Tientallen bands, 16 locaties, 2 dagen (plus een dag voor de kleintjes). Sniester 2018 belooft een uitputtingslag van jewelste te worden. En – uitzonderingen daar gelaten – de namen op het affiche zullen niet allemaal even bekend in den oren klinken. Uitputtingslag én ontdekkingstocht dus. Om te voorkomen dat men als een kat zonder kop over het festival dwaalt, heeft 3voor12 Den Haag een greep gedaan uit haar onuitputtelijke lijst met Haagse kenners. Met dit keer: Bella Hay, Arthur Pronk, Floortje van der Kooij en Gijs Schouten

Bella Hay

Zangeres bij Tears & Marble, DJ, deelnemer aan Wie Is De Mol?, bandcoach en nog heel veel meer. Bella Hay heeft het er maar druk mee. Maar tijd voor Sniester maakt ze wel, en ze heeft nog tips ook!

AWKWARD i

"Ik ben niet zo snel fan van singer songwriters, maar toevallig wel van deze. Zijn teksten zijn te gek en de songs zijn eigen. In zijn laatste clip heeft hij een gaaf kostuum aan, ik mag toch wel hopen dat deze outfit mee in de koffer gaat naar Sniester." (zaterdag) 

ITALO NIGHT FT. DISCO TOTAL

"Als je van Italo, zwarte glitter en wapperende haren houdt moet een bezoekje aan de Pink op de bucket list staan." (vrijdag)  

Druiprek

"Wellicht wel de meest geheimzinnige act van de hele line-up, want niemand kent Druiprek. Zelfs een tijd en plek van de show zijn nog onbekend. Wat we wel weten: ze kunnen supergoed raven en trailers editen." (zaterdag) 

Dakota

"Na het raven is het tijd om een beetje bij te komen bij de wonderschone band Dakota. Bedwelmende indie-rock klanken van de bovenste planken gespeeld door vrouwen. Dit is leuk voor fans van Warpaint en überhaupt gewoon voor fans van goede muziek." (zaterdag) 

Evil Empire Orchestra

"Wat een vette band is dit...! Zangeres Kimberly breekt je neus in twee na de eerste noot. Met behulp van de blazerssectie waan je je zomaar in een 70’s underground jazz club. Douze points for Belgium! Voor fans van Adrian Younge maar wederom ook gewoon voor fans van goede muziek." (vrijdag) 

Floortje van der Kooij

Floortje is net terug uit de studio met haar band The Cavern. De nieuwe EP moet dit jaar uitkomen en de eerste single komt er snel aan (de echte datum laat zich nog raden). Daarnaast staat de bassiste ook op aanwezig bij Sniester. Welke tips heeft Floortje van der Kaaij voor dit weekend?

Dakota

"Ik hou van deze band! Die vet melodische drumparijen van Annemarie samen met de heerlijke sound van zowel Lana als Jasmine. Dat maakt deze band zo vet en heel eigen. En dan heb je Lisa nog, als er iemand een dijk van een stem heeft, dan is zij dat wel! Dit moet je gewoon een keer gezien hebben. (zaterdag)

Fata Boom

"Zeer sterke performance. En muziek waar je lekker op kan viben. Heerlijk! Deze twee getalenteerde dames weten wat zij doen.
Dit soort muziek hebben wij meer nodig in Den Haag. Mis het niet."
 (vrijdag)

The Mauskovic Dance Band

"Gewoon omdat het bijna zomer is, en omdat dit heerlijk is om op te dansen." (vrijdag)

The Visual

"Om bij weg te dromen, komt vooral door de zwoele stem van Anna. Echt wel lekker!" (vrijdag)

The Charm The Fury

"Dit is gewoon super stoer! Dikke attitude, een nog dikkere sound, dat vind ik gewoon cool. Het is niet meteen mijn smaak, maar door de attitude en de teksten (moet je maar eens op gaan letten), kan ik het echt zeker wel waarderen!"(vrijdag)

Demon Eyes

"Dit ken ik nog niet, maar lijkt me wel super vet! Heb er al het een en ander over gehoord, en de geruchten gaan dat alles kapot gaat!" (zaterdag) 

Gijs Schouten

Gijs won met Seed of Ayawaska Talent Event in 2016. Dat was toen, nu speelt hij in Nova Child en kun je de gitarist en zanger bewonderen op Sniester. Waar kunnen we hem nog meer tegenkomen op het festival? Hier zijn de vier favorieten van Gijs Schouten.   

