Als er een label symbool staat voor de nieuwe Haagse muziek is dat wel Mink Records. Met Haagse artiesten als The Hazzah, Boka de Banjul, The Stangs en andere up-and-coming namen als Pitou, The Mighty Breaks en The Visual begint deze platenmaatschappij steeds prominenter in de (landelijke) muziekscene te verschijnen. Ooit hadden wij al een interview met het brein achter de organisatie, Marieke McKenna, maar tot onze verbazing was ze nog nooit onderworpen aan de alom gevreesde Oh Ja Joh?! Op een zondagochtend vroegen wij haar wat haar guilty pleasure is, wat zij vindt van de muziek in Café de Vink, waarom ze de naam van een van Nederlands bekendste saxofonisten was vergeten en alles wat je verder nog wil weten over de jonge topvrouw in de Haagse muziekscene (die er ook nog een master filosofie naast doet).

Naam
Marieke Christina McKenna

Geboortedatum en -plaats
27 september 1994 in Londen

Broers/zussen
Nee, ik ben enig kind.

Huisdieren
Heb ik niet, hoewel de poezen van m’n buren, Pieter en Nikki, wel vaak stiekem bij mij zijn.

Sport
Ik doe aan yoga en ga naar de sportschool.

Beste eigenschap
Ik zie vaak potentie in dingen, en wil er dan ook echt voor vechten. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik dingen visualiseer zoals ze zouden kunnen zijn, en dat ik dat dan belangrijker vindt dan hoe het op dat moment daadwerkelijk is. Tegelijkertijd denk ik dingen wel goed door en ben ik realistisch. Ikzelf en alles wat ik doe is daardoor constant in beweging en ontwikkeling. Dat geldt niet alleen voor muziek overigens.

Slechtste eigenschap
Ik haal mezelf veel op de hals. Het voelt voor mij niet echt alsof ik dit doe maar het wordt me vaak verteld. Als je mijn agenda bekijkt snap je wel wat ik bedoel. Ik combineer mijn werk bij Mink met een researchmaster en ik werk bij Universiteit Utrecht. Verder heb nog een baan bij een wetenschappelijk journal, en daarnaast probeer ik er ook nog een soort van sociaal leven op na te houden. Ik heb veel interesses die ik allemaal wil nastreven. Kiezen voelt voor mij onmogelijk, dat is best debiel van me. Ik denk heel vaak “zaten er maar meer uren in deze dag”.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Over het algemeen schaam ik me niet zo heel erg voor dingen, vind het zonde om je zo druk te maken. Maar ik organiseerde ooit een jazz-avond in de September, waar ook de bekende saxofonist Benjamin Herman aan deel nam. Dat was het allereerste evenement dat ik met Mink organiseerde en ik had me in eerste instantie totaal niet gerealiseerd dat ik dan degene was die de muzikanten aan moest kondigen. Toen ik op een gegeven moment werd gevraagd om de avond te beginnen raakte ik al een beetje in paniek, ook omdat ik zelf niet graag op het podium sta. Een aantal van de deelnemende musici kwam uit Spanje, Griekenland en Portugal en ze hadden best lastige namen. Deze namen gingen me allemaal goed af, mede omdat ik de uitspraak ervan nog heb staan oefenen, maar omdat ik zo gefocust was op hun namen vergat ik Benjamin Hermans naam compleet, volledige black out. Ik probeerde het nog met een lachertje af te doen maar het duurde allemaal net te lang, best gênant. We hebben de audio-file van dat optreden op YouTube gezet maar ik heb de aankondiging er eerst uitgeknipt, haha.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Indiaas eten van Chef India. Zo chill!

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik probeer altijd wat yoga te doen als ik wakker word, en drink thee. Ik heb helaas regelmatig dat ik maar een half uur heb om een trein te halen, dus het komt er niet altijd van. Gelukkig woon ik dicht bij het station. In de ideale wereld zou ik iedere ochtend lekker rustig met yoga, thee en chille muziek wakker worden. Ik ben echt een nachtmens en blijf vaker wel dan niet laat op dus heb altijd even nodig om op te starten.

