The Dandy Warhols zijn de coolest band on earth The Dandy Warhols zijn de coolest band on earth

Ook op een maandagavond

, Tekst: Joeri Gordijn | Foto's: Stephan Kaffa

Je moet er maar aanstaan; de Grote Zaal van het Paard van Troje op een maandagavond. En dan ook nog voor een publiek waarvan een deel je enkel kent als “die band met dat whoo-ooh-ooh deuntje in die reclame.” Gelukkig is de band die vanavond op het podium staat niet je huis-tuin-en-keukenensemble, dit zijn The Dandy Warhols, koningen der cool. Dus fluistert Courtney Taylor-Taylor vanavond net wat zachter, drumt Brent DeBoer net een tandje slomer en kijkt Zia McCabe net wat vaker parmantig omhoog van haar bas-synths. Zo krijgen zelfs de gelegenheidsfans – na een ietwat trage eerste akte – meer dan waar voor hun geld.

De aftrap is vanavond voor Telegram uit Londen, een band die al meerdere tournees op pad mag met The Dandy’s. De band klinkt en ziet er uit als prototype psych-act en heeft met fijn rammelende liedjes als ‘Follow’ behoorlijk veel in hun mars. Het gitaargeluid van Telegram is overgoten met effecten en dat werkt (in tegenstelling tot de hoofdact) niet altijd. Het verzuipt. Daarnaast spelen de engelsmannen net te rommelig om een echte indruk te maken.

Rommelig is niet een woord dat voorkomt in het vocabulaire van The Dandy Warhols. De band heeft inmiddels tien albums op hun naam staan, tourt sinds 1995 de wereld over, was hoofdrolspeler (samen met The Brian Jonestown Massacre) in de cult-documentaire Dig! en scoorde een monsterhit met ‘Bohemian Like You’. Het is een band met een herkenbare sound; lome slaggitaren, (bijna altijd) een bas-synth in plaats van basgitaar, simpele drumritmes en Courtney Taylor-Taylor die zijn zangpartijen daar bijna overheen fluistert.

Dandy albums

  • The Dandy Warhols Come Down
  • Welcome To The Monkey House
  • The Dandy Warhols Are Sound
  • Thirteen Tales From Urban Bohemia

The Dandy’s zijn cool. Geen grootse gebaren, weinig meeklappen en liever geen overdreven veel contact met het publiek (tot de laatste paar liedjes). De fluisterende zang van Taylor-Taylor wordt af en toe onderbroken wanneer hij door zijn mondharmonica microfoon zingt. Voor de rest kabbelt het op magistrale wijze voort. Vanavond leunt het begin van de set ook nog eens erg op de shoegaze liedjes van de band (met zelfs ‘Ride’ van het eerste album Dandys Rule Ok). Songs die vaak eindigen in dromerig gitaargeweld, songs om met je ogen dicht op heen en weer te deinen.

Nu is dat op een vrijdagavond – met een zaal vol trippende tieners – geen probleem. Alleen is het vanavond een maandagavond en het publiek heeft de hele werkweek nog voor de boeg. Het blijft daarom wat tam. Dat er in het eerste deel van de set veel ‘onbekendere’ liedjes als ‘Everyone is totally insane’ en ‘Holden up’ zitten, helpt ook niet. Halverwege verslapt daarom de aandacht van een deel van het publiek. Een ander deel geniet met de ogen dicht (of liever open, want de lichtshow is indrukwekkend) van de geluidsdeken van the Dandy’s.

Dan worden zowel de dromers als de slapers hardhandig wakker geschud. De band lijkt te merken dat het publiek aandacht verliest en schakelt een tandje bij. Met ‘Not if you were the last junkie on earth’ stappen The Dandy Warhols de finale van hun set in. Courtney praat wat meer met het publiek en zingt – terwijl Zia naar het toilet is – ‘Every day should be a holiday’ met het publiek samen. De liedjes worden herkenbaarder, het tempo gaat ietwat omhoog (niet te erg, cool blijven) en er komt meer respons vanuit de zaal.  

Als dan ook nog ‘Bohemian Like You’ en ‘Godless’ (waar het publiek de rol van trompet op zich neemt) langskomen is het feest compleet. Na afsluiter ‘Boys Better’ verlaten de mannen het podium en blijft toetseniste Zia over op het podium. Na een korte improvisatie op haar MOOG synthesizers nodigt Zia het publiek uit voor de afterparty in de “Suart Ruter”, waar zij zelf nog plaatjes zal draaien. Want voor The Dandy Warhols bestaat de maandag niet.

Telegram @ Paard van Troje

Telegram @ Paard van Troje

Telegram @ Paard van Troje

The Dandy Warhols @ Paard van Troje

The Dandy Warhols @ Paard van Troje

The Dandy Warhols @ Paard van Troje

The Dandy Warhols @ Paard van Troje

The Dandy Warhols @ Paard van Troje

Telegram @ Paard van Troje

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag