Wesley Brizee is net terug van tien dagen touren met Madball. Dat verklaart de pet en de zonnebril. Naast als gitaartechnicus door Europa reizen, speelt Wesley gitaar in slamming death metalband Modus Operandi en produceert hij voor De Kraaien, The Navigators (r.i.p.), James Burki en nog veel meer. Reden genoeg om een biertje met hem te gaan drinken. En als we er dan toch zijn: de Oh Ja Joh?! vragenlijst met hem door te nemen. Maar de zonnebril moet dan wel af.

Naam
Wesley Peter Brizee. 

Geboortedatum en –plaats
3 oktober 1997. In... waar was ik ook alweer geboren? Oh ja, Voorburg.

Broers/zussen
Ik heb een jonger broertje, een jonger stiefzusje en een oudere stiefbroer. Kan ik het met ze vinden? Ja en nee. Ik vind het wel gezellig om met mensen te zijn, maar op een gegeven moment word ik graag met rust gelaten. 

Huisdieren
Ja, een teckel. Lotje heet ze. 

Sport
Nee. Ik heb vroeger wel kyokushinkai karate gedaan, dat is full contact karate. Ik zat bij Kamakura, ik heb les gehad van Gerard Gordeau. Maar daar ben ik op een gegeven moment gestopt omdat ik voor muziek koos. Ik kon het me niet veroorloven om een blessure op te lopen als ik twee dagen later een optreden zou hebben. Ik zeg wel al een jaar dat ik naar de sportschool ga, maar dat lukt telkens niet. 

Beste gewoonte
Mijn beste gewoonte is dat ik in oplossingen denk en niet in problemen. Dus als ik tegen iets aanloop dan zoek ik daar een oplossing voor terwijl heel veel anderen blijven hangen in het probleem en daardoor niet verder komen.

Slechtste gewoonte
Ik geef mensen teveel kansen. Daarmee ben ik meerdere malen de mist in gegaan. Aan de ene kant is het een mooie eigenschap want je wil altijd iemand de kans geven, maar op een gegeven moment hebben ze het te veel verpest. Als je er dan nog steeds voor ze bent en ze kansen blijft geven sloopt het meer in jezelf dan dat je er wat goeds uithaalt.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik geef niet snel over als ik teveel drink, maar een keer stapte ik na een avond stappen op de Grote Markt de tram in en ik werd verschrikkelijk wagenziek. Op een gegeven moment werd ik zo misselijk dat ik die hele tram heb ondergekotst. Dat is wel iets waarvan ik het een beetje kut vind dat het gebeurd is. Ik ben er ook nonchelant overheen gesprongen en ben uitgestapt. Het mooiste was nog dat mijn toenmalige vriendin zei "Wes, we zijn een halte te ver, maar we pakken wel een tram terug." Dus ik keek haar aan en zei "Je bent niet goed," en ben rechtstreeks naar huis gelopen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Als ik iets laat bezorgen is het meestal een pizza. Meestal een pizza extravaganze, met zoveel mogelijk erop.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Eerst een half uur op mijn telefoon scrollen, dan drink ik een glas water en dan ga ik pas mijn nest uit. Ik heb altijd water naast mijn bed want ik heb altijd een droge bek als ik wakker word en ik vind niets vreselijker dan 's nachts mijn bed uit moeten om water te halen als ik een droge bek heb..

Favoriete plek in Den Haag
Mijn bed. Nee, ik heb niet echt een favoriete plek in Den Haag. Ik heb wel plekken waar ik vaak naartoe ga, maar zelfs die plekken vind ik niets aan als er geen leuke mensen zijn. Dus eigenlijk: mijn favoriete plek is waar het gezellig is op dat moment. 

"Ik vind niets vreselijker dan 's nachts mijn bed uit moeten om water te halen als ik een droge bek heb."

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Er moet, en veel mensen hebben dat al eerder gezegd, een groter podium komen waar kleinere, semi-professionele bandjes kunnen spelen en waar altijd goede muziek is, ook doordeweeks. Alleen de kleine kut bandjes en de grote namen krijgen de kans, maar een semi professioneel bandje is weer te duur om te boeken. En ik zou graag willen dat er een nachtbus voor doordeweeks komt.  

Stamkroeg
Musicon. Ik werk er als geluidsman en daarnaast kom ik er bijna zeven dagen in de week.

