Roos Meijer is achtergrondzangeres bij Pitou, zong lead in HØUND en zingt tegenwoordig bij Maida Rose. 8 mei komt haar EP genaamd 'Maktub' uit waar ze de ervaringen die ze opdeed tijdens het werken in een vluchtelingenkamp vertaalde naar muziek. Daarnaast studeert de Haagse bijna af aan het conservatorium. Wij dronken met haar een kop koffie en probeerden er achter te komen waarom ze zo lang doet over het uitlezen van een boek en wat haar favoriete plek in Den Haag is. Kortom, Roos werd op de Oh Ja Joh?!-pijnbank gelegd.

Naam
Roos Meijer

Geboortedatum en -plaats
18 juli 1994 in Den Haag

Broers/zussen
Ik heb een jonger broertje van 20 jaar. Hij heet Jonah en maakt ook muziek.

Huisdieren
Ikzelf niet, bij mijn moeder thuis heb ik twee katten. Ze heten: Pixie en Lulu.

Sport
Ik doe veel aan zwemmen en hardlopen. Sinds kort ga ik ook weer naar de sportschool. Daar probeer ik nu vaak yoga te doen. Ik ben van mezelf heel slecht in 'zen' zijn, daar probeer ik nu beter in te worden. Dat lukt alleen nog niet altijd even goed.

Beste gewoonte
Ik sta altijd voor iedereen klaar. Daarnaast ben ik ook echt een doener. Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld Winterwarmte georganiseerd, een inzamelingsactie van kleding voor vluchtelingen. Dat kwam omdat ik vaak hoorde dat mensen niet wisten waar ze kleding konden inleveren. Toen dacht ik: dan moet ik dat maar opzetten. Dezelfde middag heb ik het plan uitgewerkt en de volgende ochtend begon ik met de inzameling.

Slechtste gewoonte
Ik ben heel perfectionistisch. Ook het feit dat ik een doener ben breekt mij soms op. Ik ga soms tot diep in de nacht door om dingen af te maken, of ik zet de wekker heel vroeg zodat ik meer tijd heb op een dag. Dat is niet heel gezond, een halfjaar geleden heb ik ook een moment gehad dat mijn lichaam zei: "Nu is het genoeg." 

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik vind schaamte altijd relatief. Meestal heb je dingen waar je je op dat moment enorm voor kan schamen maar later keihard om kan lachen. Ik heb wel een moment gehad dat waar ik mij nog steeds om schaam. Ik had ooit een poprondeshow met Pitou waar ik heenging met de trein. Toen ik een half uur had zitten wachten met een boek, kwam er een trein aan waar ik instapte en rustig een plekje zocht. Na een tijdje zei de machinist dat het eindpunt was bereikt en dat iedereen uit moest stappen. Toen ik uitstapte merkte ik dat ik de verkeerde trein had gepakt. Ik had geen idee waar ik was, maar ik wist wel dat ik de show nooit meer ging redden. Ik heb Pitou toen, vechtend tegen de tranen, opgebeld en heb gezegd dat ik er niet bij zou zijn. Gelukkig vond ze het niet erg.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik vind zelf koken leuker, dus ik laat bijna nooit eten bezorgen. Het laatste halfjaar heb ik ontdekt dat als je een boek bestelt bij bol.com, het de volgende dag aankomt. Sindsdien bestel ik heel vaak boeken, heel impulsief. Als ik een goede recensie lees of iemand er over hoor bestel ik het al. Mijn huisgenoot zei er laatst zelfs wat van.

Het laatste boek dat ik besteld heb is 'Musicofilia' van Oliver Sacks. Het boek dat ik nu lees is 'A Spy In The House Of Love' van Anaïs Nin.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Dat kunnen twee dingen zijn. Of ik ga gelijk sporten, ik vind het heel chill om gelijk te gaan zwemmen of hardlopen. De andere variant is rustig aan opstaan. Vrienden van mij uit Syrië vertelden mij dat iedereen daar opstaat met muziek van Fairuz, dat doe ik nu ook.

Favoriete plek in Den Haag
Het strand. Ik heb een tijdje in Amsterdam gewoond en dat was wat ik echt miste.

'Ik had geen idee waar ik was, maar ik wist wel dat ik de show nooit meer ging redden.'

Roos Meijer

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Hetzelfde als bijna iedereen in de muziek; een nieuw podium zoals de Supermarkt was. Ik hoor zo veel mensen het zeggen en het is volgens mij het meest gegeven antwoord op deze Oh Ja Joh?!-vraag. Iedereen die dit ooit gezegd heeft, moet wat mij betreft bij elkaar komen en een plan opstellen voor de gemeente. 

Het lijkt mij ook heel nice als er een broedplaats voor muzikanten komt in Den Haag. Een beetje als wat See Lab doet in Scheveningen, maar dan in plaats van voor kunstenaars, voor muzikanten.

Stamkroeg
Overdag zit ik graag in de Coffee Company aan de Korte Poten. 's Avonds vind ik het fijner als mensen bij mij thuis langs komen. Dan kan je zelf de muziek kiezen, steek je wat kaarsjes aan en drink je een wijntje. 

Beste Haagse initiatief
Ik vind het Humanity House heel cool. Ik heb daar een aantal keer een heel interessante avond met goede sprekers bijgewoond. Daarnaast vind ik We Are Public heel leuk, daardoor ken ik Humanity House ook. Verder vind ik de avonden die door Mink Records georganiseerd worden een echte toevoeging aan de stad. Omdat Marieke (McKenna) zich niet beperkt tot één genre, kom je van alles tegen als je naar zo'n avond gaat. 

