AVI ON FIRE tourt het land door met The Howlin’. Deze tour, die vrijdag 9 maart het Paard aandoet, draagt de noemer Double Down, een term afkomstig uit blackjack. Aangezien wij Bram Wesdorp en AVI al meerdere keren onderworpen hebben aan reguliere interviews bedachten iets nieuws; We kochten een spel kaarten en verbonden aan elke kaart een vraag.

Deze vragen zijn bedacht aan de hand van de kleuren van de kaarten, zo zijn de vragen bij harten gebaseerd op liefde, schoppen gaat over werk, klaver over geluk en ruiten betreft vragen over drank, drugs en uitgaan. Bram trekt een aantal willekeurige kaarten en wordt geacht te antwoorden op de vragen die daarbij horen. 

In de Huiskamer van het Centraal Station zit de in Amsterdam woonachtige Hagenaar een broodje met oude kaas naar binnen te werken als wij aankomen. Na de gebruikelijke formaliteiten en een paar happen van de bruine boterham stellen wij voor dat de zanger zijn eerste kaart trekt.

Klaver 5 – Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
“Hmm, welke dag is het vandaag? Volgens mij was het vorige week donderdag. Ik ging toen een hapje eten met mijn ex. In principe is het helemaal goed tussen ons, we zijn ook al sinds april uit elkaar dus daar is ook al wat tijd overheen gegaan. Maar we zijn wel vier jaar samen geweest, dus we hebben wel veel meegemaakt. We hebben het toen we wat gingen eten over best serieuze dingen gehad en op een gegeven moment heb ik wel een traantje gelaten. Iets dat ik overigens best wel fijn vond. Ik vind huilen helemaal niet iets ergs, er zijn volgens mij veel mannen die niet huilen maar volgens mij is het iets dat er gewoon bij hoort. Het is iets echts, dus het is goed.”

Schoppen Boer – Liever een vast contract voor het leven, of liever een onzekere vrijheid?
“Is dit een soort dilemma? Ik denk dat ik voor de vrijheid kies. Ik heb nooit een vast contract gehad, dus ik kan er niet echt over oordelen. Maar ik ben wel erg gesteld op de vrijheid die ik heb. Ik heb ooit een week lang in een callcenter gewerkt, daar werd ik zó depressief van. Alle mensen die daar zaten werkten daar vast, die moesten daar elke dag heen. Terwijl het enige wat mij door die week geholpen heeft het idee was dat ik mij daar na die week nooit meer hoefde te vertonen.”

Ruiten 10 – Heb je ooit dronken gevochten?
“Nee, ik heb überhaupt nooit gevochten. Wel is het vaak voorgekomen dat ik niet doorhad dat mensen zich ergerden aan mijn dronkenschap en dat vrienden achter mijn rug die mensen tot bedaren probeerden te brengen. Maar ik ben meer iemand van de pen dan van het zwaard.”

Ruiten 4 – Stappen in Den Haag of in Amsterdam
“In Den Haag zie ik mijn vrienden weer, dus dat is weer ouderwets gallen. Daar kan ik echt van genieten. Aan de andere kant is er in Amsterdam meer te doen, en vind ik de anonimiteit daar heel prettig, dat helemaal niemand je kent. De ontwikkelingen met betrekking tot het uitgaansleven in Den Haag vind ik wel heel goed, er is steeds meer te doen volgens mij. Den Haag is wel een stad maar heeft zich vrij lang als een dorp gedragen, daar komt nu wat verandering in.”

Schoppen 3 – Heb je ooit je baas een klap willen geven?
“Ja, ik heb een paar rare bazen gehad in mijn leven. Ooit was er iemand die all over the place was. Die was zo chaotisch dat je er zelf ook gek van werd. Aan de andere kant kon je daar ook gebruik van maken, dan maakte ik hem bijvoorbeeld wijs dat hij iets had gezegd wat niet het geval was maar dat scheelde mij weer in werk. Ook had ik ooit een baas die een beetje was als die man van The Office. Die maakte dan een grap met je, maar als jij dan een grap terug maakte kreeg je te horen dat hij er niet van gediend was en dat zoiets niet wenselijk was op de werkvloer. Die persoon had ik wel een klap willen geven.”

