,.... gelukkig zijn de optredens van die Haagse barartiesten, die vlak voor de wedstrijd kwamen zingen, een stuk minder. Voor mij hoeft die housemuziek ook niet, maar toen Darkraver optrad en je het publiek erop los zag gaan, was dat dan wel weer heel erg leuk om te zien. Beste optreden ooit bij ADO waren de Kraaien. Eerste keer tegen Feyenoord waar zelfs Ronald Koeman een mening op tv over had. 

‘O, o, Den Haag’ wordt natuurlijk veel gedraaid en dat is voor elke Hagenees en ADO supporter het toplied. Mijn ultieme wens is dat Harrie Jekkers het ooit zingt op de middenstip.”

 

Nu we toch de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl