Tientallen bands, 16 locaties, 2 dagen (plus een dag voor de kleintjes). Sniester 2018 belooft een uitputtingslag van jewelste te worden. En – uitzonderingen daar gelaten – de namen op het affiche zullen niet allemaal even bekend in den oren klinken. Uitputtingslag én ontdekkingstocht dus. Om te voorkomen dat men als een kat zonder kop over het festival dwaalt, geeft 3voor12 Den Haag een aantal tips. Met redactieleden: Bart van Gent, Yvet Maassen, Marco Vlot en Eric Hoetjes

Bart van Gent

Ambtenaar bij daglicht. Ook in de avond overwegend saai. Probeert te compenseren met muziek. Dat lukt soms, maar liep bij Grauzone en Rewire uit de hand. Sinds de kraakjes en bliepjes in februari in de war, hoopt voor juni weer muziek met melodie te horen.

SpeakEasy

"De Zwarte Ruiter brak deze Haagse band al eens af tijdens de single release van 'Looking at me nice'. Met Sniester zal dat weer gebeuren. Je bent je trommelvliezen kwijt, maar de ramharde drum en bas en scheurende gitaar zijn het meer dan waard. En wie weet mag je ook nog samen met zanger Tom in de microfoon schreeuwen. Helemaal mooi." (zaterdag, 20:15 – Zwarte Ruiter)

The Glücks

"Vrouw ramt op drumstel. Man ragt op gitaar. Allebei uit Oostende. Kortom: The White Stripes, maar dan Vlaams." (vrijdag, 22:00 – Zwarte Ruiter) 

Tusky

"Omdat ik John Coffey mis. En omdat alles in de Zwarte Ruiter tijdens Sniester mooi is." (vrijdag, 01:00 – Zwarte Ruiter)  

G.O.D.

"The Grey Space: een perfecte locatie om iemand om te leggen en ermee weg te komen. Of om je gehoor kwijt te raken aan G.O.D., het Haagse drietal dat voor enorme takkeherrie zorgt." (vrijdag, 21:00 – The Grey Space) 

Dakota

"Met het overgebleven restje membraan in je oor is het na de eerste vier tips fijn om rustig weg te dromen zonder in slaap te vallen. Dat doe je bij het vrouwelijke kwartet van Dakota, die de in 2018 overal aanwezige overdaad aan zeurderige indie compenseren met een ruiger randje." (zaterdag, 23:30 – Paardcafé) 

Yvet Maassen

Oorspronkelijk uit het verre oosten, daar waar de plaatselijke voetbalclub onlangs degradeerde, kwam Yvet naar 'De mooie stad achter de duinen'. In haar vrije tijd maakt dit redactielid ook muziek en organiseert ze avondjes waar anderen ook kunnen spelen. Maassen heeft een hekel aan Songbird van Fleetwood Mac omdat dat het einde van de a-kant van 'Rumours' inluidt

Dakota

"Ik weet niet zo goed wat ik nog meer kan zeggen over deze band, Bart deed dat hierboven ook al. Als je van indie houdt: ga dit luisteren. De muziek zegt genoeg." (zaterdag, 23:30 – Paardcafé)

Clean Pete

"Een huisgenoot van mij doet aan tennis en alleen daarom hoorden we een song van Clean Pete. Als je een fobie voor de Nederlandse taal hebt, laat dat dan een keertje varen en geniet van de heerlijke Beach Boys-achtige vibes die deze band je laat horen. Ze spelen trouwens ook nog een teasershow, dus Clean Pete valt zeker niet te missen." (vrijdag, 23:15 – Koorenhuis Foyer)

Nana Adjoa

"Nana Adjoa valt dus bijna niet meer te tippen als act omdat zoveel het al doen zoals onder andere 3FM. Maar ik doe het gewoon nog eventjes dunnetjes over: check this out. Dromerig, soulvolle pop en vooral een unieke stem." (vrijdag, 23:45 – Paardcafé)

The Visual

"Ik mocht deze band vorige zomer een keer zien tijdens een Sofar The Hague optreden in een kerk in Scheveningen. Ik weet niet of ze tijdens Sniester dezelfde magische sound kunnen neerzetten als toen ze in zo'n overmatig grote ruimte deden, maar het gerucht gaat dat dit zeker moet lukken." (vrijdag, 21:15 – Het Magazijn)

Equal Idiots

"Dit nummer geeft me een kleine flashback naar het Eurovisie Songfestival; ik geef de kippen de schuld. Toch wekt dát songfestivalnummer en dit nummer van Equal Idiots twee totaal verschillende emoties bij mij op. Bij de ene ren ik liever weg, bij het ander ren ik het liefst de pit in." (vrijdag, 23:30 – Zwarte Ruiter) 

Eric Hoetjes

Eric Hoetjes staat ook wel bekend als de 'Italian Rapper', iets wat hij in de praktijk bracht in het veel te vroeg gestopte Blue J. Hij is groot fan van Bowie en Dylan, dus je zou denken dat hij 40 jaar ouder is dan hij is, maar toch is dat niet zo. Verboden onderwerpen zijn: spaghetti Bolognese en alles aan de rechterkant van het communisme.