"Ik ben meer iemand van de pen dan van het zwaard."

Harten 3 – Hoe oud was je toen je voor het eerst seks had?
“Ik was zeventien. Ik had toen verkering met een meisje en na twee maanden was ik er wel klaar voor. Zij was nog wat terughoudend. Uiteindelijk hebben we het gedaan op haar moeders kamer, die was toen niet thuis. We deden het op het nummer ‘Kiss Me’ van Sixpence None The Richer, we begonnen met de daad toen het refrein begon en voordat het refrein over was waren we al klaar."

Harten 8 – Flirt je veel?
“Zeker weten. I love it. Met iedereen: mannen, vrouwen, de buschauffeur, iedereen. Het maakt het leven best wel leuk. Stel je stapt in de bus en de chauffeur heeft een vette snor, waar je dan wat van zegt. Dan heeft die man een goede dag, en jij ook, gelijk gezellig in de bus, iedereen wordt er beter van.”

Ruiten 7 – Drink je door de week?
“Ja, ik heb een best vreemd ritme en als een maandag dan mijn vrije avond is kan het best gebeuren dat ik dan bezopen ergens beland.”

Schoppen Heer – Wat is het gekste werk dat je ooit hebt gedaan?
“Ik heb een tijdje als Romeinse soldaat gewerkt in het Archeon. Super leuk maar ook super raar werk. Ik moest dan helemaal aangekleed met een rokje, capeje en zwaardje de Romeinse geschiedenis in Nederland aan kids uitleggen. Meestal was dat best tof, zeker als de kinderen nog wat jonger waren. Maar op het moment dat er een brugklas langskwam werd het allemaal wat minder, Pubers van 13 kunnen het zich nou eenmaal niet veroorloven om guys in een rokje tof te vinden.”

Klaver Vrouw – Lach je om jezelf?
“Ja. Niet persé om grappen die ik maak maar meer om wat voor mongool ik eigenlijk ben soms. Soms kan je heel erg zwelgen in je eigen chagrijn, op dagen dat alles tegen lijkt te zitten. Maar dan heb ik vaak een moment waarop ik denk: Wat is er nou eigenlijk aan de hand? Waarom stel je je zo aan? Daarom kan ik lachen.”

"Ik heb een tijdje als Romeinse soldaat gewerkt..."

   

Harten (Liefde):

A: Wanneer was je voor het eerst verliefd?
2: Hoe oud was je toen je voor het eerst gezoend hebt?
3: Wanneer en hoe was je eerste keer seks?
4: Ben je nu verliefd?
5: Wat is je gênantste breakup?
6: Wil je trouwen later?
7: Wil je kinderen?
8: Flirt je veel?
9: Wie is je droomvrouw?
10: Wie is je droomman?
J: Beste nummer om seks op te hebben?
Q: Zou je een date meenemen naar een concert van jezelf?
H: Mooiste liefdesliedje?

Schoppen (werk):

A: Wat was je eerste baantje?
2: Wat was je vervelendste baantje?
3: Heb je je baas ooit een klap willen geven?
4: Wat was je leukste baantje?
5: Wie was je fijnste baas?
6: Wie was je naarste baas?
7: Meeste dat je in één keer verdiend hebt?
8: Werken en maandelijks geld of muzikant en op een houtje bijten?
9: Welk beroep zou je willen doen als je geen muzikant was?
10: Welk werk lijkt je echt verschrikkelijk?
J: Vast contract voor altijd of onzekere vrijheid?
Q: Wat is het langste dat je werkeloos bent geweest?
H: Wat is het gekste werk dat je ooit moest doen?

