Misschien heeft hij je ooit een brutale vraag gesteld op straat als presentator bij YouTube-programma 'Dit Is Normaal' (in samenwerking met Alexander Spoor). Tegenwoordig is Sacha Harland vooral bekend als dj en producer bij The Galaxy, een duo dat hij vormt met Arjen Lubach. Daarmee gaat hij de hele wereld over en doet hij de meest bijzondere ervaringen op. Wij vragen ons af welke Haagse acts volgens hem nooit hadden mogen stoppen, waarom hij in hemelsnaam een gouden ketting met een ooievaar wil kopen en welke band kotsneigingen bij hem opwekt. Kortom, we onderwerpen hem aan de Oh Ja Joh?!

Naam
Sacha Harland

Geboortedatum en -plaats
26 december 1992 in Den Haag

Broers/zussen
Ik ben het enige kind van mijn ouders samen, maar ik heb van mijn moeders kant nog een oudere zus en van mijn vaders kant nog een jonger broertje en een jonger zusje.

Sport
Ik ben vrij fanatiek bezig met fitness en bodybuilding, wel als hobby overigens, en ben zeker vier keer per week in de sportschool te vinden. Vroeger, toen ik nog op de middelbare school zat, sportte ik veel maar dat stopte toen ik ook stopte met school. Omdat ik toen ook een beetje begon met bier drinken en chillen, was het gevolg dat ik minder fit was. Daarom ben ik weer de sportschool ingedoken.

Beste gewoonte
Ik kan me heel goed verplaatsen in anderen. Het komt weleens voor dat iemand iets heel debiels zegt en dat iedereen ook zit van “wat zeg jij nou weer?” Op zo’n moment ben ik meestal de persoon die zich dan weer goed kan inleven in die persoon en een reden kan bedenken waarom iemand zoiets zou zeggen.

Slechtste gewoonte
Soms ben ik zo perfectionistisch dat het alles vertraagt. Ik ben van mening dat als je iets niet perfect doet je het net zo goed niet zou kunnen doen, maar ik probeer wel op te letten dat ik daarin niet doorsla. Het is best vaak een ergernis voor anderen, dan word ik op mijn vingers getikt. Meestal geldt dit voor muziek. Ik kan er niet mee leven dat ik nadat een nummer gereleaset is nog zit met de gedachte dat ik iets beter had kunnen doen.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Er is niet echt iets waarvoor ik mij echt schaam. Wel wat leermomenten maar geen echte schaamte. Ik denk heel veel na voordat ik iets doe. Daardoor voorkom ik eigenlijk dat er iets is waar ik me later niet goed over zou kunnen voelen. Ik sleutel liever ergens aan voordat ik het doe dan dat ik later zit van ‘dat had ik anders moeten doen.’

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik vind het heel chill om kleding te bestellen. Het is altijd relaxed om een pakketje te krijgen met een tof shirtje ofzo, daar ben ik wel fanatiek in.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik denk dat koffie zetten wel altijd op één komt. Verder let ik door het vele sporten ook op wat ik eet en dat is er zo ingesleten dat ik niet bij elke maaltijd hoef te letten op wat ik eet. Elke ochtend eet ik vier eieren, twee met dooier en twee zonder. Dus in de ochtend eet ik eigenlijk altijd. Ik word ook altijd wakker met honger.

Favoriete plek in Den Haag
Tegenwoordig is het denk ik wel de Filtro Koffie Bar in de Papestraat. Ik zit hier heel graag, na de lunch is het hier meestal heel rustig. Dan kan ik heel relaxed met oortjes in nieuwe muziek zoeken of aan nummers werken. Ook de Grote Markt vind ik heel prettig, maar ik kan er niet zo makkelijk werken. Om te socializen is de Grote Markt een van mijn favorieten maar om te werken niet. Ook kom ik graag op Scheveningen om te chillen, ik hou echt van het strand en de haven. Overigens kom ik ook graag bij UPTOWN en Baretta in de Prinsestraat voor mijn kleding.

"Soms ben ik zo perfectionistisch dat het alles vertraagt."

Sacha Harland

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Het fietsbeleid in het centrum, dat is echt de meest belachelijke ontwikkeling van de afgelopen tien jaar. Het is zo'n mooie ontwikkeling dat mensen fietsen maar doordat fietsen zo snel weggehaald worden, wordt dat een beetje ontmoedigd. Auto's zijn enorm vervuilend, fietsen is zo veel beter dus laat men lekker hun fietsen neerzetten. Ik vind ook dat de Koninginnenach helemaal kut is geworden; ik heb zulke goede herinneringen aan hoe het vroeger was. Nu is het allemaal veel minder leuk.

Stamkroeg
Café Emma op het Regentesseplein vind ik heel fijn. Ik eet er graag en ga er ook wel eens wat drinken. Verder is Franklin op de hoek van de Beeklaan en Valkenbosplein een fijne plek. Je kan daar superlekker eten en ze hebben lekkere speciaalbiertjes.

Beste Haagse initiatief
Ik vind de Bleyenberg wel tof. Ik was laatst op het dakterras dat was wel cool. Ik ben nog niet in het Magazijn geweest maar ik hoor wel goede dingen. SLA Den Haag is ook heel cool, dat is een saladebar op het Kerkplein. Omdat ik gezond eten wel belangrijk vind en dit met hetzelfde gemak als fastfood gaat, vind ik dit een goed initiatief.

Haagse band van het moment
Ik ben niet meer echt op de hoogte van wat er echt speelt wat hippe nieuwe acts betreft maar ik vind Joop Junior echt een van de beste Haagse dj's en producers. Het is een keiharde werker en hij heeft heel strakke producties. Mijn allereerste track heeft hij gemixt en gemasterd dus ik ben hem ook best dankbaar daarvoor. Billy the Kit, Boehmer en Ziggy vind ik ook toppers trouwens.

