Voor de afsluiter van onze 53e Clubavond hebben we over de Haagse grenzen gekeken. Deze keer zijn het geen Haagse acts die ons de avond in doet luiden, zaterdagavond is het slot aan de Utrechtse Batobe. Dit in het kader van een uitwisseling tussen de Utrechtse en Haagse clubavonden. Batobe is een act geïnspireerd door bands als Disclosure en Mura Masa. Bas Thomas van Bemmelen aka Batobe vertelt over zijn plannen voor de avond.

“Wat ik verwacht van Den Haag zijn mensen die zin hebben om te dansen,” Batobe klinkt vrolijk aan de andere kant van de telefoonlijn. “Ik ben zelf nog niet zo vaak in Den Haag geweest. Volgens mij bezocht ik een museum de laatste keer dat ik in Den Haag was. Ook herinner ik me Café de Bieb; daar speelde ik tijdens Popronde.” Batobe heeft maar liefst 29 Poprondes op zijn naam staan. “Verder heb ik nog niet zo vaak in Den Haag gespeeld. Ik speel veel live, maar voornamelijk in Utrecht”. Ditmaal hoeven we niet lang te wachten, Batobe komt snel terug. Namelijk tijdens koningsnacht kun je hem vinden op het Kerkplein tijdens Live I Life festival.

Eerst is het de beurt aan ‘t Paardcafe, dit weekend. Daar hoeven we geen visuals te verwachten. “We nemen het grote scherm niet mee, vanwege de logistiek. Wel komt Laura (red. Laura Tuk) mee. Ik speel ook wel in m’n eentje maar samen is wel het leukste. Ik heb met Laura een nummer uitgebracht en bij mijn nieuwe nummers heb ik ook met haar samengewerkt. Sommige nummers zijn al compleet af als Laura erbij komt en bij sommige beginnen we samen vanaf nul. Het is fijn om samen met iemand over de muziek te kunnen sparren. Toch blijft Batobe mijn eigen project. Iets waar ik zelf mijn ei in kwijt kan en de vrijheid heb te maken wat ik wil.”

Batobe had het bijna over een andere boeg gegooid. “Ik luisterde vroeger eigenlijk niet veel naar elektronische muziek. Ik wilde een singer songwriter zijn zoals Jeff Buckley, maar helaas heb ik niet zo’n sterke stem. Een paar jaar geleden ging ik naar het festival Pitch. Daar zag ik elektro acts, die alleen op het podium stonden maar wél live de muziek maakten. Ik dacht: “Dit zou ik ook wel kunnen.”

Batobe is nu druk met nieuwe muziek maken. “Ik weet nog niet wanneer de nieuwe muziek uitkomt. Ik ben nu nog druk met het schrijven. Ook gaan er nieuwe visuals komen. Waarschijnlijk ga ik zaterdag al twee nieuwe tracks spelen. Bij de nieuwe nummers ben ik steeds meer bezig met een onderscheid te maken tussen de live act- die meer minimaal en dansbaar wordt, en de liedjes die op bijvoorbeeld op Spotify komen. De dansbaarheid is belangrijk, vooral live. Ik wil dat mensen geïntrigeerd worden door m'n sound. Dat ze door mijn muziek niet meer stil kunnen staan en zeggen: hé ik wil m’n heupen bewegen.”

“Ik wil dat mensen geïntrigeerd worden door m'n sound. Dat ze door mijn muziek niet meer stil kunnen staan”

“Als ik schrijf begin ik meestal met een beat. Dat kan inspiratie zijn van een ander nummer, of een beat die in mijn hoofd blijft hangen. Het leuke aan de muziek die ik nu maak, is dat er naast het muzikale aspect er ook de technische kant bij komt, zoals bij het produceren. Ik heb zelf veel kunnen leren van Falco Benz. Van hem heb ik onder andere les gehad op de HKU in Utrecht." Batobe volgde daar een brede muziekopleiding in elektronische muziek en in gitaar.

Onderhand woont Batobe al vijf jaar in Utrecht. “Ik ging er heen voor mijn studie en ben blijven hangen voor de muziek.” Vorig jaar speelde hij daar dan ook op Utrechts eigen Clubavond van 3voor12. “Dat was een erg leuke avond. Ik weet nog goed dat we tussen twee harde rock bands in speelde. Toch vond het publiek ons leuk en werd de zaal steeds voller toen we aan het spelen waren”.  

In de toekomst droomt Van Bemmelen van nog meer liveshows. “Ik wil zo veel mogelijk spelen. Het lijkt mij ook tof om met een andere elektro act Europa door te touren. Daarnaast lijkt het me muzikaal gezien leuk om met een rapper samen te werken, al heb ik niet een specifieke rapper in mijn hoofd.”

Batobe speelt zaterdag op de 53e clubavond van 3voor12 Den Haag. Daarnaast is hij terug in Den Haag voor het Life I Live Festival op koningsnacht, Kerkplein, 19.30 uur.