Harten Aas – Wanneer was je voor het eerst verliefd?
“Op mijn zestiende, op dat eerder genoemde meisje. Ik was echt verliefd als een kneus, ik dacht nergens anders aan en was alleen bezig met het verliefd zijn. Het was best pijnlijk want ze had toen verkering met een ander. Iemand die twee jaar ouder was en op een andere school zat. Echt een klootzak, ik heb hem nooit ontmoet maar het is sowieso een asshole. Dat meisje heeft mij gefriendzoned maar na een half jaar had ze toch door dat ik de ware was.”

Harten tien – Wie is je droomman?
"Ik vind Brad Pitt echt de lekkerste gast op aarde. Zelfs nu hij wat ouder is. Maar vooral in de glory days, in ‘Fight Club’ en ‘Snatch’ bijvoorbeeld. In die periode was hij de stoerste man op aarde, en hij was charmant.”"

Joker – Pearls of Avalanche
“‘Avalanche’ is iets weirder, en de tekst is ook wat bijzonderder. Maar ik kies toch voor ‘Pearls’ omdat dat het begin van AVI ON FIRE was. Het werd gedraaid op de radio, veel plays op Spotify en het sloeg internationaal zelfs aan. Het was de kickstart van de band. ‘Pearls’ gaat ook over een tijd in mijn leven waar veel veranderde, een nieuw pad dat ik ben ingeslagen. Sinds ik die verandering heb ondergaan is mijn leven heel anders en een stuk leuker dan dat het was.”

Ruiten Boer – Wat is je stomste dronkenmansactie?
“Ik weet niet of het mijn stomste dronkenmansactie is, maar een poosje geleden heb ik, met een paar vrienden, wel iets achterlijks gedaan. Ik was in een uitgaansetablissement en ze hadden op de toiletten zo’n eindeloze handdoek die je uit kunt rollen. Wij waren van mening dat als je die handdoek ver zou uitrollen het ook als hangmat zou kunnen fungeren. Twee gasten rolden de doek uit en hielden hem vast en een ander probeerde er in te liggen. Toen is met veel geraas het hele gebeuren van de muur gedonderd en lag er overal kalk. We hebben heel klunzig alles weer geprobeerd aan de muur te hangen en zijn daarna afgedropen”

Schoppen 9 – Welk beroep zou je willen uitoefenen als je geen muzikant was geweest?
“Ik denk iets praktisch. Iets dat heel eenduidig is, lassen of iets dergelijks. Het is vrij duidelijk wat de taak is, en je hoeft er niet veel over na te denken. Ik bedoel niet dat het persé eenvoudig is, maar je weet wel wat je uiteindelijke doel is. Het lijkt me wel leuk, en het is iets totaal anders dan muziek maken.”

"'Pearls' was de kickstart voor mijn bandje..."

Klaver (geluk):

A: Wat was jouw gelukkigste moment ooit?
2: Win je vaak bij spelletjes?
3: Wanneer had je de meeste mazzel in je leven?
4: Vrienden of familie?
5: Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
6: Wanneer heb je voor het laatst hartelijk gelachen?
7: Heb je ooit aan de grond gezeten?
8: Maakt optreden je gelukkig?
9: Maakt repeteren gelukkig?
10: Wanneer had je de meeste pech in je leven?
J: Wat zou jou écht gelukkig maken?
Q: Lach je om jezelf?
H: Wat is het dierbaarste dat je ooit bent verloren?

Ruiten (Drank, drugs, uitgaan):

A: Drank of Drugs?
2: Stappen of thuis blijven?
3: Kroeg of dansen?
4: Stappen in Den Haag of in Amsterdam?
5: Liever onder invloed of liever nuchter?
6: Eerste keer dronken?
7: Drink je door de weeks?
8: Sterk of bier?
9: Favoriete cocktail?
10: Heb je ooit dronken gevochten?
J: Stomste dronkenmansactie?
Q: Ooit een tijdje gestopt met drinken/gebruiken?
H: Ben je ooit dronken wakker geworden?

Jokers:

- Den Haag of Amsterdam?
- 'Pearls' of 'Avalanche'?
- Paard of Paradiso?
- 'Win!' of toekomstig werk?