Beste Haagse initiatief
Wat ik goed vind is dat je bij het HPC als kleinere band subsidie kunt aanvragen op het moment dat je een goed plan hebt. Een jongere band kan daar een ep mee opnemen, of een single. Geld houdt heel veel kleinere bandjes tegen om door te groeien omdat een plaat opnemen niet goedkoop is. Touren kost geld. Zo'n subsidie is echt iets waar bands wat aan hebben. En ze moeten echt een goed plan hebben, dus dat motiveert bands om zelf dingen uit te denken.

"Alleen de kleine kutbandjes en de grote namen krijgen de kans, maar een semi professioneel bandje is weer te duur om te boeken."

Haagse band van het moment
Speakeasy. Wat zij in de afgelopen twee jaar hebben gedaan vind ik hartstikke goed. Zij hebben daadwerkelijk de potentie om verder te groeien. Die gasten zijn echt rock 'n' roll. Leuk verhaal: Modus Operandi moest een keer in Belgie spelen. Jan (drummer Speakeasy en Modus Operandi, red.) had daarvoor met Speakeasy op het Bevrijdingsfestival gespeeld en had een bakkie op. Toen ben ik wel boos op hem geworden. Uiteindelijk ging het optreden prima.

Overschat in de Haagse scene?
Voor mij is dat Warborn Waste, een metalbandje.

Onderschat in de Haagse scene?
Vrou.Ka. Dat is een band die nu wel echt op begint te komen, maar daar zie ik nog te weinig van. Daar ben ik toevallig nu ook mee bezig, met produceren, en daar hebben te weinig mensen nog van gehoord. 

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
The Navigators. Ik heb die single van ze (The Rock, red.) gemixt waar ze de Haagse song van het jaar mee hebben gewonnen en ik ken het verhaal erachter en ik snap het, maar dat was wel een band waarvan ik dacht: die hadden nog even door moeten pakken en dan hadden ze iets kunnen bereiken.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Rick Rubin. Als ik die verhalen hoor over hoe hij wordt ingehuurd. Dan gaat hij op de bank liggen slapen. Vervolgens schiet hij wakker en zegt hij 'je moet dit of dat doen'. Dan wordt de plaat een hit en stopt hij de knaken in zijn zak. Dat lijkt me te gek. Het is niet mijn manier van produceren, maar het is wel het doel, haha.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Als ik de volgende dag vroeg op moet lig ik daarvan wakker, dan kom ik niet in slaap. Voor de rest probeer ik mijn problemen of dingen waar ik mee zit van me af te schuiven, want als ik in mijn nest lig kan ik daar toch niet zoveel aan veranderen.

Beste nummer aller tijden?
Society. Hij staat op Spotify in de versie van Eddie Vedder, maar er is ook een versie van Jerry Hannan. Dat nummer heeft ook een sterke tekst waar ik zelf heel erg achter sta.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Muzikaal is het Work Bitch van Britney Spears. Dat vind ik een verschrikkelijk fout nummer, maar het is goed geproduceerd. Is heel lang in je nest liggen een guilty pleasure?

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik zelf kocht wat Appetite For Destruction van Guns N' Roses. De eerste plaat die ik kreeg weet ik niet meer. Ik weet wel dat de drie albums die mij hebben geleid tot waar ik nu zit de best of van Dire Straits, Appetite For Destruction en een album van Slipknot. Ik zat nog helemaal niet in de metal toen ik die kreeg, en ik dacht woah, what the fuck! Bij die plaat ben ik omgeslagen.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Warborn Waste.

Waar luisterde je de afgelopen dagen naar?
Moderne hiphop, trap, en dan mensen zoals Logic, Vic Mensa. 

Bron van inspiratie
Ik maak zoveel verschillende stijlen muziek, van death metal tot hiphop en van lounge tot aan dubstep. Eigenlijk waar ik op dat moment naar luister. En wat mij daadwerkelijk aan het werk zet is met wat voor emotie ik op dat moment in het leven sta.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Als ik niet in Amerika woon wel. Ik ben niet van plan om te verhuizen, maar dat is wel de enige plek waar ik naartoe zou willen. 

Vraag van Paul Istance: wat denk je dat kunst tot kunst maakt?
Nu heb ik daar ooit een keer les in gehad. Ik leerde dat kunst kunst wordt op het moment dat jij het de naam kunst geeft. Er was ooit een keer een foto gemaakt van een wc-bril, daar hebben ze een fotolijstje om gehangen en in een museum geplaatst en het was kunst. Ik denk dat het voor iedereen eigen is. Ik zie soms kunst in iets geks op straat wat voor de rest heel normaal is. 

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?

"Wat mij daadwerkelijk aan het werk zet is met wat voor emotie ik op dat moment in het leven sta."