Melle de Boer

"IJzersterke folkliedjes, daar houd ik van. Melle de Boer laat zien dat je geen Dylan, Petty of (hedendaagser) Fallon, hoeft te heten om dit te kunnen maken. Tijdens de show in het Paard met Johnny Dowd pinkte ik tijdens Melle her en der een traantje weg, kijken of hij me weer zo kan roeren op Sniester."  (vrijdag, 22:00 – De Gekke Geit) 

Millionaire

"Nadat ik deze band, per toeval, gezien heb, stonden mijn haren recht overeind en was er van mijn trommelvliezen niks over. Ik hoor sindsdien dus een stuk slechter en mijn haarlijn is twee centimeter naar achter geschoven, maar ik heb er geen centje spijt van dat ik erbij was." (zaterdag, 23:45 – Paard, Grote Zaal)

Nova Child

"Weer een Haagse act. Ik heb geen flauw idee wat ik kan verwachten van Gijs en consorten. Ik weet wel dat die nieuwe single verrekte lekker is." (zaterdag, 23:45 – Koorenhuis Foyer) 

Suzy V

"Ik ben net achter het bestaan van deze artiest gekomen en ondanks dat er niet veel online te vinden is, vind ik het wel heel fijn. Kleine, mooie liedjes en een goede stem. Ben benieuwd hoe dit in het echt is." ​​​ (zaterdag, 20:15 – De Gekke Geit) 

Husky Loops

"De beste band op het festival, als je het mij vraagt. Een beetje noisy, een beetje duister, een beetje grungy en tegelijkertijd lekker melodieus. De Arctic Monkeys ten tijde van 'Humbug' die de gitaarpedalen van Joy Division geleend hebben. Daarnaast vinden deze gasten alledrie, net als ik, hun roots in 's werelds mooiste stad; Bologna. Noem me chauvinistisch, maar deze band is gewoon enorm vet." (zaterdag, 21:15 – Paard, Kleine Zaal)

Marco Vlot

Marco Vlot doet alleen waar hij zin in heeft, en dat is verdomd weinig. Het is vanwege zijn uitmuntende muzikale smaak dat hij nog bij 3voor12 Den Haag mag blijven. Het zal niemand verbazen dat hij dit stuk zelf heeft geschreven. Als hij vijf keer Millionaire als tip had kunnen geven, had hij dat gedaan. Maar hij staat volledig achter zijn keuzes.

Intergalactic Lovers

"Even de hipster uithangen: Intergalactic Lovers zag ik voor het eerst in 2011, tijdens een festival in de Ardennen en ik werd meteen verliefd op de stem van Lara Chedraoui. Toen was ze nog een verlegen meisje, nu een ervaren frontvrouw, maar nog even enigmatisch. Lekkere indie uit Belgie." (zaterdag 20:15 – Paard, Grote Zaal)

Millionaire

"Ex-drummer was een enorme kutfilm, maar de chaotische, soms maniakale muziek greep me. Die bleek van Millionaire te komen en ik werd fan. Vlak daarna stopten ze, dus ik kon ze nooit live zien tot er vorig jaar plotseling een nieuw album uitkwam. In het Paard losten ze al iedere verwachting in, dus tijdens Sniester sta ik weer vooraan." (zaterdag, 23:45 – Paard, Grote Zaal)

Rectal Smegma

"Vorig jaar veranderde Heck de kelder van The Grey Space in een grote moshpit. Dit jaar zou Rectal Smegma wel eens hetzelfde kunnen gaan doen met een lekkere bak herrie. De teksten schijnen ook de moeite waard te zijn, maar ik heb er nog geen woord van kunnen verstaan."  (zaterdag, 22:30 – Grey Space)

Fata Boom

 "Moeilijk te definieren, maar zo lekker. Denk kleurig, dansbaar, mysterieus en erg cool." (vrijdag 23:30 – Beergarden)

Nova Child

"Seed of Ayawaska was al een prima band, My Girlfriend deed het ook lekker, maar met Nova Child lijkt Gijs Schouten zijn geluid gevonden te hebben. Grungy met een progressieve twist, soms onheilspellend maar bovenal erg goed." (zaterdag, 23:45 – Koorenhuis Foyer

 

Sniester: 25, 26 en 27 mei. Op en rond De Grote Markt en het Paard. www.sniester.nl