'Ik probeer elke ochtend wat yoga te doen... Helaas komt het vaak voor dat 's ochtends maar een half uur heb om de trein te halen.'

Marieke McKenna

Favoriete plek in Den Haag
Het strand en de duinen. Dat is altijd al mijn nummer één plek geweest in Den Haag. Ik miste dat het meest toen ik in Amsterdam en Glasgow woonde.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Hmm, lastig. In principe gaat het voor m’n gevoel de laatste tijd wel de goede kant uit maar ik denk dat ik toch het aanbod aan podia noem. Ik mis een zaal ter grootte van de Supermarkt met dezelfde kwaliteiten, zo jammer dat het weg is. Als ik nu een album-release of iets dergelijks organiseer dan is het best lastig om een zaal te vinden die precies goed is en matched met de band, capaciteit, akoestiek, sfeer, geluidssysteem, geluidscurfew, etc. Aan de grote zalen zitten vaak hoge productiekosten verbonden. De verbouwing van het Paardcafe is overigens wel echt goeie zet geweest!

Stamkroeg
Ik ga vaak alleen naar cafeetjes en barretjes om te lezen of wat te werken. Ik doe dat al jaren dus heb veel verschillende stamkroegen gehad. In de zomer zit ik heel veel bij ’t Puntje, op dit moment kom ik heel graag in de Oude Mol. Je komt er ook vaak iemand tegen die je kent, of ontmoet nieuwe mensen, wat het ook gezellig maakt. Ik vind dat gedeelte van Den Haag rond de Juffrouw Idastraat, de Molenstraat en de Oude Molstraat sowieso erg leuk. Als ik bezoek heb uit het buitenland doen we daar altijd wel een kroegentochtje, dat vinden zij ‘echt Hollands’.

Beste Haagse initiatief
Er zijn veel dingen die op hun eigen manier heel speciaal zijn, dus ik vind dit een lastige vraag. PIP is een van m’n favorieten, en Indigo - beiden hebben veel variëteit in hun producties, dat zorgt ervoor dat het uitgaan daar interessant blijft. Er kan en mag heel veel, ze creëren hun eigen wereldje. Die vrijheid vind je niet zo snel ergens anders. Maar ook dingen als Rewire Festival, Today’s Art, Crossing Border, Sniester, Life I Live en Lucy’s Wijsje zijn heel goed. Een groot festival als Sniester is misschien niet het makkelijkst om op te zetten maar dat het gedaan wordt vind ik prijzenswaardig. Daarnaast kleinere initiatieven als de Wijsjes die op een heel creatieve manier het Haagse culturele landschap verkennen, dat is heel origineel. Ik vind die marktjes die ineens overal opduiken in het centrum trouwens ook wel een leuke ontwikkeling.

Haagse band van het moment
Objectief gezien is dat Son Mieux. Maar ik zeg ook The Hazzah. Volgens mij gaat het een goed jaar worden voor die gasten. Misschien is het flauw omdat ze bij Mink zitten maar ik denk echt dat ze de juiste instelling hebben om er iets van te maken. Ze gaan er echt voor. Ik ben ook heel benieuwd naar wat er gaat gebeuren rondom de nieuwe band Henk.

Overschat in de Haagse muziekscene
Er wordt gepretendeerd dat er veel ruimte is voor verschillende soorten muziek. Als ik denk aan de ‘scene’, is dat eigenlijk een heel klein, specifiek kliekje mensen. Mensen die ik graag mag en waar ik misschien ook een beetje bij hoor maar het is wel beperkt. Er is ook een hele scene in de jazzwereld, in Scheveningen op het Zwarte Pad, of alles dat bij de PIP gebeurt en er is ook een hele scene bij het conservatorium. Ik heb het idee dat de ‘scene’ limiteren tot de ‘bandjesscene’ een beetje kortzichtig is, alsof dat het enige is dat speelt, dat terwijl er zo veel meer is. Zou het zelf leuk vinden als er wat meer interactie tussen die werelden zou zijn. We hebben het trouwens altijd over de scene maar ik weet niet hoeveel inhoud dat woord heeft. Wie heeft dat bedacht?