Haagse band van het moment
Je hebt de usuals die gewoon lekker gaan, maar er is een band die nog niet officieël bestaat, die wat mij betreft de Haagse band van de toekomst is. Die band heet Fonkle en is een project rondom leden van the Stangs, the Silverfaces, Crystal Water en Electric Company. Ik denk echt dat zij een fris geluid aan het Nederlandse muzieklandschap gaan toevoegen.

Overschat in de Haagse scene?
De scene itself. Toen ik jong was en in mijn eerste bandje zat voelde het altijd heel erg happening. Ik had het idee dat je altijd naar bandjes kon gaan kijken en er iedere dag wat gaande was. Ik denk dat, mede door de komst van de HBA en de popafdelingen in Amsterdam en Rotterdam, veel muzikanten uitvliegen naar een andere stad. De scene voelt een beetje ingezakt.

Aan de andere kant vraag ik mij af waarom alles altijd zo lokaal moet zijn. Heel veel bands plakken zichzelf een label op van Haagse band. Voor sommige subsidies kom je alleen in aanmerking als je Haags bent. Ik heb het idee dat de muziekscene in Nederland van zichzelf al heel klein is, waarom zou je het dan nog meer in hokjes opdelen?

Onderschat in de Haagse scene?
Buiten Den Haag is er volgens mij een redelijk stigma wat Den Haag betreft. Dat terwijl er best veel toffe dingen gebeuren hier. Er zijn veel toffe festivals zoals: Sniester en Life I Live. Ik denk dat buiten Den Haag vaak gedacht wordt dat het allemaal heel Haags is terwijl het voor iedereen heel interessant is.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Soul Sister Dance Revolution. Ik vond Playground Kids een heel toffe plaat daar hadden ze nog best lang op door kunnen gaan. De gemiddelde levensduur van een band is volgens mij tegenwoordig nog maar een jaar of 3-4, dat is best jammer.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou het wel interessant vinden om een keer te ruilen met iemand met een heel rechts-populistisch gedachtengoed. Vooral omdat het zo ver van mijn eigen idealen afstaat. Ik zou willen weten waar die gedachten vandaan komen.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Nergens van, ik kan overal slapen. Mijn vriend woont boven de Grote Markt, het komt wel eens voor dat hij 's ochtends heel chagrijnig wakker wordt omdat er weer geschreeuw of iets dergelijks was. Ik merk daar nooit wat van.

Beste nummer aller tijden?
Jullie stellen onmogelijke vragen. Als ik echt moet kiezen ga ik voor 'Don't Think Twice, It's Alright' van Bob Dylan en 'The Wolves' van Bon Iver.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De laatste plaat van Alexandra Savior, Belladonna Of Sadness. Verder ben ik verslaafd aan allebei de platen van Warhaus en wacht ik met smart op de platen van Arctic Monkeys en Beach House, die allebei in mei uitkomen.

 

Roos Meijer

Wat is je grootste guilty pleasure?
Tegenwoordig zijn guilty pleasures niet echt guilty meer, iedereen komt er openlijk voor uit. Ikzelf kan heel erg genieten van een goede commerciële popsong; Britney Spears, Taylor Swift, Ariana Grande, you name it. Dat is een soort van guilty.

Verder kijk ik af en toe series van toen ik nog heel jong was. Gossip Girl of Pretty Little Liars, dat soort dingen. Af en toe heb ik een dag waar veel gebeurd is, dan wil ik ‘s avonds m’n verstand op nul, dan werkt zo’n serie goed.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste cd die ik ooit kreeg was Nobody's Wife van Anouk, die kreeg ik van mijn toenmalige oppas. Die oppas staat ook een beetje aan de wieg van mijn muzikale opvoeding. De eerste cd die ik zelf kocht was Let Go van Avril Lavigne.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Niemand. Als je een band kut vindt, dan loop je toch gewoon weg. Hetzelfde heb ik met mensen die door muziek heen praten. Ik denk dan echt van: je hoeft hier niet te zijn.

Bron van inspiratie
Veel uit boeken. Ik schrijf mooie woorden of zinnen altijd heel vaak op. Ik heb notitieboekjes vol met zinnen uit boeken als 'De Ondraaglijke Lichtheid Van Het Bestaan', van Milan Kundera. Ik heb maanden over dat boek gedaan omdat ik die zinnen zo mooi vond en vervolgens op wilde schrijven. 

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik zou wel weer in Den Haag willen komen wonen als ik ooit kinderen heb. Je hebt hier een heel kindvriendelijke omgeving met bijvoorbeeld: het strand en goede scholen. Maar ik wil daarvoor nog de rest van de wereld hebben gezien. Ik ben heel erg fan van Londen, alleen weet ik niet of ik ooit in de financiële situatie ben om daar te wonen. Maar er zijn nog zo veel landen en culturen die ik gezien wil hebben. Van Libanon tot New York, ik moet het allemaal nog meemaken!

Vraag van Pieter van Vliet: Welke muzikale act zou zo snel mogelijk naar Den Haag gehaald moeten worden?
Melody’s Echo Chamber! Ik ben heel erg fan van haar eerste album en de tweede komt 15 Juni uit dus dat lijkt me een goede reden om haar naar Den Haag te halen!

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat heb je altijd al willen doen, maar heb je nog nooit gedaan?

'Als je een band kut vindt, loop je toch gewoon weg...'

Roos Meijer