Een decennium geleden brachten de mannen van Ragmob hun americana naar de Hofstad. Anno 2018 laten hun swingende klanken Haagse voetjes nog steeds van de vloer gaan. Toch is Ragmob na al die jaren allesbehalve een routineklus voor de Scheveningers geworden: een kersvers album met eigen werk én twee videoclips sieren namelijk het nieuwste hoofdstuk van de band. Onder het genot van een drankje op de Grote Markt blikken we met bandleden Wilco, Remco en Arie terug op de afgelopen tien jaar.

Gek genoeg begint het verhaal van Ragmob in Overijssel. Remco Prins, die bij Ragmob de banjo en een deel van de zang voor zijn rekening neemt, vertelt: “Ik had een soort undercover klus in Deventer waarvoor ik elke week met een ander idee op het podium moest staan. Ik wilde graag een country-avond organiseren en had Arie toevallig met The Honky Tonkies zien spelen.”

“Hij belde mij dus om te vragen of ik mee wilde doen”, valt Arie Spaans bij. “Toen kwamen we erachter dat zijn repertoire daar grote raakvlakken had met wat we met The Honky Tonkies deden. We zijn met z’n tweeën een biertje gaan drinken en hebben toen voorgesteld om er één grote band van te maken. Wel zijn er toen een paar mensen afgehaakt. We treden nu zo’n vier jaar met de huidige formatie op.”

"We spelen nummers die de tand des tijds hebben doorstaan"

Ragmob @ Boekpresentatie OFF Den Haag

Elvis

Het idee is duidelijk. “We spelen eigenlijk alle muziek van vóór de tijd van Elvis, van western swing tot bluegrass. Nummers die je normaal alleen uit een oude grammofoonspeler zou horen en die de tand des tijds hebben doorstaan. In Den Haag waren er destijds nog niet zoveel bands die dat deden. De muziek heeft iets simpels, blijft toch raken. De jonge generatie reageert op de aanstekelijke ritmes, terwijl oude mensen de muziek weer kennen van vroeger.”

De muziek van Johnny Cash, Bob Wills en Hank Williams komt bijvoorbeeld vaak terug bij optredens van Ragmob. Toch beschouwt Arie Ragmob niet echt als een coverband. “We proberen de artiesten van vroeger niet na te doen. Vaak is niet eens bekend wie de nummers heeft geschreven. Doordat we ons eigen gevoel en onze eigen ideeën in de muziek stoppen, klinken onze versies duidelijk anders als je ze naast het origineel zou leggen.”

Zwarte Ruiter

Dit voorjaar ging de band nog een stapje verder, toen op 24 maart dan eindelijk een CD met onder andere elf eigen nummers werd gepresenteerd in een afgeladen Zwarte Ruiter. Waar bleef die plaat toch al die tijd?

“We vinden de originele nummers eigenlijk veel beter, dus de behoefte was niet zo groot om een plaat met covers op te nemen”, legt Remco uit. “Het zijn sterke nummers, dus het is lastig om daar een beetje bij in de buurt te komen.”

Toch werd vier jaar geleden besloten dat er een plaat zou komen, met zowel covers als eigen werk. Het bleek het begin van een lang proces. “We moesten er helemaal induiken en dat durfden we aanvankelijk niet helemaal aan”, geeft Arie toe. Remco is het met hem eens. “Het duurde even voor we door hadden hoe de muziek is opgebouwd en hoe we daar ons eigen ding mee konden doen.”

“Door de jaren heen hebben we nummers en geld gespaard voor het album. We lieten elkaar af en toe wat ideeën horen en zijn we hier verder mee aan de slag gegaan. Na anderhalf jaar hadden we een stuk of twintig nummers die we met Richie van Gestel zijn gaan preproducen. Daar hebben we vrij lang over gedaan.” Uiteindelijk bleven er drie jaar na die eerste ingevingen elf nummers over.

Videoclip

De band heeft de smaak nu flink te pakken. “We hebben de lat hoog gelegd, maar het is allemaal beter gelukt dan ik had verwacht en we hebben er veel van geleerd”, stelt Remco. “We zijn echt een nieuw hoofdstuk ingegaan met de band. Zo willen over een paar jaar nog een plaat opnemen.”

Ook zijn recentelijk twee clips van de band verschenen, ‘Ragmop’ en ‘Don’t Know Who I Am.’ Een derde is zelfs al in de maak, zo verklapt Remco. “Ik wilde altijd al wat met animatie doen en ben er weken mee bezig geweest om erachter te komen hoe ik dat aan moest pakken. Toen had ik twee weken geleden ineens een eureka-moment en kwam alles samen.”

Wanneer we het volgende album van de band kunnen verwachten, laat de band nog even in het midden. Remco: “Ik hoop dat het korter gaat duren dan de eerste plaat. Maar als het die tijd nodig heeft, dan is dat maar zo.” Stilzitten doet Ragmob in elk geval nooit. “We spelen nu ruim veertig keer per jaar”, vertelt Arie. “En eigenlijk gaat het nooit vervelen. De nummers blijven even sterk en het is geweldig om te zien hoe het publiek erop reageert. Swing is de moeder van alle dansritmes, mensen gaan dus vanzelf wel bewegen.”

Aanvankelijk bleef dit vooral beperkt tot feesten en evenementen, maar ook in het alternatieve circuit duikt Ragmob steeds vaker op. Arie: “Het leuke aan Ragmob is dat we op grote festivals én bij iemand in de huiskamer kunnen spelen. Het is als altijd net zo’n feest.” Remco: “En je kunt zowel op de muziek dansen als er doorheen ouwehoeren. Het maakt allemaal niet uit. We staan ook wel eens ergens waar we echt het behang zijn.”

Ragmob is:

Remco Prins - zang en banjo
Arie Spaans - zang en contrabas
Wilco Spaans - zang en gitaar
Eli ‘t Hart - piano en accordeon
Bert Tielens - viool
Michael Varenkamp - trompet

Ragmob

Ragmob

Life I Live

Toch laat de band zijn vaste honken nooit vallen. De mannen spelen al acht of negen jaar op Life I Live / Koninginnenach en ook op Vlaggetjesdag is Ragmob weer te vinden. “We hebben enkele plekken die echt onze thuisbasis zijn. De Oude Mol bijvoorbeeld. Daar zijn we echt gegroeid als band en we blijven er spelen. Ook op de Grote Markt en in Muzee in Scheveningen spelen we al jaren.”

Wat staat er nog op de muzikale bucketlist van de mannen? “Ik wil nog wel op meer festivals spelen”, zegt Remco. “De Zwarte Cross  zou ik bijvoorbeeld wel gaaf vinden.” “Hoe groter hoe leuker”, bevestigt Arie. “Over tien jaar zijn we hopelijk een hoop ervaring en muziek rijker. En als het alternatieve circuit voor ons ophoudt, gaan we gewoon weer de kroeg in. We willen op z’n minst nog twintig jaar blijven spelen.”

Ook wat Remco betreft zet Ragmob er nog lang geen punt achter. “Zolang de sfeer goed blijft en we nog steeds elke keer zo willen blijven presteren, gaan we door. We doen altijd ons uiterste best en dat geeft echt een kick.”

Ragmob speelt op Koningsdag bij de Café de Oude Mol om 18.00 en op The LIFE I LIVE om 15:30 op de Grote Markt. Neem voor meer info een kijkje op hun Facebookpagina of website.

"Als het alternatieve circuit voor ons ophoudt, gaan we gewoon weer de kroeg in"

Ragmob