Paard wordt geïnjecteerd met de theatrale waanzin van Skinny Puppy Paard wordt geïnjecteerd met de theatrale waanzin van Skinny Puppy

Bloed, zweet en industrial

, Tekst: Frank de Jong | Foto’s: Jan Louis

Skinny Puppy speelt vanavond een obscure set en laat zien dat de groep nog niet aan vervanging toe is. De onverslagenheid van de groep is nog alomtegenwoordig. Tegelijkertijd stelt de groep de fans van het nieuwe uur teleur. Werk van de laatste drie albums komen amper voorbij. Goedmaker is de uitstekende show en de energieke liveband.

Terwijl de laatste bezoekers binnendruppelen is de Belgische act The Arch inmiddels begonnen. De vier heren en dame zijn verantwoordelijk voor een vriendelijke pot EBM. Dansbare elektronica met een doordrongen duistere sfeer. De gemiddelde muziekkenner heeft dit vast vaker gehoord, toch valt de band in de smaak bij het publiek. Zanger CUVG maakt voorzichtig contact met het publiek tegen het einde van de set. Een vermakelijk optreden.

Een heftig laag drone kondigt de komst van Skinny Puppy aan. Het is alsof een stel stervende zeehonden zijn opgenomen en verknipt voor deze intro. De verontrusting blijft nog even hangen wanneer gitarist Matthew Setzer het podium betreedt. Gehuld in een coconachtige helm lijkt de gitarist meer op een creatie van HR Giger dan op een bandlid. Kort erna betreedt Nivek Ogre het podium als een viking van wie het laatste uur geslagen is. De twee zwaarden in zijn keel worden eruit getrokken met een heftige lading nepbloed als gevolg. De gekte is van start gegaan.

De openingsalvo's van ‘Jahya’ worden ingezet door de band, ondertussen beweegt Ogre over het podium als een volleerd acteur. Zijn lichaam wordt volgepropt met injectiespuiten die rood en groen kleuren. Niet alleen Ogre gedraagt zich bovenmenselijk, gitarist Matthew Setzer klapt met zijn tanden en kijkt frantisch het publiek in. Waar bij de meeste industrial optredens het hoge volume het publiek overdondert, lijkt het alsof de eigen gitaarmuur Matthew zelf overheerst. Van begin tot eind gaan zijn dreadlocks op en neer. Een onuitputtelijke bron van energie.

The Arch @ Paard

Skinny Puppy @ Paard

De met bloed doordrenkte Ogre blijft tijdens het optreden experimenteren met injectiespuiten. Het lijkt overduidelijk een verwijzing naar de plaat VIVIsectVI, dat als protest tegen de onmenselijke praktijken van dierproeven werd opgenomen. Recentelijk kwam de band in het nieuws omdat de muziek gebruikt werd om gevangenen in Guantánomo te martelen. Toepasselijk dus dat Ogre zichzelf nu martelt met injectiespuiten waarvan het effect niet vaststaat.

Het optreden staat overigens in het teken van de oude werken. Met dertien studioalbums sterk moeten er compromissen gesloten worden. Het recentste album ‘Weapon’ dateert alweer uit 2013. Enkel ‘The Village’ van HanDover wordt gespeeld. Alles voor ‘Mythmaker’ heeft de voorkeur. Een kleine greep uit de setlist: ‘Tin Omen’, ‘Curcible’ en ‘Killing Game’ komen allemaal van andere platen. Echter, het optreden zelf is fris en actueel dat het waarschijnlijk niet lang zal duren voordat de heren met nieuw werk op de proppen komen. Waar industrial collega’s Ministry (ook in de jaren ’80 begonnen) er nu bij hangen als zoutzakken is Skinny Puppy gefocust en snoeihard.

Toch zijn er wel wat dingen aan te merken. De backing vocals van Setzer staan niet heel goed afgesteld, waardoor hij onverstaanbaar is. Daar komt bij dat de toegift wat karig is. We horen twee songs, waaronder ‘VX Gas Attack’ van het eerder genoemde VIVIsectVI. Even lijkt het dat er toch nog een toegift gaat komen. Het volle Paard houdt zijn adem in. Na enige tijd gebaart één van de crewleden naar het publiek "we moeten nog rijden". Het gejoel gaat nog even door, maar het is toch echt voorbij. Goede optredens zijn altijd te kort.

Skinny Puppy @ Paard

Skinny Puppy @ Paard

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag