Damian Marley en de weg naar Zion Damian Marley en de weg naar Zion

Aanstaande reggaelegende zet Paard in vuur en vlam

, Tekst: Lone Mokkenstorm Foto’s: Roland Wichser

Damian “Jr. Gong” Marley draagt de naam van zijn vader én broers op zijn schouders. Desondanks heeft de reggaeartiest door de jaren heen zijn eigen stijl ontwikkeld. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen: Damian heeft reeds drie Grammy’s op zijn naam staan en tourt deze maand door Europa. Deze week was Den Haag uitgenodigd voor een avond vol liefde, eenheid en politiek geluid.

Damian Marley @ Paard

Terwijl de eerste klanken van Big Lion’s reggae weerklinken in de uitverkochte Grote Zaal van het Paard van Troje, vult deze zich langzaam maar zeker met de onmiskenbare geur van marihuana. Het publiek lijkt zich prima te vermaken en laat zich dan ook flink horen voor support act Black am I. Hoewel de reggaeartiest met open armen wordt ontvangen, verdwijnt hij na twee nummers weer van het podium. De man blijft een mysterie, maar een mysterie dat smaakt naar meer.

Als direct hierna Damian wordt aangekondigd is de temperatuur een graad of tien gestegen. De reggaester heeft dreads die de grond bijna raken en een majestueuze en vastbesloten uitstraling. Met ‘Make it Bun Dem,’ een nummer voortgekomen uit een samenwerking met Skrillex, is de toon gezet voor de rest van de avond: de band is ‘on point,’ de achtergrondzangeressen stralen energie en de Rastafariaanse vlag op het podium zal vastbesloten blijven wapperen tot de klanken van het laatste nummer zijn weggestorven. Damian “Jr. Gong” Marley weet dancehall, reggae en R&B te verweven tot een waterval aan muziek die er als koek in gaat.

Damian Marley @ Paard

Damian Marley @ Paard

Damian Marley @ Paard

De interactie met het publiek blijft in het eerste deel van de show vooral beperkt tot een “How ya feeling?” Als het nummer ‘More Justice’ van zijn derde album wordt ingezet, verandert de avond echter in een dialoog tussen de Jamaicaan en zijn fans. Zijn gloednieuwe nummer 'Medication' wordt aangekondigd met een anekdote over hoe hij een gestreste Bruno Mars ooit het advies gaf lekker tot rust te komen met wat wiet. Het nummer, dat de illegaliteit van marijuana bekritiseert, blijkt op zijn plaats in Den Haag. Niet alleen Damian zelf was de middag ervoor nog even bij Cremers binnengewaaid, het publiek heeft er ook een handje van. "I love you Mary Jane," weerklinkt het als de langste joint in Haagse historie de zaal rond gaat.

Alhoewel veel van Damian Marleys hits bestaan uit samenwerkingen met andere artiesten, blijkt hij zich prima met zijn band en zangeressen te redden. Tijdens het meer swingende ‘Beautiful’ wordt de energie nog een beetje opgepompt. De gitarist pakt zijn moment op het podium en de zangeressen maken het plaatje compleet met hun danskunsten. Het publiek lijkt zich na elk nummer in steeds hogere sferen te bevinden en de muziek van Damian blijkt hier vaak al voldoende voor te zijn.

Damian Marley @ Paard

Damian Marley @ Paard

Marleys missie om een stem te geven aan hen die onderdrukt zijn, komt sterk terug in het nummer ‘War.’ Even lijkt  het Paard van Troje het rolmodel te zijn van dat waar hij voor streeft: eenheid en liefde wordt uitgestraald door eenieder die zich op dat moment in de zaal begeeft, ongeacht leeftijd of afkomst.

De toegift heeft Bob Marley’s jongste zoon in het nalatenschap van zijn vader gezet: met trots en bravoure wordt er een ode aan de spirituele vader van de reggae gegeven. Hits als ‘Could you be Loved,’ ‘Is This Love’ en  ‘Get Up, Stand Up’ worden luidkeels meegezongen. Bij afsluiter ‘Welcome to Jamrock’ wordt alles uit de kast gehaald. Hoewel Damian Marley zich maar al te bewust is van het feit dat hij altijd met zijn vader geassocieerd zal worden, heeft hij vanavond bewezen dat hij méér is dan de ‘zoon van.’ "Junior Gong" ontdekt zijn vaders boodschap, maakt het zich eigen en geeft deze op eigen wijze door aan de nieuwe generatie.

Damian Marley @ Paard

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag