Lilianne Laan is een oude bekende van 3voor12 Den Haag. Tegenwoordig runt ze haar eigen tekstbedrijf en is sinds enkele jaren ghostwriter voor Sniester en alle andere events op de Grote Markt. Drukbezet als Lilianne is, zeker met St. Patricksday en Sniester in het vooruitzicht, vond zij toch even tijd voor onze Oh Ja Joh?!

Naam
Lilianne Laan 

Geboortedatum en –plaats
13 maart 1982 in Zandvoort

Broers/zussen
Ik heb een oudere broer, Silvan, en een oudere zus, Annemarijn. Hij is kunstenaar en een van de beste professionele vogelaars van het Noordelijk halfrond, en zij een van de beste dierenosteopaten van beide halfronden. Dat durf ik wel te beweren, want daar zijn er nog niet zo veel van.

Huisdieren
Een man en een kind; Marie van 2.

Sport
Ik ben niet zo sportief maar ik doe weleens aan yoga en ik ga weleens hardlopen. Als het zomer is lig ik graag te rollen in de branding á la ‘Wicked Games’ van Chris Isaac. Maar dat is niet echt sportief.

Beste gewoonte
Ik denk dat ik er wel goed in ben om dingen vanaf een grappige of positieve kant te bekijken. Ik kan aardig relativeren.

Slechtste gewoonte
Ik houd er totaal niet van om te plannen. Mijn liefhebbende echtgenoot heeft die eigenschap ook en daardoor komen we nog weleens in de problemen als er bijvoorbeeld een verhuizing of een verjaardagsfeestje gepland moet worden. We zouden het liefst als een soort minions door het leven gaan: ‘’Kijk daar, een kevertje’’, of ‘’Oeh, de zon schijnt’’. Dat gaat helaas niet altijd.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Toen ik net in Den Haag woonde was ik op een huisfeestje en daar speelden Henk en Melle. Na afloop ging ik naar ze toe en zei ik tegen Henk Koorn: ‘’Jullie waren echt hartstikke goed joh, daar zouden jullie meer mee moeten doen!’’ Terwijl dat dus Henk Koorn was van Hallo Venray die al dertig jaar professioneel muzikant is met zijn eigen studio en alles..

Wat laat je het liefst bezorgen?
Als we druk zijn laten we weleens een wokmaaltijd van Eazie bezorgen. Dat is dan tenminste nog gezond en het is fijn dat er dan iemand anders voor je gekookt heeft. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Helaas word ik sinds twee jaar altijd wakker gemaakt, dus het eerste wat ik doe is een beetje knuffelen met Marie en melk voor haar maken. Daarna ga ik koffie zetten en probeer ik nog een tijdje aan niks te denken.

'We zouden het liefst als een soort minions door het leven gaan.'

Favoriete plek in Den Haag
De Grote Markt is echt al mijn favoriete plek sinds ik in Den Haag woon. De koffie, de barmannen en -vrouwen, de goede muziek die ze draaien, het bordje ‘verboden met de muziek mede te zingen’ in de Zwarte Ruiter. De bands die Marco boekt zijn bijna altijd raak, de posters die Remco erbij maakt zijn fantastisch. Alice (van Schoonhoven) die koelbloedig een heel promocircus opzet voor zes zaken en vier festivals tegelijk. Ik vind het zo leuk dat ik met mijn lullige stukjes tekst daar nu onderdeel van kan uitmaken. Wat ik ook een fijne plek vind is de Harstenhoek, dat is een stukje duin ten noorden van Scheveningen. Op bezoek in de Harstenhoek. Verzin ik gewoon ter plekke hè.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Hoewel ik sinds Het Moederschap liever op tijd naar bed ga vind ik dat er weinig nachtcafés zijn in Den Haag. De avond is al vroeg afgelopen. Ook mis ik de SuperMarkt heel erg, dat was zo’n fijn podium. Gelukkig staan er elk weekend toffe bands in de Zwarte Ruiter.

Stamkroeg
De Zwarte Ruiter natuurlijk! 

Beste Haagse initiatief
Ik vind het heel leuk als er festivals zijn die met nieuwe muziek komen, bijvoorbeeld Mondriaan Jazz in het Paard en Today’s Art, maar ook Rewire en Sniester. Festivals waar je echt iets nieuws te horen krijgt en niet de bands die op elk festival staan. Sniester heeft natuurlijk ook wel een bijzondere plek in mijn hart. De bands die daar staan zijn niet alleen nieuw, maar maken je ook aan het dansen, huilen, lachen, kwijlen of vechten. Een van de vijf.