Onderschat in de Haagse muziekscene
De mogelijkheid om nieuwe initiatieven te beginnen. Ik heb het idee dat er een frisse wind waait bij het HPC en dat daar heel veel potentie ligt voor mensen met nieuwe plannen. Ik vind het heel chill dat Janneke en Tijs daar nu zitten, heb het gevoel dat ze echt proactief luisteren naar mensen uit de muziekwereld in Den Haag. Ik denk echt dat dat een goede ontwikkeling is.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik weet niet of ze nog bestaan maar ik vond The Womb altijd wel tof. Het was lekker obscuur. Volgens mij zijn ze nu gestopt en dat vind ik best jammer, ik heb in elk geval al een tijdje niks van ze gehoord.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
David Attenborough, dat is echt een legend. Hij heeft volgens mij echt een leven gehad waar je als je erop terugkijkt echt kan denken dat het goed is geweest. Ik ben echt verslingerd aan die programma’s die hij maakt. Soms denk ik echt van: “Fuck de muziek, fuck filosofie, ik ga natuur docu’s produceren voor de BBC.” Het lijkt me echt het beste ooit. Misschien in een volgend leven. Of dit leven.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Mijn to-do lijst. Daarnaast woon ik dichtbij Café de Vink en daar heb ik ook last van. Soms draaien ze tot drie uur ’s ochtends André Hazes of Top 40 nummers op vol volume, verschrikkelijk. Maar dat wist ik toen ik er ging wonen dus ik mag niet zeuren. Het is het trouwens wel waard, ben heel blij met m’n appartement.

Beste nummer aller tijden?
Voor mij is het nummer ‘Safe From Harm’ van Massive Attack heel belangrijk, mede omdat het ook een jeugdherinnering is. Mijn ouders draaiden die plaat veel toen ik in de buik van mijn moeder zat. Mijn vader grapt wel eens dat ze dat deden zodat ik alvast kon leren hoe een sicke baslijn klinkt. Ik word dat nummer nooit zat.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Maltesers denk ik, die eet ik zo vaak. Het is algemeen bekend dat ik een zoetekauw ben, daar ben ik niet echt trots op. Er worden geregeld grapjes gemaakt over mijn snoepgedrag. Komt denk ik omdat ik vroeger alleen maar vies Ecoplaza-snoep kreeg van m’n moeder.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Toen ik jong was had ik een stapeltje cd’s op mijn kamer. Daar zaten dan dingen zoals Destiny’s Child en ABBA tussen. Op iets oudere leeftijd was ik ook erg into 50 Cent en The Game. Ik denk dat de eerste van die CD’s van ABBA was. Op mijn vijfde heb ik besloten dat ik dat helemaal de shit vond, ik had zelfs een poster in m’n kamer, en een T-shirt. Mijn ouders vinden ABBA helemaal niks maar die moesten dan maar meeluisteren. Of nee! Ik weet het weer! Voor mijn vierde verjaardag kreeg ik een konijn als huisdier. Mijn oma gaf me er toen een cd bij met allemaal liedjes over kinderen en hun konijn, dat was mijn allereerste cd ooit. Best lief.

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
Dat verschilt elke week weer. Ik ben vaak demo’s aan het luisteren voor mijn werk, dus veel nieuwe Nederlandse en Britse bandjes. Onlangs heb ik Engelse bluesartiest John Mayall en Hongaarse gitarist Gabor Szabo ontdekt waar ik helemaal fan van ben geworden. De nieuwe plaat van King Krule is geweldig, en ‘Hair’ van Ty Segall en White Fence heb ik herontdekt, die had ik al op vinyl. Verder luister ik altijd veel naar Bert Jansch, Nick Drake en Mazzy Star. Tot slot luister ik veel klassiek als ik thuis ben. We hebben thuis de speakers zo neergezet dat de geluidsgolven de geluiden van buiten opheffen, zodoende is het al genoeg om heel zacht iets op te zetten. Wat voor klassiek ik dan luister? Vooral Debussy, maar ook Satie, Chopin, en als ik in een dramatische bui ben Rachmaninoff.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Heel veel acts, maar aan de andere kant ook niemand. Eigenlijk vind ik het feit dat muziek zo subjectief beoordeeld wordt heel leuk. Zo lang mensen het leuk vinden heeft het bestaansrecht.