Charlie & The Lesbians

"De eerste keer dat ik Charlie & The Lesbians zag was tijdens popronde Den Haag en eerlijk gezegd was ik vooral nieuwsgierig vanwege de (fucking goeie) bandnaam.
Maar toen ik ze eenmaal zag spelen was ik meteen in trance. Het is echt een ontzettend verfrissende, apocalyptische en duistere sound die ze met z'n allen neerzetten. Charlie is zo krachtig en overtuigend in zijn performance dat je bijna zou vergeten dat er naast hem één van de meest interessante en sferische gitaristen van dit moment staat.
Als er 1 band op Sniester je aandacht verdient zijn zij het."  
(vrijdag) 

Iguana Death Cult

"Deze gasten zijn de voorlopers van de garage-scene in Nederland en best wel een grote inspiratiebron voor mij. Ooit had ik het genot om bij een strandfestival op dezelfde stage te spelen als zij. Zodra ze opkwamen toverde ze het zand om in een met bier doorweekte modder-moshpit. Iguana Death Cult daagt je uit meer energie te geven dan je hebt, omdat zij dit ook doen." (zaterdag)

Husky Loops

"Een cool powertrio met sterke Arctic Monkeys achtige songs en een eigenwijze attitude. Stuwende bassen en de wil om weirde sounds te gebruiken maken hun catchy liedjes net wat meer vervreemdend." (zaterdag) 

The Mauskovic Dance Band

"Alsof je naar de Caribische eilanden  op Mars gaat. Lekkere groovy muziek gevuld met spacey synth- en gitaargeluiden zorgen ervoor dat je geest kan afdwalen en je lichaam het danswerk overneemt!" ​​​ (vrijdag) 

Arthur Pronk

Als man achter het bedrijf PROOOST en organisator van onder andere THE LIFE I LIVE, weet Arthur Pronk als de beste hoe je een goed festival neerzet. Eens kijken waar de organisator van een van de andere grote festivals in de binnenstad te vinden zal zijn tijdens Sniester.

Luwten

"Luwten is een perfecte en betoverende start van Sniester. De dromerige folk van Tessa Douwstra komt het beste tot z’n recht in een fijne binnenlocatie. Et voila; daar staan ze dan ook. De kleine zaal van het Paard is de place to be op vrijdag om 20.15 uur." (vrijdag)

Orgel Vreten

"De heren van Orgel Vreten gaan met hun hammonds een knappe battle aan waarbij ze altijd gelijkspel eindigen. Ze fokken elkaar op en bieden een explosief oor en orgel spektakel. In het grijze verleden heeft Orgel Vreten op THE LIFE I LIVE gestaan als onderdeel van Jam de la Crème." (vrijdag)

The Silverfaces

"Deze band moet je spotten. Met hun mix van rock, blues en psychedelic en een prominente groovende rol voor de hammond zullen ze de temperatuur in het Paard Café tot ongekende hoogte laten stijgen."  (vrijdag) 

Millionaire

"Wat was het weerzien lekker met deze Belgische band in november in het Paard. Na twaalf jaar afwezigheid pompten ze de kleine zaal vol met stonerrock, voodooblues, jazz, knettergekke funk, sixtiespop en trippy seventiessoul. Oordoppen in strekt tot aanbeveling." (zaterdag)

AWKWARD i

"Het kantoor van Bleyenberg biedt een mooi heenkomen aan de verstilde liedjes van Awkward I. Op de achtergrond kan Torsten - mede-eigenaar Bleyenberg, een enorme aanwinst in het Haagse- dan ook nog rustig wat administratieve werkzaamheden verrichten. AWKWARD i tekent voor alt-folk en vertolkt poëtische en melodieuze liedjes. Hear hear!" (zaterdag) 

 

Sniester: 25, 26 en 27 mei. Op en rond De Grote Markt en het Paard. www.sniester.nl