Haagse band van het moment
Ik ben sinds dat huisfeestje wel erg fan van Melle de Boer, van Smetvis. Alles wat hij doet is zo pijnlijk oprecht, tot de verhalen die hij op Facebook zet aan toe.

Overschat in de Haagse muziekscene
De publieksparticipatie. Vanaf dag één in Den Haag viel het me op hoe stug het publiek hier eigenlijk is. Dan gebeuren er hele coole dingen op het podium en dan staan mensen er maar een beetje naar te kijken, terwijl ze dan achteraf zeggen dat ze het helemaal te gek vonden. Wat mij betreft mag het in de zaal dus wel wat losser, zodat ik niet als een idioot in mijn eentje sta te dansen de hele tijd. 

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ik vind dat er best wel veel aandacht is voor nieuwe initiatieven en bandjes. Er is veel kans voor jonge bands om te spelen, dus ik denk dat vergeleken met andere steden Den Haag het best wel goed op orde heeft. Ik vind het leuk om te zien dat er zoveel interactie is tussen alle bands. 

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Vanderbuyst, verdorie! Tweederde Haags telt wel, toch? . 

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een keer willen ruilen met een hele goede muzikant. Bob Hogenelst bijvoorbeeld, van Birth of Joy, om te kunnen ervaren hoe het is om heel goed te kunnen drummen. Ik heb namelijk veel bewondering voor muzikanten maar ik kan zelf echt helemaal niks op dat vlak. 

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik lig ’s nachts bijna nooit wakker, maar waar ik me wel veel zorgen over kan maken is de bio-industrie. Dat heb ik al mijn hele leven. Ik vind het zo’n ondragelijke gedachte dat al die dieren dag in, dag uit maar als producten worden behandeld. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik houd heel erg van snoep. Ik neem vaak zakken M&M’s en ander vies snoep mee naar werk, terwijl mijn collega’s gezond proberen te leven, dus die zijn daar niet blij mee. Wat muziek betreft houd ik heel erg van bossanova, dat kunnen mensen nog wel eens corny vinden. Maar eigenlijk vind ik dat je je nooit hoeft te schamen voor je muzieksmaak. 

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
‘Bad’ van Michael Jackson. Ik was vier of vijf toen mijn moeder die kocht en daar was ik zo ondersteboven van dat ik met die plaat in een innige omstrengeling naast de box van de pick-up ging zitten. Terwijl ik naar zijn muziek luisterde gaf ik de hoes kusjes. Ik was toen heel erg verliefd op Michael Jackson. 

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
De playlist van Sniester, daar staan zoveel toffe dingen tussen! Swedish Death Candy is fantastisch, Nordmann is fantastisch, The BellRays zijn fantastisch. 

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Die band van ‘Breakfast at Tiffany’s’. Deep Blue Something. Ik vind dat liedje zo vervelend en dat blijft overal maar gedraaid worden. Dezelfde emotie heb ik bij ‘Losing my Religion’ van R.E.M. 

Bron van inspiratie
Ik lees veel boeken die mij inspireren. Echt de beste boeken op aarde van Nescio en Hemingway. Kurt Vonnegut vind ik heel leuk. Dit inspireert me niet zozeer omdat ik er anders van ga schrijven, maar meer omdat het je doet beseffen dat het allemaal heel mooi kan, als je je best doet. 

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Zeker, ja. We hebben net een heel leuk huisje gekocht in een hofje in Scheveningen en daar wil ik echt de rest van mijn leven blijven wonen.

Vraag van Chayenne: Als je een ding zou kunnen veranderen aan de wereld, wat zou dat dan zijn? 
Dan zou ik natuurlijk de bio-industrie uitbannen. Klaar is kees. Weg met die onzin. Ik vind het zo barbaars en ongelooflijk dat het nog bestaat. Ik verheug me op de tijd dat het voorbij is. Hopelijk maken we die nog mee.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welke levensles die je tot nu toe geleerd hebt, zou je wel graag willen delen met de generatie na jou?

'Als ik een ding zou kunnen veranderen aan de wereld zou dan zou ik natuurlijk de bio-industrie uitbannen'