Bron van inspiratie
Uit lezen, ik hou even veel van lezen als van muziek luisteren. Verder haal ik veel uit gesprekken met mensen, ik haal heel veel inspiratie uit een goede conversatie, zeker als het met verschillende soorten mensen zijn. De portier bij m’n werk, een professor, m’n opa, de roadie van een band. Ik verzamel in m’n hoofd alle opmerkelijke, grappige en mooie dingen die mensen zeggen, die zijn steeds weer anders, omdat mensen een andere belevingswereld hebben. Het beste advies dat me ooit gegeven is, was om echt te luisteren. Tot slot haal ik ook inspiratie uit lange wandelingen, het liefst ben ik in de natuur. Dat is ook een grote reden dat ik van Amsterdam, waar ik voor mijn studie woonde, terug ben verhuisd naar Den Haag.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik verwacht over tien jaar misschien weer in Den Haag te wonen. Ik denk dat het moment dat ik naar de UK (Londen of Glasgow) ga verhuizen dichterbij komt. Ik heb er vroeger al gewoond en wil wel graag terug. Maar als ik wat ouder ben wil ik waarschijnlijk wel graag terugkeren naar Den Haag. Den Haag is volgens mij echt een geweldige stad om te wonen als je kinderen hebt, je kan kinderen hier met een gerust hart buiten laten spelen, je hebt het strand, de scholen zijn goed en de stad is veilig. De kwaliteit van leven is heel hoog. Ik ben best dankbaar dat ik hier voor een groot deel ben opgegroeid, dat heeft me waarschijnlijk veel meer vrijheid gegeven dan ik in Londen zou hebben gehad. Maar voor ik kinderen heb zou ik nog wel wat meer van de wereld willen zien.

Vraag van Dylan Rippon: Zouden social media vernietigd moeten worden?
Ik ben zeker van mening dat er een leeftijdsgrens op moet komen die echt gehanteerd wordt door ouders en scholen. Ik was met kerst met mijn jongere nichtjes; van wat zij allemaal op Instagram doen en te zien krijgen schrok ik echt. Ik ben zelf heel blij dat het nog geen ding was toen ik opgroeide. Er staat zo’n enorme druk op tieners door al die input, ze groeien op met een enorm vertekend beeld van de wereld. Ouders denken dan: Facebook is gevaarlijk maar ze mogen wel op Instagram, dat zijn toch gewoon plaatjes, maar wat ze allemaal tegenkomen op Insta is echt fucked up. Met name voor kinderen en jonge tieners vind ik het gevaarlijk, volwassenen kunnen zelf beslissen, en hebben ook zelf een gevoel van verantwoordelijkheid. Als je er last van hebt moet je je telefoon gewoon weg leggen. Verwijder de apps. Als ik een periode veel moet doen, studeren of belangrijke werk dingen, dan doe ik dat meestal, uit zelfbescherming. Aan de andere kant zou ik zonder sociale media Mink Records niet kunnen runnen zoals ik dat nu doe, dus het heeft ook goede kanten. Ik denk dat het kunstenaars en kleine bedrijfjes enorm kan empoweren. Ik zou het niet helemaal afschaffen, maar er moet wel veel meer bewustzijn over komen. Zelfs de niet-stilte coupes in de trein zijn tegenwoordig doodstil omdat iedereen op z’n telefoon zit. Dat vond ik wel een enge observatie. Het is zeker schadelijk voor de cohesie in de samenleving, maar we moeten er zelf verantwoordelijkheid voor nemen. Die apparaten en de social media-platforms zijn maar een middel, het echte probleem zijn wij zelf.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?

'Wat jonge kinderen allemaal tegenkomen op Insta is echt fucked up.'

Marieke McKenna