Overschat in de Haagse scene?
Iets waar ik me heel erg aan kan ergeren in de Amsterdamse dancescene is dat er echt een bubbel is van hippe tenten die een soort monopoliepositie genieten. Als je daar niet bij hoort dan krijg je veel minder aandacht terwijl er echt acts zijn die muzikaal een stuk sterker zijn. Dat geldt de laatste tijd ook in de Haagse feestscene, en ik zou het juist heel jammer vinden als dat ook zo zou worden.

Onderschat in de Haagse scene?
In principe ga ik hier door met de vorige vraag. Er zijn gewoon acts die echt heel goed zijn maar omdat andere muzikanten betere contacten hebben, krijg je nauwelijks iets van deze gasten mee. Neem nou Plaat Delict, dat zijn heel goede vinyl only dj's met een heel toffe muzieksmaak. Zij draaien veel minder dan andere dj's die ik muzikaal een stuk minder vind.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Taymir. Ze kwamen met een toffe, vernieuwende sound. Of met een voor sommigen bekende sound in een nieuw jasje, het is maar hoe je het bekijkt. Ik was erg onder de indruk van de kwaliteit en het stijltje.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Als ik de ervaringen die ik opdoe tijdens die bewuste dag weer mee mag nemen naar mijn normale leven zou ik graag met president Trump willen ruilen. Als je een dag zo denkt zoals hij denkt, kan je daarna makkelijk de conclusie trekken of hij echt zo gestoord is of dat het een soort tactiek is. Dat lijkt me een heel bizarre ervaring.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Toekomst en werk. Soms zitten we in de knoop met een release of moet er iets anders af en daar kan ik van wakker liggen. We kijken nu bijvoorbeeld heel erg naar de vormgeving van The Galaxy. Het lijkt me namelijk heel leuk als het allemaal nog groeit, maar dat gaat stapje voor stapje. Als ik daar voor ik naar bed ga even bij stil sta, kan het goed dat ik drie kwartier daarna nog aan het peinzen ben.

Beste nummer aller tijden?
Dat kan ik niet zeggen, dat hangt van zo veel dingen aan elkaar. Op dit moment zou ik zeggen elke willekeurige song van Odesza. Die act belichaamt alles wat ik nu zoek in muziek, dat ben ik nog nooit eerder tegengekomen. Ik kan van heel veel verschillende stijlen genieten maar Odesza combineert al die aspecten die ik tof vind. Ik las ooit de quote van de Zweedse producer Kasbo: "The goal is to make you wanna dance and cry at the same time” en dat is precies wat Odesza voor mij doet. Het gaat van dansbaar naar heel nostalgisch.

"Als je een dag zo denkt zoals hij denkt, kan je daarna makkelijk de conclusie trekken of hij echt zo gestoord is of dat het een soort tactiek is."

Wat is je grootste guilty pleasure?
Tegenwoordig wordt vlees echt als guilty gezien en ik hou ongelooflijk veel van biefstuk. Ik probeer er de laatste tijd meer op te letten, met name omdat het zo enorm slecht is voor het milieu. Dus mijn guilty pleasure is denk ik een homp vlees.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Een vriend van mij had ooit het nummer 'I'm Blue (Da Ba Dee)' van Eiffel 65 op cd. Dat heeft hij vervolgens op een cassettebandje gezet voor mij en dat was mijn eerste aanraking met elektronische muziek. Dat heb ik echt kapot gedraaid, ik vond het zo'n vet nummer. Waarschijnlijk heb ik dat bandje nog steeds ergens liggen.

Waar luister je de laatste tijd naar.
Odesza, dat kan ik echt duizend keer luisteren.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Die Antwoord, wat een ellende. Ik krijg last van tenenkrommende ongemakkelijkheid als ik naar die shit luister. Ik snap het echt niet. Er zijn mensen helemaal idolaat van en het heeft miljoenen plays terwijl ik echt bijna moet janken als ik dat zie en hoor.

Bron van inspiratie
Heel veel dingen. Filmmuziek en andere muzikanten bijvoorbeeld. Of koffietentjes; soms zit ik thuis echt uren vast op één specifiek iets terwijl als ik dan in een koffiebar zit te werken en opeens veel meer werk verzet.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik verwacht dan weer in Den Haag te wonen. Dat zeg ik omdat ik laatst toch de conclusie heb getrokken dat het werktechnisch allemaal makkelijker is om naar Amsterdam te verhuizen. Vaak hebben we shows waarna we naar Amsterdam gebracht worden. Ik ben dan nog lang onderweg voordat ik thuis ben. Meestal kan ik wel bij Arjen tukken maar het liefst slaap ik gewoon thuis. Maar ik ben enorm gehecht aan Den Haag dus ik wil echt terugkomen. Ik overweeg zelfs om een heel foute gouden ketting met een ooievaar te kopen en te dragen als ik verhuisd ben. Maar als ik nu in Den Haag zou blijven wonen, zou dat wel tegen beter weten in zijn. Ik hoop over tien jaar dan wel weer terug te zijn, ik ben echt verliefd op deze stad.

Vraag van Isa Sanchez Cecilia: Als je een week onzichtbaar zou zijn, wat zou je dan doen?
Ik zou bij zo veel mogelijk artiesten in de studio gaan zitten en hun workflow bekijken, ook om er zelf wat van te leren. Ik zou niet alleen maar ongein uit gaan halen, ik wil wel wat leren in die week.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Waar zou jij je ouders voor willen bedanken?

 

 

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl